Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 312 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Klassisen palapaistin lumo perustuu hyvin ruskistettuun ja mureaksi haudutettuun lihaan. Yksinkertaisesti hyvää!

Ei yrttejä, ei valkosipulia! Mitä vähemmän aineksia padassa on, sitä tärkeämpää, että lihat ruskistaa kunnolla. Jotta liha paistuu eikä ala vain kiehua pannulla, se on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista ja ruskistaa pienissä erissä. Pannu saa olla kunnolla kuuma. Jokaisen paistamiserän jälkeen se kannattaa huuhtaista pienellä määrällä vettä, jotta lihoista irtoavat muruset eivät jää palamaan kiinni pannuun. Samalla syntyy padan muhevanmakuinen liemi.

Porkkanat lisätään pataan reiluina kimpaleina. Näin ne voivat hyvin hautua saman ajan padassa kuin lihakin. Tomaattipyree antaa liemeen happamuutta, joka takaa, etteivät porkkanat hajoa pitkänkään kypsymisen aikana. Toki jos pidät mieluummin napakoista kuin hyvin hautuneista porkkanoista, voit lisätä ne kun kypsennysaikaa on jäljellä vajaa tunti.

Hyvä haudutuslämpötila on sellainen, että pata kiehuu aivan hiljaa poreillen. Näin sidekudospitoinen liha vähitellen pehmenee herkulliseksi.

Palapaistin koostumusta voi säädellä hyvin kypsennyksen loppuvaiheessa. Jos lientä on liikaa tai se tuntuu ohuelta, anna padan kiehua ilman kantta, jotta osa nesteestä haihtuu.

Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista. Sellaisena se sopii myös mainiosti tuunattavaksi! Ne yrtit (timjami ja rosmariini) ja valkosipulitkin sopivat hyvin pataa maustamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 2 t haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Palapaisti

Ainekset

1
kg
naudan ulko- tai kulmapaistia
2
sipulia
4
porkkanaa
2
rkl
öljyä
½
dl
vehnäjauhoja
6–7
dl
vettä
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
3
laakerinlehteä
3
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
hunajaa tai siirappia

Työvaiheet

  1. Leikkaa paisti reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
  2. Ruskista lihat öljyssä valurautapannulla muutamassa erässä ja laita ne pataan. Ripottele jokaisen lihaerän päälle jauhoja ja sekoita niin, että jauhot tarttuvat lihoihin. Huuhdo pannua paistokertojen välillä vedellä ja kaada liemi pataan. Kuullota lopuksi sipulit ja lisää nekin pataan.
  3. Mausta pata suolalla, mustapippurilla, laakerinlehdillä ja tomaattipyreellä. Lisää porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Hauduta noin 1 t 30 min–2 t, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (14)

Vierailija

Oikeaan palapaistiin ei laiteta tomaattipyrettä, mustapippuria eikä ainakaan mitään makeaa.

Maustepippuri on aidon perinteisen palapaistin mauste , jauhettuna ei kokonaisena, sillä saadaan juuri se oikea maku

ruskistamisen ja porkkanoiden , laakerinkehtien kera. Tuhansiapaisteja paistanut ja aina kaikki kehuneet mikä siinä on niin hyvää.

Karjalanpiirakka

Juuri noin!
Ärsyynnyn kun usein näen perinneruokien vääriä reseptejä 😡
Yksi paljon vääryyttä kokenut on se kuuluisa karjalanpaisti

Vierailija

Yhdyn edellisiin. Eikä lihoja ruskisteta öljyssä vaan voissa! Niinkuin isoäiti sen teki. Ei kyllä laittanut laakerinlehteäkään, suola ja maustepippuri riittää. Padan annetaan muhia keskilämmöllä 2-3 h.

Vierailija

Jos olisitte lukeneet, huomasitte ”Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista.” . Kyseessä ei ollut perinteinen palapaisti.

Vierailija

Kiitos ohjeesta! Kiva siirappi-idea!

Hyvin haudutettu on mureaa

Ah, palapaisti! Lapsuuden juhlaruoka, vaikka sitä syötiin arkena! Oli niin hyvää! Samoin Stroganoff on ihanaa! Hakkaavat karjalanpaistin mennen tullen!

Vierailija

Ensimmäiselle kommentille: Maustepippuria ei koskaan jauhettuna, se sotkee ruoan. Maustepippurit laitetaan kokonaisina, jolloin niistä irtoaa aromi ja maustavat ruoan oikealla tavalla.

Keittiötopi

Vierailija kertoo tehneensä "tuhansia palapaisteja". Se on kunnioitettava suoritus: vuodessa on 52 viikkoa, ja jos tekee kerran viikossa palapaistin, tuhannen saavuttamiseksi tarvitaan 20 vuotta. Jos puhutaan monikossa "tuhansia", se tarkoittaa että kirjoittaja on tehnyt palapaisteja ainakin 20 tai 30 vuotta joka viikko kerran viikossa!  Hattua nostan tuollaiselle kokemukselle. Itse en raski ostaa palapaistia  kuin ehkä kerran kuussa tai harvemmin.

Vierailija

Mielenkiintoista...

Lähes 70 vuoden iästäni ja yli 50 vuoden päivittäisestä ruoanlaittokokemuksestani (useita vuosia ammatikseni) en ole koskaan kuullut, että palapaisti olisi jotenkin tyypillinen Pyhäinpäivän ruoka jossain päin Suomea. Myöskään googlettaminen ei tue tätä väitettä perinteestä. Onkohan niin, että nimeltä mainittu palapaisti on vain tuon kokki Kolarin perheen perinne? Minun perheessäni se on ollut silloin tällöin viikonloppuruokaa, mutta ei todellakaan mitään erityisen juhlavaa tai perinteistä, enkä tunne ketään muutakaan joka tekisi "perinteistä Pyhäinpäivän palapaistia"...

Vierailija

Kyllä on taas mielensäpahoittajat liikkeellä 😊. Käsittääkseni tässä on kuiitenkin kyseessä eräs muunnelma perinteisestä palapaistista eikä mikään "se ainoa oikea, perinteinen suomalainen palapaisti". Itse aion ainakin kokeilla tätä versiota vielä tänään. Kiva,saada uusia ideoita perinteisiin ruokiin. Jokainen tehkööt makunsa mukaan.

Mies Norjasta

Kaikkeen paistamiseen pannulla kannattaa käyttää kirkastettua voita. Kestää korkean lämpötilan. Ei tule palanutta ' karstaa '. Ohjeita löytyy googlettamalla. Itse teen uunissa. Kirkastettu voi säilyy huoneenlämmössä puhtaassa purkissa.

Vierailija

Jauhoja ei siis ruskisteta, vaan paistetut lihapalat pyöritellään jauhoissa ja sitten pataan hautumaan!

Ei kiireisille

Enpä ole koskaan jauhoja palapaistissa tarvinnut, mutta sen tiedän että 4-5 tunnin haudutus tekee halvemmastakin lihasta todella mureaa joka taas sopii lasten suuhun paremmin. Vain kolme varttia 200 asteessa ja loppuaika 125 astetta.

Chef TiKu

Olen tehnyt aina palapaistin äitini tapaan, mausteena suola, kokonainen maustepippuri ja laakerinlehti. Kokeilin tätä tapaa ja oikein hyvää tuli. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Makujen maailmassa kannattaa olla avoin ja ennakkoluuloton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1086 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Miksi valita ottaako lihapullia vai falafeleja, jos voi saada molemmat? Nämä herkkupullat kypsyvät meheviksi matalassa uunilämmössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauhelihafalafelit

Ainekset

1
dl
tölkkikikherneitä
1
rkl
tahinia
1
limetti
4
rkl
hienonnettua korianteria
400
g
sika-nautajauhelihaa
¾
tl
suolaa
Päälle
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Valuta ja huuhdo kikherneet. Purista limetin mehu ja raasta sen kuori.
  2. Mittaa kaikki ainekset jauhelihaa lukuunottamatta tehosekoittimeen (tai soseuta sauvasekoittimella) ja jauha tasaiseksi. Sekoita lopuksi jauheliha joukkoon.
  3. Muotoile pieniä pyöryköitä leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 25 minuuttia.

Vinkki! Jauhelihafalafelit maistuvat pelkän jogurtin kanssa, mutta ovat vastustamattomia pitaleivän välissä tsatsikin, tomaatin ja korianterin kera.

Kommentit (0)

Janne Silvo on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Mureke leivinpaperilla.
Mureke leivinpaperilla.
Täytteet pinnalle.
Täytteet pinnalle.
Täytteet pinnalle.
Täytteet pinnalle.
Juustoa.
Juustoa.
Mureke uuvivuoassa.
Mureke uuvivuoassa.
Pekonikuorrutus.
Pekonikuorrutus.
Hetki jäähdytellään.
Hetki jäähdytellään.
Valmis annos.
Valmis annos.

Maukas jauhelihamureke pekonikuorrutuksella.

Jauhelihamureke pekonikuorrutuksella.
Lisukkeeksi sopii esim. ruskea kastike ja perunamuusi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
n. 3 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Vähän maukkaampi jauhelihamureke

Ainekset

1200
g
Naudan jauhelihaa
150
g
Mustaleima emmental
1
kpl
Suola kurkku
2
pakettia
Pekonia
2
kpl
Kermaviiliä
1
pussi
Korppuhauhoja
3
kpl
Kananmunaa
3
dl
Coca Colaa
1
tuore
Basilika
1
tuore
Minttu
1
tuore
Timjami

Työvaiheet

1. Laita jauhelihat ja kermaviilit, sekä Kokis kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta grillimausteella, savupaprikalla ja mustapippurilla mielesi mukaan. Lisää puolikkaan sitruunan mehu.

2. Lisää korppujauhoja kunnes taikina on riittävän kiinteää. Maista useasti kunnes taikinassa on sopivasti mausteita.

3. Laita leivinpaperi pöydälle ja kaada siihen hieman öljyä (esim. oliiviöljy)

4. Kaada mureketaikina leivinpaperille ja tasoittele levyksi.

5. Sivele pinnalle tomaattimurskaa tai ketsuppia.

6. Levitä seuraavaksi suolakurkun viipaleet ja ripottele pinnalle yrittimaustetta tai tuoreita yrttejä. (basilika, minttu, timjami)

7. Raasta tai höylää pinnalle juustoa (Mustalema emmental) kauttaaltaan.

8. Ota kiinni leivinpaperin yläreunasta ja tee taikinasta tuikka rulla.

9. Nosta mureke voideltuun vuokaan ja levitä pekoni suikaleet päälle kunnes on kauttaaltaan peitossa.

10. Paista 220 asteisessa uunissa niin kauan että pekoni on ruskistunut.

11. Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja anna muhia n. reilu tunti.

12. Tarkista kypsyys ja valmista esim. kastike ja perunamuusi.

13. Nauti hyvästä ruoasta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2153 reseptiä.
Linkitetty 66 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Meksikolainen beef chili on täynnä makua. Kietaise tulista patalihaa tortillan syleilyyn tai tarjoa riisin kanssa. Myös nachot toimivat!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Meksikolainen beef chili

Ainekset

1
kg
naudanpaistia
2
punaista chilipalkoa
1
vihreä chilipalko
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
3
rkl
rypsiöljyä
1
tl
korianterinsiemeniä
1
rkl
juustokuminaa
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
paprikajauhetta
1
prk (400 g)
kirsikkatomaatteja
2
dl
lagerolutta tai lihalientä
3
rkl
fariinisokeria
2
tl
limettimehua
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
ranskankermaa, korianteria, cheddarjuustoa, punasipulia, avokadoa ja jalapenoja

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Leikkaa 2 cm:n kuutioiksi. Viipaloi chilit. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit.
  2. Ruskista lihat muutamassa erässä öljyssä padassa kauniin värisiksi.
  3. Laita ruskistetut lihat takaisin pataan, lisää chilit ja sipulit ja paista muutama minuutti. Murskaa  korianterinsiemenet huhmaressa. Mittaa mausteet pataan ja paista sekoitellen hetki. Lisää kirsikkatomaatit, olut ja sokeri. Jos tarjoat padan tortillojen täytteenä, lisää olutta vain 1 dl. Kuumenna seos kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä. Peitä kannella ja kypsennä noin 1½ tuntia, kunnes liha on mureaa. Tortillojen kanssa syötävää pataa voit porisuttaa ilman kantta, jotta neste pääsee haihtumaan.
  4. Mausta valmis pata limettimehulla, suolalla ja pippurilla. Viimeistele ranskankermalla, korianterilla, juustoraasteella, hienonnetulla sipulilla, avokadolla ja jalapenoilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2153 reseptiä.
Linkitetty 71 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kiireisen patakokin pelastus on tässä! Mausteinen intialaistyylinen curry valmistuu fileestä alle puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Intialainen rogan josh curry

Ainekset

700
g
naudan ulkofileetä
2
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
n. 3
cm:n pala
inkivääriä
1
punainen chilipalko
2
vihreää chilipalkoa
1
tl
korianterinsiemeniä murskattuna
3
rkl
rypsiöljyä
2
tl
garam masalaa
1
rkl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
4
laakerinlehteä
3
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
lihalientä
Lisäksi
keitettyä riisiä tai naanleipää

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistamista. Leikkaa se noin 2 cm:n kuutioiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipulit, valkosipulit ja inkivääri. Viipaloi chilit ja murskaa korianterinsiemenet huhmaressa.
  3. Kuumenna öljy vokissa ja paista lihoihin kaunis väri. Lisää sipulit, inkivääri ja chilit ja sekoittele hetki. Sekoita mausteet ja tomaattipyree seokseen ja lisää sitten lihaliemi. Kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä noin 10–15 minuuttia, kunnes liha on mureaa. Lisää tarvittaessa lihalientä tai vettä.
  4. Viimeistele pata korianterilla ja tarjoa riisin tai naanleivän kanssa. 

Vinkki! Tarjoa padan kanssa raitaa eli jogurttia, jonka maustat mintulla ja esimerkiksi juustokuminalla, korianterinsiemenillä ja cayennepippurilla.

Kommentit (0)