Soppa365 on lisännyt 270 reseptiä.
Linkitetty 140 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Klassisen palapaistin lumo perustuu hyvin ruskistettuun ja mureaksi haudutettuun lihaan. Yksinkertaisesti hyvää!

Ei yrttejä, ei valkosipulia! Mitä vähemmän aineksia padassa on, sitä tärkeämpää, että lihat ruskistaa kunnolla. Jotta liha paistuu eikä ala vain kiehua pannulla, se on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista ja ruskistaa pienissä erissä. Pannu saa olla kunnolla kuuma. Jokaisen paistamiserän jälkeen se kannattaa huuhtaista pienellä määrällä vettä, jotta lihoista irtoavat muruset eivät jää palamaan kiinni pannuun. Samalla syntyy padan muhevanmakuinen liemi.

Porkkanat lisätään pataan reiluina kimpaleina. Näin ne voivat hyvin hautua saman ajan padassa kuin lihakin. Tomaattipyree antaa liemeen happamuutta, joka takaa, etteivät porkkanat hajoa pitkänkään kypsymisen aikana. Toki jos pidät mieluummin napakoista kuin hyvin hautuneista porkkanoista, voit lisätä ne kun kypsennysaikaa on jäljellä vajaa tunti.

Hyvä haudutuslämpötila on sellainen, että pata kiehuu aivan hiljaa poreillen. Näin sidekudospitoinen liha vähitellen pehmenee herkulliseksi.

Palapaistin koostumusta voi säädellä hyvin kypsennyksen loppuvaiheessa. Jos lientä on liikaa tai se tuntuu ohuelta, anna padan kiehua ilman kantta, jotta osa nesteestä haihtuu.

Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista. Sellaisena se sopii myös mainiosti tuunattavaksi! Ne yrtit (timjami ja rosmariini) ja valkosipulitkin sopivat hyvin pataa maustamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 2 t haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Palapaisti

Ainekset

1
kg
naudan ulko- tai kulmapaistia
2
sipulia
4
porkkanaa
2
rkl
öljyä
½
dl
vehnäjauhoja
6–7
dl
vettä
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
3
laakerinlehteä
3
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
hunajaa tai siirappia

Työvaiheet

  1. Leikkaa paisti reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
  2. Ruskista lihat öljyssä valurautapannulla muutamassa erässä ja laita ne pataan. Ripottele jokaisen lihaerän päälle jauhoja ja sekoita niin, että jauhot tarttuvat lihoihin. Huuhdo pannua paistokertojen välillä vedellä ja kaada liemi pataan. Kuullota lopuksi sipulit ja lisää nekin pataan.
  3. Mausta pata suolalla, mustapippurilla, laakerinlehdillä ja tomaattipyreellä. Lisää porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Hauduta noin 1 t 30 min–2 t, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (4)

Vierailija

Oikeaan palapaistiin ei laiteta tomaattipyrettä, mustapippuria eikä ainakaan mitään makeaa.

Maustepippuri on aidon perinteisen palapaistin mauste , jauhettuna ei kokonaisena, sillä saadaan juuri se oikea maku

ruskistamisen ja porkkanoiden , laakerinkehtien kera. Tuhansiapaisteja paistanut ja aina kaikki kehuneet mikä siinä on niin hyvää.

Karjalanpiirakka

Juuri noin!
Ärsyynnyn kun usein näen perinneruokien vääriä reseptejä 😡
Yksi paljon vääryyttä kokenut on se kuuluisa karjalanpaisti

Vierailija

Yhdyn edellisiin. Eikä lihoja ruskisteta öljyssä vaan voissa! Niinkuin isoäiti sen teki. Ei kyllä laittanut laakerinlehteäkään, suola ja maustepippuri riittää. Padan annetaan muhia keskilämmöllä 2-3 h.

Vierailija

Jos olisitte lukeneet, huomasitte ”Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista.” . Kyseessä ei ollut perinteinen palapaisti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2064 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Muurikkapaella saa, ja sen pitääkin, kärähtää kevyesti kiinni pannuun! Maistuva liemi, laadukas riisi ja itse tehty mausteseos tekevät paellasta uskomattoman herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min + sofrito 30 min + liemi 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paella

Ainekset

3
broilerin koipireittä
100
g
chorizoa
1
punainen paprika
5
dl
paella- tai risottoriisiä
100
g
(pakaste)herneitä
n. 1
dl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
12
jättikatkarapua
Liemi
1
kg
sinisimpukoita
¼
tl
sahramia
4
dl
kuivaa valkoviiniä
l
vettä
3
kanaliemikuutiota
3–4
timjaminoksaa
3–4
rosmariininoksaa
Sofrito
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
1
tähtianis
1
laakerinlehti
6
luumutomaattia
Lisäksi
2
sitruunaa
¼
dl
oliiviöljyä
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee sofrito. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä mausteiden kanssa öljyssä kattilassa 5 minuuttia välillä sekoittaen. Halkaise tomaatit, poista kannat ja siemenet. Lisää tomaatit kattilaan ja hauduta 20 minuuttia välillä sekoittaen. Poista tähtianis ja laakerinlehti.
  2. Keitä liemi. Harjaa simpukat kylmässä vedessä. Kopauta niitä kevyesti ja heitä avonaiset tai rikkoutuneet pois. Lämmitä sahramia kattilassa, lisää viini ja kiehauta. Lisää vesi, liemikuutiot ja yrtit, kiehauta. Keitä simpukoita liemessä 1 minuutti. Ota ne reikäkauhalla pois ja säästä avautuneet paellan viimeistelyyn. Heitä pois ne, jotka eivät avaudu. Pidä liemi kuumana.
  3. Laita koipireidet leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Viillä terävällä veitsellä koipireiden päältä luu esiin ja leikkaa luu varovasti irti.
  4. Ota kaikki paellan aineet esille. Leikkaa chorizo ja paprika 1 cm:n kuutioiksi. Mittaa riisi ja herneet valmiiksi.
  5. Kuumenna muurikka ja lisää 1 rkl öljyä. Paista broileria muutama minuutti ja siirrä pois pannusta. Lisää 1 rkl öljyä ja paista chorizot ja paprikat, mausta savupaprikalla ja siirrä sivuun. Paista vielä ravut nopeasti 1 rkl:ssa oliiviöljyä ja siirrä sivuun.
  6. Mittaa pannuun ½ dl öljyä ja kuullota siinä riisiä muutama minuutti. Lisää sofrito, broilerit ja noin puolet liemestä. Sekoittele ja anna hautua noin 10 minuuttia. Lisää paprikat, chorizot ja loppu liemi. Hauduta 6–8 minuuttia. Maistele riisin kypsyyttä ja suolaisuutta. Lisää suolaa tarvittaessa.
  7. Sekoita herneet, ravut ja simpukat kevyesti kypsään riisiin. Kun liemi on imeytynyt, anna paellan paistua sekoittelematta 1 minuutti, se saa tarttua hieman kiinni pannuun.
  8. Lohko sitruunat. Purista pari lohkoa paellaan ja laita loput sen päälle. Viimeistele öljyllä, persiljalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2064 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Levitä lohelle feta-kasvispeti ja nosta uuniin paahtumaan! Kreikkalaiset maut sopivat ihanasti yhteen uunilohen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen uunilohi

Ainekset

600
g
lohifileetä
1
tl
suolaa
Kasvispeti
8
perunaa
4
tomaattia
1
kesäkurpitsa
1
sitruuna
2
valkosipulinkynttä
1
pkt (200 g)
fetaa
2
dl
oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
ruukku vesikrassia

Työvaiheet

  1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 20 minuuttia. Lohko sillä aikaa tomaatit, leikkaa kesäkurpitsa suupaloiksi, pese ja viipaloi sitruuna. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Murenna feta. Paloittele kypsät perunat neljään osaan.
  2. Sekoita kasvispedin aineet sitruunoita lukuun ottamatta uunivuoassa. Levitä sitruunaviipaleet päälle.
  3. Leikkaa lohen nahkapuolelle 3 cm:n välein viillot lihan puoleenväliin asti. Ripottele pinnalle 1 tl suolaa ja laita kala sitruunaviipaleiden päälle vuokaan. (Jos kypsennät ruuan seuraavana päivänä, peitä se kelmulla ja laita jääkaappiin.)
  4. Kypsennä vuokaa 180-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes lohi on lohkeavan kypsää. Tarjoa tuoreen raikkaan vesikrassin kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1022 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Tämä rehevänmakuinen, vegaaninen ja gluteeniton lasagne ei jätä toivomisen varaa! Salaisuutena on kerroksiin levitetty vegaaninen ricotta, joka valmistetaan pehmeästä tofusta ja manteleista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen kesäkurpitsalasagne

Ainekset

2
isoa
kesäkurpitsaa (tai 1 kesäkurpitsa ja 1 munakoiso)
Vegaaninen ricotta
300
g
pehmeää (silken) tofua
100
g
manteleita
1
dl
tuoretta basilikaa hienonnettuna
¾
dl
vegaanista juustoraastetta
1
sitruunan mehu
2
rkl
ravintohiivahiutaleita
1
rkl
oliiviöljyä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
400
g
paseerattua tomaattia
Päälle
1
dl
vegaanista juustoraastetta
1
tl
kuivattua oreganoa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Valuta ja taputtele tofu kuivaksi. Mittaa vegaanisen ricotan ainekset tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi.
  2. Leikkaa kesäkurpitsat (tai munakoiso) ohueksi mandoliinileikkurilla tai veitsellä.
  3. Kaada ¼ paseeratusta tomaatista voideltuun uunivuokaan. Lado päälle kesäkurpitsaviipaleita ja lusikoi päälle”ricottaa”. Toista sama 3 kertaa niin, että ricotta jää päällimmäiseksi. Ripottele pinnalle oreganoa ja juustoraastetta.
  4. Laita folio päälle ja kypsennä 45 minuuttia. Ota folio pois ja jatka kypsentämistä noin 20 minuuttia. Kesäkurpitsan tulee hajota haarukalla kokeillessa.
  5. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Kommentit (1)

Ärsyyntynyt kokki :(

Mikä tästä tekee lasagnen, kun pasta puuttuu? Lasagne=pastalaatu!!!

Kasvispaistos taitaa olla oikea nimi.

Tai ricottan, kun maito puuttuu...

Kuulostaa hyvältä kuitenkin, mutta toimittajien olisi hyvä muistaa käyttää oikeita nimityksiä annoksille / raaka-aineille!

Kaupallinen yhteistyö
Kikkoman on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Kikkoman

Poke-kastike soveltuu ihanteellisesti Havaijilta lähtöisin olevaan ruokatrendiin, poke-kulhoon, mutta maukas kastike nostaa myös makaronilaatikon uudelle tasolle.

...
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4

Poke-kastikkeella maustettu makaronilaatikko

Ainekset

2
rkl
voita
200
g
ruskeita herkkusieniä viipaloituna
1 iso keltasipuli tai 2-3 salottisipulia (n. 150 g) hienonnettuna
4
isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5
dl
Kikkoman Poke-kastiketta
1
dl
salviaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä
400
g
naudan jauhelihaa (n. 17 % rasvaa)
400
g
makaronia tai esim. orecchiette-pastaa
200
g
cheddaria raastettuna
3
kananmunaa
1
l
huoneenlämpöistä lihalientä

Työvaiheet

  1. Kuumenna voi paistinpannussa ja paista herkkusieniä käännellen, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Lisää sipuli ja valkosipuli, ja paista vielä muutaman minuutin ajan sekoitellen.
  2. Nosta pannu pois levyltä ja lisää 0,5 dl Poke-kastiketta, salvia sekä mustapippuria. Sekoita ja siirrä sivuun odottamaan.
  3. Kuumenna puhdistettu paistinpannu ja lisää jauheliha. Ruskista liha omassa rasvassaan rapeaksi. Nosta pannu levyltä ja mausta lopulla Poke-kastikkeella ja mustapippurilla.
  4. Voitele uunivuoka ja lisää makaronit, jauheliha, sieni-sipuliseos sekä juustoraaste. Sekoita huolellisesti.
  5. Vispilöi kananmunat lihaliemeen ja kaada seosta muiden ainesten päälle niin, että makaronit juuri ja juuri peittyvät.
  6. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin tunti. Sekoita ruokaa kerran kypsennyksen puolivälissä, jotta makaronit eivät painu vuoan pohjalle. Saat pinnasta tarvittaessa erityisen rapean, jos kytket kypsennyksen lopuksi uunin grillivastukset päälle ja paahdat ruoan pintaa kunnes se on ruskistunut. Anna makaronilaatikon vetäytyä uunista ottamisen jälkeen noin 10 minuuttia. Tarjoile vihersalaatin kera.

Kommentit (0)