Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 336 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Klassisen palapaistin lumo perustuu hyvin ruskistettuun ja mureaksi haudutettuun lihaan. Yksinkertaisesti hyvää!

Ei yrttejä, ei valkosipulia! Mitä vähemmän aineksia padassa on, sitä tärkeämpää, että lihat ruskistaa kunnolla. Jotta liha paistuu eikä ala vain kiehua pannulla, se on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista ja ruskistaa pienissä erissä. Pannu saa olla kunnolla kuuma. Jokaisen paistamiserän jälkeen se kannattaa huuhtaista pienellä määrällä vettä, jotta lihoista irtoavat muruset eivät jää palamaan kiinni pannuun. Samalla syntyy padan muhevanmakuinen liemi.

Porkkanat lisätään pataan reiluina kimpaleina. Näin ne voivat hyvin hautua saman ajan padassa kuin lihakin. Tomaattipyree antaa liemeen happamuutta, joka takaa, etteivät porkkanat hajoa pitkänkään kypsymisen aikana. Toki jos pidät mieluummin napakoista kuin hyvin hautuneista porkkanoista, voit lisätä ne kun kypsennysaikaa on jäljellä vajaa tunti.

Hyvä haudutuslämpötila on sellainen, että pata kiehuu aivan hiljaa poreillen. Näin sidekudospitoinen liha vähitellen pehmenee herkulliseksi.

Palapaistin koostumusta voi säädellä hyvin kypsennyksen loppuvaiheessa. Jos lientä on liikaa tai se tuntuu ohuelta, anna padan kiehua ilman kantta, jotta osa nesteestä haihtuu.

Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista. Sellaisena se sopii myös mainiosti tuunattavaksi! Ne yrtit (timjami ja rosmariini) ja valkosipulitkin sopivat hyvin pataa maustamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 2 t haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Palapaisti

Ainekset

1
kg
naudan ulko- tai kulmapaistia
2
sipulia
4
porkkanaa
2
rkl
öljyä
½
dl
vehnäjauhoja
6–7
dl
vettä
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
3
laakerinlehteä
3
rkl
tomaattipyreetä
2
tl
hunajaa tai siirappia

Työvaiheet

  1. Leikkaa paisti reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
  2. Ruskista lihat öljyssä valurautapannulla muutamassa erässä ja laita ne pataan. Ripottele jokaisen lihaerän päälle jauhoja ja sekoita niin, että jauhot tarttuvat lihoihin. Huuhdo pannua paistokertojen välillä vedellä ja kaada liemi pataan. Kuullota lopuksi sipulit ja lisää nekin pataan.
  3. Mausta pata suolalla, mustapippurilla, laakerinlehdillä ja tomaattipyreellä. Lisää porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Hauduta noin 1 t 30 min–2 t, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja. Tarkista maku. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (14)

Vierailija

Oikeaan palapaistiin ei laiteta tomaattipyrettä, mustapippuria eikä ainakaan mitään makeaa.

Maustepippuri on aidon perinteisen palapaistin mauste , jauhettuna ei kokonaisena, sillä saadaan juuri se oikea maku

ruskistamisen ja porkkanoiden , laakerinkehtien kera. Tuhansiapaisteja paistanut ja aina kaikki kehuneet mikä siinä on niin hyvää.

Karjalanpiirakka

Juuri noin!
Ärsyynnyn kun usein näen perinneruokien vääriä reseptejä 😡
Yksi paljon vääryyttä kokenut on se kuuluisa karjalanpaisti

Vierailija

Yhdyn edellisiin. Eikä lihoja ruskisteta öljyssä vaan voissa! Niinkuin isoäiti sen teki. Ei kyllä laittanut laakerinlehteäkään, suola ja maustepippuri riittää. Padan annetaan muhia keskilämmöllä 2-3 h.

Vierailija

Jos olisitte lukeneet, huomasitte ”Tämä ohje on yksi versio perinteisestä palapaistista.” . Kyseessä ei ollut perinteinen palapaisti.

Vierailija

Kiitos ohjeesta! Kiva siirappi-idea!

Hyvin haudutettu on mureaa

Ah, palapaisti! Lapsuuden juhlaruoka, vaikka sitä syötiin arkena! Oli niin hyvää! Samoin Stroganoff on ihanaa! Hakkaavat karjalanpaistin mennen tullen!

Vierailija

Ensimmäiselle kommentille: Maustepippuria ei koskaan jauhettuna, se sotkee ruoan. Maustepippurit laitetaan kokonaisina, jolloin niistä irtoaa aromi ja maustavat ruoan oikealla tavalla.

Keittiötopi

Vierailija kertoo tehneensä "tuhansia palapaisteja". Se on kunnioitettava suoritus: vuodessa on 52 viikkoa, ja jos tekee kerran viikossa palapaistin, tuhannen saavuttamiseksi tarvitaan 20 vuotta. Jos puhutaan monikossa "tuhansia", se tarkoittaa että kirjoittaja on tehnyt palapaisteja ainakin 20 tai 30 vuotta joka viikko kerran viikossa!  Hattua nostan tuollaiselle kokemukselle. Itse en raski ostaa palapaistia  kuin ehkä kerran kuussa tai harvemmin.

Vierailija

Mielenkiintoista...

Lähes 70 vuoden iästäni ja yli 50 vuoden päivittäisestä ruoanlaittokokemuksestani (useita vuosia ammatikseni) en ole koskaan kuullut, että palapaisti olisi jotenkin tyypillinen Pyhäinpäivän ruoka jossain päin Suomea. Myöskään googlettaminen ei tue tätä väitettä perinteestä. Onkohan niin, että nimeltä mainittu palapaisti on vain tuon kokki Kolarin perheen perinne? Minun perheessäni se on ollut silloin tällöin viikonloppuruokaa, mutta ei todellakaan mitään erityisen juhlavaa tai perinteistä, enkä tunne ketään muutakaan joka tekisi "perinteistä Pyhäinpäivän palapaistia"...

Vierailija

Kyllä on taas mielensäpahoittajat liikkeellä 😊. Käsittääkseni tässä on kuiitenkin kyseessä eräs muunnelma perinteisestä palapaistista eikä mikään "se ainoa oikea, perinteinen suomalainen palapaisti". Itse aion ainakin kokeilla tätä versiota vielä tänään. Kiva,saada uusia ideoita perinteisiin ruokiin. Jokainen tehkööt makunsa mukaan.

Mies Norjasta

Kaikkeen paistamiseen pannulla kannattaa käyttää kirkastettua voita. Kestää korkean lämpötilan. Ei tule palanutta ' karstaa '. Ohjeita löytyy googlettamalla. Itse teen uunissa. Kirkastettu voi säilyy huoneenlämmössä puhtaassa purkissa.

Vierailija

Jauhoja ei siis ruskisteta, vaan paistetut lihapalat pyöritellään jauhoissa ja sitten pataan hautumaan!

Ei kiireisille

Enpä ole koskaan jauhoja palapaistissa tarvinnut, mutta sen tiedän että 4-5 tunnin haudutus tekee halvemmastakin lihasta todella mureaa joka taas sopii lasten suuhun paremmin. Vain kolme varttia 200 asteessa ja loppuaika 125 astetta.

Chef TiKu

Olen tehnyt aina palapaistin äitini tapaan, mausteena suola, kokonainen maustepippuri ja laakerinlehti. Kokeilin tätä tapaa ja oikein hyvää tuli. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Makujen maailmassa kannattaa olla avoin ja ennakkoluuloton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 88 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Treenin jälkeen on aika täyttää huvenneet hiilihydraattivarastot. Italianpatahenkinen ruoka syntyy hetkessä, sillä ainekset voi kypsentää kätevästi samassa astiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileripata

Ainekset

250
g
broilerinjauhelihaa
2
tl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
valkosipulinkynsi
1
sipuli
1
paprika
2
tl
tomaattipyreetä
1
tl
paprikajauhetta
1
dl
orzoa eli riisinmuotoista pastaa
3
dl
kanalientä
1
rasia/250 g
kirsikkatomaatteja
1
dl
maissia (säilyke)
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Paista broilerinjauheliha kypsäksi kannellisessa paistinpannussa tai padassa. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Hienonna valkosipuli ja sipuli. Leikkaa paprika sopiviksi suupaloiksi. Lisää kasvikset pataan yhdessä tomaattipyreen ja paprikajauheen kanssa. Jatka paistamista vielä pari minuuttia.

  3. Lisää pataan orzo, kanaliemi ja tomaatit. Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää.

  4. Lisää maissi ja pakasteherneet. Kuumenna vielä kertaalleen. Ripottele lopuksi padan joukkoon hienonnettu persilja.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Rakastettu pizzaklassikko, kinkku ja ananas, maustavat flatbreadin eli litteän leivän mahtavan makuiseksi. Tässä herkussa leipä paistuu ketterästi grillissä valmiista pizzapohjasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Aloha-possua litteällä leivällä

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkll
inkivääriä raastettuna
1
dl
ananasmehua
1
dl
ketsuppia
dl
fariinisokeria
1
dl
soijakastiketta
400
g
possun sisäfileetä
1
tuore ananas
1
rkl
rypsiöljyä
LISÄKSI
1
pkt (600 g)
tuorepizzataikinaa
3
rkl
srirachalla maustettua majoneesia
TARJOILUUN
hienonnettua kevätsipulia, parmesaanilastuja, herneenpalkoja, lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulit. Yhdistä silppu inkiväärin, ananasmehun, ketsupin, sokerin ja soijakastikkeen kanssa. Sekoita tasaiseksi. Ota puolet seoksesta erikseen kastiketta varten. Laita toiseen puolikkaaseen viipaloitu possunfilee ja sekoita.
  2. Laita erilleen ottamasi kastike kattilaan. Keittele miedohkolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 30 minuuttia tai siihen asti, kunnes seos on siirappimaista.
  3. Kuori ananas ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Sipaise päälle kevyesti öljyä. Grillaa muutama minuutti. Leikkaa suupaloiksi ja laita sivuun.
  4. Paista possuviipaleet grillissä kypsiksi. Mausteseoksessa on sokeria, joten tarkkaile paloja, etteivät ne pala. Peitä foliolla ja laita odottamaan annoksen kokoamista.
  5. Kauli pizzataikinaa ohuemmaksi levyksi. Leikkaa neljään osaan. Sipaise päälle öljyä. Paista grillissä toiselta puolelta muutama minuutti. Käännä ja lisää päälle ananakset ja possut. Jatka paistamista 1–2 minuuttia, kunnes leipä on kypsää.
  6. Viimeistele kastikkeella, srirachamajoneesilla, kevätsipulilla ja parmesaanilla. Lisää halutessasi herneenpalkoja ja lehtipersiljaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Akseli Herlevi Kuva Elvi Rista

Libanonilainen marinadi antaa makua karitsavartaille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + marinoituminen 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Karitsavartaat

Ainekset

600
g
karitsan paahtopaistia
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
sitruunan mehu
½
dl
rypsiöljyä
1
ruukku
tuoretta korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
korianterinsiemeniä jauhettuna
½
tl
kanelia
suolaa ja pippuria
LISÄKSI
varrastikkuja

Työvaiheet

  1. Kuutioi karitsan paahtopaistit noin 2 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon.
  2. Kuori sipulit ja valkosipulit ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää joukkoon sitruunoiden mehu, rypsiöljy, korianteri ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Kaada mausteseos lihojen päälle ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin 3 tuntia.
  3. Tikuta lihat varrastikkuihin ja grillaa kuumassa grillissä 3 minuuttia per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2223 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Simppeli, mutta herkullinen! Herne-savukinkkupastaa kelpaa tarjota vaikka vieraille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Herne-savukinkkupasta

Ainekset

2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
100
g
savustettua ilmakuivattua kinkkua
400
g
tagliatellepastaa
2
valkosipulinkynttä
1
pieni sitruuna
5
mintunoksaa
1
rkl
oliiviöljyä
dl
vettä
¼
tl
suolaa
1
dl
pastan keitinvettä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota herneet huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Levitä kinkkuviipaleet foliolle uunipellille ja paahda uunissa rapeaksi, 5–8 minuuttia.

  3. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Viipaloi valkosipuli. Pese ja raasta sitruunan kuori. Purista 2 tl mehua. Hienonna minttu. Kuullota valkosipulia öljyssä pannussa pari minuuttia. Lisää vesi, suola, herneet, sitruunankuori ja mehu. Kuumenna muutama minuutti, kunnes herneet sulavat.

  5. Säästä 1 dl pastan keitinvettä ja valuta pasta. Sekoita herneet liemineen ja osa vedestä pastaan. Lisää tarvittaessa nestettä.

  6. Murenna kinkku pastaan ja lisää minttu. Sekoita ja mausta pippurilla.

Kommentit (0)