Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 171 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapea leipämuru yhdistettynä suolaisen anjoviksen puraisuun tekee pastasta astetta parempaa arkiruokaa. Anjovis hajoaa kuuman öljyn joukkoon ja antaa ruualle säväyksen, jota chili ja valkosipuli komppaavat.

Moni on tottunut hunnuttamaan pasta-annoksensa hienoksi raastetulla parmesaanilla. Kaikki pastat eivät kuitenkaan kaipaa juustoa lainkaan, ja olisivat jopa parempia ilman.

Kirpeänsuolainen, sitruunalla, chilillä ja valkosipulilla maustettu anjovispasta on juuri tällainen. Kun kastikkeen maut ovat kohdillaan, se toimii jopa paremmin ilman ainuttakaan maitotuotetta.

Mutta mitä parmesaanihunnun tilalle? Kokeile seuraavaksi rapeaksi paistettua leipämurua. Hienoksi murusteltu, kuivahtanut leipä paistuu pannulla ihanaksi lisukkeeksi pastalle. Samalla leipäkoriin unohtuneet kannikat pääsevät käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Anjovispasta

Ainekset

400
g
linguinepastaa tai spagettia
1
prk (125/79 g)
anjoviksia
3
valkosipulinkynttä
1–2
punaista chiliä
100
g
lehtikaalia
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruuna
¼
tl
mustapippuria
Leipämuru
50
g
kuivahtanutta leipää
2
rkl
oliiviöljyä
3
lehtipersiljanoksaa

Työvaiheet

  1. Laita pastavesi kiehumaan.
  2. Valuta ja hienonna anjovikset. Viipaloi valkosipulinkynnet ja hienonna chilit. Poista chileistä siemenet. Leikkaa lehtikaaleista ko­va lehtiruoti pois ja suikaloi lehdet.
  3. Tee leipämuru. Hienonna leipä veitsellä. Murua tulisi olla noin 2 dl. Lämmitä öljy paistinpannussa ja paista leipämurut rapeiksi. Hienonna lehtipersilja ja sekoita se leipämurun joukkoon. Kaada murut talouspaperin päälle valumaan. Pyyhi pannu puhtaaksi.

  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

  5. Kuumenna öljy pannussa, lisää anjovikset ja paista, kunnes kalat alkavat liueta öljyn joukkoon. Lisää valkosipulit ja chili. Paista sekoittaen minuutti ja lisää lehtikaali.

  6. Nostele kypsä pasta suoraan kattilasta pannulle pastakauhan avulla. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

  7. Purista sitruunasta mehua 1 rkl pastan joukkoon. Mausta ruoka mustapippurilla.

  8. Jaa pasta lautasille ja ripottele rapeaa leipämurua päälle.

Kommentit (3)

Vierailija

Tämä ohje on väärin käännetty jostain englanninkielisestä reseptistä, missä anchovis tarkoittaa sardellia eikä suinkaan mitään anjovista. Sardelli käyttäytyy kuvatulla tavalla ja hajoaa, anjovis ei. Makukin on aivan eri.

tehkää edes joskus oikein, onk...

Hölmöä kirjoittaa ohjeeseen 1-2 punaista chiliä. Kuinka vahvoja? Hababero, piri piri vai joku vahvako? Tai tosi mieto, paprikan luokkaa? Capsicum chinense, Capsicum baccatum, Capsicum annuum vai mikä? Punaisia chilejä on monta makutyyppiä, vahvuutta ja kokoa. Miksi muuten juuri punaista? Eikö keltainen tai oranssi kelpaa? Pitääkö sen parhaiten sopia pastan vai kalan makuun? Tai kenties toiseen kertaan paistetun leivän makuun, sillä sitähän paistetut leivänmurut ovat. Silmät kiinni tai värivalossa on mausta vaikea tunnistaa chilin väriä.

Vierailija

Juu sardellia tähän kuuluu laittaa. Säästetään anjovis vaikka Janssonin kiusaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Carbonaran inspiroima ruusukaalipasta on syysiltojen lohturuokaa parhaimmillaan. Kokojyväsinappi antaa pastalle hauskan lisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaali-pekonipasta

Ainekset

300
g
ruusukaaleja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
150
g
pekonia
2
kananmunaa
2
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku lehtipersiljaa
LISÄKSI
400
g
nauhapastaa
1
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat. Poista tarvittaessa huonokuntoiset lehdet. Leikkaa ruusukaalit ohuiksi kiekoiksi.

  2. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Raasta parmesaani hienoksi.

  3. Laita pasta kiehumaan pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen.

  4. Laita pekoni kylmälle pannulle ja paista rapeaksi. Siirrä pekonit pannulta sivuun odottamaan.

  5. Kuullota sipulit pannulla öljyssä. Lisää ruusukaalit ja paista sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää pekonit. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja joukkoon.

  6. Kun pasta on sopivan kypsää, kauhaise keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä. Kaada pasta ja ruusukaaliseos kulhoon ja sekoita. Lisää kananmunat voimakkaasti sekoittaen. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kalan mausteeksi pyöräytetään itse tehty sitruunapippurin ja kapriksen maustama dippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua kalaa ja pikkelivihanneksia

Ainekset

PIKKELIVIHANNEKSET
1
kesäkurpitsa
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
3
porkkanaa
LIEMI
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SITRUUNAPIPPURI
2
tl
raastettua luomu sitruunan kuorta
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
¼
tl
valkopippuria rouhittuna
¼
tl
suolaa
DIPPI
1
rkl
kapriksia
2
dl
vegaanista ranskakermaa
n. 1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
600
g
kalaa ruodottomana fileenä (esm. kirjolohi, nieriä)
2
rkl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Pakkaa porkkanaa lukuun ottamatta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa pikkeliliemen aineet kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila syrjään, lisää porkkanat kuumaan liemeen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt liemi porkkanoiden kanssa lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Pese ja raasta sitruunan kuori pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon pippurirouheet ja suola.

  3. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.

  4. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi ja paista kypsäksi pinnoitetulla pannulla, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella ruohosipulilla. Tarjoa pikkelikasvisten ja dipin kanssa.