Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 63 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Tuomas Kolehmainen

Koska kaikki rakastavat riisipuuroa, sitä kannattaa keittää jättipadallinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Riisipuuro

Ainekset

2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
täysmaitoa
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää riisi ja anna kiehua 5 minuuttia eli kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
  2. Lisää maito pienissä erissä samalla sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia koko ajanpuulastalla pohjasta sekoittaen, jotta puuro ei pala pohjaan.
  3. Hauduta puuro kypsäksi, noin 45 minuuttia. Sekoita suola puuroon. Tarjoa inkivääri-rusinakiisselin kanssa (ks. ohje alhaalla).

Inkivääri-rusinakiisseli

Ainekset

1
l
omenamehua
3
rkl
perunajauhoja
4
cm:n
pala tuoretta inkivääriä
1
(luomu)sitruuna
2
kanelitankoa
(1 rkl juoksevaa hunajaa)
2
dl
rusinasekoitusta (esim. Pirkka)
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Mittaa 9 dl omenamehua kattilaan ja kuumenna. Sekoita erillisessä kulhossa 1 dl omenamehua ja perunajauhot.
  2. Kuori inkivääri ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Pese sitruuna. Leikkaa sitruunan keltaisesta kuoriosasta kaksi noin 6 cm:n suikaletta. Lisää inkivääri, sitruunankuoripalat ja kanelitangot kiehuvaan omenamehuun. Hauduta mehua ja mausteita 10 minuuttia. Maista seosta ja lisää siihen halutessasi hunajaa.
  3. Nosta kattila pois kuumalta levyltä. Sekoita perunajauho-mehuseos tasaiseksi ja kaada se ohuena nauhana kiisseliin samalla sekoittaen. Nosta kattila levylle ja anna kiisselin kiehahtaa.
  4. Lisää kiisseliin rusinat ja ripaus suolaa. Nouki jäähtyneestä kiisselistä sitruunankuoret. Tarjoa inkiväärirusinakiisseli riisipuuron kanssa.

(4 annosta, 20 min)

Kommentit (1)

Satu Uskali
Seuraa 
Liittynyt9.12.2016

ällöö, ei kai kukaan voi tykätä jostain rusinalimasta..?

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1385 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Näyttävä ja herkullinen pataleipä on hämmästyttävän helppo tehdä. Muista kuitenkin käsitellä taikinaa hellästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min + kohotus yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Rouheinen pataleipä

Ainekset

1
tl
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
6
dl
(speltti) vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
2
dl
neljän viljan hiutaleita
1
dl
auringonkukansiemeniä
5
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoita tasaiseksi ja anna kohota kelmun alla yön yli.

  2. Kumoa taikina nuolijaa apuna käyttäen runsaasti jauhotetulle työalustalle. Taita taikina jauhotetuin käsin kaikista kulmista kertaalleen. Älä vaivaa! Käännä taitettu, ryppyinen puoli alaspäin ja peitä liinalla. Anna kohota 30 minuuttia.

  3. Lämmitä sillä aikaa uuni 225-asteiseksi ja laita kannellinen valurautapata uuniin kuumenemaan.

  4. Ota kuuma pata uunista ja nosta leipä siihen. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia ja vielä ilman kantta 15 minuuttia.

  5. Nosta kuuma leipä heti padasta ritilän tai leikkuulaudan päälle jäähtymään.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 280 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Halloween-aamiaisen hauskat oranssit croissantit muistuttavat ulkonäöltään pieniä kurpitsoja. Kurpitsan kantana on kanelitanko, joka napataan pois ennen haukkaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
15 min + 20 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Halloweenin kurpitsacroissantit

Ainekset

1
tlk (240 g)
paistovalmista croissant-taikinaa (Danerolles)
Muotoiluun
uuninkestävää paistinarua
Pinnalle
1
kananmuna
1
ps (0,5 g)
sahramia
Koristeluun
2–4
kanelitankoa
Tarjoiluun
keksitahnaa, suklaa-pähkinätahnaa tai maapähkinävoita

Työvaiheet

  1. Avaa taikinatölkki ja irrota taikinarulla työlaudalle. Leikkaa se neljään yhtä suureen palaan ja pyörittele taikinapalat käsin palloiksi. 
  2. Leikkaa paistinarusta neljä noin 30 sentin pituista pätkää. Kiedo narupätkä taikinapallon ympärille kevyesti kolme kertaa niin, että naru kietoo taikinapallon paketiksi (katso kuva). Älä kiristä narua liikaa. Solmi naru. Tee samoin kaikille taikinapalloille.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Levitä leivinpaperi uunipellille.
  4. Riko kananmuna pieneen kulhoon. Vatkaa sen rakenne haarukalla tasaiseksi. Kaada sahrami kananmunan joukkoon ja sekoita haarukalla, kunnes sahrami on värjännyt kananmunan.
  5. Kasta narulla solmittu taikinapallo kananmunaan kunnolla molemmin puolin, jolloin se värjäytyy kokonaan. Nosta uunipellille. Tee samoin kaikille taikinapalloille.
  6. Nosta pelti 175-asteiseen uuniin. Kypsennä croissanteja noin 17–20 minuuttia. Tarkkaile paistumista, jotta croissantit eivät pääse tummumaan liikaa.
  7. Nosta pelti uunista ja anna croissantien jäähtyä 10 minuuttia, jolloin voit koskea niihin käsin. Leikkaa naru saksilla katki ja irrota se huolellisesti croissantin ympäriltä. Tarkista, ettei narua jää croissantin uurteisiin. Lämpimästä croissantista naru irtoaa helpommin.
  8. Viimeistele croissantit. Jos kanelitangot ovat pitkiä, napsauta ne kahtia. Työnnä kanelitanko koristeeksi jokaisen croissantin keskelle, jolloin lopputulos muistuttaa pientä kurpitsaa.
  9. Tarjoa kurpitsacroissantit keksitahnan, suklaa-pähkinätahnan tai maapähkinävoin kanssa.

HUOM. Kanelitanko on tarkoitettu koristeeksi. Muistuta jokaista ruokailijaa poistamaan se ennen haukkaamista.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 191 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Anna kuivahtaneelle leivälle uusi elämä! Tämän suolaisen leipävanukkaan makumaailma on poimittu Croque Madame -leivästä.

Parhaat päivät nähneestä leivästä syntyy viikonlopun yltäkylläinen aamupala, Croque Madame -leipävanukas. Ranskalainen klassikkoleipä Croque Madame valmistetaan perinteisesti gruyèrejuustosta ja kinkusta ja kruunataan paistetulla kananmunalla. Leipävanukkaassa nämä maut yhdistyvät herkullisella...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min + vetäytyminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Croque Madame -leipävanukas

Ainekset

1
(n. 500 g)
speltti- tai maalaisleipä
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
ruokakermaa
½
dl
vettä
8
kananmunaa
1
rkl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
200
g
gruyèrejuustoa
150
g
savukinkkua
5
timjamin oksaa
Pinnalle
4
kananmunaa
25
g
parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Leikkaa leipä noin 2 cm:n kuutioiksi. Paista ne rapeiksi öljyssä pannussa. Voitele uunivuoka (noin 20 x 25 cm). 
  2. Vatkaa kerma, vesi ja munat kulhossa. Lisää sinappi, suola ja pippuri.
  3. Raasta gruyère. Revi kinkku paloiksi. Hienonna timjami.
  4. Laita vuoan pohjalle puolet leipäkuutioista ja kaikki timjami. Lisää puolet juustoraasteesta ja kinkusta. Levitä päälle loput leipäkuutiot, juustoraaste ja kinkku. Kaada päälle kerma-munaseos. Peitä vuoka foliolla ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli.
  5. Ota vuoka huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  6. Paista leipävanukasta folion alla 20 minuuttia. Poista folio, riko pinnalle kananmunat ja raasta päälle parmesaanijuusto. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Anna leipävanukkaan vetäytyä 5 minuuttia ennen tarjoamista.

Resepti on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehdessä 8/2021. Glorian ruoka & viinin ohjeesta puuttui yksi työvaihe, kerma-munaseoksen lisääminen.

Kommentit (12)

Vierailija

Onko munien määrä oikein?
Printtiversiossa oli unohtunut kermaseokseen lisäys.

Vierailija

Onko tosiaan oikein että kermamunaseokseen tulee peräti 8 munaa ja 3dl kermaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kyllä, kahdeksan munaa on oikein, eli leipävanukkaasta tulee ruokaisa ja riittoisa aamiaisherkku. Halutessaan pinnalle erikseen tulevat kananmunat voi jättää pois.

Vierailija

Laitoin munia 4 seokseen ja 4 pinnalle. Oli varsin ruokaisa niinkin.

Lumia1969

Tää oli super hyvä ja täyttävä.

Vierailija

Kertokaa te jotka kokeilitte: tuleeko tuosta tosiaan vanukas? Syödään siis lusikalla?

Vierailija

12 munaa on aika tuhti määrä.

Kävelyä harrastava painostaan ...

Kuinka paljon pitää kävellä, että saa nuo kalorit kulutettua?

Vierailija

Riippumatta siitä mitä tuossa vuoassa on, ruokalajin nimi on STRATA

Löytyy wikipediahaulla strata (food)

Vierailija

Mitä saavuttaa sillä että kiertää reseptien kommenttiosioissa valittamassa niiden kalorimääristä? Pakottaako joku kokkaamaan kyseisiä ruokia? Eikö terveellisiä reseptejä löydy?

Vierailija

Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, kalorimääristä on turha valittaa. Eihän sitä runsaskaloripitoista ruokaa tarvitse syödä pesuvadillista.

Mutta en ymmärrä, miksi leivästä pitää tehdä "vanukasta". Croque Madame on väännös, paitsi ettei siinä(kään) leivästä tehdä vanukasta, mikä olisikin aivan tolkuton ajatus. No tällä palstalla juurikin niitä viljellään....  Näissä kerrosvoileivissä kun sattuu olemaan idea, ETTEIVÄT kastikkeet imeytyisi niin helposti leipä_viipaleisiin_ kun ne paistetaan rapeiksi. Tarkoitus kun ei ole syödä lusikalla mitään pullamössöä :-/

Vierailija

"Leipävanukas"? Kuulostaa yhtä houkuttelevalta kuin vuosikymmenten takaiset vatkulit. Vanhempi väki muistanee munuaisvatkulin jne.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2732 reseptiä.
Linkitetty 157 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kananmunaa, kaalisalaattia ja majoneesia. Japanissa suosittu kananmunaleipä tamago sando tehdään vaaleimmasta vehnäpaahtiksesta, jota kaupasta löytyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
15 min + kananmunien keittäminen 8 min
Vaikeustaso
Helppo

Japanilaiset munaleivät

Ainekset

4
kananmunaa
Munamajoneesi
2
kananmunaa
2
dl
kewpie-majoneesia
Kaali-kurkkusalaatti
6
dl
valkokaalia ohuina suikaleina
½
tl
suolaa
2
avomaankurkkua
1
rkl
riisiviinietikkaa
Lisäksi
8
viipaletta vaaleaa, isoa vehnäpaahtoleipää
2
kevätsipulia
suolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita kaikki 6 kananmunaa kiehuvaan ve­teen ja anna niiden kiehua ensin 4 minuut­tia. Laske aika siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Ota neljän minuutin koh­dalla 4 kananmunaa lusikalla pois vedestä ja laita ne kylmään veteen jäähtymään. Kei­tä kattilaan jääviä kahta kananmunaa vielä 4 minuuttia eli yhteensä 8 minuuttia. Siirrä nekin kylmään veteen jäähtymään.

  2. Kuori ja hienonna kovat munat veitsellä kulhoon. Sekoita majoneesi joukkoon.

  3. Tee kaali-kurkkusalaatti. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja mausta suolalla. Viipa­loi kurkut juustohöylällä kaalin joukkoon. Li­sää etikka ja sekoita.

  4. Jaa kaalisalaatti neljälle leipäviipaleelle. Voitele toiset 4 viipaletta paksulti munama­joneesilla. Kuori pehmeäksi keitetyt kanan­munat ja aseta yksi muna jokaiseen leipään kaalisalaatin keskelle. Silppua munan ja kaalin päälle kevätsipulia ja paina muna­majoneesilla voideltu leipäviipale varovasti kanneksi. Leikkaa leipä sahalaitaisella veit­sellä puoliksi ja ripottele suolaa ja mustapip­puria munan leikkuupinnalle.

Vinkki Japanilaista kewpie-majoneesia myy­dään isoissa marketeissa ja aasialaisissa ruokakaupoissa. Voit korvata sen sekoitta­malla hieman dijoninsinappia tavalliseen majoneesiin.

Kommentit (1)

Vierailija

Twitterin puolella suomessa asuvat japanilaiset päivittelevät: "Eihän tamago sandoon kuulu KOKONAISET kananmunat! Miksi japanilaisesta ruuasta tehdään ulkomailla aina kaikenlaisia virityksiä, kun toisaalta alkuperäisyyttä kunnioitetaan siinä määrin, että erikseen mainitaan Kewpie-majoneesi?" Käyttäjä Kahvijamunkki teki malliksi oman versionsa: https://twitter.com/kahvijamunkki/status/1446075490515697666?t=8Ffb53spl...