Eilisen perunamuusi muuttuu käden käänteessä herkullisiksi lepuskoiksi. Tuoreet yrtit tekevät leivästä todellista luksusta.
Yrtti-perunalepuskat
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Tee perunamuusi tai käytä edellispäivän muusia. Hienonna yrtit ja sekoita ne perunamuusin joukkoon suolan ja kananmunan kanssa. Lisää hiivaleipäjauhot ja kaurahiutaleet. Sekoita tasaiseksi.
- Jaa taikina 16 palaan ja laita palat leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Muotoile paloista jauhotetuin sormin ohuita leipiä. Pistele leivät haarukalla ja kypsennä niitä uunissa noin 15 minuuttia.
- Sulata voi ja hienonna yrtit voisulan joukkoon. Voitele kuumat rieskat yrttivoisulalla.
Monesti laitan jo taikinaan lorauksen aurinkokuivattujen tomaattien öljyä, joka muuten joutuisi hukkaan. Antaa runsasti makua ja suolan voi tällöin jättää pois tai vähentää. Joskun laitan päälle juustoraastetta tai juuston lopun pilkottuna, jolloin juuston kantakin saadaan hyötykäyttöön. Kuivina aineina voi laittaa myös hiukan pellavarouhetta, ohrahiutaleita tai ruisjauhoa. Ja onnistuu myös valmismuusijauhoista, jollei ole oikeaa perunamuusia.
Enempikin tämä on Hämäläinen rieska. Lepuskaan tulee vain ohrajauhoja ,vettä eikä kananmunaa lainkaan. Joskus kannattaa kurkata perinneruokakirjoja niin löytyy oikea nimitys kun alkaa soveltamaan.