
Tel Avivissa ei pääse hummusta karkuun mitenkään. Tässä on aito ohje lähi-idän yleisimpään mezeen.
Hummuksen reseptien sisällöstä voidaan käydä vaikka sotaa, mutta valitettavan usein näkee tähän kuohkean kikcherne ja tahinin sekoituksesta valmistettua tahnaa väärällä koostumuksella ja väärillä raaka-aineilla toteutettuina. Jos käy syömässä libanonilaisessa tai israelilaisessa ravintolassa, maistuu hummus aina tältä. Pahin virhe on valmistaa hummus liian kokkareiseksi ja paksuksi, monissa ohjeissa on liian vähän tahinia, hintsusti sitruunaa tai oliiviöljy sekoitetaan seokseen mukaan. Hummus kuuluu olla koostumukseltaan kuin pehmytjäätelöä -hieman rakeista kylläkin- se levitetään kuvan tavoin kuopalle ja oliiviöljy roiskitaan päälle vain koristeeksi. Pinnalle ripotellaan hieman paprikajauhetta ja sielälehtistä persiljaa. Kickherneet voi ostaa myös kuivattuina ja liottaa niitä yön yli. Tällöin käytä liotusvettä nesteenä, kun teet hummusta. Olen saanut tämän ohjeen valokuvaajaystävältäni Ofer Amirilta. Olen ottanut valokuvan täydellisestä hummuksesta Jaffan kaupungissa 2013.
Hummus, AITO ohje Tel Avivista
Ainekset
Työvaiheet
Pilko valkosipulit vähän pienemmiksi ja kumoa kaikki yllä olevat ainekset tehosekoittimeen (paitsi öljy ja koristeet).Laita kone käyntiin ja lisää kickhernepurkin- tai liotusnestettä niin, että kone pyörii hyvin ja hummus tahnasta tulee tasainen. Sattumia saa olla mukana. Tahnan pitää olla lähes yhtä löysää kuin pehmytjäätelö. Levitä hummus laakealle lautaselle lusikalla pyörivin liikkein. Valuta oliiviöljyä pinnalle mausteeksi ja ripota hieman paprikajauhe raitoja. Viimeistele lehtipersiljalla.
Piti lisätä reseptiin maailman parhaimmaksi hummuspaikaksi tituleeratun Ravintolan Jaffassa. Kävin täällä syömässä vuonna 2010. http://www.telavivguide.net/Restaurants/Israeli_Cuisine_Restaurants/Abu-...(Ali-Karavan)_2005090813/. Hummus perinteisesti nautitaan tuoreen pita-leivän kanssa. Minä haen tuoreen pitan lähi kebabbilasta.
Jestas että tätä on pakko tehdä heti! Tänään! Kiva, että olet täällä Tintti!
Kiitos Hanna! Mahtava juttu tämä Soppa! Jäin koukkuun!
Älyttömän hyvä ja suussa sulava hummus
Aivan! Söin vast'ikään Dubaissa moneen otteeseen TAIVAALLISTA hummusta: tarpeeksi ohutta ja pehmeää. Omastani tulee helposti liian paksua hernemassaa. Tätä ohjetta testaan uudenvuodenaattona!
Tuossa ravintolassa hummus on hyvää. Mutta vielä enemmän pidän Carmel-torilla sijaitsevan hummuspaikan hummuksesta,joka on ihan taivaallisen hyvää.Eniten pidän hummuksesta,jonka päälle laitetaan keitettyjä kikherneitä.
Palasin hiljattain taasen Tel Avivista työreissulta ( maaliskuu 2015) kävin syömässä nyt myös Carmel marketilla hummusta. Hummus on aina tasokasta Israelissa. Myös Jaffan ja koko Israelin kuuluisimmassa paikassa saa valita hummuksen pinnalle 'täytteet' eli kikherneitä jne..
Täydellinen hummusresepti! Jos käytetään kuivattuja herneitä, ei liotusvettä saa käyttää. Se kaadetaan pois ja herneet keitetään hiljalleen runsaassa raikkaassa vedessä. Keitinvettä voi käyttää nesteenä. http://www.leeniviio.com/2015/02/03/nauti-pavuista-ilman-vatsavaivoja/