Tintti Alanko on lisännyt 27 reseptiä.
Linkitetty 521 keittokirjaan.

Tel Avivissa ei pääse hummusta karkuun mitenkään. Tässä on aito ohje lähi-idän yleisimpään mezeen.

Hummuksen reseptien sisällöstä voidaan käydä vaikka sotaa, mutta valitettavan usein näkee tähän kuohkean kikcherne ja tahinin sekoituksesta valmistettua tahnaa väärällä koostumuksella ja väärillä raaka-aineilla toteutettuina. Jos käy syömässä libanonilaisessa tai israelilaisessa ravintolassa,  maistuu hummus aina tältä. Pahin virhe on valmistaa hummus liian kokkareiseksi ja paksuksi, monissa ohjeissa on liian vähän tahinia, hintsusti sitruunaa tai oliiviöljy sekoitetaan seokseen mukaan. Hummus kuuluu olla koostumukseltaan kuin pehmytjäätelöä -hieman rakeista kylläkin- se levitetään kuvan tavoin kuopalle ja oliiviöljy roiskitaan päälle vain koristeeksi. Pinnalle ripotellaan hieman paprikajauhetta ja sielälehtistä persiljaa. Kickherneet voi ostaa myös kuivattuina ja liottaa niitä yön yli. Tällöin käytä liotusvettä nesteenä, kun teet hummusta. Olen saanut tämän ohjeen valokuvaajaystävältäni Ofer Amirilta. Olen ottanut valokuvan täydellisestä hummuksesta Jaffan kaupungissa 2013.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
15 min.
Vaikeustaso
Helppo

Hummus, AITO ohje Tel Avivista

Ainekset

0,6
L
Valmiiksi keitettyjä kickherneitä ja osa purkin nesteestä
150-200
g
Valmista tahinia (esim. macedonian)
2
valkosipulin kynttä
2
tl
Suolaa, tai maun mukaan
1
sitruunan mehu
Koristeluun oliiviöljyä, paprikajauhetta ja lehtipersiljaa

Työvaiheet

Pilko valkosipulit vähän pienemmiksi ja kumoa kaikki yllä olevat ainekset tehosekoittimeen (paitsi öljy ja koristeet).Laita kone käyntiin ja lisää kickhernepurkin- tai liotusnestettä niin, että kone pyörii hyvin ja hummus tahnasta tulee tasainen. Sattumia saa olla mukana. Tahnan pitää olla lähes yhtä löysää kuin pehmytjäätelö. Levitä hummus laakealle lautaselle lusikalla pyörivin liikkein. Valuta oliiviöljyä pinnalle mausteeksi ja ripota hieman paprikajauhe raitoja. Viimeistele lehtipersiljalla.

Kommentit (8)

Hanna Jensen_2
Seuraa 
Liittynyt28.4.2014

Jestas että tätä on pakko tehdä heti! Tänään! Kiva, että olet täällä Tintti!

Tintti Alanko
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Kiitos Hanna! Mahtava juttu tämä Soppa! Jäin koukkuun!

Hanna15
Seuraa 
Liittynyt14.8.2014

Aivan! Söin vast'ikään Dubaissa moneen otteeseen TAIVAALLISTA hummusta: tarpeeksi ohutta ja pehmeää. Omastani tulee helposti liian paksua hernemassaa. Tätä ohjetta testaan uudenvuodenaattona!

JaelA
Seuraa 
Liittynyt18.1.2015

Tuossa ravintolassa hummus on hyvää. Mutta vielä enemmän pidän Carmel-torilla sijaitsevan hummuspaikan hummuksesta,joka on ihan taivaallisen hyvää.Eniten pidän hummuksesta,jonka päälle laitetaan keitettyjä kikherneitä.

Tintti Alanko
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Palasin hiljattain taasen Tel Avivista työreissulta ( maaliskuu 2015) kävin syömässä nyt myös Carmel marketilla hummusta. Hummus on aina tasokasta Israelissa. Myös Jaffan ja koko Israelin kuuluisimmassa paikassa saa valita hummuksen pinnalle 'täytteet' eli kikherneitä jne..

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2064 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Sitruunalla, valkosipulilla ja meiramilla maustettu liemi antaa syksyn ihanille sienille tilaa loistaa. Kirkas sienikeitto onnistuu niin kantarelleista, kehnäsienistä kuin orakkaistakin. Myöhemmin syksyllä soppaan sopivat myös suppikset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirkas sienikeitto

Ainekset

6–8
kehnäsientä
1
l (250 g)
kantarelleja
1
kesäkurpitsa (n. 800 g)
2
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
3
rkl
oliiviöljyä
1
l
vettä
3
rkl
hummerifondia
2
rkl
tuoretta meiramia/oreganoa
½
tl
kuivattua minttua
¼
tl
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
Lisäksi
4
viipaletta maalaisleipää
1
valkosipulinkynsi

Työvaiheet

  1. Puhdista ja viipaloi sienet. Raasta kurpitsa isolla terällä. Kuori ja hienonna valkosipulit. Pese ja raasta sitruunan kuori ja purista mehu pieneen kulhoon.
  2. Kuullota sieniä ja valkosipulia öljyssä kattilassa 3–5 minuuttia. Ota muutama sieni sivuun annosten koristeeksi. Lisää kurpitsaraaste, sitruunankuori ja vesi. Lisää fondi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Lisää sitruunamehu ja yrtit keittoon. Mausta pippurilla ja suolalla.
  4. Paahda leivät rapeiksi. Hiero ne halkaistulla valkosipulinkynnellä. Laita leivät keittolautasille ja kauho soppa päälle. Lisää paistetut sienet ja tarjoa heti.

Vinkki! Hummerifondi on keitossa piste iin päälle, mutta voit käyttää myös kasvisfondia. Tällöin soppa on vegaaninen.

Kommentit (0)

Emilia Soppa365 on lisännyt 33 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Älä peittele ihania suppiksia juustoon, vaan anna niiden paahtua pinnalla! Valkoinen pizza saa yllättävän raikkaan maun pinnalle levitetystä turkkilaisesta jugurtista. Yhtä hyvin voit käyttää myös ranskankermaa.

Helpon pizzan esikuvia ovat tarte flambée -tyyliin leivottu suppilovahveropiirakka sekä ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen suppispizza

Ainekset

Pohjataikina
5
dl
durumvehnäjauhoja
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
dl
vettä
1
tl
suolaa
2
rkl
oliiviöljyä
Täyte
reilu 1
l
suppilovahveroita
1
rkl
öljyä
½–¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
200
g
ranskankermaa tai turkkilaista jugurttia
150
g
juustoraastetta
3–4
oksaa
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa 2 dl jauhoja ja kuivahiiva. Lisää päälle hieman kädenlämpöä lämpimämpi vesi ja sekoita tasaiseksi velliksi. Anna seoksen tekeytyä liinalla peitettynä 10–15 minuuttia, kunnes hiiva on herännyt ja taikina kuplii.
  2. Sekoita joukkoon suola. Lisää loput jauhot ja huoneenlämpöinen öljy. Vaivaa taikina huolellisesti kimmoisaksi.
  3. Jaa taikina kahden leivinpaperin päälle. Taputtele kumpikin jauhotetuin käsin ohueksi, soikionmuotoiseksi levyksi, jonka reunat ovat hieman koholla. Peitä pohjat liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.
  4. Valmistele sillä aikaa sienet. Puhdista suppikset ja paista ne kokonaisina kuumalla pannulla öljyssä niin, että enin neste on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä.
  5. Nosta tyhjä pelti uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi.
  6. Levitä pohjien päälle turkkilainen jugurtti tai ranskankerma sekä juustoraaste. Riivi päälle rosmariinin lehdet. Ripottele pinnalle suppikset ja timjamin oksat.
  7. Vetäise pizza leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Paista uunissa pizzan paksuudesta riippuen 10–15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Paista toinen pizza samoin.
  8. Viimeistele pizza tuoreilla yrteillä ja rouhaisemalla päälle mustapippuria.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1023 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Tämä rehevänmakuinen, vegaaninen ja gluteeniton lasagne ei jätä toivomisen varaa! Salaisuutena on kerroksiin levitetty vegaaninen ricotta, joka valmistetaan pehmeästä tofusta ja manteleista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen kesäkurpitsalasagne

Ainekset

2
isoa
kesäkurpitsaa (tai 1 kesäkurpitsa ja 1 munakoiso)
Vegaaninen ricotta
300
g
pehmeää (silken) tofua
100
g
manteleita
1
dl
tuoretta basilikaa hienonnettuna
¾
dl
vegaanista juustoraastetta
1
sitruunan mehu
2
rkl
ravintohiivahiutaleita
1
rkl
oliiviöljyä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Lisäksi
400
g
paseerattua tomaattia
Päälle
1
dl
vegaanista juustoraastetta
1
tl
kuivattua oreganoa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Valuta ja taputtele tofu kuivaksi. Mittaa vegaanisen ricotan ainekset tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi.
  2. Leikkaa kesäkurpitsat (tai munakoiso) ohueksi mandoliinileikkurilla tai veitsellä.
  3. Kaada ¼ paseeratusta tomaatista voideltuun uunivuokaan. Lado päälle kesäkurpitsaviipaleita ja lusikoi päälle”ricottaa”. Toista sama 3 kertaa niin, että ricotta jää päällimmäiseksi. Ripottele pinnalle oreganoa ja juustoraastetta.
  4. Laita folio päälle ja kypsennä 45 minuuttia. Ota folio pois ja jatka kypsentämistä noin 20 minuuttia. Kesäkurpitsan tulee hajota haarukalla kokeillessa.
  5. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Kommentit (1)

Ärsyyntynyt kokki :(

Mikä tästä tekee lasagnen, kun pasta puuttuu? Lasagne=pastalaatu!!!

Kasvispaistos taitaa olla oikea nimi.

Tai ricottan, kun maito puuttuu...

Kuulostaa hyvältä kuitenkin, mutta toimittajien olisi hyvä muistaa käyttää oikeita nimityksiä annoksille / raaka-aineille!

Me Naiset on lisännyt 1023 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Vegaaninen munakas saa rakenteensa tofusta ja makua hummuksesta. Älä pihistele paistoöljyssä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Munaton munakas

Ainekset

150
g
pehmeää (silken) tofua
2
valkosipulinkynttä
1 rkl + 1 rkl + 2 rkl
oliiviöljyä
2
rkl
hummusta
2
rkl
ravintohiivahiutaleita
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
paprikajauhetta
1
tl
perunajauhoja
(1–2
tl
vettä)
Lisäksi
200
g
valmiita kasvissuikaleita (esim. Apetit Tuorekset), parsakaalinnuppuja ym.
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Valuta tofu ja kuivaa talouspaperilla kevyesti.
  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota ruokalusikallisessa öljyä 1–2 minuuttia. Siirrä tehosekoittimeen muiden ainesten kanssa ja aja tasaiseksi. Jos taikina on liian paksua, lisää pieni tilkka vettä. Siirrä sivuun. Lisää ruokalusikallinen öljyä uunin kestävälle valurautapannulle ja lisää kasvissuikaleet. Paista muutaman minuutin ajan, kunnes suikaleet ovat kypsiä, mutta vielä rapsakoita. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Siirrä kasvikset sivuun ja pidä lämpimänä.
  5. Lisää loppu öljy ja neljäsosa kasviksista. Levitä munakasmassa tasaisesti päälle. Kypsennä 5 minuuttia ja siirrä vielä uuniin noin 10 minuutiksi.
  6. Lisää loput kasvikset päälle ja jatka kypsentämistä muutaman minuutin ajan. Tarjoa heti.

Kommentit (1)

Sandra

No nyt menee yli ymmärryksen, että munaton munakas.
Koska saadaan maidoton maito?