Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 538 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Sanna Maskulin

Usko tai älä, kun korvaat juuston ja tomaattikastikkeen ranskankermalla, saat järjettömän herkullisen pizzan.

Kuka sanoi, että pizzassa pitäisi aina olla tomaattia? Tai juustoa? Glorian Ruoka & Viinin kaikkien aikojen suosituin pizza ei sisällä kumpaakaan, mutta peittoaa kevyesti monet gourmet-pizzat. Täytteeseen tarvitaan ainoastaan ranskankermaa, salviaa, sitruunaa ja ilmakuivattua kinkkua. Tämä simppeli yhdistelmä on pizzassa paljon enemmän kuin osiensa summa.

Kun ainekset ovat yksinkertaiset, kannattaa panostaa vähän enemmän pizzapohjaan. Siinä pätee sama kuin hyvässä leivässä. Vähän hiivaa ja hidas kohotus viileässä antavat taikinalle mahtavan aromin ja ilmavan rakenteen. Joten jos ei ole kiire, tee taikina valmiiksi jo edellisenä päivänä ja anna sen nousta hitaasti jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 keskikokoista pizzaa
Valmistusaika
30 min (+ taikinan kohoamisaika
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen kinkkupizza

Ainekset

1/2
luomusitruunan raastettu kuori
2
tl
sitruunamehua
1
tlk
ranskankermaa
1/4
tl
mustapippuria
80
g
ilmakuivattua kinkkua
1
rkl
oliiviöljyä
tuoretta salviaa
1
annos
pizzataikinaa (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen kiertoilmatoiminnolla. Laita kaksi uunipeltiä kuumenemaan uuniin 5 minuutiksi. Kun paistat pizzan kuumennetulla pellillä, pohjasta tulee rapeampi.
  2. Levitä kaksi leivinpaperia pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Painele taikinapallot liiteiksi leivinpapereiden keskelle. Jauhota pinta ja kauli ohuiksi pohjiksi.
  3. Vedä pohjat leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Esipaista pohjia noin 10 minuuttia tai kunnes reunat alkavat saada väriä.
  4. Tee sillä välin täyte. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita ne ranskankermaan. Lisää mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin.
  5. Ota pizzapohjat uunista. Jaa ranskankerma pohjien päälle ja levitä tasaiseksi. Paista noin 3 minuuttia, kunnes pizzojen reunat ovat kypsät.
  6. Levitä kinkkuviipaleet pizzoille; halutessasi laita pizzat vielä uuniin minuutiksi. Lisää lopuksi tuoreet salvianlehdet ja muutama tippa oliiviöljyä.

Vinkki: Kokeile kinkun sijaan ohueksi viipaloitua kylmäsavulohta. Vegeversion saat, kun levität pizzan päälle ohuenohuita, nopeasti grillattuja kesäkurpitsan viipaleita, jotka on maustettu suolalla.

Slow food -pizzataikina

Ainekset

2
dl
kädenlämpöistä vettä
1/5
pkt
tuorehiivaa
1/2
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen.
  2. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon. Alusta taikinaa 7 minuuttia käsin.
  3. Lisää öljy ja jatka vaivaamista 3 minuuttia.
  4. Peitä kulho pyyheliinalla ja anna kohota jääkaapissa 12-20 tuntia.

Kommentit (2)

Mirja Kinnunen
Seuraa 
Liittynyt22.11.2014

voisi kokeilla reilummassa tapaspöydässä, kun on aikaa nauttia

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Muistatko jauheliha-letturullat? Samoista klassikkoaineista syntyy näyttävä kakku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lettukakku jauhelihatäytteellä

Ainekset

3
munaa
6
dl
maitoa
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
ohrajauhoja
1
tl
suolaa
voita paistamiseen
Täyte
1
sipuli
400
g
naudan jauhelihaa
1
prk (250 g)
sulatejuustoa, (esim. Koskenlaskija Ruoka & Dippi Cheddar)
¼
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
rs (200 g)
pieniä herkkusieniä
1
rkl
öljyä
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
ruukku jääsalaattia
ruukku lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat, puolet maidosta ja jauhot keskenään. Lisää loppu maito ja suola. Vatkaa tasaiseksi ja anna taikinan turvota puoli tuntia.
  2. Tee täyte. Pilko sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla. Lisää joukkoon juustodippi, pippuri ja suola. Hauduta 10 minuuttia.
  3. Lohko sienet ja paista ne erikseen pannulla tilkassa öljyä.
  4. Pese ja halkaise tomaatit. Revi salaatinlehdet sekä lehtipersiljaruukusta lehdet ja hennoimmat varret.
  5. Paista letut voissa pannulla.
  6. Kokoa kakku. Lado tarjoiluvadille kerroksittain lettu, salaattia, jauhelihakastiketta, sieniä, tomaatteja ja persiljaa.

Vinkki! Muutama lettu saattaa jäädä yli. Tarjoa ne myöhemmin vaikka mansikoiden kera.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Mikko Hannula

Tryffelin makuinen kauramuru pursuaa umamia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sienipiirakka

Ainekset

1
pakastepiirakkataikina
Täyte
1
rs (200 g)
herkkusieniä
1
paprika
1
rkl
öljyä
2
dl
ruokakermaa tai vastaavaa kauratuotetta (esim. Planti crea-my cooking onion)
2
munaa
1
tl
kuivattua rosmariinia
½
tl
suolaa
2
dl
mozzarellaraastetta
1
ps (120 g)
Delikaura sieni-tryffeli
(tuoretta rosmariinia)

Työvaiheet

  1. Ota taikina sulamaan. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Painele taikina pyöreän (ø 24 cm) piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Esipaista piirakkapohjaa 10 minuuttia ennen täyttämistä.
  4. Lohko sienet. Pese ja pilko paprika. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä muutama minuutti.
  5. Sekoita ruokakerman joukkoon munat, rosmariini ja suola.

  6. Nosta piirakkapohja uunista. Kaada kerma-munaseos vuokaan. Ripottele pinnalle puolet juustoraasteesta, paprikat, paistetut sienet ja Delikaura-murut. Levitä pinnalle loput juustoraasteesta.

  7. Kypsennä piirakkaa noin 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.