Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3103 reseptiä.
Linkitetty 80 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Vispipuuro on vastustamaton herkku, mutta kun sen tekee suloisista vadelmista ja syö makumaidon kanssa, nautinto nousee taivaisiin!

Elokuu on suomalaisten marjojen kulta-aikaa. Marjoista syntyy ihania jälkiruokia, ja parhaimmillaan muun muassa vadelman maku tulee esille yksinkertaisissa resepteissä.

Vispipuuro on helppo herkku, jonka voi tehdä oikeastaan mistä marjoista hyvänsä. Vadelmista syntyy hempeän vaaleanpunainen ja makumaidolla tarjottuna hienostuneen makuinen jälkiruoka, joka sopi vaikka juhlapöytään.

Vispipuuro syntyy tutulla kaavalla keittämällä marjat pehmeäksi, vatkaamalla mannasuurimot joukkoon ja keittämisen jälkeen vatkaamalla kylmäksi jäähtynyt puuro kuohkeaksi. Vadelman siemenet kannattaa tosin siivilöidä pois ennen suurimoiden lisäämistä. Kylmä puuro kuohkeutuu parhaiten. Voit jättää puuron yöksi jääkaappiin ja vatkata vasta sitten.

Maidon voi maustaa uskomattoman aromikkaalla vielä hetken kukkivalla mesiangervolla, jonka kukintoja voi käyttää myös mehujen maustamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8
Valmistusaika
25 min + jäähtyminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Kuningatarvispipuuro

Ainekset

1
l
vettä
5
dl
vadelmia
1 1/2
dl
sokeria
ripaus suolaa
1 1/4
dl
mannasuurimoita
MAKUMAITO
1
l
maitoa
1-2
rkl
kuivattua mesiangervon kukintoa tai 2 rkl juoksevaa hunajaa
LISÄKSI
tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Keitä vettä ja vadelmia kattilassa noin 5 minuuttia. Siivilöi seos ja kaada syntynyt mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja suola ja kuumenna kiehuvaksi. Vatkaa mannasuurimot kiehuvaan nesteeseen, laske lämpö ja keitä puuroa välillä sekoitellen 10 minuuttia. Anna puuron jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Puuron jäähtyessä valmista makumaito. Lämmitä 1 dl maitoa ja sekoita siihen mesiangervo tai hunaja. Lisää loppu kylmä maito. Laita maito jääkaappiin siksi aikaa, kun puuro jäähtyy. Halutessasi siivilöi mesiangervo pois maidosta.
  3. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoa puuro tuoreiden marjojen ja makumaidon kanssa.

Kommentit (5)

Hmmmm

Mikä mitta on tkl?

Vierailija

Miksi marjat siivilöidään ja heitetään osa pois?
En ymmärrä. Myös hunaja aivan tarpeeton kun vadelmat jo itsessään ovat makeita.

ASA-yliherkkä

TÄRKEÄÄ: Tarkista onko syöjien keskuudessa aspiriinille/ASA:lle yliherkkiä. Mesiangervossa on salisylaatteja, voi johtaa anafylaktiseen shokkiin.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Marjojen siivilöinnistä: vadelmat voi toki käyttää myös sellaisenaan, jos siemenet eivät häiritse.

Vierailija

Muutama minuutti on tässä aika venyvä käsite.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3103 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Pecorinon ja mustapippurin nimeen vannoivat jo muinaiset roomalaiset. Suolainen, täyteläinen ja hieman hapan juusto ja pannulla paahdettu pippuri riittävät keitinveteen liuenneina muodostamaan pastalle kastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Cacio e pepe

Ainekset

400
g
spagettia
200
g
pecorino-juustoa
2
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
voita
1–2
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1. Keitä pasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi.

  2. Raasta pecorino hienoksi raasteeksi.

  3. Rouhi mustapippuri reunalliselle paistinpannulle tai paistokasariin. Paahda mustapippuria keskilämmöllä ilman rasvaa reilu minuutti, ja lisää sitten voi.

  4. Valuta kypsä pasta ja ota samalla talteen noin 2 dl keitinvettä. Lisää pasta ja keitinvesi pannulle ja kuumenna kiehuvaksi.

  5. Lisää juustoraaste joukkoon koko ajan voimakkaasti pastaa sekoittaen. Sekoita, kunnes juusto on sulanut ja emulgoitunut nesteeseen. Lisää loraus kuumaa keitinvettä tarvittaessa. Pasta saa olla mehevän kosteaa, mutta ei vetistä. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3103 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kanamuna - uppona tai häränsilmäksi paistettuna - varmistaa, että puurolla talttuu isokin nälkä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen kaurajyväpuuro

Ainekset

2
dl
vettä
dl
esikypsennettyjä kaurajyviä
8
dl
täysmaitoa
100
g
pecorinojuustoa
1
tl
suolaa
2
rkl
voita
UPPOMUNAT
4
kananmunaa
2
l
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
(ripaus suolaa)
LISÄKSI
50
g
lehtikaalia
¼
tl
suolaa
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jyvät ja keitä pari minuuttia tai kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja anna puuron kypsyä kannen alla keskilämmöllä 15–20 minuuttia. Sekoita muutaman kerran kypsentämisen aikana.

  2. Raasta juusto hienoksi.

  3. Leikkaa lehtikaalista keskiruoti pois ja suikaloi kaali kulhoon. Lisää joukkoon ripaus suolaa ja puristele kaali puhtain käsin pehmeäksi. Sekoita joukkoon loraus öljyä.

  4. Kuumenna vesi poreilevaksi ja kaada etikka joukkoon. Riko kaksi munaa omiin kahvikuppeihinsa. Sekoita kauhalla veteen pyörre ja liu’uta munat yksi kerrallaan varovasti veteen. Anna munien kypsyä hiljalleen kiehuvassa vedessä 3–4 minuuttia. Nosta munat reikäkauhalla talouspaperin päälle. Kypsennä loput munat samalla tavalla.

  5. Sekoita suola, voi ja juustoraaste puuron joukkoon. Lusikoi lehtikaalia puuroannoksille ja nosta uppomunat päälle. Mausta munat halutessasi ripauksella suolaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3103 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kolmenlaisesta sipulista ja tilkasta etikkaa pyöräytetty jogurttidippi on sopivan raikas pari mausteisille potuille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ndujaperunat

Ainekset

n. 800
g–1 kg
jauhoisia perunoita
½
dl
öljyä
2
rkl
nduja-tahnaa
½
tl
suolaa
LISÄKSI
½
ruukku lehtipersiljaa
SIPULIDIPPI
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
kuivattua sipulia
½
tl
suolaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
2
tl
omenaviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne isoiksi lohkoiksi kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, nduja-tahna ja suola.

  2. Levitä perunat leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

  3. Hienonna sipulit. Yhdistä kaikki dipin ainekset kulhossa ja sekoita tasaiseksi.

  4. Hienonna persilja perunoiden joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3103 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Norman viimeistelyyn käytetään tavallisesti ricotta salata -juustoa, eli suolattua ja kovarakenteista ricottaa, jota meillä on harvoin tarjolla. Nuori, vähän kypsytetty pecorino käy annokseen yhtä hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pasta alla Norma

Ainekset

400
g
pastaa, esim. rigatonea
6
luumutomaattia
2
munakoisoa
2
valkosipulinkynttä
noin 1
dl
oliiviöljyä
2
rkl
vettä
2
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
ruukku
basilikaa
2
dl
pecorinoa raasteena

Työvaiheet

  1. Kalttaa tomaatit leikkaamalla niiden pintaan ristiviilto ja kastamalla ne kiehuvaan veteen noin 10 sekunniksi. Kuori tomaatit, poista siemenet, ja leikkaa tomaatit pitkiksi, kapeiksi lohkoiksi.

  2. Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi ja puolita viipaleet.

  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  4. Kuumenna öljy kasarissa ja paista munakoisot kauniin kullanruskeiksi muutamassa erässä. Anna munakoisoviipaleiden olla hetki talouspaperin päällä, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.

  5. Laske lämpöä ja paista seuraavaksi valkosipulia ja tomaattilohkoja pari minuuttia. Lisää vesi, etikka ja mausteet, ja keitä tomaattikastiketta noin 10 minuuttia.

  6. Keitä pasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi.

  7. Revi basilikan lehdet ja kääntele yhdessä valutetun pastan ja munakoisoviipaleiden kanssa tomaattikastikkeen joukkoon. Raasta mukaan reilusti pecorinojuustoa ja laita loppu juusto tarjolle pöytään.

Kommentit (0)