Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 287 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Elvi Rista

Kala- ja äyriäisravintola Fisken på Diskenin lohikeitto on Kampin ravintolakorttelin kehutuimpia annoksia. Paras valmistusaika on keskikesällä, kun varhaisperunat ovat parhaimmillaan. Keiton tekeminen vaatii hieman aikaa, mutta maku palkitsee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 20 min + suolaliemi 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

F på D -lohikeitto

Ainekset

600
g
varhaisperunoita
1
sipuli
1
pieni purjo (100g)
2
rkl
auringonkukkaöljyä
2
dl
valkoviiniä
5
dl
kalalientä
5
dl
kanalientä
2
sitruunaruohon vartta
n. 1/2
tl
merisuolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
dl
kuohukermaa
150
g
kylmäsavulohta
Lohiconfit
500
g
nahatonta kirjolohta
2-3
dl
auringonkukkaöljyä
1/2
tl
suolaa
Suolaliemi
5
dl
vettä
50
g
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin suolaliemi. Mittaa vesi ja suola kattilaan. Kuumenna, kunnes suola on liuennut. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
  2. Leikkaa lohi 4 palaan. Laita palat tiiviisti uunivuokaan. Kaada suolaliemi päälle 15 minuutiksi. Kuumenna uuni 75 asteeseen.
  3. Kaada liemi pois, huuhtele kalat kylmällä vedellä ja kuivaa pinta. Laita kalat vuokaan ja kaada öljyä päälle, kunnes palat peittyvät. Kypsennä uunissa 40–50 minuuttia, niin että kala on vielä keskeltä punertavaa. Hyvä sisälämpö on 42 astetta.
  4. Paloittele perunat. Hienonna sipuli ja purjo. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia ja purjoa 5 minuuttia. Lisää perunat.
  5. Lisää viini ja kiehauta. Lisää liemet. Puolita ja halkaise sitruunaruohot kattilaan. Lisää pippuri ja suola. Keitä 10 minuuttia.
  6. Lisää kerma. Kun keitto alkaa kiehua, paloittele savulohi joukkoon. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista suolan määrä.
  7. Halutessasi hiillosta lohen pinta kaasupolttimella. Ripottele hieman suolaa päälle. Jaa keitto kulhoihin ja nosta lohet päälle. Viimeistele annokset tillillä ja tilliöljyllä (ks. ohje alla)

Tilliöljy

Ainekset

1
tillinippu
2
dl
auringonkukkaöljy

Työvaiheet

  1. Kiehauta kattilallinen vettä ja keitä tillinippua yhden minuutin ajan. Upota tilli jääkylmään veteen, jonka jälkeen purista tillit kuivaksi talouspaperin sisällä.
  2. Hienonna tilli tehosekoittimeen. Lisää öljy ja soseuta, kunnes öljy lämpenee hieman ja tillin lehtivihreä sekoittuu siihen. Halutessasi valuta öljy vielä harson läpi.

Kommentit (9)

Lohi

Vaikea luottaa ohjeeseen, joka sekoittaa lohen ja kirjolohen.

Kalasraja

Ihan kalastajana voin sanoa, että myös kirjolohi on lohi. Sinun logiikallasi merilohikaan ei ole lohi.

No meat

Miksi kanalientä?

akujaska

Tein keiton kasvisliemeen kala- ja kanaliemen sijaan. Mielestäni oli oikein hyvää. Mies antoi palautetta, että saisi olla enemmän muita juureksia tai kasviksia (hän on melkoinen terveysintoilija).  Lohesta tuli confit-menetelmällä aivan huikeaa ja jatkossakin teemme lohen niin, jos vaan ajallisesti on mahdollista. Kiehautin suolaliemen edellisenä iltana valmiiksi sitä varten.

jukani

Missähän vaiheessa se lohifile savustuu? "Kun keitto alkaa kiehua, paloittele savulohi joukkoon."

Vierailija

Ohjeessa on 150 g kylmäsavulohta.

villis

Kohta 2) Laita palat tiiviisti uunivuokaan. Tarkoittaako tämä lähekkäin? Tiiviisti, ihn kuin pitäisi olla paino päällä tai jotain

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Hei Villis! Ei tarvitse olla painoa, pointti on että suolaliemi peittää palat. :)

Apicius

Kokeilin reseptiä silakkafileillä jotka kylmäsavustin, toimii myöskin erinomaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kerman määrän kiusauksessa ihmetyttää. On tärkeää antaa janssoninkiusauksen levähtää hyvin ennen tarjoilua. Vetäytymisen aikana kerma imeytyy perunaan ja maut tiivistyvät.

Janssoninkiusaus on täydellinen juhlaruoka, sillä sen voi valmistaa kypsennystä vaille valmiiksi jääkaappiin tai kypsentää valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Tämä resepti on Kian ja Petran ystävän keittiömestari Janne Aholan ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
2 h + tekeytyminen ja makukerman valmistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

8
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku tilliä
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
tillinsiemeniä
2
kg
kiinteitä perunoita, esimerkiksi Annabelle
5
keltasipulia
3
prk (á 125 g / 79 g)
anjovisfileitä
rkl
öljyä + 1½ rkl voita
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee makukerma mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa varret tillistä. Lisää pieneen kasariin kerma, hienonnettu valkosipuli, tillinvarret, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet ja anjovispurkkien liemi. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan mielellään yön yli kylmässä.
  2. Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Kuori sipulit ja viipaloi ohuesti. Leikkaa anjovisfileet pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan.
  3. Lämmitä öljy ja voi pannussa. Lisää sipulit, ja kuullota niitä vähintään 10 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  4. Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2,5–3l).
  5. Kasaa perunat, sipulit ja anjovis kerroksittain vuokaan niin, että perunaa jää päällimmäiseksi. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  6. Siivilöi makukerma, lämmitä se kattilassa ja kaada ainesten päälle vuokaan. Lisää muutama voinokare pinnalle.
  7. Kypsennä janssoninkiusausta uunin keskitasolla 1½ tuntia, kunnes kunnes pinta on kullanruskea. Laita folio päälle, jos pinta ruskistuu liikaa.
  8. Anna kiusauksen levätä vähintään 45 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tillillä.

  9. Tarjoa etikkapunajuurten ja maustekurkkujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Raakakypsytetty siika saa makua tilliöljystä. Kurkku, kaprikset ja salottisipuli tuovat annokseen eriaisia rakenteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Siikacrudo

Ainekset

400
g
(kasvatettua) siikafileetä
4
rkl
sitruuna- tai limettimehua
1
salottisipuli
½ tl +½
tl
sormisuolaa
¼
tl + ¼ tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
pieniä kapriksia
2
rkl
oliiviöljyä
¼
kurkkua
TARJOILUUN
tilliöljyä (ohje alla)
(sitruunaa tai limettiä)

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.

  2. Purista sitrusmehu. Laita 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehun joukkoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria. Anna maustua 5 minuuttia.

  3. Valmista tilliöljy (ks. ohje). Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.

  4. Laita vadille tilliöljyä ja siikaviipaleet. Pirskota pinnalle loppu sitrusmehu. Ripottele suolaa ja pippuria. Anna maustua 5 min.

  5. Viimeistele tilliöljyllä. Koristele kapriksilla, viipaloidulla kurkulla ja halutessasi limetillä.

Tilliöljy

Ainekset

1
ruukku tilliä
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
LISÄKSI
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Säästä muutama tillinoksa viimeistelyyn.

  2. Laita pöydälle valmiiksi astia, jossa on kylmää vettä ja jääpaloja.

  3. Kiehauta kattilassa noin ½ l vettä. Nosta tilli kattilaan ja ryöppää noin 30 sekunnin ajan. Nosta tilli kattilasta pihdeillä kylmävesikulhoon. Anna jäähtyä muutama minuutti.

  4. Laita tilli puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja puristele kevyesti vesi pois.

  5. Hienonna tilli ja laita se tehosekoittimeen. Lisää öljy ja soseuta tasaiseksi. Voit valuttaa öljyn harson tai tiheän siivilän läpi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Itämainen maustetahna harissa antaa keitolle mukavasti lämmintä poltetta. Talvinen koristelu syntyy rapeista juureslastuista ja kurpitsansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Harissa-bataattikeitto

Ainekset

1
rkl
oliiviöljyä
2–3
tl
harissatahnaa
2
pkt (à 400 g)
bataattisosetta
1
tlk (2 dl)
kaura- tai soijakermaa
½
dl
vettä
½
tl
suolaa
LISÄKSI
1
dl
kurpitsansiemeniä
juureslastuja

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljyä ja harissatahnaa kattilassa miedolla lämmöllä muutama minuutti samalla sekoitellen.

  2. Lisää bataattisoseet, kaurakerma, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti.

  3. Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne hieman poksuvat.

  4. Tarjoa keitto kurpitsansiementen ja juureslastujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Näsinneulan näkötornin ravintolan mustajuurikeitto vie makunystyrät taivaisiin. Kermainen keitto pysyy vaaleana, kun sitä ei kerman lisäämisen jälkeen enää keitä pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Näsinneulan mustajuurikeitto

Ainekset

500
g
mustajuuria
2
(100 g)
sipulia
50
g
voita
4–5
dl
vettä
5–6
dl
kermaa
¾
tl
suolaa
VIIMEISTELYYN
1
rkl
voita
(versoseosta tai tuoreita yrttejä)

Työvaiheet

  1. Pese mustajuuret huolellisesti juuresharjalla. Kuori mustajuuret, huuhtele ja laita ne heti kylmään veteen kulhoon, jotta juuret pysyisivät vaaleina. Voit lisätä veteen sitruunamehua tummumista estämään.

  2. Hienonna sipulit ja leikkaa mustajuuret muutaman sentin paloiksi.

  3. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja mustajuuret, noin 5 minuuttia.

  4. Lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes mustajuuret ovat pehmeitä.

  5. Lisää kerma ja kiehauta keitto nopeasti. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Samettisen sileän lopputuloksen saat, kun vielä siivilöit keiton ennen tarjoamista.

  6. Mausta suolalla ja viimeistele nokareella voita. Koristele annokset halutessasi versoilla tai yrteillä.

Kommentit (0)