Me Naiset on lisännyt 1120 reseptiä.
Linkitetty 91 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Siideri mehevöittää pataleivän ja antaa taikinaan juuri sopivasti makeutta ja hapokkuutta. Voit tehdä ohjeella neljä pientä leipää tai yhden ison.

Huomaa, että pataleivän taikina saa tekeytyä hitaasti yön yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä leipää tai 1 iso
Valmistusaika
35 min + kohotus 12 t + paistaminen 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Siideri-pataleivät

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
dl
kaurahiutaleita
2
tl
suolaa
½
tl
kuivahiivaa
4
dl
omenasiideriä
1
rkl
hunajaa
dl
kokonaisia hasselpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Kuumenna siideri 42-asteiseksi ja sekoita jauhoseoksen joukkoon. Lisää myös hunaja ja pähkinät. Peitä kulho tiiviisti muovikelmulla. Anna taikinan tekeytyä vähintään 12 tuntia.
  2. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja. Taittele reunoja muutamia kertoja taikinan keskelle, kunnes taikina tuntuu hieman napakammalta. Anna kohota peitettynä 30 minuuttia.
  3. Nosta neljä pientä uuninkestävää kannellista pataa tai yksi iso pata kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pyyhkäise kuumat padat öljyllä. Annostele taikina patoihin kauhalla ja peitä kannella.
  4. Paista pieniä pataleipiä uunissa ensin 15 minuuttia. Nosta kannet pois ja jatka paistamista vielä 5–8 minuuttia. Jos teet yhden ison pataleivän, paista sitä kannen kanssa 30 minuuttia ja ilman kantta 15 minuuttia.
  5. Kumoa kypsät leivät leivinliinan sisälle jäähtymään.

Kommentit (8)

pupuska

minkä kokiseen pataan pannaan paistumaan, jotta ei kohotessaan jää kiinni kanteen kun kansi päällä ensin paistetaan...Kuinka paljon kohoaa vielä uunissa....Minkä kokoisen padan vaatii jos vain yksi leipä....harvalla 4 pataa mahtuu uuniin, oli kuinka pieniä tahansa....jos on kokki patoja 3l ja 2l , niin nekin tekee tiukkaa mahtuakseen.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä! Jos tekee yhden leivän, ns. tavallinen kokoinen pata (vetoisuus 3 l) on sopiva. 

Vierailija

Annetaanko tekeytyä huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Jos pidät ohjeen mukaisen ajan, voit antaa taikinan kohota huoneenlämmössä.

Vierailija

itä tarkoittaa "taikina tuntuu napakammalle", (on tosi löysää) jos se on kuitenkin tarkoitus nostella kauhalla pataan??

Kiitos vastauksesta

Minäkin haluaisin tietää, mitä tuo napakampi tarkoittaa. Epäonnistuuko leipä, jos tuo 12 tuntia ei tule täyteen? Sellainen 11 h kohotusta takana ja nyt on pakko alkaa toimia, että ehtii syödä aamupalaa ennen töihinlähtöä.

Kiitos vastauksesta

Ja miten paljon niitä jauhoja on tarkoitus ripotella aamulla pinnalle, esim. teelusikallinen vai desi?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Vastauksia kysymyksiin: taikinan pinnalle voi ripotella jauhoja vaikka puolen desin verran. Eikä mene pieleen, jos kohoaa 12 tunnin sijaan 11 tuntia. 

Napakkuudella tarjoitetaan varmaan, että jauhot imaisevat hieman kosteutta taikinasta ja taikina vaikuttaa hieman kiinteämmältä kuin ennen kyseistä kääntelyä.

Pataleipä on siitä armollinen, että onnistuu hyvin monenlaisilla tyyleillä: ilman jauholisäyksiä sellaisenaan pataan kaadettuna tai reilusti jauhotettuna ja palloksi muotoiltuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 113 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä kakku kootaan isoista kaurakekseistä, mehevästä kerma-mascarponetäytteestä ja tuoreista mansikoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kauralastukakku

Ainekset

KAURALASTUT
100
g
voita
4
dl
kaurahiutaleita
2
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
kananmunaa
TÄYTE
2
dl
vispikermaa
1
prk (250 g)
mascarponea
2
rkl
mansikkahilloa
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
500
g
mansikoita
2
rkl
sokeria
3
rkl
minttua hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Yhdistä kaurahiutaleet, sokerit, vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita voin kanssa. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita taikinan joukkoon.
  2. Tee taikinasta 4 isoa kauralastua (halkaisija noin 18 cm) leivinpaperilla päällystetyille uunipelleille. Paista 190-asteisessa kiertoilmauunissa kaksi lastua kerrallaan tai 200-asteisessa tavallisessa uunissa yksi lastu kerrallaan. Paistoaika on noin 7 minuuttia. Anna keksien jäähtyä.
  3. Tee täyte. Vatkaa kerma. Kääntele joukkoon mascarpone, hillo ja raastettu sitruunankuori. Laita täyte jääkaappiin odottamaan.
  4. Leikkaa mansikat pienemmiksi paloiksi. Ripottele päälle sokeria ja hienonnettua minttua.
  5. Kokoa kakku laittamalla päällekkäin kauralastuja, kermavaahtoa ja mansikoita. Kakku vettyy helposti, joten tarjoa se heti.
Oton leipomukset on lisännyt 32 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.

Focaccia on herkullinen italialainen muhkea leipä. Se on parhaimmillaan tuoreena joko sellaisenaan vaikkapa tapenaden kera tai oikeastaan minkä vaan ruoan lisukkeena. Focaccian viimeistelyssä voi käyttää hyvälaatuisen oliiviöljyn ja sormisuolan lisäksi oikeastaan mitä vaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
20 min + kohotus 1 h + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Focaccia

Ainekset

2,5
dl
vettä
1
ps
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
5,5
dl
vehnäjauhoja
7,5
rkl
oliiviöljyä
1
dl
kivettömiä (kalamata)oliiveja
10
lehteä
basilikaa
1
tl
(kuivattua) timjamia
1
tl
suolaa myllystä

Työvaiheet

Liota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita joukkoon suola, sokeri ja puolet vehnäjauhoista.
Sekoita joukkoon 2,5 rkl oliiviöljyä.
Vaivaa joukkoon loput vehnäjauhot.
Pirskottele taikinan päälle oliiviöljyä ja ripottele vehnäjauhoja.
Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä. (n. 45 min)

Voitele uunivuoka (n. 18x28cm) ruokalusikallisella oliiviöljyä.
Taputtele taikina voideltuun uunivuokaan ja anna kohota vielä vartti.
Voitele kohonnut leipä lopulla oliiviöljyllä. (3 rkl)
Painele taikinaan sormin koloja. Asettele koloihin oliiveja ja basilikan lehtiä. Ripottele pinnalle timjamia ja rouhi suolaa myllystä.
Paista 220-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Tarjoile esimerkiksi tapenaden kera.👌🏻

Helsingin Sanomat on lisännyt 113 reseptiä.
Linkitetty 77 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Salaattipiirakassa uuniin pääsee pelkkä piirakkapohja. Jäähtyneen pohjan täytteeksi laitetaan piparjuurituorejuustosta ja ranskankermasta tehty kastike, savukalaa, kurkkua, babypinaattia ja keitettyä kananmunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea savukalasalaattipiirakka

Ainekset

2 ½
dl
ruisjauhoja
½
dl
auringonkukansiemeniä
½
dl
kurpitsansiemeniä
2
rkl
pellavansiemeniä
2
rkl
seesaminsiemeniä
¾
tl
suolaa
½–¾
dl
kylmää vettä
½
dl
öljyä
TÄYTE
2
keitettyä kananmunaa
150
g
ranskankermaa
100
g
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa ja sokeria
50
g
babypinaatinlehtiä
½
tuorekurkkua
250
g
savukalaa, esimerkiksi pieniä savumuikkuja tai lämminsavustettua lohta
½
dl
tilliä hienonnettuna
1
rkl
öljyä
hiutalesuolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita ruisjauhot, siemenet ja suola keskenään kulhossa. Lisää joukkoon kylmä vesi ja öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja muotoile palloksi. Kauli taikina leivinpaperin päällä ruisjauhoja apuna käyttäen piirakkavuokaa (halkaisija 24 cm) hieman isommaksi pyöreäksi levyksi. Nosta taikina leivinpaperin päällä vuokaan ja painele taikina myös vuoan reunoille.
  2. Paista 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa vuoassa. Nosta jäähtynyt piirakkapohja tarjoilulautaselle.
  3. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä 8 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä ja kuori munat.
  4. Sekoita ranskankerma, piparjuurituorejuusto, dijonsinappi ja sitruunanmehu kulhossa. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria. Lusikoi ranskankerma-tuorejuustoseos pohjan päälle.
  5. Huuhtele babypinaatinlehdet ja kuivaa salaattilingossa. Pese tuorekurkku ja viipaloi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi kananmunat munaleikkurilla.
  6. Nostele piirakan päälle pinaatinlehtiä, kurkkua, savukalaa, kananmunaviipaleita ja hienonnettua tilliä. Pirskottele päälle öljyä ja ripottele päälle vielä hiutalesuolaa.
     
Helsingin Sanomat on lisännyt 113 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Nettihitiksi nousseen dalgona-kahvin maut taipuvat myös kakuksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kuohkea dalgona-kakku

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
1
rkl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
soodaa
½
tl
suolaa
150
g
kermaviiliä
3
rkl
pikakahvijauhetta
150
g
voita
1
dl
muscovadosokeria
1
dl
sokeria
3
kananmunaa
KUORRUTE
250
g
mascarponetuorejuustoa
1
dl
vispikermaa
4
tl
pikakahvijauhetta
6
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään kulhossa.
  2. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kermaviili ja pikakahvijauhe.
  3. Sulata voi. Mittaa sokerit voin joukkoon ja sekoita. Lisää myös kananmunat ja sekoita hyvin.
  4. Lusikoi sokeri-voi-munaseoksen joukkoon kermaviili ja sekoita. Lisää lopuksi vielä kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi vispilällä.
  5. Kaada taikina voideltuun vuokaan (halkaisijaltaan noin 22 cm). Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 35–40 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei enää irtoa muruja.
  6. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kuin irrotat sen.
  7. Valmista kuorrute vatkaamalla kaikki kuorrutteen aineet kuohkeaksi vaahdoksi.
  8. Tasoita jäähtyneen kakun pinta tarvittaessa leikkaamalla siitä terävällä veitsellä siivu pois. Levitä kuorrute ilmavasti kakun päälle.
  9. Koristele halutessasi hennolla kaakaojauhekerroksella.