Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 203 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Syksyn mehevin ja pehmein omenapiirakka leivotaan valkosuklaalla höystettyyn kauraiseen taikinaan. Piirakkaan sopivat parhaiten raikkaat ja hapokkaat omput.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-valkosuklaapiirakka

Ainekset

150
g
voita
150
g
valkosuklaata
2
dl
sokeria
½
dl
kuohukermaa
4
munaa (M-koko)
2
dl
kaurajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Vuokaan
1
rkl
öljyä
Päälle
½
kg
kirpeitä omenoita paloiteltuna
¾
dl
fariinisokeria
½
dl
isoja kaurahiutaleita
50
g
valkosuklaata paloiteltuna

Työvaiheet

  1. Paloittele voi ja valkosuklaa. Sulata varovasti mikrossa ja sekoita. Lisää sokeri ja kerma.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiseen seokseen mukaan munat yksi kerrallaan.
  3. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan.
  4. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (n. 25 cm x 35 cm) leivinpaperilla. Sivele paperi kevyesti öljyllä ja levitä taikina vuokaan.
  5. Pese omenat. Poista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omenat ohuiksi renkaiksi. Levitä ne lomittain taikinan päälle ja painele osittain taikinaan.
  6. Yhdistä fariinisokeri ja kaurahiutaleet. Ripottele ne omenoiden päälle. Lisää lopuksi valkosuklaapalat.
  7. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  8. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.

Vinkki! Rypistele leivinpaperi ja oio se sileäksi, niin se asettuu vuokaan helpommin.

Kommentit (2)

Marita655

Helppo ja hyvää. Itselläni ei ole kaurajauhoja joten lisäsin 1dl vehnäjauhoja ja 1gl kaurahiutaleita ja hyvin onnistui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1537 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Löytyykö pakastimesta vuosikerta-lakkoja? Käytä ne juhlavaan piirakkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Granola-lakkapiirakka

Ainekset

POHJA
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
granolaa
½
dl
talkkunajauhoja
1
dl
fariinisokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
1
dl
turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
100
g
ruskistettua voita
1
kananmuna
TÄYTE
1
pkt (200 g)
lakkarahkaa
1
dl
turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1
kananmuna
LISÄKSI
400
g
lakkoja
GRANOLAMURU
2
dl
granolaa
¾
dl
sokeria
75
g
ruskistettua voita
TARJOILUUN
vaahdotettua (kinuski)kermaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka voilla ja leivitä se granolalla.

  2. Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään kulhossa. Ruskista voi sekä pohjaan että granolamuruun: Laita 175 grammaa kuutioitua voita paksupohjaiseen kattilaan ja sulata keskilämmöllä. Voi vaahtoaa ensin, minkä jälkeen se kirkastuu hieman. Tämän jälkeen voi alkaa paahtua. Sekoittele voita välillä paahtamisen aikana; varo, ettet polta! Lisää 2/3 ruskistetusta voista ja jogurtti kuiviin aineisiin ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele piirakkavuokaan.

  3. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Paista uunin alatasolla 20 minuuttia.

  4. Sekoita sillä aikaa granolamuru. Kääntele ainekset lopun ruskistetun voin joukkoon.

  5. Levitä esipaistetun piirakan päälle lakat ja päällimmäiseksi granolamuru. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

  6. Tarjoa piirakka huoneenlämpöisenä vaahdotetun (kinuski) kerman kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3085 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kaunis talvinen täytekakku on täydellinen esimerkiksi itsenäisyyspäivän kahvipöytään. Erittäin hieno sokeri tarttuu koristeeksi tulevien karpaloiden pintaan parhaiten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 palaa
Valmistusaika
1 t 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Karpalo-valkosuklaakakku

Ainekset

POHJA
4
kananmunaa
2
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
dl
mantelijauhetta
VALKOSUKLAAGANACHE
400
g
valkosuklaata
2
dl
kuohukermaa
TÄYTE
400
g (6–7 dl)
karpaloita
½
dl
sokeria
KOSTUTUS
1
dl
vettä
2
rkl
sokeria
(1
rkl
mantelilikööriä)
KUORRUTUS
1/3
valkosuklaaganachesta
2
dl
kuohukermaa
KORISTELU
50
g
valkosuklaata
1
dl
karpaloita sulatettuina
2
rkl
hienoa sokeria
(rosmariinia ja valkosuklaahippuja)
LISÄKSI
voita ja vehnäjauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Sulata täytteeseen tulevat karpalot.

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 22 cm). Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Yhdistä vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään, siivilöi seos vaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kääntele mantelijauhe joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa 15 minuuttia, kumoa se ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  3. Tee ganache. Paloittele suklaa. Kiehauta kerma pienessä kattilassa ja siirrä pois levyltä. Lisää suklaa ja sekoita, kunnes se on sulanut. Vaahdota seosta sähkövatkaimella noin 5–7 minuuttia tai kunnes se on selvästi hieman kuohkeutunut.

  4. Murskaa karpalot haarukalla ja mausta sokerilla.

  5. Sekoita kostutusliemi vedestä ja sokerista. (Mausta liköörillä.)

  6. Leikkaa kakku kolmeksi kerrokseksi. Kostuta pohja, levitä sille 1/3 ganachesta ja puolet karpaloista. Kostuta ja täytä toinen kerros samoin. Säästä 1/3 ganachesta kuorrutukseen. Laita kolmas kakkulevy kanneksi ja kostuta sokeriliemellä.

  7. Vaahdota kerma sähkövatkaimella ja kääntele loppu ganache vaahtoon. Levitä kuorrutus rennosti kakulle. Raasta valkosuklaata pinnalle. Pyörittele karpalot sokerissa ja lado ne kakulle. (Koristele rosmariinilla ja valkosuklaahipuilla.)

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 409 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Lapsuuden helppo herkku saa pienen raikkaan twistin, kun kauralastut maustetaan sitruunankuorella. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25–30 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kauralastut

Ainekset

3
dl
kaurahiutaleita
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
75
g
voita
1
pestyn sitruunan kuori hienona raasteena
1
iso kananmuna

Työvaiheet

  1. Aloita kaurakeksien valmistus mittaamalla kuivat aineet kulhoon. Sekoita.
  2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
  3. Lisää sitruunan raastettu kuori voihin ja sekoita seos kuivien aineiden joukkoon.
  4. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Nostele taikinasta reiluja teelusikallisia leivinpaperin päälle pellille. Jätä taikinakekojen väliin reilusti tilaa, sillä kauralastut leviävät uunissa.
  6. Paista kauralastuja 200-asteisessa uunissa noin 6–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes ne ovat vaalean ruskeita.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 409 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Pekaani-karpalokeksien taikina pyöritellään palloiksi ja jäähdytetään hyvin ennen paistoa. Kylmät taikinapallot kypsyvät uunissa paksuiksi ja keskeltä pehmeän sitkeiksi kekseiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
1 h + taikinan viilentyminen
Vaikeustaso
Helppo

Pekaani-karpalokeksit

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
dl
sokeria
dl
muscovadosokeria
2
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
1
tl
soodaa
1
pestyn appelsiinin kuori hienona raasteena
2
dl
paahdettuja pekaanipähkinöitä
2
dl
kuivattuja karpaloita

Työvaiheet

  1. Aloita keksien valmistaminen sekoittamalla huoneenlämpöinen voi ja sokerit keskenään sähkövatkaimella tai yleiskoneessa lapavatkaimella muutaman minuutin ajan.
  2. Kun voi ja sokerit ovat sekoittuneet hyvin, lisää kananmunat yksi kerrallaan samalla koko ajan vatkaten.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa, ja lisää ne sitten voi-sokeri-kananmunavaahdon joukkoon.
  4. Pese appelsiini erittäin hyvin ja raasta kuoren keltainen osa hienoksi raasteeksi. Lisää taikinan joukkoon ja sekoita nopeasti.
  5. Pilko paahdetut pekaanipähkinät pienemmäksi. (Pekaanipähkinät voi paahtaa kevyesti joko uunissa tai paistinpannulla. Anna niiden jäähtyä ennen taikinaan sekoittamista.)
  6. Lisää pekaanipähkinät ja kuivatut karpalot taikinaan ja sekoita vielä tasaiseksi.
  7. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja jaa se noin 20 osaan. Pyöritä taikinapalat palloksi.
  8. Viilennä taikinapallot joko jääkaapissa parin tunnin ajan tai pakastimessa tunnin verran. Voit myös valmistaa taikinan etukäteen ja jättää pallot jääkaappiin yöksi. Pakasteessa taikinapallot säilyvät ilmatiiviisti pakattuna noin kuukauden verran.
  9. Aseta kylmät taikinapallot leivinpaperin päälle pellille siten, että niiden väliin jää hyvin tilaa.
  10. Paista keksejä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki: Mikäli paistat keksejä taikinasta, joka on läpijäätynyt, anna taikinan sulaa huoneenlämmössä noin tunnin verran ennen paistamista.

Kommentit (0)