
Muhkean makuinen juureskeitto saa kypsyä uunissa pitkään, jolloin juuresten makeus nousee esille. Savukasslerin savuisuus ja suolaisuus täydentävät makua, ja olut tuo liemeen hapokkuutta.
Jos liemi haihtuu pitkän kypsentämisen aikana liikaa, lisää joukkoon lihalientä.
Maalaiskeitto uunissa
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori punajuuret, porkkanat ja juuriselleri ja raasta ne raastimen isolla terällä tai vihannesleikkurilla.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi savukassler.
- Kuumenna öljy uuninkestävässä kattilassa. Lisää tomaattipyree, juuresraaste, sipuli- ja valkosipulinkynnet sekä savukasslerkuutiot. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää joukkoon lihaliemi ja olut. Lisää laakerinlehti ja timjami. Kiehauta kuumaksi.
- Nosta kattila 175-asteisen uunin alatasolle ja anna hautua 1½ tuntia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
- Sekoita smetanan joukkoon piparjuuriraaste, ripaus suolaa ja sokeria. Tarjoa keiton kanssa piparjuurismetanaa.
Tuosta hetkessä päivän kuidut, vitamiinit, proteiinit. No ei varmasti. Päivän rehuannos rasvan kera.
Maalaiskeitto...mutta eihän tuossa ole mukana yhtään maalaista! Samanlaista kuin teollisuuden keitot, yhtä harhaanjohtava nimi.
Tein haudutuspadassa vastaavaa - toimii.
Puutostaudista ei ole kärsitty vaikka pelkkä ajatuskin siitä, että valmistaisin ateriamme kuidut, vitamiinit ja proteiinit lipunkantajina saa mielen masentuneeksi. - 90-vuotiaita ollaan ja herkullisia ruokia on syöty siitä lähtien kun yli 60 vuotta sitten nuorena osaamattomana aviovaimona hankin itselleni Tore Wretmanin keittokirjan ”Ur främmande grytor”. Ohjeita oli kaikkialta maailmasta. Taivas avautui kun huomasin että esimerkiksi juurekset voi syödä muutenkin kuin veteliksi keitettyinä tai raasteena.
Ruisleivästä emme missään vaiheessa ole luopuneet. Ja rasvana on voi ja oliiviöljy. Margariinilla on ollut porttikielto talouteemme 60-luvun ensimmäisten maistiaisten jälkeen.
Kuulostaa hyvältä, mutta eikö yhtä hyvin kaupunkilaiskeitto...
Hyvältä reseptiltä vaikuttaa. Kokeilen!
Vaihtelu virkistää. Ei kun tekemään. Kiitos ohjeesta. 😊