Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 176 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Muhkean makuinen juureskeitto saa kypsyä uunissa pitkään, jolloin juuresten makeus nousee esille. Savukasslerin savuisuus ja suolaisuus täydentävät makua, ja olut tuo liemeen hapokkuutta.

Jos liemi haihtuu pitkän kypsentämisen aikana liikaa, lisää joukkoon lihalientä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
110 min
Vaikeustaso
Helppo

Maalaiskeitto uunissa

Ainekset

500
g
punajuuria
300
g
porkkanoita
200
g
juuriselleriä
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
200
g
savukassleria
2
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1,2
l
lihalientä
3
dl
lager-olutta
1
laakerinlehti
2
tl
kuivattua timjamia
(suolaa)
Piparjuurismetana
1
prk (120 g)
smetanaa
2
rkl
piparjuurta raastettuna
ripaus suolaa ja sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret, porkkanat ja juuriselleri ja raasta ne raastimen isolla terällä tai vihannesleikkurilla.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi savukassler.
  3. Kuumenna öljy uuninkestävässä kattilassa. Lisää tomaattipyree, juuresraaste, sipuli- ja valkosipulinkynnet sekä savukasslerkuutiot. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää joukkoon lihaliemi ja olut. Lisää laakerinlehti ja timjami. Kiehauta kuumaksi.
  4. Nosta kattila 175-asteisen uunin alatasolle ja anna hautua 1½ tuntia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
  5. Sekoita smetanan joukkoon piparjuuriraaste, ripaus suolaa ja sokeria. Tarjoa keiton kanssa piparjuurismetanaa.

Kommentit (7)

puutostauti

Tuosta hetkessä päivän kuidut, vitamiinit, proteiinit. No ei varmasti. Päivän rehuannos rasvan kera.

maalainen vs kaupunkilainen

Maalaiskeitto...mutta eihän tuossa ole mukana yhtään maalaista! Samanlaista kuin teollisuuden keitot, yhtä harhaanjohtava nimi.

TP59

Tein haudutuspadassa vastaavaa - toimii.

Syyspadat muhimaan

Puutostaudista ei ole kärsitty vaikka pelkkä ajatuskin siitä, että valmistaisin ateriamme kuidut, vitamiinit ja proteiinit lipunkantajina saa mielen masentuneeksi.   - 90-vuotiaita ollaan ja herkullisia ruokia on syöty siitä lähtien kun yli 60 vuotta sitten nuorena osaamattomana aviovaimona hankin itselleni Tore Wretmanin keittokirjan ”Ur främmande grytor”. Ohjeita oli kaikkialta maailmasta.  Taivas avautui kun huomasin että esimerkiksi juurekset voi syödä muutenkin kuin veteliksi keitettyinä tai raasteena. 

Ruisleivästä emme missään vaiheessa ole luopuneet. Ja rasvana on voi ja oliiviöljy. Margariinilla on ollut porttikielto talouteemme 60-luvun ensimmäisten maistiaisten jälkeen. 

R2

Kuulostaa hyvältä, mutta eikö yhtä hyvin kaupunkilaiskeitto...

Janet

Hyvältä reseptiltä vaikuttaa. Kokeilen!

Käyttäjä23526
Seuraa 
Liittynyt18.5.2020

Vaihtelu virkistää. Ei kun tekemään. Kiitos ohjeesta. 😊

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hogmies on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.

Perheessäni on vegaani, vegetaristeja, sekasyöjiä ja vannoutunut lihansyöjä, niin kehitin tämän kastikkeen yhdistelemällä pohjaan perinteisistä resepteistä osia.

Kastikkeesta voi tehdä syöjien mukaan täysin vegaaniversion tai ei vegaaniversion. Sopii parhaiten syötäväksi pastan tai riisin kanssa, mutta kalaversio maistuu hyvin perunoidenkin kanssa. Valmistusaika riippuu siistä minkä version tekee ja kuinka paljon käyttää valmistuotteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30-40 MIN
Vaikeustaso
Helppo

TO VEGE OR NOT-TO VEGE-KASTIKE

Ainekset

kastikepohja
Oliivi- tai rypsiöljyä
2-3
rkl
raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa
1
kpl
sipuli
200-250
g
herkkusieniä
450
g
Rainbow-lempeät kasvikset (pakaste)
1
tlk
Valmista pastakastiketta esim. Barilla classico
1
rkl
ketsuppia
3-4
rkl
tomaattipyrettä
2
dl
kaurakermaa tai kermaa
2-3
rkl
balsamicoa
2-3
rkl
kuivattua basilikaa tai ruukku tuoretta basilikaa
1
tl
oreganoa
ja lisäksi maun mukaan
chilijauhetta
mustapippuria
suolaa
Lisäksi (riippuen siitä, haluaako vege tai ei-vege version):
n. 250
g
Härkistä tai nyhtökauraa
tai
n. 300
g
pakastekalakuutioita
n. 180
g
katkarapuja
tai
n. 400
g
jauhelihaa

Työvaiheet

Kattilaan reilusti oliiviöljyä (tai rypsiöljyä) sen verran että pohja peittyy kunnolla. 

Hauduta miedolla lämmöllä piparjuurta ja silputtua sipulia että sipuli pehmenee ja kuullottuu. 

Lisää lämpöä ja huuhdellut sekä pilkotut herkkusienet. 

Paista sienistä neste pois ja lisää pakastekasvikset.

Paista kasvikset lämpimiksi ja lisää pastakastike, ketsuppi, tomaattipyre, valkosipulimurska ja lopuksi kaurakerma / kerma

Hauduttele tovi miedolla lämmöllä ja lisää balsamico, härkis / kalakuutiot / jauheliha, chili, pippuri, oregano, basilika ja tarkista suola.

Lämmitä kuumaksi (ja jos teet kalaversion, lisää nyt katkaravut), ota pois liedeltä ja lisää lopuksi vielä loraus öljyä. Anna hetki tekeytyä (kalaversiossa ainakiin niin kauan että ravut ovat sulaneet ja lämmenneet).

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2379 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä suloiset kakut saavat makunsa kreikkalaisesta jogurtista, sitruunasta ja lemon curdista. Sitruunavalelu tekee kakuista supermeheviä.

Kakut voi valmistaa jo pari päivää ennen tarjoilua. Pikkuisten kakkujen tekemisessä kätevä väline on kuuden tai 12 kolon minikakkuvuoka. Taikinan voi paistaa myös isossa rengasvuoassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 kpl
Valmistusaika
50 min + jäähdytys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset sitruunakakut

Ainekset

2–3
sitruunaa
2
rkl
timjaminlehtiä tai 2 tl kuivattua timjamia
3
dl
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 10 %)
4
dl
ruokosokeria
dl
juoksevaa kasvirasvavalmistetta tai voisulaa
2
kananmunaa
2
rkl
sitruunatahnaa (lemon curd)
dl
vehnäjauhoja
3
tl
leivinjauhetta
KUORRUTUS
dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
4
tl
sitruunanmehua
1–3
tl
vettä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota iso rengasvuoka (vet. 1,8 l) tai 12 minikakkuvuokaa (Ø 8–9 cm).

  2. Pese sitruunat, raasta niistä 1 rkl kuoren keltaista osaa ja purista ½ dl mehua kulhoon. Nypi timjamista lehdet ja lisää ne jogurtin, sokerin, rasvan, munien ja sitruunatahnan kanssa mehun joukkoon ja sekoita. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja kääntele seos taikinaan. Annostele taikina kahdella lusikalla vuokiin ja tasoita pinta.

  3. Paista pieniä kakkuja uunin keskitasossa 25–30 minuuttia tai isoa kakkua alatasossa noin 45 minuuttia. Kakku on kypsä, kun testitikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan muutama minuutti ja kumoa ne sitten tarjoiluvadille.

  4. Kun kakut ovat huoneenlämpöisiä, pistele ne tikulla. Sekoita kuorrutuksen aineet, lisää vettä sen verran, että saat juoksevan koostumuksen. Valuta kuorrutus kakuille ja koristele halutessasi timjaminlehdillä.

Vinkki Jos kakut tarttuvat helposti vuokaasi, kokeile kaksinkertaista voitelua. Laita voideltu vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi, toista voitelu ja jäähdytä. Jauhota sitten vehnä- tai korppujauhoilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Tämä herkullinen kylmän kauden keitto saa makunsa pekonista. Kolmen kaalin kimara ja ateriajyvät tuovat annokseen runsaasti kuitua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-pekonikeitto

Ainekset

1
pkt (170 g)
pekonia
1
sipuli
1
l
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
dl
ateriajyviä
1
ps (200 g)
lehtikaalia
1
ps (200 g)
broccolinia eli varsiparsakaalia
1
rs (400 g)
hapankaalia
2–3
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
hunajaa
2
tl
meiramia
½
tl
mustapippuria
(tilkka vettä)

Työvaiheet

  1. Suikaloi pekoni. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Paahda pekoni kattilan pohjalla. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Lisää hapaankaali liemineen, vesi, kasvisliemikuutio ja ateriajyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Käsittele sillä aikaa loput kaalit. Revi lehtikaali irti ruodeistaan, huuhdo ja kuivaa revityt lehdet salaattilingossa. Nostele lehtipalat päällekkäin, rullaa ne kimpuiksi ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Huuhdo ja pätki broccolinit.
  4. Lisää kaalit ja mausteet keittoon. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Tarkista maku.
     

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Uunissa paahdetut tomaattikeiton ainekset saavat tästä keitosta täydellisen makuisen. Laitat vaan kasvikset pellille ja paahtumisen jälkeen soseutus ja maustaminen. Itse tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa ja siksi en lisää keittoon kermaa tai muuta vastaavaa ainesosaa. Raejuusto...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu tomaattikeitto

Ainekset

800
g
tomaatteja
1
iso sipuli
1
kokonainen
valkosipuli (9 kynttä) 30 g
3
kpl
porkkanoita
1/2
chilipaprika
2
rkl
öljyä
7
dl
vettä
1
kasvisliemikuutio
1
tl
savupaprikaa
1
tl
meiramia
1/2
tl
timjamia
1/2
tl
suolaa
1
mm
mustapippuria
3/4
rkl
sokeria
1
rkl
balsamicoa

Työvaiheet

1. Kuori porkkanat ja sipulit. Pilko tomaatit, porkkanat ja sipulit isoiksi lohkoiksi. Valkosipulia ei tarvitse kuoria riittää, kuin halkaisee keskeltä. Chilin puolikasta ei tarvitse pienentää.

2. Laita kaikki kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada kasvisten päälle öljyä ja pyörittele kasviksia öljyssä hyvin. Paahda kasviksia uunissa 200-225  asteessa n. 40 min. (Ota valkosipulit pois aiemmin. Niiden paahduttamiseen riittää 25-30 min)

3. Irrota valkosipulit kuoresta haarukalla ja lisää ne blenderiin valmiiksi odottamaan muita kasviksia.

4. Kaada paahtuneet kasvikset blenderiin valkosipulien päälle ja kaada sinne myös kaikki neste uunipelliltä. Lisää blenderiin myös 5 dl vettä. Soseuta!

5. Kaada soseutettu keitto kattilaan ja lisää vielä 1-2 dl vettä. Kuumenna keitto kiehuvaksi.Lisää mukaan myös kasvisliemikuutio ja mausteet (myös sokeri). Anna hautua hiljaa poreillen 5 min.

6. Lisää lopuksi tumma balsamico. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta.  Keittoa voi pehmentää myös kermalla, mutta itse jätin sen nyt pois, koska tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa, joka pehmentää makua upeasti. Nauti!

ps. Valkosipulien maku laimenee todella paljon paahdettaessa. 

Tarjoile raejuuston, paahdettujen siementen tai leipäkrutonkien kanssa!

Ohje: Tarja Pasanen/vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)