Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 179 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Muhkean makuinen juureskeitto saa kypsyä uunissa pitkään, jolloin juuresten makeus nousee esille. Savukasslerin savuisuus ja suolaisuus täydentävät makua, ja olut tuo liemeen hapokkuutta.

Jos liemi haihtuu pitkän kypsentämisen aikana liikaa, lisää joukkoon lihalientä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
110 min
Vaikeustaso
Helppo

Maalaiskeitto uunissa

Ainekset

500
g
punajuuria
300
g
porkkanoita
200
g
juuriselleriä
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
200
g
savukassleria
2
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1,2
l
lihalientä
3
dl
lager-olutta
1
laakerinlehti
2
tl
kuivattua timjamia
(suolaa)
Piparjuurismetana
1
prk (120 g)
smetanaa
2
rkl
piparjuurta raastettuna
ripaus suolaa ja sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret, porkkanat ja juuriselleri ja raasta ne raastimen isolla terällä tai vihannesleikkurilla.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi savukassler.
  3. Kuumenna öljy uuninkestävässä kattilassa. Lisää tomaattipyree, juuresraaste, sipuli- ja valkosipulinkynnet sekä savukasslerkuutiot. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää joukkoon lihaliemi ja olut. Lisää laakerinlehti ja timjami. Kiehauta kuumaksi.
  4. Nosta kattila 175-asteisen uunin alatasolle ja anna hautua 1½ tuntia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
  5. Sekoita smetanan joukkoon piparjuuriraaste, ripaus suolaa ja sokeria. Tarjoa keiton kanssa piparjuurismetanaa.

Kommentit (7)

puutostauti

Tuosta hetkessä päivän kuidut, vitamiinit, proteiinit. No ei varmasti. Päivän rehuannos rasvan kera.

maalainen vs kaupunkilainen

Maalaiskeitto...mutta eihän tuossa ole mukana yhtään maalaista! Samanlaista kuin teollisuuden keitot, yhtä harhaanjohtava nimi.

TP59

Tein haudutuspadassa vastaavaa - toimii.

Syyspadat muhimaan

Puutostaudista ei ole kärsitty vaikka pelkkä ajatuskin siitä, että valmistaisin ateriamme kuidut, vitamiinit ja proteiinit lipunkantajina saa mielen masentuneeksi.   - 90-vuotiaita ollaan ja herkullisia ruokia on syöty siitä lähtien kun yli 60 vuotta sitten nuorena osaamattomana aviovaimona hankin itselleni Tore Wretmanin keittokirjan ”Ur främmande grytor”. Ohjeita oli kaikkialta maailmasta.  Taivas avautui kun huomasin että esimerkiksi juurekset voi syödä muutenkin kuin veteliksi keitettyinä tai raasteena. 

Ruisleivästä emme missään vaiheessa ole luopuneet. Ja rasvana on voi ja oliiviöljy. Margariinilla on ollut porttikielto talouteemme 60-luvun ensimmäisten maistiaisten jälkeen. 

R2

Kuulostaa hyvältä, mutta eikö yhtä hyvin kaupunkilaiskeitto...

Janet

Hyvältä reseptiltä vaikuttaa. Kokeilen!

Käyttäjä23526
Seuraa 
Liittynyt18.5.2020

Vaihtelu virkistää. Ei kun tekemään. Kiitos ohjeesta. 😊

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Juuripersilja muistuttaa ulkomuodoltaa erehdyttävästi piparjuurta, mutta sen maku on omaa luokkaansa. Tämä juures on nimensä veroinen, sillä mausta voi tunnistaa aavistuksen persiljasta tuttua aromia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juuripersiljakeitto

Ainekset

400
g
juuripersiljaa
1 rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
omena (tai päärynä)
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
5
dl
kasvislientä
2
dl
kaurakermaa
½
sitruunan mehu
noin ½
tl
suolaa
Pinnalle
sitruunan kuorta
hienonnettua persiljaa (tai siemeniä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja paloittele juurisellerit leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele ruokalusikallinen öljyä, suola ja pippuri joukkoon. Paahda 10 minuuttia.
  2. Kuori ja paloittele omena, ja lisää se juuripersiljan joukkoon. Jatka paahtamista noin 10 minuuttia.
  3. Kuori ja paloittele sillä aikaa sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää kaurakerma, sitruunan mehu, juuripersilja ja omena. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella pehmeäksi.
  4. Hienonna pinnalle persiljaa ja raasta hieman sitruunankuorta

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2773 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Broilerista tulee mäiskyä, kun se litataan lihanuijalla ennen uuniin menoa. Valmistustavan ansiosta kokonainen broileri kypsyy kuumassa uunissa jopa puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3–4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mäiskybroileri ja juustomuusi

Ainekset

1
kokonainen broileri
Maustetahna
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
25
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
8
salottisipulia
2
valkosipulia
2
rkl
oliiviöljyä
Juustomuusi
800
g
jauhoisia perunoita
1
dl
perunoiden keitinvettä
dl
gruyère-juustoa raasteena
2
rkl
voita
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Hienonna valkosipuli ja rosmariini kulhoon. Lisää voi, sinappi, suola ja pippuri. Sekoita.

  3. Laita broileri työlaudalle ja lyö sitä rintarangan kohdalta muutaman kerran lihanuijalla, niin että ranka antaa periksi ja lintu aukeaa littanammaksi, perhosen muotoon. Hiero maustetahna kauttaaltaan linnun vatsa- ja nahkapuolelle. Nosta broileri leivinpaperin päälle pellille.

  4. Kuori sipulit ja puolita valkosipulit pellille broilerin ympärille. Pirskottele öljyä sipuleille. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Tarkista broilerin kypsyys tikulla. Jos reiästä tuleva neste on kirkasta, lintu on kypsä.

  5. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvettä talteen runsas desi ja kaada loput pois. Raasta juusto. Vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimen pienimmällä teholla ja lisää joukkoon voi, keitinvettä ja juustoraaste. Vatkaa tasaiseksi. Tarkista suola.

  6. Purista paahdetut valkosipulit lautaselle broilerin ja muusin seuraan.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Maa-artisokka on tuttu näky keitoissa, mutta se sopii myös moniin muihin ruokiin – vaikka pastaan! Timjamin ja mausteisen chorizon kanssa maa-artisokka on todellinen yllättäjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chorizo-maa-artisokkapasta

Ainekset

400
g
pennepastaa
1
pötkö (200 g)
chorizoa
3
valkosipulinkynttä
500
g
maa-artisokkia
1
tl
timjamia
noin ½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
dl
pastan keitinvettä
2
dl
kuohukermaa
1
ps
babypinaattia
½
sitruunan mehu ja kuoriraaste
Päälle
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi chorizo. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Harjaa maaartisokat huolella ja viipaloi noin 5 mm:n viipaleiksi. Paista chorizoa pari minuuttia omassa rasvassaan. Lisää valkosipuli viimeiseksi minuutiksi. Nosta molemmat reikäkauhalla sivuun.
  2. Lisää maa-artisokat ja paista (chorizon rasvassa) noin 10 minuuttia, kunnes ne ruskistuvat. Laita tässä vaiheessa pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Valuta, ja säästä 2 dl pastan keitinvettä.
  3. Mausta maa-artisokat timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää 2 dl pastan keitinvettä ja kerma. Anna artisokkien kiehua melko kovalla lämmöllä, kunnes ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä ja kastike on keittynyt kokoon.
  4. Lisää pinaatti ja jatka keittämistä minuutin ajan. Lisää valutettu pasta ja chorizo joukkoon. Siirrä liedeltä. Lisää sitruunan mehu ja kuoriraaste.
  5. Raasta parmesaania valmiiden annosten pinnalle

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Välipäiville on helppoa valmistaa paahdettu valkosipulinen kasvis-juureskeitto. Kaikki kasvikset vain uunipellille, jonka jälkeen maustaminen ja uuniin tunniksi. Soseutus ja eikun syömään! Itse rakastan paahtuneen valkosipulin makua ja siksi tässä ohjeessa on sitä paljon. Uunissa sipulin maku...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
1,5 h
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kasvis/juureskeitto

Ainekset

2
perunaa
2
porkkanaa
2
sipulia
2
kokonaista valkosipulia
2
tomaattia
1
pieni kukkakaali
ripaukset
suolaa, timjamia, meiramia, mustapippuria
3
rkl
rypsiöljyä
1,5
kpl
kasvisliemikuutio
1
l
vettä
1
rkl
tummaa balsamicoa

Työvaiheet

1. Kuori porkkanat, perunat ja sipulit. Pilko tomaatit, porkkanat, perunat, kukkakaalit ja sipulit isoiksi lohkoiksi. Valkosipulia ei tarvitse kuoria riittää, kuin halkaisee keskeltä.
2. Laita kaikki kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kaada kasvisten päälle öljyä ja ripottele päälle mausteet . Pyörittele kasviksia hyvin mausteissa.
3. Paahda kasviksia uunissa 180-200 asteessa n. 60 min.
4. Tee sillä aikaa kasvisliemi, jossa on 1 l vettä ja 1,5 kasvisliemikuutiota.
5. Irroita valkosipulit kuorestaan haarukalla (lähtevät erittäin helposti)  ja lisää ne blenderiin muiden kasvisten kanssa. Kaada sinne mukaan myös kaikki neste uunipelliltä. Lisää blenderiin myös kasvislientä n. 5 dl. Soseuta!
6. Kaada soseutettu keitto kattilaan ja lisää loppu kasvisliemi mukaan. Kuumenna keitto kiehuvaksi.
7. Lisää lopuksi tumma balsamico . Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Keittoa voi pehmentää myös kermalla, mutta itse jätin sen nyt pois, koska tykkään syödä tätä keittoa raejuuston kanssa, joka pehmentää makua upeasti. Nauti!
ps. Valkosipulien maku laimenee todella paljon paahdettaessa.
Tarjoile raejuuston, paahdettujen siementen tai leipäkrutonkien kanssa!
Ohje: Tarja Pasanen/vesikielellä @waterontongue

Kommentit (1)

Vierailija

Erittäin hyvää.