Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2970 reseptiä.
Linkitetty 115 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Helppo siemennäkkäri valmistuu vähällä vaivalla. Omenamehu antaa näkkärille makeutta ja tekee siitä loistavan alustan suolaisille juustoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Omenainen kauranäkkäri

Ainekset

4
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
dl
auringonkukansiemeniä
dl
seesaminsiemeniä
tl
suolaa
2
dl
omenamehua
¾
dl
öljyä
2
tl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää mehu, öljy ja hunaja ja sekoita tasaiseksi.

  2. Levitä taikina leivinpaperille pellille tasaiseksi ohueksi kerrokseksi. Paista uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes näkkäri on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

  3. Murra näkkäristä paloja ja tarjoa esimerkiksi juustojen ja hillojen kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Kokonaisista tai vähän litistellyistä siemenistä tehty kuiva leipä ei ole näkkäriä, vaan siemenpaistos. Näkkileipä eli näkkäri tehdään ruisjauhoista, vedestä ja suolasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 375 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Kun paketin pohjalta löytyy muutama keksi, omenainen crumble syntyy nopeasti. Keksit muuttuvat jauhojen ja voin kanssa herkulliseksi muruksi, joka ripotellaan uunivuokaan ladottujen omenalohkojen ja sokerin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Omenacrumble

Ainekset

l
happamahkoja omenoita viipaleina tai lohkoina
1
dl
fariinisokeria
tl
kanelia
2
rkl
sitruunamehua
Crumble
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
sokeria
1 1/2
dl
murskattuja keksejä, esimerkiksi Pirkka speculaas tai Lotus Biscoff
175
g
voita
Vuoan voiteluun
voita
Lisäksi
vaniljajäätelöä tai paksua vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Kuori omenat halutessasi. Kuutioi tai viipaloi omenat. Sekoita omenoiden joukkoon sokeri, kaneli ja sitruunamehu. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.
  2. Tee murupäällys. Nypi jauhot, sokeri ja keksimurut kuutioidun voin joukkoon. Levitä seos omenoiden päälle.
  3. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia tai siihen asti, kunnes päällys on kauniin ruskea ja omenat tuntuvat pehmeiltä. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 375 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Yön yli pehmenneessä brunssipuurossa maistuu itse tehty makea ja kanelinen keksitahna. Lisää joukkoon marjoja tai hedelmiä, jotka tasapainottavat makeutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 8 h tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Brunssipuuro

Ainekset

4
dl
kaurahiutaleita
1
l
kauramaitoa
1
tl
suolaa
3
rkl
voita
Päälle
6
rkl
keksitahnaa (Cookie butter), marjoja, marjasosetta, chiansiemeniä, kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Mittaa kauramaito ja kaurahiutaleet kattilaan. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli.
  2. Jatka puuron valmistamista aamulla. Mausta seos suolalla. Kuumenna välillä sekoitellen. Keitä 2–3 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu puuromaiseksi. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele lautasille. Viimeistele keksitahnalla, marjoilla, marjasoseella, chiansiemenillä ja kookoslastuilla. Koristele halutessasi syötävillä kukilla ja mintulla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 375 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Maapähkinävoin rinnalle suureen suosioon noussut keksitahna on helppo valmistaa myös itse. Et tarvitse kuin kolme ainesta ja tehosekoittimen. 

Keksitahna on monikäyttöistä. Se sopii esimerkiksi paahtoleivän päälle levitettäväksi, pannarin tai lettujen päälle hillon sijaan tarjottavaksi tai vaikkapa jäätelön kyytipojaksi. Kokeile myös puuron päällä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 pientä annosta
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Keksitahna eli cookie butter

Ainekset

250
g
keksejä, esimerkiksi Pirkka speculaas tai Lotus Biscoff
100
g
voita
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit monitoimikoneella.
  2. Sulata voi. Lisää voisula ja kondensoitu maito keksimurujen joukkoon. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista.
  3. Säilytä tahna jääkaapissa. Ota se huoneenlämpöön noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. Tahna säilyy noin muutaman viikon ajan viileässä säilytettynä. Käytä tahnaa puuron päällä, jäätelön kanssa tai paahtoleivälle tai pullaviipaleelle levitettynä. Kokeile myös pannarin tai lettujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2970 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Juuri sopivasti kypsynyt lohkeava lohi, pehmeät ja täyteläiset sienet sekä tomaatit kypsennetään öljyyn upotettuina. Nyt ei ole kuitenkaan kyse uppopaistamisesta, vaan hellävaraisemmasta ravintoloiden suosimasta tavasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Confit-kypsennetyt sienet, tomaatit ja lohi

Ainekset

1
l
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
2
isoa portobellosientä
100
g
kirsikkatomaatteja (tertussa)
10
timjaminoksaa
2
kokonaista valkosipulia
400
g
ruodotonta lohifileetä
1
tl
merisuolaa
Paahdettu valkosipulitahna
2
confit-kypsennettyä valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
omenaviinietikkaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/2
ruukku
tuoretta oreganoa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Puhdista sienet ja pese tomaatit.
  2. Mittaa uuninkestävään vuokaan 1 litra öljyä. Laita sienet, tomaatit, kokonaiset valkosipulit ja timjaminoksat öljyyn niin, että ne peittyvät kokonaan. Peitä vuoka foliolla ja laita se uuniin noin 30 minuutiksi. Tällöin öljy kuumenee noin 80-asteiseksi.
  3. Mausta tällä välin lohifileen pinta merisuolalla.
  4. Ota vuoka uunista. Poista folio ja nosta kasvikset reikäkauhalla toiseen astiaan. Anna öljyn jäähtyä huoneenlämmössä 60–70-asteiseksi. Tähän menee noin 30 minuuttia. Öljy tuntuu tällöin edelleen kuumalta, mutta ei polta. Pyyhi lohen pinta kuivaksi ja laita se öljyyn. Anna lohen kypsyä jäähtyvässä öljyssä noin 20–25 minuuttia riippuen fileen paksuudesta. Öljy jäähtyy tällöin noin 40-asteiseksi.
  5. Tee valkosipulitahna. Halkaise valkosipulit poikittain. Purista pehmenneet kynnet kulhoon tai mortteliin. Painele ne ruokalusikalla tai morttelilla hienoksi tahnaksi ja lisää joukkoon oliiviöljyä, omenaviinietikkaa, merisuolaa ja mustapippuria.
  6. Viipaloi portobellot ja halkaise herkkusienet. Irrota tomaatit tertuista. Laita sienet ja tomaatit kulhoon. Hienonna joukkoon oreganoa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita. Tarjoa lohen ja valkosipulitahnan kanssa.

Kommentit (0)