
Tarte Tatinin tyylinen keikaustorttu onnistuu myös tuoreista mangoista! Tähän helppoon versioon käytetään valmista voitaikinaa.
Tarte Tatin eli ranskalainen keikaustorttu valmistetaan perinteisesti omenoista. Reseptin ideana on kypsentää paloitellut tai viipaloidut hedelmät ensin pannulla voi-sokeriseoksessa, minkä jälkeen päälle lisätään taikinakerros ja pannu nostetaan uuniin.
Valmistustavan ansiosta taikinakerros kypsyy rapeaksi ja hedelmät säilyttävät mehevyytensä. Kypsennyksen jälkeen leivonnainen kumotaan vadille ja nautitaan lämpimänä jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Omenoiden sijaan keikaustortun voi valmistaa myös mangoista. Oheisessa ohjeessa leivonnaiseen käytetään valmista voitaikinaa, minkä ansiosta torttu on nopeasti valmis uuniin.
Tärkeintä on valita tarkoitukseen valurautapannu, joka on kahvaa myöten uuninkestävä.
Vinkki: Jos tarjoat lisukkeena vaahdotettua kookoskermaa, muista laittaa purkki jääkaappiin viilenemään jo edeltävänä iltana.
Tarte tatin mangosta
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita kookoskerma kylmentymään jääkaappiin jo edellisenä iltana, sillä se ei vaahtoudu huoneenlämpöisenä.
-
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
-
Leikkaa mangot kiven molemmin puolin kahteen puolikkaaseen. Kuori veitsellä siististi. Leikkaa ½ sentin viipaleiksi.
-
Sulata voi paistinpannussa, jossa myös kahva on uuninkestävä. Sekoita sokeri joukkoon ja keitä (sekoittamatta) miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes voi-sokeriseos alkaa karamellisoitua. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet liemeen. Lisää myös tangonpuolikas. Raasta limetin kuori ja purista mehu loppuvaiheessa joukkoon. Lisää mangoviipaleet vierekkäin liemeen ja anna olla 5 minuuttia. Voit laittaa mangot kahteen kerrokseen. (Muista, että vain alin kerros näkyy, sillä keikauskakku kumotaan lopuksi.) Ota pannu pois levyltä.
-
Kauli taikina noin 4 mm:n paksuiseksi pyöreäksi, hieman pannua isommaksi levyksi. Siirrä taikina kaulimen avulla varovasti pannuun mangojen päälle. Painele taikinan reunoja sisään pannuun. Pistele pinta haarukalla. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia.
-
Anna tarte tatinin jäähtyä 5 minuuttia. Irrota reunat varovasti veitsellä. Laita lautanen pannun päälle ja kumoa piiras nopeasti lautaselle.
-
Vaahdota kylmä kookoskerma sähkövatkaimella ja mausta vaniljasokerilla. Tarjoa leivonnaisen kanssa. Tarjoa tarte tatin heti tuoreena, jotta täyte ei pääse kostuttamaan lehtevää voitaikinakuorta.
Kiva muistutus siitä että "tatinin" tortun voi valmistaa muustakin kuin omenasta. Sen voi tehdä myös suolaisena käyttäen tomaatteja, sipulia, tai vaikka juureksia.
Aitoon Tarte Tatiniin ei käytetä voitaikinaa.