Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 105 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tarte Tatinin tyylinen keikaustorttu onnistuu myös tuoreista mangoista! Tähän helppoon versioon käytetään valmista voitaikinaa.

Tarte Tatin eli ranskalainen keikaustorttu valmistetaan perinteisesti omenoista. Reseptin ideana on kypsentää paloitellut tai viipaloidut hedelmät ensin pannulla voi-sokeriseoksessa, minkä jälkeen päälle lisätään taikinakerros ja pannu nostetaan uuniin.

Valmistustavan ansiosta taikinakerros kypsyy rapeaksi ja hedelmät säilyttävät mehevyytensä. Kypsennyksen jälkeen leivonnainen kumotaan vadille ja nautitaan lämpimänä jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Omenoiden sijaan keikaustortun voi valmistaa myös mangoista. Oheisessa ohjeessa leivonnaiseen käytetään valmista voitaikinaa, minkä ansiosta torttu on nopeasti valmis uuniin.

Tärkeintä on valita tarkoitukseen valurautapannu, joka on kahvaa myöten uuninkestävä.

Vinkki: Jos tarjoat lisukkeena vaahdotettua kookoskermaa, muista laittaa purkki jääkaappiin viilenemään jo edeltävänä iltana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tarte tatin mangosta

Ainekset

500
g
pakaste-voitaikinaa (esikaulittua, laskostettua)
2
kypsää mangoa
Täyte
100
g
voita
1
dl
sokeria
1
vaniljatanko
1
limetin kuoriraaste ja mehu
Tarjoiluun
1
tlk
(täysrasvaista) kookoskermaa
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita kookoskerma kylmentymään jääkaappiin jo edellisenä iltana, sillä se ei vaahtoudu huoneenlämpöisenä.

  2. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  3. Leikkaa mangot kiven molemmin puolin kahteen puolikkaaseen. Kuori veitsellä siististi. Leikkaa ½ sentin viipaleiksi.

  4. Sulata voi paistinpannussa, jossa myös kahva on uuninkestävä. Sekoita sokeri joukkoon ja keitä (sekoittamatta) miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes voi-sokeriseos alkaa karamellisoitua. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet liemeen. Lisää myös tangonpuolikas. Raasta limetin kuori ja purista mehu loppuvaiheessa joukkoon. Lisää mangoviipaleet vierekkäin liemeen ja anna olla 5 minuuttia. Voit laittaa mangot kahteen kerrokseen. (Muista, että vain alin kerros näkyy, sillä keikauskakku kumotaan lopuksi.) Ota pannu pois levyltä.

  5. Kauli taikina noin 4 mm:n paksuiseksi pyöreäksi, hieman pannua isommaksi levyksi. Siirrä taikina kaulimen avulla varovasti pannuun mangojen päälle. Painele taikinan reunoja sisään pannuun. Pistele pinta haarukalla. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia.

  6. Anna tarte tatinin jäähtyä 5 minuuttia. Irrota reunat varovasti veitsellä. Laita lautanen pannun päälle ja kumoa piiras nopeasti lautaselle.

  7. Vaahdota kylmä kookoskerma sähkövatkaimella ja mausta vaniljasokerilla. Tarjoa leivonnaisen kanssa. Tarjoa tarte tatin heti tuoreena, jotta täyte ei pääse kostuttamaan lehtevää voitaikinakuorta.

Kommentit (2)

Vierailija

Kiva muistutus siitä että "tatinin" tortun voi valmistaa muustakin kuin omenasta. Sen voi tehdä myös suolaisena käyttäen tomaatteja, sipulia, tai vaikka juureksia.

Vierailija

Aitoon Tarte Tatiniin ei käytetä voitaikinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Paksulla vaniljakastikkeellä täytetyt karviaispullat hurmaavat makean ja kirpeän yhdistelmällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviaispullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
7–7½
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää leivontamargariinia
TÄYTE
4
dl
maitoa
2
ps (à 63 g)
vaniljakastikejauhetta
3
dl
punaisia karviaisia
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
VOITELUUN
1
muna
(raesokeria)

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan jauhoja ja vatkaa maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.

  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

  3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito kulhoon ja vatkaa kastikejauhe joukkoon. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin.

  4. Muotoile kohonnut taikina tangoksi. Leikkaa tangosta 12 palaa. Pyörittele palat pikkupulliksi kahden leivinpaperin päälle. Jätä kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia.

  5. Laita karviaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.

  6. Ota juomalasi tai muki, jonka pohjan halkaisija on 6–7 cm. Kasta lasin pohja jauhoissa ja paina sillä pulliin syvennys. Toista painallukset, ja voitele pullien reunat munalla.

  7. Jaa syvennyksiin vaniljakastiketta ja annostele päälle karviaisia. Koristele halutessasi raesokerilla.

  8. Paista pullia 200 asteessa 12–14 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.