
Tuulihattujen täyttö vie aikaa – paitsi jos täytettäviä on vain kaksi. Nämä ihanan keväiset tuulihattukakut täytetään hernetahnalla, fetalla ja retiiseillä.
Tuulihatuilla on aivan suotta hankalan leivonnaisen maine. Leivonnassa on helppo onnistua, kun muistaa muutaman niksin.
Ensimmäinen liittyy taikinan valmistukseen. Tärkeintä on kuumentaa vedestä, jauhoista ja rasvasta muodostunut taikina huolellisesti sekoittaen kattilassa, kunnes siitä muodostuu pallomainen möykky.
Toinen niksi liittyy kananmuniin. Pakkauksesta kannattaa tarkistaa, että taikinaan käytetyt kananmunat ovat kooltaan M-kokoisia. Useimmiten tuulihattutaikina epäonnistuu, jos taikinaan käyttää liian isoja munia tai ne lisää liian kuumaan taikinaan.
Jos taikinapallon jäähtymistä haluaa nopeuttaa, kattilan voi siirtää hetkeksi kylmävesihauteeseen. Sitten joukkoon vatkataan munat sähkövatkaimella yksitellen.
Tällä kertaa taikinasta valmistetaan kaksi isoa tuulihattua, jotka kypsyvät uunissa yhtä aikaa. Kun uunin luukkua ei avaa kesken paistamisen, tuulihatut kohoavat muhkeiksi. Jäähdyttyään ne ovat valmiita täytettäviksi.
Vihreät tuulihattukakut
Ainekset
Työvaiheet
-
Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Pienennä lämpöä ja lisää jauhot. Sekoita puulastalla kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja muodostuu pallomaiseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Lisää kananmunat taikinaan yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Pursota taikina kahdeksi levyksi (noin 10 cm x 30 cm). Kypsennä uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia, laske uunin lämpötila sitten 150 asteeseen ja jatka kypsennystä 30 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä noin tunti.
-
Sulata herneet ja laita ne tehosekoittimeen. Valuta kikherneistä liemi pois. Lisää kaikki täytteen aineet tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.
-
Leikkaa molemmat tuulihatut sahalaitaisella veitsellä pohjaksi ja kanneksi. Jaa täyte pohjille. Murustele feta päälle. Leikkaa retiisit lohkoiksi tai viipaleiksi ja ripottele ne tillin kanssa kakuille. Nosta kannet paikoilleen ja paina kevyesti, jotta hattu tarttuu täytteeseen.
-
Leikkaa kakku annospaloiksi ennen tarjoamista.
Eikö tässä olisi voitu rehellisesti kertoa, että kyseessä on leivonnainen nimeltä Paris Brest, ja jossa on suolaiset täytteet.