Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2674 reseptiä.
Linkitetty 91 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tuulihattujen täyttö vie aikaa – paitsi jos täytettäviä on vain kaksi. Nämä ihanan keväiset tuulihattukakut täytetään hernetahnalla, fetalla ja retiiseillä.

Tuulihatuilla on aivan suotta hankalan leivonnaisen maine. Leivonnassa on helppo onnistua, kun muistaa muutaman niksin.

Ensimmäinen liittyy taikinan valmistukseen. Tärkeintä on kuumentaa vedestä, jauhoista ja rasvasta muodostunut taikina huolellisesti sekoittaen kattilassa, kunnes siitä muodostuu pallomainen möykky.

Toinen niksi liittyy kananmuniin. Pakkauksesta kannattaa tarkistaa, että taikinaan käytetyt kananmunat ovat kooltaan M-kokoisia. Useimmiten tuulihattutaikina epäonnistuu, jos taikinaan käyttää liian isoja munia tai ne lisää liian kuumaan taikinaan.

Jos taikinapallon jäähtymistä haluaa nopeuttaa, kattilan voi siirtää hetkeksi kylmävesihauteeseen. Sitten joukkoon vatkataan munat sähkövatkaimella yksitellen.

Tällä kertaa taikinasta valmistetaan kaksi isoa tuulihattua, jotka kypsyvät uunissa yhtä aikaa. Kun uunin luukkua ei avaa kesken paistamisen, tuulihatut kohoavat muhkeiksi. Jäähdyttyään ne ovat valmiita täytettäviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl (16 palaa)
Valmistusaika
2 t + jäähdytys 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Vihreät tuulihattukakut

Ainekset

Taikina
dl
vettä
125
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
4
kananmunaa (M-koko)
Täyte
2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
1
tlk (230 g)
kypsiä kikherneitä
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
2
tl
juustokuminaa
¾
tl
suolaa
LISÄKSI
150
g
fetajuustoa
10
retiisiä
½
ruukkua
tilliä

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Pienennä lämpöä ja lisää jauhot. Sekoita puulastalla kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja muodostuu pallomaiseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Lisää kananmunat taikinaan yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Pursota taikina kahdeksi levyksi (noin 10 cm x 30 cm). Kypsennä uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia, laske uunin lämpötila sitten 150 asteeseen ja jatka kypsennystä 30 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä noin tunti.

  3. Sulata herneet ja laita ne tehosekoittimeen. Valuta kikherneistä liemi pois. Lisää kaikki täytteen aineet tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.

  4. Leikkaa molemmat tuulihatut sahalaitaisella veitsellä pohjaksi ja kanneksi. Jaa täyte pohjille. Murustele feta päälle. Leikkaa retiisit lohkoiksi tai viipaleiksi ja ripottele ne tillin kanssa kakuille. Nosta kannet paikoilleen ja paina kevyesti, jotta hattu tarttuu täytteeseen.

  5. Leikkaa kakku annospaloiksi ennen tarjoamista.

Kommentit (1)

Vierailija

Eikö tässä olisi voitu rehellisesti kertoa, että kyseessä on leivonnainen nimeltä Paris Brest, ja jossa on suolaiset täytteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2674 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Ricottajuusto antaa lihapulliin mehevyyttä ja parmesaani makua. Lopputuloksena on ihanat pyörykät, jotka voi tarjota sekä pieninä näppipaloina että pääruokana vaikka muusin kanssa.

Viinisuositus: Yrttisten lihapullien kanssa maistuu maanläheinen ja metsäisen raikas viini, kuten Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Rouge 2019, 8,99 e (0,375 l). Viinin marjaisuus ja pieni tanniinisuus sopivat erityisesti pullien juustoisuuden kanssa. Jos haluat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 pullaa
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ricotta-lihapullat

Ainekset

400
g
rotukarjan paistijauhelihaa
4
valkosipulinkynttä
2
pientä salottisipulia
3
rkl
oliiviöljyä
1
kananmuna
½
prk (125 g)
ricottaa
1
dl
pankojauhoja tai korppujauhoja
4
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
1
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha jääkaapista ja laita se kulhoon.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulit ja salottisipulit. Kuullota sipulia öljyssä keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää valkosipulit ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää ne kulhoon jauhelihan kanssa.

  3. Vatkaa kananmuna kevyesti. Hienonna oregano. Lisää kananmuna, oregano, ricotta sekä panko- tai korppujauhot kulhoon. Lisää myös parmesaani, suola ja pippuri. Sekoita taikinaksi.

  4. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin lihapullia. Paista pullat kypsiksi pannussa öljyssä tai 225-asteisessa uunissa, noin 12 minuuttia.

Vinkki Käytä loput ricottajuustosta vaikkapa tomaattipastakastikkeeseen tai sekoita se hienonnettujen yrttien kanssa ja herkuttele leivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2674 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Käyttövalmis keitetty riisi on mainio oikaisu, kun riisin keittämiselle ei ole aikaa. Pannussa mausteiden kanssa muhiva riisi saa seurakseen reilusti tuoreita yrttejä ja kikherneitä. Pannu onnistuu luonnollisesti yhtä lailla eilisestä keitetystä riisistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikherne-yrttiriisi

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
2
rkl
mietoa oliiviöljyä
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
kirveliä
½
ruukku
minttua
1
tlk
käyttövalmiita kikherneitä
2
ps (à 200 g)
maustamatonta valmisriisiä (tai keitettyä riisiä)
1
tl
jauhettua juustokuminaa
tl
jauhettua korianteria
¾
tl
jauhettua maustepippuria
tl
sumakkia)
1
pkt (200 g)
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Laita ne öljyn kanssa kylmään pannuun. Kuumenna matalalla lämmöllä 5 minuuttia.

  2. Hienonna sillä aikaa yrtit ja valuta kikherneet.

  3. Nosta lieden lämpöä ja kallista pannua niin, että öljy ja valkosipuli ovat pannun toisella laidalla. Paista näin, kunnes valkosipuli saa hieman väriä. Siirrä valkosipulit pois pannusta, mutta jätä öljy pannuun.

  4. Lisää riisit, kikherneet ja mausteet. Paista sekoittaen 3–4 minuuttia.

  5. Ota pannu liedeltä, lisää yrtit ja valkosipuli. Murenna päälle fetajuusto.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2674 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Italialainen munakoiso-tomaattivuoka, melanzane, tehdään perinteisesti uunissa. Pannuversio syntyy puolta nopeammin ja maistuu herkulliselta.

Tähän ruokaan käytetään japanilaisia munakoisoja, mutta pannu onnistuu myös tavallisilla munakoisoilla. Ne kannattaa leikata tuhdeiksi lanteiksi.

Vinkki! Melanzanen kaveriksi kannattaa varata rapeakuorista leipää, joka imee itseensä mahtavasti makua kasvisten maustamasta liemestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pannumelanzane

Ainekset

4
(600–700 g)
japanilaista munakoisoa
1
dl
vehnäjauhoja
½
kg
kypsiä tomaatteja
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
1
tlk
tomaattimurskaa
½
tl
suolaa
2
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
½
ruukkua
basilikaa
Parmesaani-mozzarellakerma
1
dl
parmesaania raastettuna
1
pallo
bufalamozzarellaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa
Lisäksi
2
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
kuivattuja chilihiutaleita
½
ruukkua
basilikaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisojen kova kanta pois ja leikkaa munakoisot pitkittäin puoliksi. Leikkaa puolikkaat vielä kahteen osaan, noin 15 cm:n pätkiksi.
  2. Kaada jauhot matalalle lautaselle ja kasta munakoisojen leikkuupinnat jauhoihin.
  3. Leikkaa tomaatit suupaloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista munakoisoja keskilämmöllä laakeassa paistinpannussa oliiviöljyssä noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää pannuun tomaatit ja valkosipulit. Jatka paistamista pari minuuttia. Nosta lämpöä ja kaada valkoviini pannuun. Anna kiehua noin 1 minuutti ja lisää sen jälkeen joukkoon tomaattimurska ja mausteet. Hienonna basilika ja lisää se pannuun. Anna melanzanen kypsyä miedolla lämmöllä hiljalleen kiehuen noin 10 minuuttia.
  4. Raasta parmesaani. Valuta ja revi mozzarella pieniksi paloiksi. Sekoita juustot ranskankerman joukkoon. Sekoita keskenään öljy ja chili. Lusikoi melanzanen pinnalle mozzarella-ranskankerma, pirskottele päälle chiliöljyä ja viimeistele basilikalla. 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2674 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Öljyssä uuttunut valkosipuli antaa raikkaan tomaattiselle pastalle kivan säväyksen. Tämä ihana pasta on vartissa valmis pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paras tomaattipasta

Ainekset

5–6
eriväristä tomaattia
2
rkl
punaviinietikkaa
1
prk (50 g)
kapriksia
2
pkt
bufalamozzarellaa
4
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria
3–4
basilikanoksaa
Lisäksi
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).

  2. Lohko tomaatit erikokoisiksi paloiksi isoon kulhoon ja mausta ne etikalla. Valuta kaprikset ja lisää ne tomaattien joukkoon. Ota mozzarellat pois pakkauksistaan ja laita lautaselle odottamaan.

  3. Hienonna valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy pannussa ja lisää valkosipuli. Lieden lämpö saa olla matala, ettei valkosipuli ruskistu.

  4. Valuta pasta ja lisää valkosipuliöljy kuuman pastan joukkoon. Kaada pasta tomaattikulhoon ja sekoita huolellisesti.

  5. Mausta pasta sormisuolalla ja mustapippurilla. Viimeistele ruoka revityillä basilikanlehdillä ja mozzarellalla.

Vinkki Paista halutessasi kaprikset öljyssä rapeiksi. Kuivaa ne ensin huolellisesti talouspaperin välissä, laita pannuun kuumaan öljyyn ja paista, kunnes kaprikset ovat rapeita.

Kommentit (0)