Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3018 reseptiä.
Linkitetty 92 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Miedonmakuisesta broilerinjauhelihasta syntyy tuoreiden tomaattien kanssa ihana bolognese, joka on kaikkea muuta kuin tuhti! Voit valita sattumiksi erivä­risiä ja -kokoisia tomaatteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuoretomaatti-broileribolognese

Ainekset

4–5
isoa tomaattia (n. 350 g)
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
400
g
broilerinjauhelihaa
½
purjo
1
chili
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
1
tl
viherpippuria rouhittuna
Lisäksi
300–400
g
spagettia tai muuta pastaa
1
ruukku basilikaa
1
pkt (150 g)
minimozzarellaa

Työvaiheet

  1. Puolita isot tomaatit. Raasta kuusi puolikasta leikkuupinnan puolelta raastimen isolla terällä soseeksi kulhoon niin, että vain kuori jää raasta­matta. Pilko loput tomaatit erikokoisiksi paloiksi.
  2. Ruskista jauheliha öljyssä pannussa kypsäksi, lihaa sekoitellen ja murentaen noin 5 minuuttia.
  3. Huuhtele ja hienonna purjo. Hienonna chili. Lisää ne jauhelihan joukkoon ja paista 2–3 mi­nuuttia. Kaada viini pannuun, kiehauta kasaan. Lisää raastettu tomaatti ja kypsennä kovalla lämmöllä 5 minuuttia.
  4. Mausta kastike oreganolla, suolalla ja viher­pippurilla. Lisää lopuksi tomaatit ja anna kastik­keen hautua muutama minuutti kannen alla niin, että tomaatit hieman lämpenevät.
  5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, va­luta ja lisää kastikkeeseen. Hienonna basilika ja lisää se mozzarellan kanssa pastaan.

Vinkki Myös buffalomozzarella tai maitoisa burrata sopivat raikkaan tomaattikastikkeen kanssa.

 

Kommentit (6)

Vierailija

Miksi ihmeessä tämän reseptin nimeen on lisätty "Bolognese"? Onko reseptin alkuperä Bolognasta? Ei ole. Siksi olisi reseptin nimi parempi olla vai tuoretomaattipasta kun on ihan suomalaista alkuperää.

Vanitas vanitatum et omnia van...

Mihin ovat kadonneet perinteiset kotimaisten ruokien konstailemattomat ohjeet, joita nykylapsi vois käyttää hyödykseen. Toki makarooni on halpaa. Pätkämakaroonia saa 0,20 eur./ 400g.

mm. makkarakeitto, lihakeitto keittolihasta, perunasoselaatikko, jauhelihakastike/umpelot, porkkanaraaste tms. suolakurkku.

Kasvispadat, lihapadat.

Ei ole edes enää hienoa syödä makaroonia kuten vuosikymmeniä sitten

Jausa

Eihän tuo ole bolognese. En ymmärrä, että miksei tiettyjä asioita kunnioiteta ruuan valmistuksessa. Kuluttajat menee ihan sekaisin kun asioita ”vääristellään”.

Vierailija

Toivottavasti kukaan italialainen ei vahingossakaan lue tätä reseptiä huomatakseen, miten taas joku keittäjä yrittää väärinkäyttää kunnianarvoisan ruokalajin nimeä. Tällä on yhtä vähän tekemistä bolognesen kanssa kuin kaurapuurolla karjalanpiirakan kanssa.

Vierailija

Missä se Bolognese on?

Vierailija

Kai te ymmärrätte että on eettisesti väärin tehdä sellaista mikä ei ole sitä mitä sen pitäisi olla, käsittääkseni bolognese on Italiassa suojattu ruokanimike aivan kuten Parmankinkku ja jos ei ole niin siitä huolimatta ei saisi näin tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3018 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Vaihda väriä! Tee pastan kaveriksi ragu vaaleana versiona sienten, pekonin ja kerman kanssa. Tutut sipuli, porkkana ja selleri löytyvät kastikkeesta kyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen sieniragu

Ainekset

400
g
tagliatellea tai spagettia
KASTIKE
1
l
kantarelleja, suppilovahveroita, tatteja tai viljeltyjä sieniä suupaloiksi leikattuna
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
1
porkkana
1
lehtisellerinvarsi
4
viipaletta pancettaa tai pekonia
3
rkl
oliiviöljyä
300
g
sika-nautajauhelihaa
½
dl
valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa
1
dl
kasvis- tai lihalientä
1
laakerinlehti
muutama oksa timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
parmesaania raastettuna

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele sienet. Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä. Laita sienet hetkeksi sivuun.

  2. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuori ja leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi. Kuutioi lehtiselleri ja pancetta.

  3. Kuullota kasviksia ja pancettaa pannulla öljyssä muutama minuutti sekoitellen. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi.

  4. Kaada viini pannulle ja anna sen kiehahtaa. Sekoita joukkoon kerma, kasvisliemi, laakerinlehti ja timjami. Anna porista miedolla lämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää lopuksi sienet.

  5. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta siivilässä ja kumoa pannulle sienikastikkeen joukkoon. Kääntele sekaisin. Viimeistele raastamalla pinnalle parmesaania.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3018 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Inka Valima KUVA Panu Pälviä

Espanjalainen perunamunakas paistetaan kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta, ja kääntämisen kanssa saa olla tarkkana painavan pannun kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Espanjalainen perunamunakas

Ainekset

4
keskikokoista perunaa (kiinteä lajike)
2
dl
oliiviöljyä
1
iso sipuli
5
kananmunaa
¾
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori, huuhtele ja kuivaa perunat talouspaperilla. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi.

  2. Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää perunaviipaleet. Kypsennä perunoita öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä. Valuta perunat siivilässä ja ota öljy talteen.

  3. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä. Paista sipuleita pannussa, kunnes ne ovat ruskistuneet. Nosta sipulit sivuun odottamaan.

  4. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää suola sekä paistetut perunat ja sipulit munien joukkoon. Sekoita varovasti.

  5. Lisää pannulle tarvittaessa tilkka öljyä ja kuumenna pannu. Kaada munaseos pannulle. Siirtele hyytyvää munaseosta rauhallisesti reunoilta keskelle niin, että se pääsee paistumaan.

  6. Peitä pannu kannella tai foliolla ja anna kypsyä matalalla lämmöllä n. 6 minuuttia, kunnes keskiosa on hyytynyt ja munakkaan pohja alkaa ruskistua.

  7. Laita iso lautanen pannun päälle ja käännä munakas lautaselle. Liu’uta käännetty munakas takaisin pannuun ja paista 3–5 minuuttia, kunnes myös toinen puoli on hyytynyt.

  8. Nauti espanjalainen munakas lämpimänä tai jäähtyneenä esimerkiksi vihersalaatin kanssa tai tarjoa se tapasten kanssa.

Vinkki Jos käytät täysirautaista valurautapannua, voit kypsentää munakkaan uunissa loppuun, jolloin sitä ei tarvitse kääntää. Paistoaika on 250 asteessa noin 5 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3018 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pizzapohja syntyy ohuista perunaviipaleista, jotka juusto sitoo yhteen. Paahdetuille perunaviipaleille ladotaan sieniä, smetanaa, mätiä ja sipulia. Tähän ohjeeseen et takuulla pety.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-perunapizza

Ainekset

6
keskikokoista, kiinteää perunaa
2
rkl
rypsiöljyä
¼
tl
suolaa
1
dl
voimakasta juustoa raastettuna (esim. Västerbotten)
1
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
3
dl
suppilovahveroita, kantarelleja tai pieniä tatteja suupaloiksi leikattuna
1
rkl
voita
1
tl
piparjuurta raastettuna
4
rkl
smetanaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
siianmätiä
1
pieni kesäpunasipuli varsineen
muutama oksa tilliä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Pese perunat hyvin. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen niin, että reunat ovat vain hiukan limittäin. Sivele perunat kevyesti öljyllä ja ripottele päälle suola. Esipaista uunissa noin 10 minuuttia.

  3. Raasta juustot perunoiden paistuessa. Lisää juustoraasteet perunoiden päälle, ja mausta pippurilla. Jatka paistamista vielä viisi minuuttia.

  4. Puhdista sienet ja leikkaa tarvittaessa pienemmiksi paloiksi. Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä. Lisää voi pannulle ja sekoita.

  5. Raasta piparjuuri hienoksi. Mausta smetana piparjuurella ja pippurilla. Kuori sipuli ja leikkaa varsineen ohuenohuiksi renkaiksi.

  6. Nosta sienet, smetana, punasipuli ja mäti pizzan päälle. Viimeistele tillillä. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 390 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Broilerin koivesta irrotetut paistileikkeet ovat fileitä maukkaampia. Käytä paistileikkeitä tähän kulhoruokaan. Misokastike on ihanan täyteläisen ja syvän makuinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + paistileikkeiden marinoituminen vähintään 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Kanaa ja miso-mirinkastiketta

Ainekset

600
g
broilerin maustamattomia paistileikkeitä
KASTIKE
½
dl
miriniä
2
rkl
kuumaa vettä
2
rkl
vaaleaa misotahnaa
2
tl
hunajaa
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
seesamiöljyä
1
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä
PAISTAMISEEN
tilkka öljyä
LISÄKSI
esimerkiksi höyrytettyä varsiparsakaalia, paahdettua kukkakaalia ja perunaa, pinaattia ja kananmunaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset tiiviiseen kannelliseen purkkiin ja sekoita voimakkaasti, kunnes miso on liuennut.
  2. Asettele broilerin paistileikkeet muovipussiin ja lisää muutama ruokalusikallinen miso-mirinkastiketta. Anna marinoitua vähintään muutaman tunnin ajan, mutta mielellään yön yli.
  3. Paista marinoituneet paistileikkeet kuumalla pannulla öljyssä rapeiksi ja kypsiksi.
  4. Kokoa kulhot, viipaloi paistileikkeet muiden ainesten päälle. Viimeistele kulhot lopulla kastikkeella.

Vinkki! Kokeile kastikkeessa misotahnan sijaan tulista gochujang-tahna, jolloin saat korealaisen bibimbapin tyylisen kastikkeen.

Kommentit (0)