Helsingin Sanomat on lisännyt 260 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Raikas raparperi ja makea italialainen marenki sopivat ihanasti yhteen. Marenkihunnun tekemiseen menee hieman aikaa, mutta pohja valmistuu näppärästi valmiista pakastetaikinasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 10 palaa
Valmistusaika
30 min + 5 h
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-marenkipiiras

Ainekset

1
pkt (400 g)
pakastemurotaikinaa
Raparperitäyte
500
g (noin 1 l)
raparperipaloja
2
dl
hillosokeria
½
tl
jauhettua kardemummaa
1
vaniljatanko
Italialainen marenki
3
valkuaista
dl
sokeria
1
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Valmista täyte. Mittaa raparperipalat, sokeri, kardemumma ja puolitettu vaniljatanko kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi sekoitellen. Keitä noin 10 minuuttia tai siihen asti, kunnes raparperi on pehmennyt. Seos näyttää tässä vaiheessa löysältä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta viileään. Anna olla kylmässä, kunnes seos on hieman kiinteytynyt eli noin 3 tuntia. 

  2. Kauli sulatettu pohja jauhotetulla pöydällä. Taputtele taikina kooltaan noin 20 cm x 30 cm:n vuoan pohjalle ja reunoille. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi kuivattuja herneitä. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Poista paino ja jatka paistamista noin 10 minuuttia tai siihen asti, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä.

  3. Levitä jähmettynyt raparperihilloke kypsälle piirakkapohjalle. Nosta piirakka viileään siksi aikaa, kun teet marengin.

  4. Tee marenki. Vatkaa valkuaiset kulhossa kovahkoksi vaahdoksi. Mittaa vesi kattilaan, lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Laita lämpömittari kiehuvaan seokseen ja kuumenna, kunnes mittari osoittaa 120 astetta. 

  5. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon ja vatkaa koko ajan vaahtoa käsin tai vatkaimella. Vatkaa seosta, kunnes se on hyvin paksua. Jatka vatkaamista vielä pienellä teholla, kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. 

  6. Levitä marenki piiraan päälle lusikalla tai pursottamalla. Voit ruskistaa halutessasi pinnan kevyesti kaasupolttimella tai nostamalla piirakan hetkeksi 250-asteisen uunin grillivastuksen alle.

Kommentit (1)

Vierailija

Mistä tuollaisia kirkkaanpunaisia raparpereja on myytävänä?!

Vai onko kuva vain photoshopattu herkullisemman näköiseksi?

Kaikki torin ja kaupan raparperit ovat enemmän tai vähemmän vihreän ja punaisen raidallisia ja kun ne kypsentää, lopputulos on epämääräisen vihertävän ruskea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2675 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Leivo neljän palan pikkufocaccia tai paista ihanaa pannuleipää koko pellillinen. Öljyinen focaccia säilyy hyvin yön yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 palaa
Valmistusaika
30 min + kohotukset 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Neljän palan focaccia

Ainekset

25
g
tuorehiivaa
2
dl
vettä
1
tl
suolaa
n. 5
dl
vehnäjauhoja
½
dl
oliiviöljyä
LISÄKSI
1
rkl + 2 rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola. Alusta jauhot taikinaan vähän ker­rallaan ja vaivaa taikinaa käsin tai yleisko­neella noin 5 minuuttia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa ½ dl oliiviöljyä. Peitä taiki­na liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Tähän menee runsas puoli tuntia.

  2. Voitele pieni uunivuoka (noin 20 x 20 cm) oliiviöljyllä. Kumoa taikina vuokaan ja pai­nele se pohjan kokoiseksi. Valuta 2 rkl olii­viöljyä pinnalle ja anna leivän kohota vielä noin 30 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Tee ko­honneeseen leipään sormella kuoppia ja ripottele sormisuolaa pinnalle. Paista leipää uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Vinkki Tuplaa taikina ja paista leipä uunipellillä.

Lohitäyte focacciaan

Ainekset

400
g
ruodotonta lohifileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
PERUNA-FENKOLISALAATTI
4
pientä perunaa keitettynä
½
fenkoli
dl
majoneesia
2
rkl
kapriksia
YRTTIÖLJY
½
ruukku tilliä
½
ruukku lehtipersiljaa
½
dl
öljyä
1
rkl
sitruunamehua
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
6
dl
rucolaa

Työvaiheet

  1. Leivo focaccia pari tuntia ennen leipien valmistamista. Keitä perunat ja jäähdytä ne jääkaappikylmiksi.

  2. Tee peruna-fenkolisalaatti. Leikkaa peru­nat ohuiksi viipaleiksi. Tee fenkolista ohuita lastuja esimerkiksi juustohöylällä. Sekoita perunasalaatin aineet keskenään.

  3. Laita yrttiöljyn aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.

  4. Leikkaa lohi noin sentin viipaleiksi ja pais­ta niitä pannussa minuutti molemmin puolin. Mausta lohiviipaleet suolalla ja pippurilla.

  5. Halkaise focacciapalat. Lado pohja­palalle lohta, perunasalaattia ja rucolaa. Valuta yrttiöljyä päälle. Paina kansipala paikoilleen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2675 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Ricottajuusto antaa lihapulliin mehevyyttä ja parmesaani makua. Lopputuloksena on ihanat pyörykät, jotka voi tarjota sekä pieninä näppipaloina että pääruokana vaikka muusin kanssa.

Viinisuositus: Yrttisten lihapullien kanssa maistuu maanläheinen ja metsäisen raikas viini, kuten Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Rouge 2019, 8,99 e (0,375 l). Viinin marjaisuus ja pieni tanniinisuus sopivat erityisesti pullien juustoisuuden kanssa. Jos haluat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 pullaa
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ricotta-lihapullat

Ainekset

400
g
rotukarjan paistijauhelihaa
4
valkosipulinkynttä
2
pientä salottisipulia
3
rkl
oliiviöljyä
1
kananmuna
½
prk (125 g)
ricottaa
1
dl
pankojauhoja tai korppujauhoja
4
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
1
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha jääkaapista ja laita se kulhoon.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulit ja salottisipulit. Kuullota sipulia öljyssä keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää valkosipulit ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää ne kulhoon jauhelihan kanssa.

  3. Vatkaa kananmuna kevyesti. Hienonna oregano. Lisää kananmuna, oregano, ricotta sekä panko- tai korppujauhot kulhoon. Lisää myös parmesaani, suola ja pippuri. Sekoita taikinaksi.

  4. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin lihapullia. Paista pullat kypsiksi pannussa öljyssä tai 225-asteisessa uunissa, noin 12 minuuttia.

Vinkki Käytä loput ricottajuustosta vaikkapa tomaattipastakastikkeeseen tai sekoita se hienonnettujen yrttien kanssa ja herkuttele leivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2675 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Nopsasti valmistuvaan piirakkaan kannattaa yhdistellä erilaisia marjoja. Osan niistä voi jättää myös kypsän piirakan päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
15 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaisten marjojen piirakka

Ainekset

dl
juoksevaa margariinia
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
neljän viljan hiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
kananmuna (L-koko)
1
dl
täysmaitoa
4
dl
marjasekoitusta (esim. punaherukoita, vadelmia, puolukkaa)
Lisäksi
1
rkl
juoksevaa margariinia vuoan voiteluun
3–4
dl
tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka margariinilla (ø noin 25 cm).

  2. Sekoita margariini, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa murumaiseksi seokseksi. Ota 1/3 seoksesta toiseen kulhoon. Lisää muna ja maito 2/3 muruseokseen ja sekoita sähkövatkaimella nopeasti tasaiseksi.

  3. Kaada taikina vuokaan ja levitä marjat taikinan päälle. Ripottele sivuun otettu muruseos marjoille. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Lado haalean piirakan päälle tuoreita marjoja juuri ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos käytät piirakkaan pakastemarjoja, lisää ne joukkoon kohmeisina ja lisää paistoaikaa tarpeen mukaan.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 260 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kypsien tomaattien pehmeän makea hapokkuus synkkaa kantarellien maun kanssa. Tämä sieniliemeen valmistettu ja tomaateilla höystetty kantarellikeitto on kepeä, mutta täynnä makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellikeitto sieniliemestä

Ainekset

Sieniliemi
1
l (noin 300 g)
tuoreita sieniä (kantarelleja ja tatteja/suppilovahveroita)
1
sipuli
1
porkkana
150
g:n pala
juuriselleriä
4
rkl
rypsiöljyä
l
vettä
1
laakerinlehti
1
tillinvarsi
1
tl
suolaa
Keitto
2
tomaattia
1
l (noin 300 g)
kantarelleja
1
punasipuli
1
fenkoli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
dl
tilliä
4
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Puhdista sieniliemen sienet. Halkaise sipuli, kuori ja pilko porkkana ja selleri isoiksi paloiksi. Laita sienet ja kasvikset pellille, lisää öljy ja paahda uunissa noin 30–40 minuuttia, sienien kosteudesta riippuen.
  3. Kuumenna vesi kattilassa, lisää laakerinlehti, tilli, paahdetut sienet ja kasvikset. Keitä noin 40 minuuttia miedolla lämmöllä niin, että vesi hiljalleen poreilee.
  4. Siivilöi liemi, mausta suolalla. Halkaise tomaatit ja raasta ne soseeksi raastimen isolla terällä niin, että vain kuori jää raastamatta. Laita raastetut tomaatit sieniliemeen ja keitä 10 minuuttia. Pidä liemi lämpimänä.
  5. Puhdista loput kantarellit, pilko isommat muutamaan osaan, jätä pienet kokonaisiksi. Kuori ja suikaloi sipuli, hienonna fenkoli. Halkaise kirsikkatomaatit. Hienonna tilli.
  6. Sulata voi pannulla. Paista sieniä kuumalla pannulla niin, että ne hieman ruskistuvat. Lisää sipulit ja fenkolit. Paista noin 10 minuuttia. Jaa paistos kulhoihin ja lisää tomaatit ja tilli. Kaada kuuma liemi annoksiin ennen tarjoilua. Jos haluat kirkkaan liemen, siivilöi liemi vielä kerran ennen tarjoilua.

Vinkki: Lisää keittoon pieniä ahvenfileitä, katkarapuja tai ravunlihaa. Jos teet liemen kuivatuista sienistä, käytä niitä liemeen 3 dl.

Kommentit (0)