Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 483 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Oliiviöljyllä leivotussa kakussa lumoavat kevyesti karamellisoitunut pinta ja pehmeä, sitruunainen sisus. Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Helppo taikina valmistuu sekoittamalla.

Miten mehevä sitruunakakku! Kakkupalaa haukatessa karamellisoitunut pinta rapsahtaa suussa ja sisältä paljastuu sopivan kostea, sitruunainen sisus. Tästä kakusta ei yksi pala riitä mihinkään.

Rakenteen salaisuus? Oliiviöljy.

Viime aikoina suosioon nousseista oliiviöljykakuista on useita erityyppisiä reseptejä, joiden kirjoon myös tämä oliiviöljy-sitruunakakku kuuluu. Tässä versiossa on vain yksi kananmuna, maltillisesti mantelijauhetta ja reilusti sitruunaa.

Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Ensimmäiseen kokeiluun varmin valinta on öljy, jonka pakkauksessa mieto maku on mainittu erikseen. Silloin myös sitruunan maku pääsee pääosaan, eikä peity voimakasaromisen öljyn alle. Myöhemmin kakkuun voi kokeilla myös neitsytoliiviöljyä.

Helppo taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen, joten kakku on nopeasti valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
10 min + 35 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Oliiviöljy-sitruunakakku

Ainekset

2
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelijauhetta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
soodaa
½
tl
suolaa
dl
mietoa oliiviöljyä
dl
maustamatonta jogurttia (rasvaa 2 %)
½
dl
sitruunamehua
2
tl
hienoksi raastettua sitruunankuorta
1
kananmuna
Vuokaan
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
mantelijauhetta
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoan reunat oliiviöljyllä ja jauhota ne mantelijauheella.
  2. Sekoita sokeri, jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, sooda ja suola kulhossa keskenään.
  3. Vatkaa toisessa kulhossa öljy, jogurtti, sitruunamehu ja -kuoriraaste sekä kananmuna kierrevatkaimella sekaisin. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  4. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes kakun pinta on paahtunut kevyesti.
  5. Irrota kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla.

Kommentit (16)

Mammukka
Seuraa 
Liittynyt29.3.2017

Rrrrakastan sitruunaa, tämä on kivaa vaihtelua sitruunakuivakakulle!

Päivi-58

Supermehevä ja hyvä, kaiken  lisäksi vielä helppo ja nopea leipoa

Vierailija

Aivan ihana kakku, helppo ja herkullinen.

PiaL.

Herkullinen ja mehevä kakku.Helppo tehdä.Tein tästä myös appelsiini version ja sekin oli tosi maukas.

AJH

Miten korvaisit mantelin, jos syöjissä ei kaikille passaakkaab?

Kevätaurinko

Aivan mielettömän herkullinen sitruunakakku! Käytin neitsytoliiviöljyä eikä sen maku puske läpi ollenkaan. Kiitos helposta ja ihanasta reseptistä!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos ihanista kommenteista!

Mantelijauheesta: sen voisi korvata lisäämällä vehnäjauhojen määrää. Vehnäjauhot sitovat vähän paremmin nestettä kuin mantelijauhe, joten sopiva määrä saattaisi olla 1 dl mantelijauhetta -> 3/4 dl vehnäjauhoja. Näin kakun koostumuksesta ei ehkä tulisi sen jämäkämpi kuin alkuperäisestäkään. Jos innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui!

Glutarikokki

Hei, minä tein gluteenittoman. Jauhot vaihdoin näin: 1,5 dl mantelijauhoa ja 1,5 dl vaalea gluteeniton jauhoseon (Pirkka) > tuli aivan ihanan mehevä keliaakikolle sopiva herkku. Ps. maistuu kyllä muillekin :)

Sitruunafani

Mistä johtuu, että vaikka tein ihan reseptin mukaan, alaosa kakusta oli hyvin öljyinen, kuitenkin syötävä ja maultaan erittäin hyvä. Sitruunan maku oli juuri sopiva. Vieraat kehuivat kovasti ja ottivat lisää.

Stindepinde

Sokeria riittää tuosta määrästä 1/3 osa. Ja mantelijauhon voi korvata 1:1 perunajauhoilla. Lisäksi oliiviöljyksi kannattaa valita sitruunaoliiviöljyksi.

Vierailija

Tahdoin heti leipoa tämän mutta mantelijauhe oli loppu. Sen sijaan ostimme juuri saksanpähkinöitä joten kuorin ja paahdoin ne ja tein niistä jauhetta. Appelsiinia tuli sitruunan tilalle. Tuli todella herkullinen kakku vaikka makumaailma eri kuin sitruunalla ja mantelilla. Ensi kerralla aion hankkia ohjeen mukaiset ainekset. Leivon joskus vuosia sitten oliiviöljykakun mutta siitä tuli epämiellyttävän rasvainen. Tämä on hyvä ohje.

Vierailija

Kiva ohje. Olen tätä tehnyt jo kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla tein täsmälleen ohjeen mukaan. Ihanan makuinen kakku ja pehmeä koostumukseltaan. Toisella kerralla vaihdoin sitruunan karvasmanteliöljyyn ja -likööriin. Onnistui taas loistavasti.
Kolmanteen kokeiluun laitoin kirsikkahilloa ja -likööriä. Taisi olla liian raskasta, sillä kakku jäi matalaksi ja tiiviiksi. Mutta syötävää oli sekin. Ensi kerralla palaan vähän kevyempään maustamiseen.

Kaakkuri

Ihmetyttää vähän tuo "seuraavalla kerralla voi käyttää neitsytoliiviöljyä". Mitä öljyä reseptissä tarkoitetaan miedolla oliiviöljyllä? Ette kai tosissanne pomace-oliiviöljyä? Olen aina käyttänyt extra virgin oliiviöljyä kakkuihin ja tosi hyviä ovat olleet.
Mantelille ja pähkinöille allergisille suosittelen kokeilemaan vaikka auringonkukan siemeniä tai pinjan siemeniä sekaan.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista. Miedolla oliiviöljyllä tarkoitetaan öljyä, jonka pullossa mieto maku on mainittu erikseen. Ainakin itselläni olevassa pullossa lukee, että tuote on valmistettu ekstra-neitsytoliiviöljystä ja jalostetusta oliiviöljystä.

Vinkki miedon oliiviöljyn käytöstä on mukana siksi, että jos kakkua ei ole tehnyt aiemmin, ekstra-neitsytoliiviöljyn maku saattaa tuntua kakussa liian voimakkaalta. Kakku onnistuu kuitenkin mainiosti siitäkin. 

Leipuri_ihmettelee

Tarvitseeko käyttää nimenomaan oliiviöljyä? Onko jokin syy miksei onnistuisi rypsiöljyllä?

Näytä kaikki kommentit (16)
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihana murupohjainen omenapiirakka ei syömättä jää ja sitä haluaa aina vain lisää, niin kauan kuin sitä riittää.
Kylmänä maukkaan herkullisen raikasta. Murumainen pohja, murutkin tulevat syötyä viimeistä murua myöten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 - 8
Valmistusaika
n. 15 min + n. 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Murupohja-omenapiirakka (taikina sekoitetaan)

Ainekset

150
g
voita
vajaa 1 dl sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1,5
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
kanamunan keltuainen
Täyte:
omenahilloa tai -sosetta
2 - 3
omenaa
kanelia
sokeria

Työvaiheet

Sulata voita 30 sekunttia (mikron kestävässä) leivontakulhossa mikrossa.
Lisää päälle kuivat aineet ja sekoittele ne siinä päällä, niin että leivinjauhe hyvin sekoittuu jauhoihin.
Lisää sitten kanamunan keltuainen.
Sekoita puuhaarukalla tai käsin taikina.
Painele taikina kostein käsin piirakkavuokaan, älä jätä reunoja.
Levitä sitten pohjan päälle omenahillo tai -sose, n. puolen sentin kerros.
Huuhtele omenat ja kuori, leikkaa niistä sopivia viipaleita, asettele ne sitten omenahillon päälle.
Ripottele omenaviipaleiden päälle hiukan kanelia ja sokeria.

Paista 200 asteessa uunin alaosassa n. 30 min tai kunnes piirakka on kauniin ruskea ja kypsä.

Kommentit (6)

Vierailija

Luuln että olisi hyvää mutta oikeasti petyin... Pohja oli niin perunajauhoinen että piti moneen kertaan tarkistaa olinko mitannut oikein määrän. Omenapiirakassa hillo tekee siitä vielä erityisen hankalan leikattavan ja syötävän. Yleensä piirakat kyllä syödään viimeistä murua myöten, tämän kohdalla tuskin niin käy...

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

No nyt olet jotenkin epäonnistunut siinä, oliko liian kosteaa omenahilloa, minulla tuli oikein todella hyvää, että olisi syöty vaikka kuinka paljon ja todella tulee 1 dl perunajauhoja, koska ilman sitä ei ainakaan saisi vuoasta kovin helposti otettua, kun littaisi pohjaan kiinni. 😊

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Muistitko laittaa oikean määrän vehnäjauhoja ja paistaa kypsäksi, koska paistoaika vaihtelee eri uuneissa ja paisto-0minaisuudet vaihtelevat, voi myös paistaa keskitasolla vähän kauemmin, kunnes näyttää päältä kypsältä.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Huom, tähän kuuluu ehdottomasti voi.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Omenan siivujen päällä pitää pehmentyä, eli pitää paistaa niin kauan, että myös reunoista ruskistuu.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Omenan siivujen päällä pitää pehmentyä, eli pitää paistaa niin kauan, että myös reunoista ruskistuu piirakka.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Luumu-kauracrumble yhdistää pehmeän ja rapean koukuttavalla tavalla. Taikinamurujen alle voi luumujen sijaan laittaa hapokkaita omenoita, karviaisia tai muita marjoja tai hedelmiä, jotka pistävät fariinisokerille kampoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Luumu-kauracrumble

Ainekset

10
tuoretta luumua
2
rkl
voita
2
rkl
fariinisokeria
Crumble
3
dl
isoja kaurahiutaleita
1
dl
hasselpähkinäjauhetta
dl
fariinisokeria
150
g
voita huoneenlämpöisenä
Lisäksi
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Poista luumuista kivet ja leikkaa hedelmät viipaleiksi. Lado viipaleet uunivuokaan. Säästä noin 20 viipaletta paistoksen pinnalle.

  2. Leikkaa voi nokareiksi ja laita nokareet vuokaan luumujen päälle. Ripottele fariinisokeri pinnalle. Siirrä vuoka uuniin ja kypsennä noin 15 minuuttia.

  3. Laita crumblen aineet kulhoon ja nypi tasaiseksi seokseksi. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Levitä crumble tasaiseksi kerrokseksi esipaistettujen luumujen päälle. Lado loput luumuviipaleet pinnalle. Kypsennä uunissa 20–25 minuuttia. Tarjoa crumble lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 88 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Nopsasti valmistuvaan piirakkaan kannattaa yhdistellä erilaisia marjoja. Osan niistä voi jättää myös kypsän piirakan päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
15 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaisten marjojen piirakka

Ainekset

dl
juoksevaa margariinia
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
neljän viljan hiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
kananmuna (L-koko)
1
dl
täysmaitoa
4
dl
marjasekoitusta (esim. punaherukoita, vadelmia, puolukkaa)
Lisäksi
1
rkl
juoksevaa margariinia vuoan voiteluun
3–4
dl
tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka margariinilla (ø noin 25 cm).

  2. Sekoita margariini, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa murumaiseksi seokseksi. Ota 1/3 seoksesta toiseen kulhoon. Lisää muna ja maito 2/3 muruseokseen ja sekoita sähkövatkaimella nopeasti tasaiseksi.

  3. Kaada taikina vuokaan ja levitä marjat taikinan päälle. Ripottele sivuun otettu muruseos marjoille. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Lado haalean piirakan päälle tuoreita marjoja juuri ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos käytät piirakkaan pakastemarjoja, lisää ne joukkoon kohmeisina ja lisää paistoaikaa tarpeen mukaan.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 273 reseptiä.
Linkitetty 222 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos rakastat key lime -piirakkaa, ihastut takuulla tähän puolukkapiirakkaan. Täytteessä maistuvat kinuskinen kondensoitu maito, limetti ja kirpeät puolukat. Piirakkapohjaan lisätään reilusti kookoshiutaleita, jotka antavat pohjalle maun lisäksi mahtavasti rapeutta.

Puolukkapiirakan saa aikaiseksi, vaikka puolukoita ei olisi kerännyt kuin mukillisen verran. Pienikin määrä marjoja antaa leivonnaiseen mukavaa syksyistä kirpeyttä.

Tässä ohjeessa puolukoiden pediksi levitetään täyte, jossa on mukana sekä kermarahkaa että kondensoitua maitoa. Yhdistelmä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kinuskinen puolukkapiirakka

Ainekset

Pohja
150
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
sokeria
1
kananmuna
3
dl
vehnäjauhoja
dl
kookoshiutaleita
½
tl
leivinjauhetta
Täyte
1
prk (397 g)
kondensoitua maitotiivistettä
1
prk (200 g)
kermarahkaa
2
kananmunaa
1
tl
vaniljasokeria
1
limetin mehu ja raastettu kuori
2
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhot, kookoshiutaleet ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina kulhossaan jääkaappiin vähintään vartiksi.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  3. Painele taikina kevyesti voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.
  4. Sekoita maitotiiviste, kermarahka, kananmunat ja vaniljasokeri kulhossa. Pese limetti, raasta siitä kuori ja purista mehu, ja lisää ne täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Lisää päälle puolukat.
  5. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 25–30 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat ja täyte hyytynyt. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja tarjoile. Piirakka säilyy jääkaapissa pari päivää.

Kommentit (19)

Vierailija

Mikä rasvaprosentti on suomalaisessa kermarahkassa? Ajattelin käyttää sitruunaa limetin sijaan. Se varmaankin onnistuu vai mitä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ainakin Valion kermarahkassa näyttäisi olevan noin 9 % rasvaa. Sitruuna toimii limetin tilalla oikein hyvin!

Elli sé

Tarkoitetaanko kondensoidulla maidolla valmiiksi karamellisoitua vai sitä tavallista kondensoitu maitoa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä, tähän tulee tavallista kondensoitua maitoa.

Vierailija

En pidä kookoshiutaleista, muuten ohje kuulostaa ihanalta. Voikohan ne korvata esim. samalla määrällä kaurahiutaleita vai pitäisikö laittaa vähemmän?

Vierailija

Vierailija täällä ihmettelee kysymystä kermarahkan rasvaprosentista, kun voitakin tulee 150g eli onko kermarahkan rasvaprosentilla jotain oleellista merkitystä?

Vierailija

Onko tavallinen kondensoitu maito se makea vai se ilman sokeria?

Leivonleivon

Uskoisin, että kermarahkalla täytteestä tulee täyteläisemmän makuinen kuin vähemmän rasvaa sisältävällä rahkalla. Voi tulee murotaikinapohjaan, joten se ei vaikuta täytteen makuun.

Vierailija

Voiko vehnäjauhot korvata gluteenittomalla?

Vierailija

Ostin karamellisoitua maitotiivistettä ja piirakka on jo uunissa, kun huomasin vasta eron. Nooh, saapa nähdä.

Jorma leipoo

Mistä tämä nimi kinuskinen tulee, kun mitään kinuskia ei piirakkaan tule?

hiiva
Seuraa 
Liittynyt8.2.2015

Voiko pakastaa.

Vierailija

Tein ja hyvää tuli! Kookoshiutaleet meni makumieltymysten vuoksi vaihtoon eli kaurahiutaleiksi. Täyte vaikutti ennen piirakan uuniin laittamista liian juoksevalta, joten lisäsin teelusikallisen maizenaa, perunajauhot käy yhtä hyvin. Puolukoiden määrä ei ainakaan omassa piirakkavuossani täsmännyt, joten kaksinkertaistin määrän.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kondensoidusta maidosta: tässä tarkoitetaan tosiaan makeutettua versiota, jota on yleisimmin saatavilla.

Kinuskikysymykseen: kondensoitu maito saa karamellimaista makua paahtuessaan täytteessä uunissa, mistä syntyy se kinuskinen maku. Varmasti tulee makoisa täyte myös, jos päätyy käyttämään tilalla valmiiksi karamellisoitua, toffeemaisen paksua kondensoitua maitoa.

Gluteenittomasta versiosta: onnistuu. mutta pohjasta tulee hieman murenevampi. Kannattaa yhdistää pohjataikinaan gluteenittomat kaurajauhot ja vaalea gluteeniton jauhoseos, niiden yhdistelmästä voisi syntyä toimiva lopputulos.

Kinuskihiiri

Mä käytin valmiiksi karamellisoitua kondensoituamaitoa ja tuli kyllä uskomattoman hyvä.
Puolukat onneksi tasapainottaa liiallista makeutta

Näytä kaikki kommentit (19)