Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 621 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Oliiviöljyllä leivotussa kakussa lumoavat kevyesti karamellisoitunut pinta ja pehmeä, sitruunainen sisus. Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Helppo taikina valmistuu sekoittamalla.

Miten mehevä sitruunakakku! Kakkupalaa haukatessa karamellisoitunut pinta rapsahtaa suussa ja sisältä paljastuu sopivan kostea, sitruunainen sisus. Tästä kakusta ei yksi pala riitä mihinkään.

Rakenteen salaisuus? Oliiviöljy.

Viime aikoina suosioon nousseista oliiviöljykakuista on useita erityyppisiä reseptejä, joiden kirjoon myös tämä oliiviöljy-sitruunakakku kuuluu. Tässä versiossa on vain yksi kananmuna, maltillisesti mantelijauhetta ja reilusti sitruunaa.

Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Ensimmäiseen kokeiluun varmin valinta on öljy, jonka pakkauksessa mieto maku on mainittu erikseen. Silloin myös sitruunan maku pääsee pääosaan, eikä peity voimakasaromisen öljyn alle. Myöhemmin kakkuun voi kokeilla myös neitsytoliiviöljyä.

Helppo taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen, joten kakku on nopeasti valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
10 min + 35 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Oliiviöljy-sitruunakakku

Ainekset

2
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelijauhetta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
soodaa
½
tl
suolaa
dl
mietoa oliiviöljyä
dl
maustamatonta jogurttia (rasvaa 2 %)
½
dl
sitruunamehua
2
tl
hienoksi raastettua sitruunankuorta
1
kananmuna
Vuokaan
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
mantelijauhetta
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoan reunat oliiviöljyllä ja jauhota ne mantelijauheella.
  2. Sekoita sokeri, jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, sooda ja suola kulhossa keskenään.
  3. Vatkaa toisessa kulhossa öljy, jogurtti, sitruunamehu ja -kuoriraaste sekä kananmuna kierrevatkaimella sekaisin. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  4. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes kakun pinta on paahtunut kevyesti.
  5. Irrota kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla.

Kommentit (16)

Mammukka
Seuraa 
Liittynyt29.3.2017

Rrrrakastan sitruunaa, tämä on kivaa vaihtelua sitruunakuivakakulle!

Päivi-58

Supermehevä ja hyvä, kaiken  lisäksi vielä helppo ja nopea leipoa

Vierailija

Aivan ihana kakku, helppo ja herkullinen.

PiaL.

Herkullinen ja mehevä kakku.Helppo tehdä.Tein tästä myös appelsiini version ja sekin oli tosi maukas.

AJH

Miten korvaisit mantelin, jos syöjissä ei kaikille passaakkaab?

Kevätaurinko

Aivan mielettömän herkullinen sitruunakakku! Käytin neitsytoliiviöljyä eikä sen maku puske läpi ollenkaan. Kiitos helposta ja ihanasta reseptistä!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos ihanista kommenteista!

Mantelijauheesta: sen voisi korvata lisäämällä vehnäjauhojen määrää. Vehnäjauhot sitovat vähän paremmin nestettä kuin mantelijauhe, joten sopiva määrä saattaisi olla 1 dl mantelijauhetta -> 3/4 dl vehnäjauhoja. Näin kakun koostumuksesta ei ehkä tulisi sen jämäkämpi kuin alkuperäisestäkään. Jos innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui!

Glutarikokki

Hei, minä tein gluteenittoman. Jauhot vaihdoin näin: 1,5 dl mantelijauhoa ja 1,5 dl vaalea gluteeniton jauhoseon (Pirkka) > tuli aivan ihanan mehevä keliaakikolle sopiva herkku. Ps. maistuu kyllä muillekin :)

Sitruunafani

Mistä johtuu, että vaikka tein ihan reseptin mukaan, alaosa kakusta oli hyvin öljyinen, kuitenkin syötävä ja maultaan erittäin hyvä. Sitruunan maku oli juuri sopiva. Vieraat kehuivat kovasti ja ottivat lisää.

Stindepinde

Sokeria riittää tuosta määrästä 1/3 osa. Ja mantelijauhon voi korvata 1:1 perunajauhoilla. Lisäksi oliiviöljyksi kannattaa valita sitruunaoliiviöljyksi.

Vierailija

Tahdoin heti leipoa tämän mutta mantelijauhe oli loppu. Sen sijaan ostimme juuri saksanpähkinöitä joten kuorin ja paahdoin ne ja tein niistä jauhetta. Appelsiinia tuli sitruunan tilalle. Tuli todella herkullinen kakku vaikka makumaailma eri kuin sitruunalla ja mantelilla. Ensi kerralla aion hankkia ohjeen mukaiset ainekset. Leivon joskus vuosia sitten oliiviöljykakun mutta siitä tuli epämiellyttävän rasvainen. Tämä on hyvä ohje.

Vierailija

Kiva ohje. Olen tätä tehnyt jo kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla tein täsmälleen ohjeen mukaan. Ihanan makuinen kakku ja pehmeä koostumukseltaan. Toisella kerralla vaihdoin sitruunan karvasmanteliöljyyn ja -likööriin. Onnistui taas loistavasti.
Kolmanteen kokeiluun laitoin kirsikkahilloa ja -likööriä. Taisi olla liian raskasta, sillä kakku jäi matalaksi ja tiiviiksi. Mutta syötävää oli sekin. Ensi kerralla palaan vähän kevyempään maustamiseen.

Kaakkuri

Ihmetyttää vähän tuo "seuraavalla kerralla voi käyttää neitsytoliiviöljyä". Mitä öljyä reseptissä tarkoitetaan miedolla oliiviöljyllä? Ette kai tosissanne pomace-oliiviöljyä? Olen aina käyttänyt extra virgin oliiviöljyä kakkuihin ja tosi hyviä ovat olleet.
Mantelille ja pähkinöille allergisille suosittelen kokeilemaan vaikka auringonkukan siemeniä tai pinjan siemeniä sekaan.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista. Miedolla oliiviöljyllä tarkoitetaan öljyä, jonka pullossa mieto maku on mainittu erikseen. Ainakin itselläni olevassa pullossa lukee, että tuote on valmistettu ekstra-neitsytoliiviöljystä ja jalostetusta oliiviöljystä.

Vinkki miedon oliiviöljyn käytöstä on mukana siksi, että jos kakkua ei ole tehnyt aiemmin, ekstra-neitsytoliiviöljyn maku saattaa tuntua kakussa liian voimakkaalta. Kakku onnistuu kuitenkin mainiosti siitäkin. 

Leipuri_ihmettelee

Tarvitseeko käyttää nimenomaan oliiviöljyä? Onko jokin syy miksei onnistuisi rypsiöljyllä?

Näytä kaikki kommentit (16)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Frendien seitsemännellä kaudella (2001) kaverusten ovelle toimitettiin vahingossa niin herkullista juustokakkua, ettei nauttimista estänyt edes herkun putoaminen rappukäytävään.
Frendien seitsemännellä kaudella (2001) kaverusten ovelle toimitettiin vahingossa niin herkullista juustokakkua, ettei nauttimista estänyt edes herkun putoaminen rappukäytävään.
Paistettu juustokakku on amerikkalainen klassikko. Kasaa kaikin mokomin kakun päälle marjoja ja lorauta vaahterasiirappia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

New Yorkin juustokakku

Ainekset

150
g
voita
½
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
muna
rkl
kylmää vettä
Täyte
150
g
voita
500
g
rahkaa
1
prk (150 g)
ranskankermaa
3
munaa
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
sitruunankuorta
2
rkl
perunajauhoja
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota irtopohjavuoan (ø 20–24 cm) pohjalle leivinpaperi.
  2. Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää jauhot, muna ja vesi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.
  3. Sulata voi. Lisää joukkoon rahka ja ranskankerma. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset.
  4. Lisää keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri rahkaseokseen. Raasta joukkoon sitruunan kuorta. Lisää myös perunajauhot ja suola.
  5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita rahkaseos ja valkuaisvaahto. Kaada täyte vuokaan.
  6. Paista juustokakkua uunissa noin tunnin. Anna kakun jäähtyä rauhassa ja säilytä yön yli jääkaapissa.
  7. Nauti kakku marjojen kanssa.

Vinkki! Rahkan voi vaihtaa 400 grammaan maustamatonta tuorejuustoa, mutta rahkatäyte on kevyempää ja kuohkeampaa.