Oliiviöljyllä leivotussa kakussa lumoavat kevyesti karamellisoitunut pinta ja pehmeä, sitruunainen sisus. Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Helppo taikina valmistuu sekoittamalla.
Miten mehevä sitruunakakku! Kakkupalaa haukatessa karamellisoitunut pinta rapsahtaa suussa ja sisältä paljastuu sopivan kostea, sitruunainen sisus. Tästä kakusta ei yksi pala riitä mihinkään.
Rakenteen salaisuus? Oliiviöljy.
Viime aikoina suosioon nousseista oliiviöljykakuista on useita erityyppisiä reseptejä, joiden kirjoon myös tämä oliiviöljy-sitruunakakku kuuluu. Tässä versiossa on vain yksi kananmuna, maltillisesti mantelijauhetta ja reilusti sitruunaa.
Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Ensimmäiseen kokeiluun varmin valinta on öljy, jonka pakkauksessa mieto maku on mainittu erikseen. Silloin myös sitruunan maku pääsee pääosaan, eikä peity voimakasaromisen öljyn alle. Myöhemmin kakkuun voi kokeilla myös neitsytoliiviöljyä.
Helppo taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen, joten kakku on nopeasti valmis uuniin.
Oliiviöljy-sitruunakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoan reunat oliiviöljyllä ja jauhota ne mantelijauheella.
- Sekoita sokeri, jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, sooda ja suola kulhossa keskenään.
- Vatkaa toisessa kulhossa öljy, jogurtti, sitruunamehu ja -kuoriraaste sekä kananmuna kierrevatkaimella sekaisin. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
- Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes kakun pinta on paahtunut kevyesti.
- Irrota kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla.
Rrrrakastan sitruunaa, tämä on kivaa vaihtelua sitruunakuivakakulle!
Supermehevä ja hyvä, kaiken lisäksi vielä helppo ja nopea leipoa
Aivan ihana kakku, helppo ja herkullinen.
Herkullinen ja mehevä kakku.Helppo tehdä.Tein tästä myös appelsiini version ja sekin oli tosi maukas.
Miten korvaisit mantelin, jos syöjissä ei kaikille passaakkaab?
Aivan mielettömän herkullinen sitruunakakku! Käytin neitsytoliiviöljyä eikä sen maku puske läpi ollenkaan. Kiitos helposta ja ihanasta reseptistä!
Kiitos ihanista kommenteista!
Mantelijauheesta: sen voisi korvata lisäämällä vehnäjauhojen määrää. Vehnäjauhot sitovat vähän paremmin nestettä kuin mantelijauhe, joten sopiva määrä saattaisi olla 1 dl mantelijauhetta -> 3/4 dl vehnäjauhoja. Näin kakun koostumuksesta ei ehkä tulisi sen jämäkämpi kuin alkuperäisestäkään. Jos innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui!
Hei, minä tein gluteenittoman. Jauhot vaihdoin näin: 1,5 dl mantelijauhoa ja 1,5 dl vaalea gluteeniton jauhoseon (Pirkka) > tuli aivan ihanan mehevä keliaakikolle sopiva herkku. Ps. maistuu kyllä muillekin :)
Mistä johtuu, että vaikka tein ihan reseptin mukaan, alaosa kakusta oli hyvin öljyinen, kuitenkin syötävä ja maultaan erittäin hyvä. Sitruunan maku oli juuri sopiva. Vieraat kehuivat kovasti ja ottivat lisää.
Sokeria riittää tuosta määrästä 1/3 osa. Ja mantelijauhon voi korvata 1:1 perunajauhoilla. Lisäksi oliiviöljyksi kannattaa valita sitruunaoliiviöljyksi.
Tahdoin heti leipoa tämän mutta mantelijauhe oli loppu. Sen sijaan ostimme juuri saksanpähkinöitä joten kuorin ja paahdoin ne ja tein niistä jauhetta. Appelsiinia tuli sitruunan tilalle. Tuli todella herkullinen kakku vaikka makumaailma eri kuin sitruunalla ja mantelilla. Ensi kerralla aion hankkia ohjeen mukaiset ainekset. Leivon joskus vuosia sitten oliiviöljykakun mutta siitä tuli epämiellyttävän rasvainen. Tämä on hyvä ohje.
Kiva ohje. Olen tätä tehnyt jo kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla tein täsmälleen ohjeen mukaan. Ihanan makuinen kakku ja pehmeä koostumukseltaan. Toisella kerralla vaihdoin sitruunan karvasmanteliöljyyn ja -likööriin. Onnistui taas loistavasti.
Kolmanteen kokeiluun laitoin kirsikkahilloa ja -likööriä. Taisi olla liian raskasta, sillä kakku jäi matalaksi ja tiiviiksi. Mutta syötävää oli sekin. Ensi kerralla palaan vähän kevyempään maustamiseen.
Ihmetyttää vähän tuo "seuraavalla kerralla voi käyttää neitsytoliiviöljyä". Mitä öljyä reseptissä tarkoitetaan miedolla oliiviöljyllä? Ette kai tosissanne pomace-oliiviöljyä? Olen aina käyttänyt extra virgin oliiviöljyä kakkuihin ja tosi hyviä ovat olleet.
Mantelille ja pähkinöille allergisille suosittelen kokeilemaan vaikka auringonkukan siemeniä tai pinjan siemeniä sekaan.
Kiitos kommentista. Miedolla oliiviöljyllä tarkoitetaan öljyä, jonka pullossa mieto maku on mainittu erikseen. Ainakin itselläni olevassa pullossa lukee, että tuote on valmistettu ekstra-neitsytoliiviöljystä ja jalostetusta oliiviöljystä.
Vinkki miedon oliiviöljyn käytöstä on mukana siksi, että jos kakkua ei ole tehnyt aiemmin, ekstra-neitsytoliiviöljyn maku saattaa tuntua kakussa liian voimakkaalta. Kakku onnistuu kuitenkin mainiosti siitäkin.
Tarvitseeko käyttää nimenomaan oliiviöljyä? Onko jokin syy miksei onnistuisi rypsiöljyllä?