Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 620 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Oliiviöljyllä leivotussa kakussa lumoavat kevyesti karamellisoitunut pinta ja pehmeä, sitruunainen sisus. Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Helppo taikina valmistuu sekoittamalla.

Miten mehevä sitruunakakku! Kakkupalaa haukatessa karamellisoitunut pinta rapsahtaa suussa ja sisältä paljastuu sopivan kostea, sitruunainen sisus. Tästä kakusta ei yksi pala riitä mihinkään.

Rakenteen salaisuus? Oliiviöljy.

Viime aikoina suosioon nousseista oliiviöljykakuista on useita erityyppisiä reseptejä, joiden kirjoon myös tämä oliiviöljy-sitruunakakku kuuluu. Tässä versiossa on vain yksi kananmuna, maltillisesti mantelijauhetta ja reilusti sitruunaa.

Kakun makuun vaikuttaa, kuinka voimakkaan öljyn valitsee. Ensimmäiseen kokeiluun varmin valinta on öljy, jonka pakkauksessa mieto maku on mainittu erikseen. Silloin myös sitruunan maku pääsee pääosaan, eikä peity voimakasaromisen öljyn alle. Myöhemmin kakkuun voi kokeilla myös neitsytoliiviöljyä.

Helppo taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen, joten kakku on nopeasti valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
10 min + 35 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Oliiviöljy-sitruunakakku

Ainekset

2
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelijauhetta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
soodaa
½
tl
suolaa
dl
mietoa oliiviöljyä
dl
maustamatonta jogurttia (rasvaa 2 %)
½
dl
sitruunamehua
2
tl
hienoksi raastettua sitruunankuorta
1
kananmuna
Vuokaan
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
mantelijauhetta
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele vuoan reunat oliiviöljyllä ja jauhota ne mantelijauheella.
  2. Sekoita sokeri, jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, sooda ja suola kulhossa keskenään.
  3. Vatkaa toisessa kulhossa öljy, jogurtti, sitruunamehu ja -kuoriraaste sekä kananmuna kierrevatkaimella sekaisin. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  4. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia, kunnes kakun pinta on paahtunut kevyesti.
  5. Irrota kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla.

Kommentit (16)

Mammukka
Seuraa 
Liittynyt29.3.2017

Rrrrakastan sitruunaa, tämä on kivaa vaihtelua sitruunakuivakakulle!

Päivi-58

Supermehevä ja hyvä, kaiken  lisäksi vielä helppo ja nopea leipoa

Vierailija

Aivan ihana kakku, helppo ja herkullinen.

PiaL.

Herkullinen ja mehevä kakku.Helppo tehdä.Tein tästä myös appelsiini version ja sekin oli tosi maukas.

AJH

Miten korvaisit mantelin, jos syöjissä ei kaikille passaakkaab?

Kevätaurinko

Aivan mielettömän herkullinen sitruunakakku! Käytin neitsytoliiviöljyä eikä sen maku puske läpi ollenkaan. Kiitos helposta ja ihanasta reseptistä!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos ihanista kommenteista!

Mantelijauheesta: sen voisi korvata lisäämällä vehnäjauhojen määrää. Vehnäjauhot sitovat vähän paremmin nestettä kuin mantelijauhe, joten sopiva määrä saattaisi olla 1 dl mantelijauhetta -> 3/4 dl vehnäjauhoja. Näin kakun koostumuksesta ei ehkä tulisi sen jämäkämpi kuin alkuperäisestäkään. Jos innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui!

Glutarikokki

Hei, minä tein gluteenittoman. Jauhot vaihdoin näin: 1,5 dl mantelijauhoa ja 1,5 dl vaalea gluteeniton jauhoseon (Pirkka) > tuli aivan ihanan mehevä keliaakikolle sopiva herkku. Ps. maistuu kyllä muillekin :)

Sitruunafani

Mistä johtuu, että vaikka tein ihan reseptin mukaan, alaosa kakusta oli hyvin öljyinen, kuitenkin syötävä ja maultaan erittäin hyvä. Sitruunan maku oli juuri sopiva. Vieraat kehuivat kovasti ja ottivat lisää.

Stindepinde

Sokeria riittää tuosta määrästä 1/3 osa. Ja mantelijauhon voi korvata 1:1 perunajauhoilla. Lisäksi oliiviöljyksi kannattaa valita sitruunaoliiviöljyksi.

Vierailija

Tahdoin heti leipoa tämän mutta mantelijauhe oli loppu. Sen sijaan ostimme juuri saksanpähkinöitä joten kuorin ja paahdoin ne ja tein niistä jauhetta. Appelsiinia tuli sitruunan tilalle. Tuli todella herkullinen kakku vaikka makumaailma eri kuin sitruunalla ja mantelilla. Ensi kerralla aion hankkia ohjeen mukaiset ainekset. Leivon joskus vuosia sitten oliiviöljykakun mutta siitä tuli epämiellyttävän rasvainen. Tämä on hyvä ohje.

Vierailija

Kiva ohje. Olen tätä tehnyt jo kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla tein täsmälleen ohjeen mukaan. Ihanan makuinen kakku ja pehmeä koostumukseltaan. Toisella kerralla vaihdoin sitruunan karvasmanteliöljyyn ja -likööriin. Onnistui taas loistavasti.
Kolmanteen kokeiluun laitoin kirsikkahilloa ja -likööriä. Taisi olla liian raskasta, sillä kakku jäi matalaksi ja tiiviiksi. Mutta syötävää oli sekin. Ensi kerralla palaan vähän kevyempään maustamiseen.

Kaakkuri

Ihmetyttää vähän tuo "seuraavalla kerralla voi käyttää neitsytoliiviöljyä". Mitä öljyä reseptissä tarkoitetaan miedolla oliiviöljyllä? Ette kai tosissanne pomace-oliiviöljyä? Olen aina käyttänyt extra virgin oliiviöljyä kakkuihin ja tosi hyviä ovat olleet.
Mantelille ja pähkinöille allergisille suosittelen kokeilemaan vaikka auringonkukan siemeniä tai pinjan siemeniä sekaan.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista. Miedolla oliiviöljyllä tarkoitetaan öljyä, jonka pullossa mieto maku on mainittu erikseen. Ainakin itselläni olevassa pullossa lukee, että tuote on valmistettu ekstra-neitsytoliiviöljystä ja jalostetusta oliiviöljystä.

Vinkki miedon oliiviöljyn käytöstä on mukana siksi, että jos kakkua ei ole tehnyt aiemmin, ekstra-neitsytoliiviöljyn maku saattaa tuntua kakussa liian voimakkaalta. Kakku onnistuu kuitenkin mainiosti siitäkin. 

Leipuri_ihmettelee

Tarvitseeko käyttää nimenomaan oliiviöljyä? Onko jokin syy miksei onnistuisi rypsiöljyllä?

Näytä kaikki kommentit (16)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Makoisat mustikkadonitsit paistuvat uunissa ilman taikinan kohotusta ja rasvankäryä. Maussa on myös ripaus appelsiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkadonitsit

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
sokeria
1
tl
soodaa
½
tl
leivinjauhe
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa
1
dl
maustamatonta jugurttia
½
dl
rypsiöljyä
1
kananmuna
1
appelsiinin kuori raastettuna
1
dl
mustikoita
KUORRUTUS
dl
tomusokeria
½
dl
maitoa
2
rkl
mustikkasosetta
1
tl
vaniljasokeria
RAIDAT
100
g
tummaa suklaata
1
tl
voita

Työvaiheet

  1. Voitele donitsipelti. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Sekoita yhteen maito, jugurtti, öljy ja muna. Yhdistä seos kuiviin aineisiin. Raasta joukkoon appelsiinin kuori. Sekoita vain kevyesti. Lusikoi taikina pursotuspussiin.

  3. Pursota taikinaa donitsivuokaan suunnilleen syvennysten puoliväliin saakka. Jaa mustikat taikinan päälle ja paina ne kevyesti taikinan sekaan.

  4. Paista donitseja uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna leivonnaisten levähtää viisi minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle.

  5. Sekoita kuorrutteen ainekset. Valele donitsien sileä pinta kuorrutteella. Anna kovettua.

  6. Sulata suklaa ja voi mikrossa. Valuta raitoja donitseille.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Vanilja maistuu sekä kermaisessa täytteessä että mureassa taikinassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vaniljainen punaherukkapiirakka

Ainekset

100
g
leivontamargariinia
1
dl
sokeria
1
muna
dl
gluteenitonta jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
vaniljasokeria
TÄYTE
4
dl
punaherukoita
1
prk (200 g)
kermaviiliä (ei kevyt)
1
muna
½
dl
sokeria
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kulhossa. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat ainekset keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

  2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä marjat päälle.

  3. Sekoita kermaviili, muna ja sokeri keskenään. Levitä seos marjojen päälle.

  4. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa 25–30 minuuttia.