Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Perusletut päivittyvät ruotsalaiseen tapaan sateenkaaren värisiksi punajuuren ja mustikan avulla. Taikina jaetaan neljään osaan, joihin lisätään makua ja väriä tuova seos.

Pinaattilettupäivä on odotettu päivä varsinkin monissa lapsiperheissä. Vaikka pinaattilettuja syödään usein valmisversioina, niiden tekeminen alusta alkaen on myös helppoa. Taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen ja tämän jälkeen voi jo siirtyä paistopuuhiin.

Oheisessa ohjeessa klassiset letut tehdäänkin hieman toisin. Peruslettutaikina jaetaan neljään osaan, joista vain yhteen lisätään soseutettua pinaattia. Toinen värjätään puolestaan pakastemustikoilla ja kolmas punajuurisoseella. Yksi osa taikinaa käytetään ihan sellaisenaan.

Ideana on, että erilaisia taikinoita lorautellaan paistovaiheessa pannulle toistensa lomaan. Näin letuista tulee sateenkaarenvärisiä.

Taikinasta onnistuvat niin pienet kuin isotkin letut. Jos teet oikein ohuita lettuja, voit paistaa ne vain yhdeltä puoleltaan, jolloin värit säilyvät kirkkaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Värikkäät pinaattiletut

Ainekset

5
kananmunaa
5
dl
kaura- tai kevytmaitoa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
Punaiseen taikinaan
1
pieni kypsä punajuuri soseutettuna
1
rkl
maissitärkkelystä
Vihreään taikinaan
2
dl
salaattipinaattia (babypinaatti) soseutettuna
noin. 2
tl
maissitärkkelystä
Lilaan taikinaan
2
rkl
pakastemustikoita soseutettuna
1
rkl
maissitärkkelystä
Paistamiseen
voisulaa

Työvaiheet

  1. Mittaa munat, maito, jauhot ja suola kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella sekaisin. Jaa taikina kolmeen osaan. Helpointa lettujen paistaminen on silloin, kun kaikki taikinat ovat kannuissa.
  2. Lisää ensimmäiseen osaan soseutettua punajuurta ja maissitärkkelystä, toiseen osaan pinaattia ja maissitärkkelystä. Ota kolmannesta osasta muutama lusikallinen taikinaa erikseen ja lisää siihen soseutettu mustikka ja maissitärkkelys. Tarkista, että kaikki taikinat ovat suunnilleen samanpaksuisia. Anna taikinoiden turvota hetki.
  3. Lämmitä lettupannu. Lisää voisulaa lettupannun koloihin. Kaada kaikenvärisiä taikinoita pannulle. Paista kypsiksi. Tarjoa pinaattiletut sellaisenaan tai puolukkahillon ja raejuuston kanssa.

Vinkki: Jos haluat värien säilyvän kirkkaina, niin paista letut vain toiselta puolelta.

Kommentit (6)

Vierailija

Sateenkaaren värisiä ?

Zinnianna

Kiva idea tehdä erivärisiä lettuja! Tuotahan voi vielä muunnella: hienoa porkkanaraastetta yhteen lettutaikinaan, jotta saadaan oransseja lettuja tai pinaatin tilalle vaikka lehtikaalia tai kesäkurpitsaa soseutettuna. Ja jos punajuuri tuntuu liian räväkältä tai sotkevalta, niin raitajuuri käy myös, tulee vain vähemmän väriä.

Zinnianna

Ja pitääkin kokeilla lettuja, joissa on sipulia. Sipulin voi joko paistaa tai hauduttaa pehmeäksi tai vain kuoria ja pilkkoa pieneksi ja lisätä taikinaan. Punasipulista saa kivaa väriä. Ja suippopaprikaa hienonnettuna voisi kokeilla taikinaan. Taas tulisi värivaihtelua. Eikä varmaan kukaan estä laittamasta tavallista paprikaa punaisena, keltaisena, oranssina, vihreänä. Ja jos oikein intoutuu, voisi taikinan tehdä gluteenittomana.

Kaarimalja

Että sateenkaarilettuja....

Vierailija

Mielenkiintoista, että tälle ruokatoimittajalle sallitaan vain kehuvat kommentit ja kaikki kritiikki (niitä taisi olla 4 tai 5) siivotaan äkkiä pois (kuten varmaan kohta tämäkin kommentti).

Vierailija

Kiva idea. En ymmärrä mitä kritiikin aihetta tästä ohjeesta voi löytää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.