Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Perusletut päivittyvät ruotsalaiseen tapaan sateenkaaren värisiksi punajuuren ja mustikan avulla. Taikina jaetaan neljään osaan, joihin lisätään makua ja väriä tuova seos.

Pinaattilettupäivä on odotettu päivä varsinkin monissa lapsiperheissä. Vaikka pinaattilettuja syödään usein valmisversioina, niiden tekeminen alusta alkaen on myös helppoa. Taikina valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen ja tämän jälkeen voi jo siirtyä paistopuuhiin.

Oheisessa ohjeessa klassiset letut tehdäänkin hieman toisin. Peruslettutaikina jaetaan neljään osaan, joista vain yhteen lisätään soseutettua pinaattia. Toinen värjätään puolestaan pakastemustikoilla ja kolmas punajuurisoseella. Yksi osa taikinaa käytetään ihan sellaisenaan.

Ideana on, että erilaisia taikinoita lorautellaan paistovaiheessa pannulle toistensa lomaan. Näin letuista tulee sateenkaarenvärisiä.

Taikinasta onnistuvat niin pienet kuin isotkin letut. Jos teet oikein ohuita lettuja, voit paistaa ne vain yhdeltä puoleltaan, jolloin värit säilyvät kirkkaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Värikkäät pinaattiletut

Ainekset

5
kananmunaa
5
dl
kaura- tai kevytmaitoa
2½
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
Punaiseen taikinaan
1
pieni kypsä punajuuri soseutettuna
1
rkl
maissitärkkelystä
Vihreään taikinaan
2
dl
salaattipinaattia (babypinaatti) soseutettuna
noin. 2
tl
maissitärkkelystä
Lilaan taikinaan
2
rkl
pakastemustikoita soseutettuna
1
rkl
maissitärkkelystä
Paistamiseen
voisulaa

Työvaiheet

  1. Mittaa munat, maito, jauhot ja suola kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella sekaisin. Jaa taikina kolmeen osaan. Helpointa lettujen paistaminen on silloin, kun kaikki taikinat ovat kannuissa.
  2. Lisää ensimmäiseen osaan soseutettua punajuurta ja maissitärkkelystä, toiseen osaan pinaattia ja maissitärkkelystä. Ota kolmannesta osasta muutama lusikallinen taikinaa erikseen ja lisää siihen soseutettu mustikka ja maissitärkkelys. Tarkista, että kaikki taikinat ovat suunnilleen samanpaksuisia. Anna taikinoiden turvota hetki.
  3. Lämmitä lettupannu. Lisää voisulaa lettupannun koloihin. Kaada kaikenvärisiä taikinoita pannulle. Paista kypsiksi. Tarjoa pinaattiletut sellaisenaan tai puolukkahillon ja raejuuston kanssa.

Vinkki: Jos haluat värien säilyvän kirkkaina, niin paista letut vain toiselta puolelta.

Kommentit (6)

Vierailija

Sateenkaaren värisiä ?

Zinnianna

Kiva idea tehdä erivärisiä lettuja! Tuotahan voi vielä muunnella: hienoa porkkanaraastetta yhteen lettutaikinaan, jotta saadaan oransseja lettuja tai pinaatin tilalle vaikka lehtikaalia tai kesäkurpitsaa soseutettuna. Ja jos punajuuri tuntuu liian räväkältä tai sotkevalta, niin raitajuuri käy myös, tulee vain vähemmän väriä.

Zinnianna

Ja pitääkin kokeilla lettuja, joissa on sipulia. Sipulin voi joko paistaa tai hauduttaa pehmeäksi tai vain kuoria ja pilkkoa pieneksi ja lisätä taikinaan. Punasipulista saa kivaa väriä. Ja suippopaprikaa hienonnettuna voisi kokeilla taikinaan. Taas tulisi värivaihtelua. Eikä varmaan kukaan estä laittamasta tavallista paprikaa punaisena, keltaisena, oranssina, vihreänä. Ja jos oikein intoutuu, voisi taikinan tehdä gluteenittomana.

Kaarimalja

Että sateenkaarilettuja....

Vierailija

Mielenkiintoista, että tälle ruokatoimittajalle sallitaan vain kehuvat kommentit ja kaikki kritiikki (niitä taisi olla 4 tai 5) siivotaan äkkiä pois (kuten varmaan kohta tämäkin kommentti).

Vierailija

Kiva idea. En ymmärrä mitä kritiikin aihetta tästä ohjeesta voi löytää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
1½
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
1½
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.