Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 100 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Kikhernelettujen päälle lastataan itse tehdyllä garam masala -seoksella maustettua jauhelihacurrya ja jogurttikastiketta. Älä säikähdä pitkähkön näköistä raaka-ainelistaa, sillä ruoka on helppo valmistaa.

Intialaistyylisistä kikherneletuista on olemassa useita erilaisia versioita. Oheisessa ohjeessa taikinaan lisätään kikhernejauhojen ohella vehnäjauhoja. Kananmunia ei tarvita lainkaan.  Valmistus on nopeaa, sillä taikina syntyy minuutissa ja turpoaa paistettavaksi puolessa tunnissa. Sillä aikaa ehtii valmistella täytteen.

Lettujen päälle lastataan tällä kertaa garam masalalla maustettua jauhelihacurrya ja jogurttista raita-kastiketta. Koska mausteseos valmistetaan itse, reseptin raaka-ainelista on melko pitkä. Sitä ei kuitenkaan kannata säikähtää, koska valmistus on yhtä helppoa kuin minkä tahansa jauhelihakastikkeen.

Jauhelihacurry maistuu hyvältä myös keitetyn riisin tai naan-leivän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikherneletut ja jauhelihakastike

Ainekset

2
dl
kikhernejauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
4
dl
vettä
Paistamiseen
rypsiöljyä tai kirkastettua voita
Täyte
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
1
miedohko chilipalko
1
rkl
raastettua inkivääriä
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
kurkumaa
1
tl
savupaprikaa
500
g
naudan paistijauhelihaa
1
rkl
tomaattipyreetä
1
pieni prk (165 ml)
kookoskermaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Raita-kastike
1
valkosipulinkynsi
¼
kurkkua
1
tomaatti
2
dl
turkkilaista jogurttia
½
tl
jauhettua korianteria
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Tee lettutaikina, Mittaa jauhot, suola ja vesi kulhoon. Vatkaa tasaiseksi. Anna turvota noin puoli tuntia.
  2. Tee jauhelihatäyte. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi chilipalko. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota niitä öljyssä pannulla muutama minuutti sekoitellen. Lisää korianteri, juustokumina, kurkuma ja paprika. Paista hetki sekoitellen. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi. Lisää tomaattipyree ja kookoskerma. Kiehauta seos ja anna porista keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Valmista raita. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori kurkku halutessasi. Poista kurkusta siemenet. Kuutioi kurkku. Kuutioi tomaatti. Yhdistä ne jogurtin kanssa. Lisää mausteet. Nosta viileään siksi aikaa, kun paistat letut.

  4. Kaada pannuun pieni tilkka öljyä sekä noin 1 dl lettutaikinaa. Kääntele pannua, jotta taikina leviää ohueksi kerrokseksi. Paista muutama minuutti molemmin puolin. Paista samoin loput letut.

  5. Tarjoa letut jauhelihacurryn ja jogurttikastikkeen kanssa. Viimeistele korianterilla.

Vinkki: Saat letuista gluteenittomia valmistamalla ne kokonaan kikhernejauhoista.

Kommentit (5)

Vierailija

Letut onnistuu hyvin ilman vehnäjauhoja ja sopii siten keliaakikoille ja vehnä- herkille. Siivilöi 200gr hienot kikhernejauhot kulhoon, lisää 440ml vettä sekoittaen hyvin puukauhalla, 2rkl oliiviöljyä ja 1tl suolaa. Sekoita tasaiseksi ja anna seistä 10min ennen paistamista.

Vierailija

Lisäys vielä edelliseen kommenttiini:  kikhernejauhoista tehdyt letut sopii hyvin myös uuniletuiksi, täytteeksi esim. kylmäsavulohi-ricotta-seos. Lettuja voi käyttää myös Piadinan tavoin kylmänä, väliin vaikka ricottaa, laadukasta täyslihaleikettä ja salaattia/rucolaa. 

Vierailija

Missä se garam masala on (paitsi otsikossa)?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hyvä kysymys, se on tuo maustekimara, joka muodostuu juustokuminasta, inkivääristä, korianterista ja kurkumasta. Erillistä mausteseosta ei siis tässä tapauksessa tarvita. Täydennän ingressiä, etteivät muut mieti samaa. 

Vierailija

Voihan sitä paistaa letut vehnäjauhojen sijaan kikhernejauhoista - siis jos haluaa syödä ruokaa joka maistuu pari viikkoa huoneenlämmössä muhineelta hernekeitolta. Joillain on kuitenkin vielä koronapandemiankin jälkeen makuaisti tallella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.