Pastel de nata on voitaikinaa ja maitovanukasta sisältävä herkku, jonka juuret ovat portugalilaisessa luostarissa. Tällä kertaa leivonnaisiin käytetään valmistaikinaa.
Pastel de nata -leivos tunnetaan Portugalissa myös nimellä pastel de Belém. Yksi suussasulava leivonnainen on usein liian vähän, joten leivoksista käytetään myös monikkomuotoa pastéis de nata.
Trendikkäät vaniljavanukasleivonnaiset sopivat mainiosti joulusesonkiin. Klassikkoleivonnaiset voi nimittäin mainiosti leipoa valmiiseen voitaikinaan.
Pastel de nata -leivoksissa pääosassa on pehmeän vaniljainen täyte. Se sekoitetaan paksusta maitokiisselistä, sokerisiirapista ja keltuaisista. Vaikka täyte on helppotekoinen, sen valmistus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä se on parhaimmillaan saatuaan tekeytyä jääkaapissa rauhassa ennen leipomista.
Voit kypsentää leivokset metallisella muffinipellillä tai vaikka alumiinisissa kertakäyttövuoissa. Pinnoitettu muffinipelti ei sovi tarkoitukseen, sillä nämä herkut paistetaan erittäin kuumassa uunissa.
Pastel de nata
Ainekset
Työvaiheet
-
Sekoita vehnäjauhot ja täysmaito kattilassa vispilällä.
-
Keitä seosta miedolla lämmöllä samalla koko ajan sekoittaen, kunnes seos selkeästi paksuuntuu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Kiehauta sokeri ja vesi nopeasti toisessa kattilassa. Seoksen lämpötila nousee erittäin nopeasti ja näin ollen riittää, että seos vain kiehahtaa ja sokeri sulaa. Älä sekoita.
-
Lisää kanelitanko ja sitruunankuori sokerilientä sisältävään kattilaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Poista kanelitanko ja sitruunankuori.
-
Sekoita keltuaiset maito-jauhoseoksen joukkoon vispilällä sekoittaen.
-
Lisää tämän jälkeen sokerisiirappi ohuena nauhana joukkoon samalla koko ajan sekoittaen.
-
Siivilöi seos ja laita jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
-
Kaulitse voitaikinalevyjä muutamaa senttimetriä pidemmiksi, jotta saat jokaisesta levystä 3 tasakokoista neliötä.
-
Painele neliöt metallisen muffinssipellin koloihin kostutetuin sormin. Palojen kulmat saavat tässä vaiheessa jäädä vielä reunojen ulkopuolelle. Laita pelti kylmään.
-
Kun taikinapalat ovat asettuneet, leikkaa ylimääräiset reunapalat pois terävällä veitsellä. Tarkista vielä, että reunat ovat siistit ja palat tiiviisti muoteissaan.
-
Kuumenna uuni kuumaksi eli 280–300 asteeseen.
-
Kaada jokaiselle voitaikinapohjalle täytettä siten, että täytettä on 2/3 pohjan tilavuudesta.
-
Laita vuoka ritilän päälle uuniin ja paista 10–15 minuuttia, kunnes pinta on saanut tummia täpliä.
Hei, voisiko tähän käyttää täytteeksi Valion valmista vaniljakreemiä? Ja jos, niin käykö ihan vaan sellaisenaan?
Kiitos kysymyksestä, varmaankin ohje sopisi myös valmiskreemillä sovellettavaksi. Kokeilematta en kuitenkaan uskalla vinkata, kuinka kreemiä kannattaisi jatkaa tai kuinka paljon sitä tarvitaan ja mitä paistamisessa olisi hyvä ottaa huomioon. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui! :)
Kanelitanko? Vai vaniljatanko...
Missä vanilja?
Ei nyt viitsi alkaa leipomaan itse, kun Lidlistä saa tällä viikolla kyseisiä leivonnaisia 0,19 euron hintaan.
Nämä ovat oikaistut, eivät aidot, muuten varmaan hyvät. Aidoissa taikina pitää rullata tietyllä tavalla ja painaa sitten muottiin.
Kanelitanko tulee, ei vaniljatankoa.
Toteuttamiskelvoton resepti kun oleellinen ainesosa puuttuu. Ettekö te jo opi hankkimaan tänne ammattilaisia antamaan näitä reseptejä?!