Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 155 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Paahdettu, pekonilla ja cheddarjuustolla päällystetty bataatti on uskomattoman helppo herkku. Samalla kertaa voit tehtailla tarjottavaa isollekin porukalle.

Makea bataatti on virkistävä vaihtoehto perinteiselle uuniperunalle. Bataatit kypsyvät uunissa muiden juuresten tyyliin helposti ja vaivatta. Tärkeää on muistaa vain putsata ne huolellisesti juuresharjalla ennen kypsennystä.

Bataatteja löytyy usein monessa koossa. On hyvä poimia ostoskärryyn mahdollisimman samankokoisia juureksia, jotta ne kypsyvät uunissa samassa ajassa. Noin 200 gramman kokoinen bataatti pehmenee halkaistuna uunissa suunnilleen puolessa tunnissa.

Näiden megabataattien seuraksi sopivat niin liha- kuin kasvistäytteet. Alta löytyvät ideat rapeaan pekoni-cheddarkuorrutukseen sekä mausteiseen kikhernetäytteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Megabataatit uunissa

Ainekset

4
pientä bataattia (à 150–200 g)
1
pkt (140 g)
pekonikuutioita
100
g
raastettua cheddaria noin (2½ dl)
Lisäksi
kevätsipulia, tuoretta chiliä ja ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Harjaa ja puolita bataatit pituussuunnassa. Voitele leikkuupintaa hieman öljyllä ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille leikkuupinta alaspäin. Paahda noin 25 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä.

  3. Paista pekonikuutiot rapeaksi.

  4. Käännä bataatit ympäri ja lusikoi päälle pekonia ja juustoraastetta ja laita vielä grillivastusten alle pariksi minuutiksi.

  5. Tarjoa chilin, kevätsipulin ja ranskankerman kanssa.

Paahdettua bataattia, mausteisia kikherneitä ja kurkumahummusta

Ainekset

4
pientä bataattia (à 150–200 g)
Kikhernetäyte
1
tlk
kypsiä kikherneitä
2
tl
oliiviöljyä
½
tl
kurkumaa
½
tl
korianteria
½
tl
jeeraa
½
tl
kanelia
½
tl
savupaprikaa
¼
tl
suolaa
Kurkumahummuskastike
100
g
kaupan valmista hummusta
1
rkl
sitruunamehua
3
valkosipulinkynttä
½
tl
kurkumaa
noin 3
rkl
vettä ohentamiseen
Päälle
kirsikkatomaatteja, persiljaa ja srirachaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Harjaa bataatit ja leikkaa pituussuunnassa puoliksi. Voitele leikkuupinta hieman öljyllä ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille leikkuupinta alaspäin.

  3. Valuta ja huuhdo ja kuivaa kikherneet ja kääntele öljyn ja mausteiden kanssa kulhossa. Kaada leivinpaperin päälle bataattien viereen uunipellille. Paahda, kunnes bataatit ovat pehmeitä ja kikherneet rapeita, noin 25 minuuttia.

  4. Tee sillä aikaa kastike. Voit käyttää samaa kulhoa, jossa maustoit kikherneet. Näin saat lisää makua kastikkeeseen. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään niin, että saat juoksevaa kastiketta.

  5. Lusikoi kikherneet bataattien päälle. Viipaloi päälle kirsikkatomaatteja, hienonna persiljaa. Tarjoa kurkuma-hummuskastikkeen ja srirachan kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Näytin tämän ohjeen 7 vuotiaalle pojalleni, sanoi että syö vaan itekses, että se siitä hurmaamisesta taas.

Eija Pokka

No voi hitsi kun on ilmastoyställinen ruoka. Ainoa raaka aine jota ehkä kotimaasta saadaan on tippa vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kääräise rullien täytteeksi rapeaksi paistettua tofua, riisinuudeleita, suolapähkinöitä sekä runsaasti yrttejä. Valmiit rullat dipataan umamiseen pähkinäkastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 rullaa / 4 annosta
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofu-yrttirullat

Ainekset

250
g
kiinteää tofua
1
rkl
rypsiöljyä
Maapähkinäkastike
1
dl
sileää maapähkinävoita
¾
dl
kuumaa vettä
3
rkl
soijakastiketta
½
limetin mehu
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
chiliöljyä tai sriracha-kastiketta
Lisäksi
100
g
riisinuudelia
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
5–6
retiisiä
1
ruukku minttua
1
ruukku korianteria
1
ruukku thaibasilikaa
1
rs
shison lehtiä tai retiisin versoja
1
dl
suolapähkinöitä
12
arkkia riisipaperia (Ø 16 cm)

Työvaiheet

  1. Kuivaa tofu, kääri talouspaperiin, laita lautaselle ja aseta painava leikkuulauta painoksi. Jätä valumaan noin tunniksi.

  2. Laita maapähkinävoi kulhoon. Kuumenna vesi ja sekoita se maapähkinävoin joukkoon. Purista limetistä mehu ja sekoita se muiden kastikeaineiden kanssa pähkinävoiseokseen.

  3. Leikkaa tofu 12 palaan. Paista tofut pannussa öljyssä rapeiksi. Lisää pannuun 3 rkl maapähkinäkastiketta ja pyöräytä tofut kastikkeessa. Nosta sivuun odottamaan.

  4. Murra nuudelit käsin puoliksi ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudelit hyvin ja sekoita seesamiöljy joukkoon. Suikaloi retiisit.

  5. Kaada kiehuvan kuumaa vettä laakeaan kulhoon tai vuokaan. Upota yksi riisipaperiarkki kerrallaan veteen, anna pehmetä 10–15 sekuntia ja nosta arkki kostutetun keittiöpyyhkeen päälle.

  6. Täytä rulla yrteillä, shisolla, retiisillä, tofulla ja suolapähkinöillä. Älä täytä liikaa, jottei riisipaperi hajoa.

  7. Käännä riisipaperin alareuna ja toinen sivu täytteen päälle, kääri sitten tiukaksi rullaksi. Valmista loput rullat samoin. Tarjoa rullat lopun maapähkinäkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 303 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Ranskalainen croque monsieur eli kinkku-juustoleipä on lämpimien kerrosleipien ehdotonta aatelistoa. Tässä versiossa kinkun paikan ottaa graavilohi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 leipää
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-monsieur

Ainekset

8
pientä viipaletta leipää
3
rkl
voisulaa
4
tl
dijoninsinappia
100
g
raastettua, maukasta juustoa (esimerkiksi gruyère)
4
viipaletta
graavi- tai kylmäsavulohta
Valkokastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
dl
maitoa
dl
kermaa
1
tl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
paistettuja kananmunia, avokadoa, yrttejä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.

  2. Tee ensin valkokastike. Sulata voi pienessä kattilassa. Lisää jauhot ja paista sekoitellen muutama minuutti. Lisää maito-kermaseos ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Keitä miedohkolla lämmöllä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu.

  3. Sipaise leiville sulatettua voita molemmille puolille. Levitä leipien toiselle puolelle sinappia, valkokastiketta, raastettua juustoa ja lohiviipaleita. Nosta kaksi leipää vastakkain. Levitä ohut kerros valkokastiketta leipien päälle ja ripottele pinnalle hieman juustoa.

  4. Paista leipiä 10–15 minuuttia uunissa. Tarjoa sellaisenaan tai paistetun munan ja avokadon kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Silakasta tulee ravintolatason herkkua, kun raakakypsennät fileet etikkaisessa vinegretissä ja pyöräytät seuraksi raikkaan piimäkastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Silakkafileet ja piimäkastike

Ainekset

400
g
silakkafileitä
2
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
Kastike
dl
piimää
½
ruukku
basilikaa
½
ruukku
lehtipersiljaa
¼
tl
suolaa
1
tl
valkoviinietikkaa
Lisäksi
4
dl
verso- tai yrttisekoitusta
1
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria
(sitruunaa)

Työvaiheet

  1. Nylje silakkafileet eli poista niistä nahka. Laita fileet vieri viereen laakealle vadille.

  2. Kuori valkosipulit ja hienonna ne kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, etikka ja suola. Kaada marinadi silakkafileille ja kääntele niin että fileet maustuvat tasaisesti. Laita silakat kylmään maustumaan 20 minuutiksi.

  3. Laita piimä, yrtinoksat, suola ja etikka sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi kastikkeeksi.

  4. Valuta silakkafileet marinadista ja nosta tarjoiluvadille. Laita versosekoitusta fileiden päälle ja pirskottele päälle öljyä. Ripottele sormisuolaa ja mustapippuria mausteeksi. Viimeistele ruoka piimäkastikkeella tai tarjoa se erikseen.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Juuripersilja muistuttaa ulkomuodoltaa erehdyttävästi piparjuurta, mutta sen maku on omaa luokkaansa. Tämä juures on nimensä veroinen, sillä mausta voi tunnistaa aavistuksen persiljasta tuttua aromia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juuripersiljakeitto

Ainekset

400
g
juuripersiljaa
1 rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
omena (tai päärynä)
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
5
dl
kasvislientä
2
dl
kaurakermaa
½
sitruunan mehu
noin ½
tl
suolaa
Pinnalle
sitruunan kuorta
hienonnettua persiljaa (tai siemeniä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja paloittele juuripersiljat leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele ruokalusikallinen öljyä, suola ja pippuri joukkoon. Paahda 10 minuuttia.
  2. Kuori ja paloittele omena, ja lisää se juuripersiljan joukkoon. Jatka paahtamista noin 10 minuuttia.
  3. Kuori ja paloittele sillä aikaa sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää kaurakerma, sitruunan mehu, juuripersilja ja omena. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella pehmeäksi.
  4. Hienonna pinnalle persiljaa ja raasta hieman sitruunankuorta

Oikaisu 19.1.2021 klo 13.42: Työvaiheissa mainittiin aiemmin juuriselleri, korjattu juuripersiljaksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Otsikossa puhutaan juuripersiljasta, tekstissä juuriselleristä. Se siitä tulee kun reseptejä kirjoitellaan laiskasti copypeistaamalla, vaihdetaan pari sanaa mutta unohdetaan tarkistaa teksti. Ammattilaisilta voisi odottaa parempaa jälkeä?