Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Tuhatlehtiset saavat täytteekseen chai-teellä maustettua kreemiä ja vadelmahilloa. Tarjoa rapeat leivonnaiset heti täyttämisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
valmistusaika 3 tuntia + voitaikinan tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tuhatlehtinen eli Mille feuille

Ainekset

Voitaikina
200
g
kylmää voita pieninä paloina
5
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
1⅓
dl
kylmää vettä
Chai-kreemi
dl
täysmaitoa
2
ps
chai-teetä
½
dl
sokeria
2
kananmunan keltuaista
3
rkl
maissitärkkelystä
25
g
voita pieninä paloina
1
dl
vispikermaa
Lisäksi
½
dl
vadelmamarmeladia
Kuorrute
dl
tomusokeria
2–3
rkl
sitruunamehua
Koristeluun
strösseleitä

Työvaiheet

  1. Valmista voitaikina sekoittamalla voi, vehnäjauhot, suola ja vesi nopeasti keskenään. Voi saa jäädä taikinaan selvästi näkyviksi paloiksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  2. Kauli taikina noin 20 cm x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Taita taikinan sivut keskelle ja taita taikina vielä puoliksi. Laita jääkaappiin lepäämään taas puoleksi tunniksi. Toista tämä vielä kaksi kertaa ja anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen käyttöä.

  3. Kauli levännyt voitaikina noin 24 cm x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy leveyssuunnassa puoliksi, jotta saat 12 cm x 40 cm:n kokoiset taikinapalat. Siisti reunat ja leikkaa molemmat levyt kymmeneen 4 cm:n levyiseen palaan.

  4. Aseta palat leivinpaperin päälle pellille. Pistele ne haarukalla. Tasaisimman paistotuloksen saat kylmällä voitaikinalla eli laita pelti noin 10 minuutin ajaksi kylmään. Nosta toinen leivinpaperi palojen päälle ja leivinpaperin päälle painoksi tasapohjainen astia, esimerkiksi uunipelti tai suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka.

  5. Paista paloja painon kanssa 225-asteisessa uunissa noin 14 minuuttia. Nosta paino ja päällimmäinen leivinpaperi pois ja paista vielä muutama minuutti, kunnes palat ovat kullanruskeita ja täysin kypsiä sisältä. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siisti reunat halutessasi terävällä veitsellä.

  6. Valmista täyte. Kiehauta maito kattilassa. Lisää teepussit ja anna maustua puolisen tuntia. Purista teepusseista maito pois ja nosta pussit pois kattilasta.

  7. Sekoita sokeri ja keltuaiset kulhossa vaahdoksi. Lisää maissitärkkelys ja sekoita hyvin.

  8. Kuumenna maito uudelleen kattilassa. Sekoita noin puolet kuumasta maidosta keltuaisseoksen joukkoon koko ajan vatkaten ja kaada seos lopun maidon joukkoon kattilaan.

  9. Kuumenna seosta samalla koko ajan sekoittaen, kunnes siitä tulee paksua. Nosta pois lämmöltä ja lisää paloiteltu voi samalla koko ajan sekoittaen. Siivilöi. Peitä kelmulla ja jäähdytä.

  10. Sekoita jäähtyneen tee-kreemin rakenne tasaiseksi vispilällä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele se nuolijan avulla tee-kreemin joukkoon.

  11. Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja sitruunamehu tasaiseksi tahnaksi. Lisää sitruunamehua vähän kerrallaan. Laita kuorrute pursotinpussiin.

  12. Koristele 10 palaa kuorrutteella pursottamalla sitä ohuesti paistettujen levyjen päälle. Koristele strösseleillä.

  13. Täytä toiset 10 palaa levittämällä tai pursottamalla teellä maustettua täytettä levyjen päälle. Nostele pienellä lusikalla tai pursota vadelmamarmeladia nokareiksi täytteen joukkoon. Nosta koristellut levyt kanneksi ja tarjoile heti.

Vinkki! Jos haluat oikaista, voit käyttää myös valmiita voitaikinalevyjä, tarvitset niitä 5 kappaletta.

Kommentit (1)

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Kysyn taikinan taittelemisesta. Ensin taitetaan keskelle. Se on selvä. Sitten puoliksi mutta kumpaan suuntaan? Pituussuuntaan niin että taikina lyhenee?Vaiko sitä keskiviivaa myöten joka on taikinan keskellä ja johon taikinan reunat tulivat ensimmäisen taittamisen jälkeen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.