Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 320 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Loppuvuoden ilonpitoon täydellisessä kakussa maistuvat kahvi ja suklaa. Yllätyksenä viipaleesta löytyy raita, joka paljastuu vaniljaiseksi tuorejuustoksi.

Kuohkea kahvikakku eli kotoisammin kuivakakku perustuu huolellisesti vatkattuun rasva-sokerivaahtoon. Vaahdotus onnistuu parhaiten, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Kakun valmistaminen on siis hyvä aloittaa ottamalla voi tai margariini sekä kananmunat ajoissa huoneenlämpöön.

Oheisessa ohjeessa taikina maustetaan kahvilla ja kardemummalla. Cappuccinoa muistuttavan maun kakku saa tuorejuustoraidasta, joka levitetään taikinakerrosten väliin.

Kakku kannattaa kypsentää uunin alimmalla ritilätasolla, jolloin se on mahdollisimman kaukana uunin ylävastuksista. Näin kakku ehtii kypsyä rauhassa valmiiksi ennen pinnan paahtumista. Jos pinta näyttää silti tummuvan ennen aikojaan, voit peitellä vuoan paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.

Kypsyyden voit tarkistaa cocktailtikulla: kun kakkuun työnnettyyn tikkuun tarttuu vain meheviä murusia, kakku on valmis.

Vinkki! Voitele ja jauhota kakkuvuoka tavallistakin huolellisemmin myös reunoilta, jotta tuorejuustokerros ei tartu kumottaessa vuokaan kiinni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Cappuccino-kakku

Ainekset

200
g
pehmeää voita
1
dl
vahvaa kahvijuomaa
dl
sokeria
3
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
200
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
1
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
KUORRUTE
100
g
maitosuklaata
25
g
voita
½
dl
vahvaa kahvijuomaa
LISÄKSI
voita ja korppujauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota rengasvuoka (1,8–2 l). Keitä 1½ dl vahvaa kahvia, esimerkiksi espressoa.

  2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä jauhot, kardemumma ja leivinjauhe ja lisää seos ja 1 dl kahvia vuorotellen taikinaan.

  3. Tee täyte. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri.

  4. Laita puolet taikinasta vuokaan. Levitä tuorejuusto taikinan päälle suurpiirteiseksi kerrokseksi. Lisää loppu taikina tuorejuuston päälle. Paista kakkua uunissa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Kakku on kypsä, kun siihen painettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä 5 minuuttia vuoassa ennen kumoamista.

  5. Tee kuorrute. Paloittele suklaa ja laita se voin ja kahvin kanssa kulhoon tai kattilaan. Sulata seos mikroaaltouunissa tai liedellä. Anna kuorrutteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja valuta se sitten kakun päälle ja reunoille. Säilytä kakku jääkaapissa.

Kommentit (11)

Arja Ylönen

Minkä kokoinen vuoka?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, 1,8–2 l:n vetoinen vuoka on sopiva.

Suoma

Mikä gluteeniton jauhokorvaisi vehnäjauhon?

Kinuskihiiri

Missä mahdollisesti olisi vika kun kumouksessa tuorejuusto-osa jäi vuokaan kiinni?

T:Kinuskihiiri

leipomisen iloa joulunaikaan

"Mikä gluteeniton jauhokorvaisi vehnäjauhon? "

Perunajauhot, mutta taikinasta tulee kuivempaa. Maissijauho, eril. pähkinäjauhot saksanpähkinä, mantelijauho ect.

Leivonta on nimenomaan kokeiluja itselleni ainakin, teen lähes aina omat versiot, se on luovaa ja kivaa..

"Missä mahdollisesti olisi vika kun kumouksessa tuorejuusto-osa jäi vuokaan kiinni"

Jauhotitko vuoan kunnolla ..?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hei, kiitos kommenteista! 

Tässä yksi vinkki lisää gluteenittomien jauhojen sarjaan. Jos gluteenitonta haluaa leipoa yhden jauhopussin taktiikalla, olen onnistunut parhaiten gluteenitonta kauraa ja psylliumia sisältävällä vaalealla jauhoseoksella (https://myllarin.fi/tuote/myllarin-vaalea-jauhoseos-gluteeniton/).

Tuorejuuston tarraamisesta: voi tosiaan olla, että tuorejuusto tarttuu rasvaista kakkutaikinaa helpommin vuokaan. Harmillista jos kävi näin. Tavallistakin huolellisempi voitelu ja vuoan jauhotus saattaa olla tarpeen. Lisään vinkin ohjeeseen! 

Tuma
Seuraa 
Liittynyt16.12.2015

Tein Cappuccino- kakun juuri ohjeiden mukaan. Laitoin uunin 175 C ja 50 min. Puolessavälissä kakku työnsi hieman valkeaa vaahtoa sisältä joten vähensin lämpötilaa. Onnistui ja maistui.
Minulla on uusi hella , johtuiko kiehuminen mahdollisesti liian kuumasta uunista? Valkea raita ei ollut niin selkeä kuin kuvassanne- johtuiko sekin kiehumisesta? Kiitos vastauksestanne. Tuma

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi! Uunin lämpötila voi tosiaan heitellä, joten kuohuminen on saattanut johtua liiasta kuumuudesta.

Vielä yksi kysymys, oliko käyttämäsi tuorejuusto ns. täysrasvaista? Kevytversiot löystyvät ja notkistuvat helposti, jolloin valkea raita ei onnistu yhtä hyvin.

Sinde4567

Tein ensimmäisen kerran viime jouluna, kakusta tuli taattu perinne jouluksi. Hyvää.

Sinde4567

Kuinka kauan kakku säilyy?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Jääkaapissa kuvulla huolellisesti peitettynä ainakin muutaman päivän. (Tuorejuustoraidan takia kannattaa säilyttää viileässä.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Paksulla vaniljakastikkeellä täytetyt karviaispullat hurmaavat makean ja kirpeän yhdistelmällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviaispullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
7–7½
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää leivontamargariinia
TÄYTE
4
dl
maitoa
2
ps (à 63 g)
vaniljakastikejauhetta
3
dl
punaisia karviaisia
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
VOITELUUN
1
muna
(raesokeria)

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan jauhoja ja vatkaa maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.

  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

  3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito kulhoon ja vatkaa kastikejauhe joukkoon. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin.

  4. Muotoile kohonnut taikina tangoksi. Leikkaa tangosta 12 palaa. Pyörittele palat pikkupulliksi kahden leivinpaperin päälle. Jätä kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia.

  5. Laita karviaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.

  6. Ota juomalasi tai muki, jonka pohjan halkaisija on 6–7 cm. Kasta lasin pohja jauhoissa ja paina sillä pulliin syvennys. Toista painallukset, ja voitele pullien reunat munalla.

  7. Jaa syvennyksiin vaniljakastiketta ja annostele päälle karviaisia. Koristele halutessasi raesokerilla.

  8. Paista pullia 200 asteessa 12–14 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.