Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 386 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Kokki Yotam Ottolenghin tapaan valmistetut, intialaisittain maustetut masalapotut paistuvat rapeiksi uunissa. Tällä kertaa peruna ei ole säestäjä vaan lautasen tähti.

Perunasalaatti vai paistinperunat? Molempia!

Oheinen masalaperunoiden ohje perustuu kokki Yotam Ottolenghin ideaan. Siinä perunat paahdetaan viipaloituina ja intialaisittain maustettuina kauniin kullanruskeiksi ja rapeiksi. Valmiit perunat kumotaan vadille, korianterichutneyn viiruttamalle jogurttipedille.

Olennainen osa makua ovat paahdetut korianterinsiemenet sekä tamarindikastike, jolla paahtoperunat maustetaan.

Viinisuositus: Mausteiset masalaperunat ovat upea yhdistelmä puolikuivan Grans-Fassian Catherina Rieslingin 2020, 14,99 e, kanssa. Viinin hedelmäinen makeus ja kevyt mausteisuus sopivat upeasti yhteen sekä chaat masalan että perunan oman maun kanssa. Hyvä vaihtoehto on myös itävaltalainen Meinklang Pet Nat, 15,98 e, joka on valmistettu neljästä rypäleestä: Blauburgunderista, Blaufränkischistä, Sankt Laurentista ja Zweigeltista. Maku on moniulotteinen ja hedelmäinen, jopa hunajaisia aromeita tarjoava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ottolenghin masalaperunat

Ainekset

Masalaperunat
750
g
pieniä perunoita (kiinteää lajiketta)
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
chaat masalaa tai garam masalaa
½
tl
kurkumaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Korianterichutney
1
ruukku korianteria
1
vihreä chili
1
rkl
limettimehua
¾
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
Tamarindikastike
tl
tamarinditahnaa (esim. Spice up!)
tl
vettä
tl
sokeria
¼
tl
chaat masalaa tai garam masalaa
½
tl
suolaa
Lisäksi
½
pieni sipuli
1
vihreä chili
tl
korianterinsiemeniä
tl
nigellansiemeniä eli mustakuminaa
250
g
turkkilaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 240 asteeseen.

  2. Pese ja harjaa tai kuori perunat. Viipaloi ne noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Esikypsennä perunat. Laita viipaleet kattilaan ja lisää 2 tl suolaa. Lisää sen verran vettä, että perunat peittyvät. Peitä kattila kannella. Kuumenna vesi kiehuvaksi, sammuta liesi ja anna perunoiden kypsyä kannen alla noin 6 minuuttia tai kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta vesi kattilasta.

  3. Taputtele perunat talouspaperilla kuiviksi. Laita ne leivinpaperille uunipellille. Sekoita öljy ja masalaperunoiden mausteet perunoihin. Levitä perunat pellille. Paahda niitä uunissa 35 minuuttia tai kunnes ne ovat syvän kullanruskeita.

  4. Tee chutney. Laita korianteri varsineen tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja soseuta. Laita chutney jääkaappiin hetkeksi.

  5. Sekoita tamarindikastikkeen ainekset keskenään. Laita kastike jääkaappiin odottamaan hetkeksi.

  6. Kuori ja viipaloi sipuli erittäin ohuiksi renkaiksi. Hienonna chili. Paahda korianterin- ja nigellansiemeniä kuivassa pannussa ilman rasvaa koko ajan sekoitellen, noin 1 minuutti. Kaada siemenet heti pois pannusta, etteivät ne pala.

  7. Levitä jogurtti tarjoiluastiaan. Sekoita korianterichutney kevyesti jogurttiin. Pirskottele päälle puolet tamarindikastikkeesta. Lisää paahdetut perunat, sipulirenkaat ja hienonnettu chili tarjoiluastiaan jogurtin päälle. Viimeistele lopulla tamarindikastikkeella ja siemenillä.

Kommentit (8)

Vierailija

Kerrankin kasvisresepti, jonka lihaa syövä valkoinen heteromieskin voi hyväksyä. Kiitos. Otin reseptin talteen.

Vierailija

Ottolenghi on tunnettu kasvisruokakokki
ja keittokirjailija vaikka itse onkin sekasyöjä. Ehkäpä siksi tämäkin ohje houkuttelee myös lihaa syövää valkoista heteromiestä? Näillä mausteilla aion piakkoin laittaa perunoita minäkin.

Vierailija

Olipas työläs ohje. Ja hankalasti saatavia ainesosia. Paitsi peruna ja sipuli. Kaikilla ei ole isoa elintarvikekauppaa lähellä. Ei jatkoon. Taidan tehdä Hasselbackan perunoita. Ne ovat hyviä ja helppoja. Tosin uutena vuonna maistuu myös Janssonin kiusaus. Se on myös maukas ja helppo.

Vierailija

Ohjeiden tulisi olla sellaisia että aineet olisi jokaisen helposti saatavilla.
Sama vika on Hesarin ruokaohjeissa. On älytöntä haalia erikoismausteita yhden kerran käyttöä varten.

Vierailija

Samaa mieltä ed.kanssa. Turhan paljon erilaisia mausteita yhtä ruokalajia kohden. Korianteria usein näissä ohjeissa ym.erikoisia mausteita, joita kerran käytetään ja jäävät kaappiin ja myöhemmin poistoon. Haetaan ilmeisesti erikoisuuksia vain näillä ohjeilla!

Blaablaa

Se mikä toiselle on niin erikoinen mauste ettei edes kaupasta löydä, on toiselle täysin tavanomainen. Eihän tätä kenenkään pakko ole tehdä, voi vaan keittää perunat. Vettä varmaan löytyy.

Raaka-Arska

Erikoismausteet voi usein helposti korvata kyseisen alueen/keittiön yleismausteilla.
Normihomma itselläni yrttien tms. kanssa, esimerkiksi pizzamausteen käyttö monessa mukana.

N1M3T0N
Seuraa 
Liittynyt22.8.2018

Juu voihan ne mausteet tosiaan korvata, mutta resepti ei ole enää silloin tämä sama. Itselleni kaikki ainesosat mustakuminaa lukuunottamatta ovat tuttuja. Kuten Blaablaa tuolla aiemmin totesi aina voi keittää perunat ja syödä niitä tai sitten tosiaan halutessaan lisätä näitä suomi-keittiöstä tuttuja "erikoisuuksia ", kuten jauhelihamaustetta tai pizzamaustetta. Itse aion kokeilla ohjetta juuri tällaisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.