Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3400 reseptiä.
Linkitetty 266 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kerroskaupalla suklaakakkua ja täyteläistä suklaakreemiä. Tästä kakusta ei yksi pala riitä mihinkään! Kun kypsennät taikinan kahdessa pienessä vuoassa, saat kakusta näyttävän korkean.

Oletko aina ihaillut tyylikkäitä korkeita kakkuja? Jos haaveilet sellaisen leipomisesta, sinun kannattaa panostaa kahden pienen irtopohjavuoan hankintaan. Korkean kakun valmistus ei ole nimittäin sen hankalampaa kuin matalankaan: taikina syntyy yhdellä kertaa, se vain jaetaan kypsymään kahteen vuokaan, jotka mahtuvat yhtä aikaa uuniin.

Tällä tavoin valmistuu myös upean korkea paholaisen suklaakakku, joka on sukua amerikkalaiselle Devil’s food cakelle. Kakusta on olemassa useita erilaisia versioita, joita yhdistää se, että suklaata käytetään runsaasti.

Tässä ohjeessa suklaakakkutaikina kypsennetään kahdessa, halkaisijaltaan noin 18-senttisessä vuoassa. Pienissä vuoissa kakut kypsyvät melko nopeasti, mutta ne saavat jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Tästä syystä kakkupohjat kannattaa valmistaa mieluiten päivää ennen täyttämistä.

Täytteeksi valmistetaan täyteläinen suklaakreemi, josta riittää osansa myös kakun pinnalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
1 t + jäähdytys 2–12 t
Vaikeustaso
Helppo

Paholaisen kakku

Ainekset

Pohja
50
g
tummaa suklaata
1
dl
kuohukermaa
dl
vettä
¾
dl
tummaa kaakaojauhetta
2
dl
fariinisokeria
175
g
pehmeää voita
2
dl
sokeria
2
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Suklaakreemi
200
g
tummaa suklaata
250
g
pehmeää voita
4
dl
tomusokeria
Lisäksi
boysenmarjoja tai muita marjoja

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (Ø 18 cm).

  2. Rouhi suklaa. Kiehauta kerma ja vesi pienessä kattilassa. Siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita suklaa, kaakao ja fariinisokeri kerma-vesiseokseen ja anna jäähtyä noin 5 minuuttia.

  3. Laita uuni kuumenemaan kiertoilmalla 175 asteeseen.

  4. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos taikinaan, lisää suklaaseos ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kakkuvuokiin ja paista uunissa noin 20–30 minuuttia.

  5. Anna pohjien jäähtyä ensin huoneenlämpöisiksi ja jäähdytä ne sitten jääkaappikylmiksi. Voit leipoa pohjat valmiiksi edellisenä päivänä tai laittaa ne muutamaksi tunniksi pakastimeen, jolloin ne pysyvät leikatessa hyvin koossa.

  6. Rouhi kreemiin tuleva suklaa, sulata se vesihauteessa tai mikrossa ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Vatkaa voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi, noin 5 minuuttia. Lisää suklaasula vaahtoon ja sekoita tasaiseksi.

  7. Leikkaa kumpikin kakkupohja kahdeksi kerrokseksi. Kokoa kakku levittämällä kuhunkin väliin vajaa ¼ suklaakreemistä. Päällystä kakku ohuesti kreemillä, säästä loppu kreemi (jätä se huoneenlämpöön odottamaan, jotta se pysyy levittyvänä) ja laita kakku jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

  8. Levitä loppu kuorrute kakulle. Koristele marjoilla.

Kommentit (12)

Vierailija

Ohjeissa mainitaan "tummaa kaakaojauhetta",onko sitä vaaleaa,valkoista kaakaojauhettakin? Ilmeisesti tarkoitalle ettei käytetä maitokaakaojauhetta,esim. NESQICK tai O'Boy jauheita.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, joskus leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta kutsutaan resepteissä tummaksi sen erottamiseksi kaakaojuomajauheesta.

Mando

Jo kauan ovat leivontaohjeet alkaneet näin: Pane uuni lämpiämään asteeseen.
Miksi? Sehän on suurta energian tuhlaamista.
Tässä ohjeessa kiertoilmauuni laitetaan päälle aluksi. Se lämpenee paljon nopeammin kuin tavallinen.
Työvaiheisiin menee tässäkin ohjeessa paljon aikaa keittämiseen, jäähdyttelyineen ja vatkauksineen ja vuokien esikäsittelyineen.
Tähän tapaan toivon muutosta ihan yleisesti.

Suklaan ystävä

Miten saisin gluteenittomana
?

Keliaakikko itsekin

@Suklaan ystävä Vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Jos voit käyttää gluteenitonta vehnätärkkelystä, Sunnuntain gluteenittomat kakkujauhot ovat mielestäni parhaita. Jos vehnätärkkelys ei sovi, suosittelen Pirkan vaaleaa jauhoseosta. Se on muutenkin mielestäni paras gluteeniton yleisjauhoseos.

Vierailija

Missä vaiheessa kakut irroitetaan kakkuvuoista?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kakut kannattaa irrottaa vuoistaan vetäytyneinä mutta vielä lämpiminä, eli 20–30 minuuttia paistamisen jälkeen.

Ellunkana

Kakun kosteus tai paremminkin kuivuus mietityttää, kun kakkupohjia ei kostuteta ollenkaan. Vai onko kakkupohja itsessään hieman kostea?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Tässä ohjeessa kakkupohja kannattaa kypsentää juuri ja juuri kypsäksi, niin lopputuloksesta tulee mehevä ilman kostutustakin.

Ainikki

Korkea kakku onnistuu ilman kahta uutta pyöreää vuokaakin - ei aina pidä ostaa lisää tavaraa. Teen korkeat kakut kulmikkaina leikkaamalla mieleisen kokoiset kerrokset uunipannu(i)lle tehdy(i)stä kakkulevy(i)stä. Itse asiassa omistan kyllä kulmikkaan, korkeahkon vuoankin, siinä tulee sopivan kokoinen täytekakun pohja.

Kultakutri

Tein kakun yhteen isompaan vuokaan, varmaan halkaisija noin 23 cm. Halkaisin pohjan kahteen osaan ja pursotin kreemin puoliksi kakun väliin ja pinnalle. Tein siis naked cake version niin pääsin helpommalla. Paistoajalla noin 30 min kakku oli täysin kypsä ja ei tullut liian kuiva. Hyvää oli 😊

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3400 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 330 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3400 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.

Hyvä terveys on lisännyt 311 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Japanilainen teriyakikastike ja helppo paistaminen on varma ja nopea tapa saada tofusta rapeaa ja ihan tajuttoman hyvää.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapea teriyakitofu

Ainekset

300
g
kiinteää maustamatonta tofua
rkl
teriyaki-kastiketta
1
rkl
seesaminsiemeniä
½
dl
pankojauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
tl
seesaminsiemenöljyä
LISÄKSI
2
rkl
raastettua piparjuurta

Työvaiheet

  1. Leikkaa tofu sentin paksuisiksi viipaleiksi, levitä viipaleet leikkuulaudalle, aseta päälle talouspaperia ja painoksi toinen leikkuulauta. Pidä painon alla 30 minuuttia.

  2. Leikkaa tofuviipaleet sentin paksuisiksi tangoiksi ja pyörittele teriyakikastikkeessa. Anna maustua 10 minuuttia. Pyörittele tofut pankojauhoissa ja seesaminsiemenissä.

  3. Kuumenna pannulla öljyt, ja paista tofutankoja keskilämmöllä välillä käännellen, kunnes tofut ovat kauniin ruskeita. Kuori ja raasta päälle piparjuurta.

Vinkki! Voit korvata tofun tempellä. Tempessä on kiinteämpi rakenne, ja sen voi valmistaa ilman painon alla pitämistäkin.