Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 142 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Laskiaispullan hengessä toteutettu kardemummakakku maistuu talvisena jälkiruokana. Kakun päälle tulee mantelitäytettä sekä kermavaahtoa.

Vinkki! Mantelitäytteen sijaan voit käyttää vadelmahilloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Laskiaisen kardemummakakku

Ainekset

Kakku
2
kananmunaa
dl
sokeria
100
g
sulatettua, jäähtynyttä voita
1
dl
perunajauhoja
¾
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
kardemummaa
Täyte
kakusta leikattu kansi muruina
150
g
mantelimassaa
1
rkl
sitruunamehua
2
dl
vispikermaa
1
rkl
sokeria
Koristeeksi
paahdettuja mantelilastuja

Työvaiheet

  1. Riko kananmunat kulhoon. Lisää sokeri ja sulatettu, jäähtynyt voi.

  2. Sekoita perunajauho, vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma toisessa kulhossa ja siivilöi ne kananmunien, sokerin ja voin päälle.

  3. Vatkaa kakkutaikinaa voimakkaasti joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa viiden minuutin ajan.

  4. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun 1½–2 litran vetoiseen kahvikakkuvuokaan. Kakku ei kohoa yläreunaan asti, vaan jää tarkoituksella matalammaksi.

  5. Paista kakkua 175 asteessa 35–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla: kakku on valmis, kun tikkuun ei enää jää murusia. Jatka tarvittaessa paistamista.

  6. Anna kakun jäähtyä vuoassa ja kumoa se sitten tarjoiluastialle.

  7. Leikkaa 1–2 cm:n kerros poikittain kakun yläpinnalta ja murenna leikattu kakkuviipale kulhoon.

  8. Lisää kulhoon mantelimassa, sitruunamehu ja 2 rkl kermaa. Sekoita tasaiseksi massaksi.

  9. Vatkaa loput kermasta sokerin kanssa jämäkäksi vaahdoksi.

  10. Täytä kakku levittämällä tai pursottamalla mantelitäytettä kakun pinnalle. Levitä päälle kermavaahtoa.

  11. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla.

Kommentit (7)

Ulkosuom.

Voiko perunajauhojen sijasta käyttää Maizena maissitärkkelystä? Täällä ei nimittäin ole saatavilla perunajauhoja.

Vierailija

Koirankarvojako nuo ovat vai mitä röhnää kuvan koko vasen reuna on täynnä? Eikö enää riitä "taiteellisuuteen" se että pöytä on täynnä muruja ja roiskeita, kun nyt sinne täytyy lisätä vielä kasa koirankarvojakin.

Vierailija

Aivan käsittämätön suoritus, miten kakusta saadaan pulla, itse en olisi osannut. Varmaan samalla tavalla kalkkunasta ja broilerista saadaan pekonia. Meniköhän minulla ravintolakoulussa 70-luvulla jotain huomaamatta tai sitten Vanamo jätti jotain kertomatta.

Muuten kyllä aivan loistava kakku.

Vierailija

No onhan kommentteja, toinen käynyt ravintolakoulunkin, ei koirankarvat sen parempi ole. Voisiko pyytää että kommentit koskisivat asiallisia aiheita.

Hillolla

Voiko mantelimassaa tilalla käyttää hilloa vai kostuuko liikaa?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei! Kuten ainesosalistan yllä lukee, kakussa voi käyttää hilloa mantelimassan sijaan. Mukavia leipomishetkiä! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.