Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 322 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Kolmen umamin kastikkeesta löytyy sekä tomaattia, soijakastiketta että sieniä. Tarjoa muheva kastike pastan seurassa.

Pasta tomaattikastikkeella on yksinkertaisuudessaan herkullinen ruoka. Kun kastikkeessa käyttää kolmea eri umamin lähdettä, on varmaa, että siinä riittää makua ja vivahteita. Vaikka kastikkeen ainesosat ovat hyvin yksinkertaiset eikä valmistuksessa kestä kuin puoli tuntia, makujen intensiivisyys yllättää.

Kastikkeeseen tulee tomaattia kahdessa muodossa: aurinkokuivattuja tomaatteja sekä kokonaisia säilyketomaatteja. Lisäksi kannattaa hyödyntää aurinkokuivattujen tomaattien öljy. Kastikkeelle riittää parinkymmenen minuutin kevyt keittäminen. Jos jääkaapista löytyy parmesaanikannikka, se kannattaa lisätä mukaan makua antamaan.

Lopuksi kattilaan lisätään pieni määrä voita, joka pyöristää tomaatin makua ja antaa kastikkeelle kiiltoa. Kastike on parhaimmillaan sellaisenaan pastan kanssa, mutta kokeile sitä myös muiden pastakastikkeiden pohjana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kolmen umamin tomaattikastike

Ainekset

1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
dl (6–8 kpl)
aurinkokuivattuja tomaatteja
2
rkl
(aurinkokuivattujen tomaattien) öljyä
1
tlk (400 g)
kokonaisia säilyketomaatteja
4
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
kuivattuja tatteja jauheena
1
tl
kuivattua rakuunaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
laakerinlehteä
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit.
  2. Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipu­leita öljyssä 1–2 minuuttia. Kaada säily­ketomaatit kattilaan ja lisää aurinkokui­vatut tomaatit, tölkillinen vettä, soijakas­tike, tattijauhe ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 20 minuuttia. Sekoita kastikkeeseen lopuksi voi.

Vinkki Lisää umamia tomaattikastikkee­seen? Laita parmesaanin kuiva kannikka kastikkeeseen keittämisen ajaksi.

Kommentit (6)

Vierailija

Ihmetellä täytyy kun voita ehdotettiin !

Vierailija

Älkää puhuko umamista, jos ette näköjään tiedä mitä se tarkoittaa. Umami on japania, ja se tarkoittaa suomeksi likimain ”herkullinen maku” tai ”miellyttävä, ruokahalua herättävä maku”, eli siis ei ole mitään kolmen umamin makua vaan umami on yksi maun tunne.

Umami x 3

Umamia esiintyy soijassa, tomaatissa ja esim. joissain juustoissa. Eli sinällään ihan oikea nimitys.

Vierailija

Parmesaani EI ole vegetarian. Käytä korvaavaa kovaa juustoa jos valmistat ruokaa vegaanille.

Kyosei

Umamia ei esiinny missään yksittäin. Se ei ole mikään mitattava maku, eikä tuote. Umami on ns. viides perusmaku, jota ei voi kuvailla kuten esim. suolainen tai makea. Ei voi olla mitään kolmen umamin kastiketta. Umami sanana tarkoittaa ”herkullista makua, uma-mi”. Sitä ei saa purkista, vaan se syntyy oikeiden raaka-aineiden ja ennen kaikkea taitavan kokkauksen tuloksena. Kun syöt annoksen (suolaisen), joka on niin hyvää, että et pysty kuvaamaan sitä sanoin, niin silloin olet ehkä lähellä ymmärtämään mitä umami tarkoittaa.

Möröliina

Parmesaani ja kaikki muutkin juustot ja maitotuotteet nimenomaan ovat vegetaristeille sopivia (olettaen, ettei niihin ole mitään lihaperäistä lisätty). Vegetarian =/= vegan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vuohenjuuston täyteläisyys, tomaattien raikkaus ja oliivien suolaisuus pelaavat uunimunakkaassa hyvin yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunimunakas

Ainekset

8
munaa
2
dl
ruokakermaa
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
öljyä
Päälle
1
rs (70 g)
pinaattia
2
dl
kivettömiä oliiveja
1
rs
kirsikkatomaatteja
100
g
pehmeää vuohenjuustoa
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lorauta joukkoon kerma ja siivilöi perunajauhot. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Pyyhi uunivuoan (40 x 30 cm) pohja ja reunat öljyllä. Kaada munakasmassa vuokaan.
  4. Kypsennä munakasta uunin alatasolla 15 minuuttia.
  5. Kuorruta jäähtynyt munakas pinaatilla, oliiveilla ja kirsikkatomaateilla. Murenna päälle vuohenjuustoa ja lorauta oliiviöljyä.

Vinkki! Vuohenjuuston voi vaihtaa mozzarellaan.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström

Uunissa kypsyvä ricotta-kasvispannu pelastaa arjen ja sunnuntain. Tarjoa sen kanssa pastaa tai pyyhi ihanat maut talteen vaalealla maalaisleivällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Ricottapannu

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
chili
1
keltainen paprika
1
punainen paprika
300
g
fenkolia
1
rs (300 g)
kirsikkatomaatteja
½
dl
oliiviöljyä
2
rkl
tummaa balsamicoa
2
rkl
kapriksia
2
rkl
kapristen lientä
1
tl
suolaa
1
(250 g)
ricotta-juusto
2
rkl
oliiviöljyä
basilikaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Kuori ja lohko sipuli. Silppua valkosipuli ja chili. Pese ja halkaise paprikat. Poista siemenkodat. Lohko paprikat ja fenkoli reiluiksi paloiksi. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit.
  3. Lisää uunivuokaan öljy, kasvikset, balsamico, kaprikset, kapristen liemi ja suola. Sekoita.
  4. Paahda kasviksia uunissa 20 minuuttia. Nosta kasvisten keskelle kokonainen ricotta-juusto. Jatka kypsennystä 20 minuuttia.
  5. Lorauta juuston pinnalle öljyä ja silppua vuokaan tuoretta basilikaa.

Vinkki! Keitä ricotta-pannun kaveriksi pastaa tai kasta liemeen vaaleaa maalaisleipää.