Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 52 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Kuohkean, gluteenittoman veriappelsiinikakun salaisuus on keitetyistä perunoista survottu perunalumi.

Gluteeniton ja kuohkea kakku valmistuu perunalumen avulla, ilman jauhoja. Makunsa kakku saa sitruksien kuningattarelta, alkuvuodesta sesongissa olevalta veriappelsiinilta.

Kakkutaikinaa varten jauhoiset perunat keitetään ja survotaan mahdollisimman tasaisesti. Mantelijauhe tekee kakusta juuri sopivan tahmaisen, ja veriappelsiininkuoriraaste antaa paljon makua. Taikinaan vatkatut kananmunat tuovat kakkuun kuohkeutta voisokerivaahdon ja leivinjauheen lisäksi.

Jäähtynyt kakku koristellaan sokerisiirapissa karamellisoiduilla ja uunissa ihanan sitkeiksi kuivatuilla veriappelsiinin viipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 h + perunasoseen ja kakun jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Jauhoton veriappelsiinikakku

Ainekset

noin 250
g
(kuorittuja) jauhoisia perunoita
200
g
pehmeää voita
2
dl
sokeria
4
kananmunaa
2
(luomu)veriappelsiinin kuoriraaste
2
ps (à 70 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
Päälle
3
rkl
sokeria
1
veriappelsiinin mehu
Karamellisoidut veriappelsiinit
2
(luomu)veriappelsiinia
2
dl
sokeria
2
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuori ja keitä perunat kypsäksi kiehuvassa vedessä. Valuta, kuivaa ja jäähdytä vähän. Paina perunapuristimella (tai perunasurvimella huolellisesti) ilmavaksi muusiksi. Yritä saada paakut pois. Muusia on tarkoitus tulla 2 ½ dl. Jäähdytä haaleaksi.

  2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele (halkaisijaltaan 23 cm) kakkuvuoka.

  3. Vatkaa sokeri ja voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna kerrallaan samalla vatkaten. Pese veriappelsiinit huolellisesti ja raasta niiden kuoret taikinaan. Kääntele joukkoon mantelijauhe, haalea perunamuusi ja leivinjauhe. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä noin 45 minuuttia, kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun. Ota pois uunista ja jäähdytä 10 minuuttia.

  4. Sekoita sillä aikaa yhden veriappelsiinin mehu ja sokeri keskenään. Kaada kakun päälle ja anna kakun jäähtyä kokonaan jääkaapissa.

  5. Tee sillä aikaa koristeveriappelsiinit. Laita uuni 100 asteeseen ja uuniin leivinpaperilla vuorattu pelti, joka päällä on ritilä.

  6. Pese ja harjaa huolella 2 veriappelsiinia. Leikkaa hedelmät ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

  7. Mittaa paistinpannulle sokeri ja vesi ja kiehauta seos. Nosta veriappelsiiniviipaleet vierekkäin sokeriveteen. Anna porista keskilämmöllä noin 30 minuuttia, käännä viipaleita välillä. Sokerisiirappi muuttuu vähitellen kullanruskeaksi ja antaa appelsiineille karamellisoituneen pinnan.

  8. Nosta viipaleet uuniritilälle. Anna viipaleiden valua leivinpaperin päälle ja kuivua uunissa noin 30 minuuttia. Laita uuni pois päältä ja jätä veriappelsiiniviipaleet vielä uuniin siihen saakka, kunnes kakku on valmis koristeltavaksi.

Kommentit (3)

Vierailija

Leivoin munattoman kakun käyttäen aquafaba munien tilalla ja lisäsin vähän leivinjauheen määrää. Hyvin onnistui ja olisi ehkä onnistunut ilman aquafabaakin.

muna ja kana

Eli suomeksi sanottuna, käytit kikherneiden lientä... No ei tuo mikään uusi tieto ollut, että sillä voi korvata munat... Mutta tuskin makua.

Vierailija

Me munille allergiset saamme tyytyä siihen että leivonnaisiin ei tule munan makua. Munilla on käsittääkseni muita tehtäviä leivonnassa kuin maun antaminen ja harvassa leivonnaisessa voimakas munan maku on toivottava. Kikherneitten liemi/aquafaba ei maistu pahalta. En asu Suomessa ja luulin että tätä lientä kutsutaan kaikkialla aquafabaksi. Sen käyttö leivonnassa on tosiaan ollut tiedossa jo muutamia vuosia ja oli pieni vallankumous aikoinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.