
Kuohkean, gluteenittoman veriappelsiinikakun salaisuus on keitetyistä perunoista survottu perunalumi.
Gluteeniton ja kuohkea kakku valmistuu perunalumen avulla, ilman jauhoja. Makunsa kakku saa sitruksien kuningattarelta, alkuvuodesta sesongissa olevalta veriappelsiinilta.
Kakkutaikinaa varten jauhoiset perunat keitetään ja survotaan mahdollisimman tasaisesti. Mantelijauhe tekee kakusta juuri sopivan tahmaisen, ja veriappelsiininkuoriraaste antaa paljon makua. Taikinaan vatkatut kananmunat tuovat kakkuun kuohkeutta voisokerivaahdon ja leivinjauheen lisäksi.
Jäähtynyt kakku koristellaan sokerisiirapissa karamellisoiduilla ja uunissa ihanan sitkeiksi kuivatuilla veriappelsiinin viipaleilla.
Jauhoton veriappelsiinikakku
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja keitä perunat kypsäksi kiehuvassa vedessä. Valuta, kuivaa ja jäähdytä vähän. Paina perunapuristimella (tai perunasurvimella huolellisesti) ilmavaksi muusiksi. Yritä saada paakut pois. Muusia on tarkoitus tulla 2 ½ dl. Jäähdytä haaleaksi.
-
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele (halkaisijaltaan 23 cm) kakkuvuoka.
-
Vatkaa sokeri ja voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna kerrallaan samalla vatkaten. Pese veriappelsiinit huolellisesti ja raasta niiden kuoret taikinaan. Kääntele joukkoon mantelijauhe, haalea perunamuusi ja leivinjauhe. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä noin 45 minuuttia, kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun. Ota pois uunista ja jäähdytä 10 minuuttia.
-
Sekoita sillä aikaa yhden veriappelsiinin mehu ja sokeri keskenään. Kaada kakun päälle ja anna kakun jäähtyä kokonaan jääkaapissa.
-
Tee sillä aikaa koristeveriappelsiinit. Laita uuni 100 asteeseen ja uuniin leivinpaperilla vuorattu pelti, joka päällä on ritilä.
-
Pese ja harjaa huolella 2 veriappelsiinia. Leikkaa hedelmät ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
-
Mittaa paistinpannulle sokeri ja vesi ja kiehauta seos. Nosta veriappelsiiniviipaleet vierekkäin sokeriveteen. Anna porista keskilämmöllä noin 30 minuuttia, käännä viipaleita välillä. Sokerisiirappi muuttuu vähitellen kullanruskeaksi ja antaa appelsiineille karamellisoituneen pinnan.
-
Nosta viipaleet uuniritilälle. Anna viipaleiden valua leivinpaperin päälle ja kuivua uunissa noin 30 minuuttia. Laita uuni pois päältä ja jätä veriappelsiiniviipaleet vielä uuniin siihen saakka, kunnes kakku on valmis koristeltavaksi.
Leivoin munattoman kakun käyttäen aquafaba munien tilalla ja lisäsin vähän leivinjauheen määrää. Hyvin onnistui ja olisi ehkä onnistunut ilman aquafabaakin.
Eli suomeksi sanottuna, käytit kikherneiden lientä... No ei tuo mikään uusi tieto ollut, että sillä voi korvata munat... Mutta tuskin makua.
Me munille allergiset saamme tyytyä siihen että leivonnaisiin ei tule munan makua. Munilla on käsittääkseni muita tehtäviä leivonnassa kuin maun antaminen ja harvassa leivonnaisessa voimakas munan maku on toivottava. Kikherneitten liemi/aquafaba ei maistu pahalta. En asu Suomessa ja luulin että tätä lientä kutsutaan kaikkialla aquafabaksi. Sen käyttö leivonnassa on tosiaan ollut tiedossa jo muutamia vuosia ja oli pieni vallankumous aikoinaan.