Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 52 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Kuohkean, gluteenittoman veriappelsiinikakun salaisuus on keitetyistä perunoista survottu perunalumi.

Gluteeniton ja kuohkea kakku valmistuu perunalumen avulla, ilman jauhoja. Makunsa kakku saa sitruksien kuningattarelta, alkuvuodesta sesongissa olevalta veriappelsiinilta.

Kakkutaikinaa varten jauhoiset perunat keitetään ja survotaan mahdollisimman tasaisesti. Mantelijauhe tekee kakusta juuri sopivan tahmaisen, ja veriappelsiininkuoriraaste antaa paljon makua. Taikinaan vatkatut kananmunat tuovat kakkuun kuohkeutta voisokerivaahdon ja leivinjauheen lisäksi.

Jäähtynyt kakku koristellaan sokerisiirapissa karamellisoiduilla ja uunissa ihanan sitkeiksi kuivatuilla veriappelsiinin viipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 h + perunasoseen ja kakun jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Jauhoton veriappelsiinikakku

Ainekset

noin 250
g
(kuorittuja) jauhoisia perunoita
200
g
pehmeää voita
2
dl
sokeria
4
kananmunaa
2
(luomu)veriappelsiinin kuoriraaste
2
ps (à 70 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
Päälle
3
rkl
sokeria
1
veriappelsiinin mehu
Karamellisoidut veriappelsiinit
2
(luomu)veriappelsiinia
2
dl
sokeria
2
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuori ja keitä perunat kypsäksi kiehuvassa vedessä. Valuta, kuivaa ja jäähdytä vähän. Paina perunapuristimella (tai perunasurvimella huolellisesti) ilmavaksi muusiksi. Yritä saada paakut pois. Muusia on tarkoitus tulla 2 ½ dl. Jäähdytä haaleaksi.

  2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele (halkaisijaltaan 23 cm) kakkuvuoka.

  3. Vatkaa sokeri ja voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna kerrallaan samalla vatkaten. Pese veriappelsiinit huolellisesti ja raasta niiden kuoret taikinaan. Kääntele joukkoon mantelijauhe, haalea perunamuusi ja leivinjauhe. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä noin 45 minuuttia, kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun. Ota pois uunista ja jäähdytä 10 minuuttia.

  4. Sekoita sillä aikaa yhden veriappelsiinin mehu ja sokeri keskenään. Kaada kakun päälle ja anna kakun jäähtyä kokonaan jääkaapissa.

  5. Tee sillä aikaa koristeveriappelsiinit. Laita uuni 100 asteeseen ja uuniin leivinpaperilla vuorattu pelti, joka päällä on ritilä.

  6. Pese ja harjaa huolella 2 veriappelsiinia. Leikkaa hedelmät ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

  7. Mittaa paistinpannulle sokeri ja vesi ja kiehauta seos. Nosta veriappelsiiniviipaleet vierekkäin sokeriveteen. Anna porista keskilämmöllä noin 30 minuuttia, käännä viipaleita välillä. Sokerisiirappi muuttuu vähitellen kullanruskeaksi ja antaa appelsiineille karamellisoituneen pinnan.

  8. Nosta viipaleet uuniritilälle. Anna viipaleiden valua leivinpaperin päälle ja kuivua uunissa noin 30 minuuttia. Laita uuni pois päältä ja jätä veriappelsiiniviipaleet vielä uuniin siihen saakka, kunnes kakku on valmis koristeltavaksi.

Kommentit (3)

Vierailija

Leivoin munattoman kakun käyttäen aquafaba munien tilalla ja lisäsin vähän leivinjauheen määrää. Hyvin onnistui ja olisi ehkä onnistunut ilman aquafabaakin.

muna ja kana

Eli suomeksi sanottuna, käytit kikherneiden lientä... No ei tuo mikään uusi tieto ollut, että sillä voi korvata munat... Mutta tuskin makua.

Vierailija

Me munille allergiset saamme tyytyä siihen että leivonnaisiin ei tule munan makua. Munilla on käsittääkseni muita tehtäviä leivonnassa kuin maun antaminen ja harvassa leivonnaisessa voimakas munan maku on toivottava. Kikherneitten liemi/aquafaba ei maistu pahalta. En asu Suomessa ja luulin että tätä lientä kutsutaan kaikkialla aquafabaksi. Sen käyttö leivonnassa on tosiaan ollut tiedossa jo muutamia vuosia ja oli pieni vallankumous aikoinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Paksulla vaniljakastikkeellä täytetyt karviaispullat hurmaavat makean ja kirpeän yhdistelmällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviaispullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
7–7½
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää leivontamargariinia
TÄYTE
4
dl
maitoa
2
ps (à 63 g)
vaniljakastikejauhetta
3
dl
punaisia karviaisia
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
VOITELUUN
1
muna
(raesokeria)

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan jauhoja ja vatkaa maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.

  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

  3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito kulhoon ja vatkaa kastikejauhe joukkoon. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin.

  4. Muotoile kohonnut taikina tangoksi. Leikkaa tangosta 12 palaa. Pyörittele palat pikkupulliksi kahden leivinpaperin päälle. Jätä kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia.

  5. Laita karviaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.

  6. Ota juomalasi tai muki, jonka pohjan halkaisija on 6–7 cm. Kasta lasin pohja jauhoissa ja paina sillä pulliin syvennys. Toista painallukset, ja voitele pullien reunat munalla.

  7. Jaa syvennyksiin vaniljakastiketta ja annostele päälle karviaisia. Koristele halutessasi raesokerilla.

  8. Paista pullia 200 asteessa 12–14 minuuttia.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.