Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
Riikka Kaila

Tikkataulukakku on napakymppi tarjottava kaikissa kesän mökkibileissä! Kakku valmistuu nyt niin muodikkaalla kehämäisellä raidoitustekniikalla, joka ei ole niin vaikea kuin miltä näyttää. Seuraa ohjetta ja katso tekniikan yksityiskohdat videolta!

Leivonnasta kiinnostuneet eivät ole voineet olla törmäämättä Kinuskikissan sateenkaari- ja seeprakakkuihin. Toki näitä rengasmaisesti koottuja kakkuja on näkynyt jo aiemminkin eri lähteissä, mutta nyt ne ovat entistä suositumpia.

Täällä Sopassa olemme jo sen verran kesämielellä, että aloimme haaveilla mökkimaastoon sopivasta kesäkakusta. Rengasmainen kakkutekniikka sai meidät kehittämään tämän huiman tikkataulukakun, joka on mieletön kesäjuhlatarjottava. Varaudu kuvaamaan kakun valmistuksesta video (tai hyödynnä meidän kuvaamaamme tekniikkavideota), sillä vieraasi haluavat varmasti nähdä, miten upeat ja tasaiset renkaat kakkuun syntyivät.

Valko-vihreä kakku sai maukseen luonnollisesti valkosuklaan, mintun ja limetin. Jos mielestäsi tikkataulun kuuluu olla musta-valkoinen, vaihda limetti ja minttu salmiakkiin tai lakritsiin. Lisää värilliseen massaan elintarvikeväriä voimistamaan vihreää (tai mustaa) väriä. Numerot ja napakymppi syntyvät marsipaanista tai muusta muotoiltavasta koristelumassasta.

Uskaltaudu rohkeasti kokeilemaan tikkataulun valmistusta! Kriittinen kohta on massan koostumus: Sen on oltava todella juoksevaa, jolloin kerrokset valuvat kauniisti toistensa sisään. Notkista massaa tarvittaessa tilkalla maitoa. Pieni nesteen lisäys ei vaikuta kakun hyytymiseen, sillä liivatemäärä on suuri. Kakun kokoamisessa kannattaa olla melko reipas, sillä massa alkaa jähmettyä melko nopeasti.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
3 tuntia

Tikkataulukakku

Ainekset

Pohja
175
g
keksejä (esim. digestive tai bastogne)
75
g
voita
Täyte
1
ruukku
minttua
1
limetin raastettu kuori
8
liivatelehteä
2
limetin mehu
200
g
valkosuklaata
5
dl
vispikermaa
500
g
löysää maustamatonta jogurttia
1/2
dl
tomusokeria
½-1
dl
maitoa
vihreää elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1. Pingota halkaisijaltaan 24 senttiseen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
  2. Murskaa keksit monitoimikoneella tai kestävän pakastuspussin sisällä esimerkiksi kaulimella painelemalla. Sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon.
  3. Painele muru vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi ja siirrä jähmettymään jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Nypi mintunlehdet sauvasekoittimen kulhoon ja raasta joukkoon myös limetin kuori. Lisää kulhoon muutama ruokalusikallinen jogurttia ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Voit halutessasi myös paseerata seoksen. Jätä seos odottamaan.
  5. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata mikrossa jaksoittain, välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  6. Laita liivatteet likoamaan reiluun kylmään veteen viideksi minutiksi. Purista limettien mehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Nosta pehmenneet liivatteet vedestä ja purista kuiviksi. Liuota liivatteet kuumaan limettimehuun. Jätä seos jäähtymään.
  7. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Sekoita joukkoon jogurtti. Lisää kerma-jogurttiseoksen joukkoon valkosuklaa voimakkaasti sekoittaen. Lisää massaan samalla tavalla liivateseos.
  8. Kaada puolet täytteestä toiseen kulhoon ja lisää siihen minttu-limenkuoriseos. Värjää massa vihreäksi elintarvikevärillä.
  9. Notkista valkoinen täyte maidolla juoksevaksi.
  10. Ota pohja jääkaapista. Aloita kakun kokoaminen kaatamalla valkoista seosta noin 1 dl keskelle pohjaa. Kaada samantien valkoisen täytteen päälle vihreää täytettä noin 1 dl. Kaada täyte yhteen kohtaan, jolloin se leviää kauniina rengasmaisena kakun reunoja kohti. Jatka samaan tapaan vuorotellen kummankin värisellä täytteellä (katso tekniikka videolta). Toimi melko nopeasti, jotta täyte pysyy riittävän juoksevana. Jos täyte alkaa paksuuntua, se ei valu enää kauniisti renkaiksi. Jatka, kunnes kaikki täytteet on käytetty. Siirrä kakku jähmettymään jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.
  11. Muotoile koristeet (kakun punainen keskusta ja numerot) punaisesta ja mustasta marsipaanista tai sokerimassasta ja asettele paikoilleen juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (4)

Mia Basli
Seuraa 
Liittynyt17.6.2015

hei. kuullostaa hyvältä. millä voisin korvata liivatteen?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Valitettavasti tätä kakkua on vaikea tehdä ilman liivatetta, joka hyydyttää löysän kermamassan tehokkaasti. Tikkataulukoristelun voi toki tehdä myös tavallisen täytekakun päälle esimerkiksi marsipaanista tai sokerimassasta.

Maija_9
Seuraa 
Liittynyt18.6.2015

Hauska kakku! :) Tuleeko tomusokeri kermavaahdon joukkoon vai missä vaiheessa se käytetään?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Tomusokeri kannattaa lisätä vaahdotettuun kermaan. Lisäämme tarkennuksen ohjeeseen, kiitos valppaudesta!

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Makoisat mustikkadonitsit paistuvat uunissa ilman taikinan kohotusta ja rasvankäryä. Maussa on myös ripaus appelsiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkadonitsit

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
sokeria
1
tl
soodaa
½
tl
leivinjauhe
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa
1
dl
maustamatonta jugurttia
½
dl
rypsiöljyä
1
kananmuna
1
appelsiinin kuori raastettuna
1
dl
mustikoita
KUORRUTUS
dl
tomusokeria
½
dl
maitoa
2
rkl
mustikkasosetta
1
tl
vaniljasokeria
RAIDAT
100
g
tummaa suklaata
1
tl
voita

Työvaiheet

  1. Voitele donitsipelti. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Sekoita yhteen maito, jugurtti, öljy ja muna. Yhdistä seos kuiviin aineisiin. Raasta joukkoon appelsiinin kuori. Sekoita vain kevyesti. Lusikoi taikina pursotuspussiin.

  3. Pursota taikinaa donitsivuokaan suunnilleen syvennysten puoliväliin saakka. Jaa mustikat taikinan päälle ja paina ne kevyesti taikinan sekaan.

  4. Paista donitseja uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna leivonnaisten levähtää viisi minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle.

  5. Sekoita kuorrutteen ainekset. Valele donitsien sileä pinta kuorrutteella. Anna kovettua.

  6. Sulata suklaa ja voi mikrossa. Valuta raitoja donitseille.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Vanilja maistuu sekä kermaisessa täytteessä että mureassa taikinassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vaniljainen punaherukkapiirakka

Ainekset

100
g
leivontamargariinia
1
dl
sokeria
1
muna
dl
gluteenitonta jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
vaniljasokeria
TÄYTE
4
dl
punaherukoita
1
prk (200 g)
kermaviiliä (ei kevyt)
1
muna
½
dl
sokeria
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kulhossa. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat ainekset keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

  2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä marjat päälle.

  3. Sekoita kermaviili, muna ja sokeri keskenään. Levitä seos marjojen päälle.

  4. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa 25–30 minuuttia.