Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
Riikka Kaila

Tikkataulukakku on napakymppi tarjottava kaikissa kesän mökkibileissä! Kakku valmistuu nyt niin muodikkaalla kehämäisellä raidoitustekniikalla, joka ei ole niin vaikea kuin miltä näyttää. Seuraa ohjetta ja katso tekniikan yksityiskohdat videolta!

Leivonnasta kiinnostuneet eivät ole voineet olla törmäämättä Kinuskikissan sateenkaari- ja seeprakakkuihin. Toki näitä rengasmaisesti koottuja kakkuja on näkynyt jo aiemminkin eri lähteissä, mutta nyt ne ovat entistä suositumpia.

Täällä Sopassa olemme jo sen verran kesämielellä, että aloimme haaveilla mökkimaastoon sopivasta kesäkakusta. Rengasmainen kakkutekniikka sai meidät kehittämään tämän huiman tikkataulukakun, joka on mieletön kesäjuhlatarjottava. Varaudu kuvaamaan kakun valmistuksesta video (tai hyödynnä meidän kuvaamaamme tekniikkavideota), sillä vieraasi haluavat varmasti nähdä, miten upeat ja tasaiset renkaat kakkuun syntyivät.

Valko-vihreä kakku sai maukseen luonnollisesti valkosuklaan, mintun ja limetin. Jos mielestäsi tikkataulun kuuluu olla musta-valkoinen, vaihda limetti ja minttu salmiakkiin tai lakritsiin. Lisää värilliseen massaan elintarvikeväriä voimistamaan vihreää (tai mustaa) väriä. Numerot ja napakymppi syntyvät marsipaanista tai muusta muotoiltavasta koristelumassasta.

Uskaltaudu rohkeasti kokeilemaan tikkataulun valmistusta! Kriittinen kohta on massan koostumus: Sen on oltava todella juoksevaa, jolloin kerrokset valuvat kauniisti toistensa sisään. Notkista massaa tarvittaessa tilkalla maitoa. Pieni nesteen lisäys ei vaikuta kakun hyytymiseen, sillä liivatemäärä on suuri. Kakun kokoamisessa kannattaa olla melko reipas, sillä massa alkaa jähmettyä melko nopeasti.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
3 tuntia

Tikkataulukakku

Ainekset

Pohja
175
g
keksejä (esim. digestive tai bastogne)
75
g
voita
Täyte
1
ruukku
minttua
1
limetin raastettu kuori
8
liivatelehteä
2
limetin mehu
200
g
valkosuklaata
5
dl
vispikermaa
500
g
löysää maustamatonta jogurttia
1/2
dl
tomusokeria
½-1
dl
maitoa
vihreää elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1. Pingota halkaisijaltaan 24 senttiseen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
  2. Murskaa keksit monitoimikoneella tai kestävän pakastuspussin sisällä esimerkiksi kaulimella painelemalla. Sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon.
  3. Painele muru vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi ja siirrä jähmettymään jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Nypi mintunlehdet sauvasekoittimen kulhoon ja raasta joukkoon myös limetin kuori. Lisää kulhoon muutama ruokalusikallinen jogurttia ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Voit halutessasi myös paseerata seoksen. Jätä seos odottamaan.
  5. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata mikrossa jaksoittain, välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  6. Laita liivatteet likoamaan reiluun kylmään veteen viideksi minutiksi. Purista limettien mehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Nosta pehmenneet liivatteet vedestä ja purista kuiviksi. Liuota liivatteet kuumaan limettimehuun. Jätä seos jäähtymään.
  7. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Sekoita joukkoon jogurtti. Lisää kerma-jogurttiseoksen joukkoon valkosuklaa voimakkaasti sekoittaen. Lisää massaan samalla tavalla liivateseos.
  8. Kaada puolet täytteestä toiseen kulhoon ja lisää siihen minttu-limenkuoriseos. Värjää massa vihreäksi elintarvikevärillä.
  9. Notkista valkoinen täyte maidolla juoksevaksi.
  10. Ota pohja jääkaapista. Aloita kakun kokoaminen kaatamalla valkoista seosta noin 1 dl keskelle pohjaa. Kaada samantien valkoisen täytteen päälle vihreää täytettä noin 1 dl. Kaada täyte yhteen kohtaan, jolloin se leviää kauniina rengasmaisena kakun reunoja kohti. Jatka samaan tapaan vuorotellen kummankin värisellä täytteellä (katso tekniikka videolta). Toimi melko nopeasti, jotta täyte pysyy riittävän juoksevana. Jos täyte alkaa paksuuntua, se ei valu enää kauniisti renkaiksi. Jatka, kunnes kaikki täytteet on käytetty. Siirrä kakku jähmettymään jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.
  11. Muotoile koristeet (kakun punainen keskusta ja numerot) punaisesta ja mustasta marsipaanista tai sokerimassasta ja asettele paikoilleen juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (4)

Mia Basli
Seuraa 
Liittynyt17.6.2015

hei. kuullostaa hyvältä. millä voisin korvata liivatteen?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Valitettavasti tätä kakkua on vaikea tehdä ilman liivatetta, joka hyydyttää löysän kermamassan tehokkaasti. Tikkataulukoristelun voi toki tehdä myös tavallisen täytekakun päälle esimerkiksi marsipaanista tai sokerimassasta.

Maija_9
Seuraa 
Liittynyt18.6.2015

Hauska kakku! :) Tuleeko tomusokeri kermavaahdon joukkoon vai missä vaiheessa se käytetään?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Tomusokeri kannattaa lisätä vaahdotettuun kermaan. Lisäämme tarkennuksen ohjeeseen, kiitos valppaudesta!

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Frendien seitsemännellä kaudella (2001) kaverusten ovelle toimitettiin vahingossa niin herkullista juustokakkua, ettei nauttimista estänyt edes herkun putoaminen rappukäytävään.
Frendien seitsemännellä kaudella (2001) kaverusten ovelle toimitettiin vahingossa niin herkullista juustokakkua, ettei nauttimista estänyt edes herkun putoaminen rappukäytävään.
Paistettu juustokakku on amerikkalainen klassikko. Kasaa kaikin mokomin kakun päälle marjoja ja lorauta vaahterasiirappia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

New Yorkin juustokakku

Ainekset

150
g
voita
½
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
muna
rkl
kylmää vettä
Täyte
150
g
voita
500
g
rahkaa
1
prk (150 g)
ranskankermaa
3
munaa
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
sitruunankuorta
2
rkl
perunajauhoja
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota irtopohjavuoan (ø 20–24 cm) pohjalle leivinpaperi.
  2. Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää jauhot, muna ja vesi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.
  3. Sulata voi. Lisää joukkoon rahka ja ranskankerma. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset.
  4. Lisää keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri rahkaseokseen. Raasta joukkoon sitruunan kuorta. Lisää myös perunajauhot ja suola.
  5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita rahkaseos ja valkuaisvaahto. Kaada täyte vuokaan.
  6. Paista juustokakkua uunissa noin tunnin. Anna kakun jäähtyä rauhassa ja säilytä yön yli jääkaapissa.
  7. Nauti kakku marjojen kanssa.

Vinkki! Rahkan voi vaihtaa 400 grammaan maustamatonta tuorejuustoa, mutta rahkatäyte on kevyempää ja kuohkeampaa.