Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Perinteisesti valmistettu sima saa tekeytyä jääkaapissa viikon ennen tarjoilua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 5½ l
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 1 viikko
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen sima

Ainekset

5
l
vettä
4
dl
fariinisokeria
4
dl
sokeria
2
luomusitruunaa
herneen kokoinen pala hiivaa
Pullottamiseen
sokeria ja rusinoita

Työvaiheet

  1. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi. Liuota joukkoon sokerit. Nosta liedeltä.
  2. Pese sitruunat huolellisesti. Vedä kuorimaveitsellä kuoren keltaisesta osasta ohuita suikaleita. Poista valkoinen kuoriosa ja viipaloi sitruunat. Lisää kuorisuikaleet ja sitruunaviipaleet nesteen joukkoon. Lisää loppu vesi joukkoon kylmänä ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi.
  3. Liuota hiivanokare nestetilkkaan ja sekoita juomaan. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
  4. Annostele hyvin pestyihin pulloihin teelusikallinen sokeria ja rusinoita pulloa kohden.
  5. Siivilöi ja pullota sima. Siirrä pullot kylmään. Sima valmistuu viileässä noin viikossa.

Vinkki! Jos haluat punnita sokerin määrän tarkasti, 4 dl fariinisokeria on 280 grammaa ja 4 dl sokeria 340 grammaa.

Kommentit (1)

Vette

Jokapaikasta puuttuu simalle tärkeä ohje. Olen huomannut eri foorumeilla silloin tällöin kommenttikentissä, että simaan ei ole tullut happoja ja se maistuu sokeriliemeltä. Minullakin kävi aikoinaan samoin. Kunnes keksin, mistä se johtui. Tätä ei lue missään: Ennenkuin alat pullottamaan simaa ämpäristä, SEKOITA sima! Tällöin hiiva, joka on sangon pohjalla, sekoittuu nesteeseen tasaisesti. Silloin myös pulloihin tulee tasaisesti sitä hiivaa. Silloin onnistut varmasti! Tietysti ennen sekoittamista pitää katsoa, että sima ämpärissä poreilee. Jos ei, niin hiiva on laitettu liian kylmään (käyminen ei ole edes alkanut) tai liian kuumaan (hiivan bakteerit ovat kuolleet) veteen. Jos poreilua ei ole, epäonnistut. Itselläni on digitaalinen kinkunpaistomittari. Liotan tuorehiivan sankoon kun vesi on 39 astetta. Toivottavasti tämä auttaa joitakin ihmisiä? Moni pähkäilee varmasti myös tuon "kädenlämpöisen" astemäärää, mitä ei myös meinaa löytyä mistään. Muuten sitten noilla yleisillä ohjeilla eteenpäin vaikka tästä yläpuolelta. Sitä sitruunan valkoista osaa ei suositella laitettavan sankoon. Se tekee simasta kitkerän makuista. Ja itse en viipaloi sitruunaa vaan kuorin sen ja sen jälkeen puristan sitruunan mehut sankoon mehupuristimella. Se antaa simaan myös kivasti vähän hedelmälihanpaloja. Jotkut haluaa kuitenkin "kirkasta" simaa jolloin viipaleet on parempi vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Heleä Campari-mansikkahillo nautitaan auringonpaisteessa vaniljajätskin kanssa. Appelsiinilta maistuva mansikkahillo on niin hyvää, että sitä tekee mieli popsia lusikalla purkista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
20 minuutia
Vaikeustaso
Helppo

Campari-mansikkahillo

Ainekset

1
l (noin 500 g)
mansikoita
1
rkl
appelsiinin kuorta raastettuna
1
dl
appelsiinin mehua
3
dl
hillo-marmeladisokeria
dl
Camparia

Työvaiheet

  1. Puhdista mansikat ja poista kannat. Laita marjat kattilaan.
  2. Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta appelsiinin kuoren pinnasta 1 rkl kuoriraastetta. Halkaise hedelmä ja purista puolikkaasta noin 1 dl mehua kattilaan marjojen joukkoon. Kuori ja pilko toinen puolikas, laita hedelmäpalat kattilaan.
  3. Lämmitä kattilaa liedellä, kunnes marjat pehmenevät. Lisää hillo-marmeladisokeri, kiehauta ja laske lämpöä. Anna hillon poreilla hiljalleen 5 minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja lisää Campari.
  5. Purkita hillo kuumentamalla puhdistettuihin tölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä pöydällä. Säilytä viileässä.

Vinkki! Pilko valmiin kuuman hillon joukkoon tuoreita mansikoita sattumiksi. Camparia muistuttavaa aperitiivia saa alkoholittomana Crodino-nimellä.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Jättiviineri valmistuu lehtevästä valmistaikinasta pikavauhtia. Toffee ja tuoreet vadelmat vievät kielen, ja tupsaus tomusokeria viimeistelee koko komeuden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeejättiviineri

Ainekset

1
iso lehtitaikinalevy (600 g)
1
prk
vaniljakreemiä esim. Valio (200 g)
1
prk
karamellisoitua, kondensoitua maitoa
Lisäksi
1
muna voiteluun
l
vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina suoraan leivinpaperille hieman ohuemmaksi levyksi (n. 30 x 20 cm). Suorista reunat tarvittaessa taikinapyörällä.
  2. Vedä terävällä veitsellä pintaviilto noin 2 cm:n päähän levyn reunoilta. Pistele taikinaa keskeltä haarukalla, niin se ei kohoa paiston aikana. Voitele ulkoreuna kananmunalla.
  3. Vedä taikinalevy leivinpaperilla pellille. Levitä vaniljakreemi tasaisesti pohjalle, mutta jätä reunat tyhjiksi. Lusikoi kondensoitu maito nokareina kreemin päälle. Vedä lusikan kuperalla puolella toffee pyörteiksi.
  4. Käännä voideltuja taikinareunoja kevyesti ylöspäin. Nipistä taikinaa kulmista yhteen niin, että reunat pysyvät koholla paremmin.
  5. Kypsennä viineriä 200-asteisen uunin alaosassa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  6. Lado tuoreet vadelmat pinnalle. Siivilöi tomusokeria päälle.