
Raparperin ja ruusuveden makuinen kukkakakku saa hunnuksen koko kedollisen kukkasia.
Kukkien hyödyntäminen leivonnassa ja ruokien koristelussa on ollut pari vuotta kovassa nosteessa. Eikä mikään ihme, sillä jopa omalta pihalta voi löytyä ainekset kesän kauneimpien leivosten koristeluun.
Syötäviä luonnonkukkia on paljon, esimerkiksi päivänkakkara, apila, ruiskukka, kissankello ja syreeni. Ruoanlaittoon tai leivontaan käytettäessä tulee pitää huoli, että kukat on kerätty puhtaalta paikalta, eikä esimerkiksi isojen teiden varsilta. Kukat kannattaa myös käydä läpi hyönteisten varalta.
Tässä kakussa kukkia on koristelun lisäksi tuorejuusto-tomusokeritäytteessä. Kakkupohjassa makua antaa ruusuvedellä maustettu raparperisose.
Kukkaniittykakku
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä raparperi vedessä pehmeäksi. Lisää öljy ja ruusuvesi, soseuta ja anna jäähtyä.
- Kuumenna uuni 180 asteeseen. Yhdistä kuivat ainekset kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet munavaahtoon muutamassa erässä nostellen. Lisää raparperisose ja sekoita tasaiseksi.
- Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle reunalliselle uunipellille. Paista uunissa 20–25 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
- Tee kuorrutus. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa voi ja tuorejuusto kuohkeaksi, lisää tomusokeria sähkövatkaimen hitaalla asetuksella vatkaten. Sekoita ruusuvesi ja 2 dl kukkia kuorrutteeseen. Jätä loput kukat koristeluun.
- Puolita kakkupohja. Levitä kolmasosa kuorrutuksesta toiselle kakkulevylle, nosta toinen levy päälle ja levitä loppu kuorrute kakulle. Koristele kakku kauttaaltaan kukilla.
Liikaa kukkia. En edes maistaisi tuollaista.
Todella kaunis ja varmasti hyvän makuinen kakku. Aion leipoa vegaanisena. Kukkia voi laittaa vähemmän, esim. vaikka muutamia ruusun terälehtiä tai koristella aivan muuten mikäli syötävät kukat tuntuvat vastenmielisiltä.