Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 121 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Laura Kaapro

Syvänmakuinen currykastike ja pehmeäksi keitetyt kananmunat ovat täydellinen yhdistelmä. Tarjoa kananmunacurry basmati- tai jasmiiniriisin kanssa.

Kananmunacurryn maku perustuu itse tehtyyn currytahnaan. Kerralla sitä tulee reilusti, joten samalla vaivalla saa tahnaa ainakin pariin ruokaan. Tahna säilyy hyvin jääkaapissa tiiviissä purkissa ja sen voi myös pakastaa kerta-annoksina.

Currytahnaan ei tarvita kovin erikoisia aineksia. Paljon mausteita käyttävällä kuivamausteet saattavat löytyä jo valmiina kaapista.

Kananmunacurryn ihanuus perustuu maustetahnasta valmistettuun lempeän kermaiseen kastikkeeseen sekä pehmeiksi keitettyihin kananmuniin. Tärkeää on lisätä kananmunat kastikkeeseen vasta lopuksi, jolloin ne säilyttävät pehmeytensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min + 30 min currytahnan valmistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen kananmunacurry

Ainekset

8
kananmunaa
puolet currytahnasta eli noin 2–2 ½ dl currytahnaa (ks. ohje alla)
400
g
hyvää tomaattimurskaa
4
dl
kookosmaitoa
1
tl
suolaa
Tarjoiluun
keitettyä basmati- tai jasmiiniriisiä

Työvaiheet

  1. Keitä kananmunia 6 minuuttia, jolloin ne jäävät sisältä valuviksi. Upota kananmunat jääveteen tai valuta nopeasti keittovesi pois ja laske päälle mahdollisimman kylmää vettä hanasta. Vesi kannattaa jättää juoksemaan kattilan päälle joksikin aikaa, jotta kananmunien kypsyminen loppuu ja kuoret irtoavat mahdollisimman helposti. Jätä kananmunat odottamaan.
  2. Yhdistä kattilassa currytahna, tomaattimurska, kookosmaito ja suola. Kuumenna ja anna hautua hiljalleen poreillen kannen alla välillä sekoitellen 20–30 minuuttia, jotta maut sulautuvat toisiinsa.
  3. Curryn hautuessa keitä riisi.
  4. Kuori kananmunat ja lisää ne kokonaisina curryyn. Käännä lämpö pois ja anna kananmunien lämmetä hetki, mutta koeta olla kypsentämättä niitä enempää.
  5. Tarjoa mausteinen kananmunacurry keitetyn riisin kanssa.

Currytahna

Ainekset

4 isoa tai 6
pienehköä sipulia (600 g)
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä (30 g)
6
valkosipulinkynttä (30 g)
3
punaista chiliä
1
dl + 1 rkl
rypsiöljyä
70
g
tomaattipyreetä (pieni tlk) tai 2 rkl
2
tl
jauhettua korianteria
2
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
jauhettua paprikaa
1
tl
jauhettua kurkumaa
1
tl
jauhettua garam masalaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipulit, inkivääri, valkosipuli ja chilit (siemenineen). Kuumenna 1 dl rypsiöljyä pinnoitetussa kattilassa tai kannellisessa paistokasarissa. Paista sipuleita kovalla lämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä.
  2. Peitä kannella ja hauduta sipuleita miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat aivan pehmeitä.
  3. Lisää inkivääri-, valkosipuli- ja chilisilppu. Nosta lämpöä ja kääntele seosta viitisen minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kääntele vielä hetki.
  4. Kaada seos kulhoon.

  5. Ota pieni kulho tai lasi ja sekoita kaikki mausteet yhteen.

  6. Mittaa 1 rkl rypsiöljyä samaan kattilaan tai paistokasariin, jota käytit sipulien hauduttamiseen.

  7. Kuumenna öljy ja lisää mausteseos.

  8. Paahda mausteita 1–2 minuuttia koko ajan sekoitellen (varo, etteivät mausteet kärähdä). Kaada mausteseos sipuliseoksen joukkoon.

  9. Lisää suola. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella.

HUOM! Tämä seos riittää kahteen curryyn, joten jaa seos kahteen osaan. Pakasta ylimääräinen annos tai laita se jääkaappiin kannelliseen rasiaan, jossa se säilyy 1–2 viikkoa.

HUOM! Mausteet on mitattu tl-mitalla. Jos käytät tavallista teelusikkaa, mittaa kukkurallisia lusikallisia.

Kommentit (8)

Pannari

Mielenkiintoinen ohje. Vaihtelua shatshukalle. Ensin ajattelin että mitä? kananmunia ja tomaatteja? Mutta sitten tuli mieleen shatshuka. Se ainakin on hyvää niin miksi ei tämäkin.

Pannari

Tarkoitin shakshukaa.

Käyttäjä5418
Seuraa 
Liittynyt18.10.2017

En oikein pidä rypsiöljyn mausta, voiko sen vaihtaa oliiviöljyyn.
T. Ulla

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, kyllä curry onnistuu muullakin öljyllä.

Vierailija

Garam masalaa?!? Sehän tuon maun määrää ja se on monimutkainen mausteseos siinä missä currytahnakin, niin eikö se tahnakin kannata ostaa suoraan kaupasta ja jättää värkkääminen muille? Tai tehdä sitten ihan oikeasti tuo tahna itse pitkän kaavan mukaan. Tää on vähän kuin Remonttireiskan hommat aikoinaan. "lyön tässä vielä tämän yhden (ja ainoan) naulan, niin tämä 300 neliöinen terassi onkin valmis".

lisää ötyä

Turhan lepsu mauste tuo curry. Maustan aina ruuat, joissa kananmuna on tärkein aines, cayennepulverilla, sillon ei suolaa tarvitse ollenkaan. Toisaalta, mitä merkitystä on sillä, että chili on punaista? Ei muuta merkitystä, kuin että se on punaista. Jos ummistaa silmät, ei erota keltaisesta chilistä. Itse olen viljellyt n 30 eri chililajia, nytkin kasvamassa kahdeksan lajia, kaikille tulee käyttöä, kun sato kypsyy. Opiskeluaikana tein seitsemän chilin chutney:a, monet opiskelijakaverit tykkäsivät ja kyselivät resepiä. Muuten, currystä on Intiassa yhtä monta reseptiä kuin on kyliä.

El Bullamullah

Itse käytän gheetä paistamisessa enkä käytä kookosmaitoa, kuten ei aitoon munacurryyn kuulukaan.

Vierailija

Aitoja munacurryja on monenlaisia. Jotkut intialaiset laittavat munacurryyn joskus kermaa, kookosmaitoa tai cashewpähkinöitä mutta tavallisesti curry laitetaan ilman niitä. On mukava seurata intialaisia ruokablogeja ja instaa. Intialainen keittiö on todella monimuotoinen ja sopii ihanteellisesti meille jotka olemme ovo-lakto-kasvissyöjiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Josefiina Baraka KUVA Outi Pyhäranta

Japanilaista goma-kastiketta mukaileva seesamikastike sopii loistavasti esimerkiksi kaalisalaatin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 2 dl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Seesamikastike salaatille

Ainekset

4
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä
4
rkl
majoneesia
½–1
rkl
riisiviinietikkaa
3
tl
soijaa (japanilaista soijakastiketta, jos saatavilla)
2–3
tl
sokeria
4
tl
paahdettua seesamiöljyä
2
tl
tahinia
1
tl
dijon-sinappia (tuo hyvää makua, muuta ei ole täysin välttämätöntä)

Työvaiheet

  1. Jos valmiiksi paahdettuja seesaminsiemeniä ei ole saatavilla, paahde ne kuumalla ja kuivalla pannulla (ilman öljyä tai muuta rasvaa). Seesaminsiemenet paahtuvat erittäin nopeasti. Anna niiden jäähtyä hetki.
  2. Sekoita kaikki ainekset haarukalla hyvin yhteen.

  3. Maistele.

  4. Jos kaipaat vielä enemmän hapokkuutta, lisää riisiviinietikkaa varovaisesti pieniä määriä. Aloita puolikkaalla tai kokonaisella ruokalusikallisella ja lisää maun mukaan tarvittaessa lisää, mutta kerrallaan hyvin varovaisesti. Maistele välissä.

  5. Kastikkeelle tekee hyvää maustua yön yli jääkaapissa, mutta sitä voi lisätä salaattiin myös heti. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1587 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Tämä nopea kastike valmistuu lähes täysin kuivakaapin antimista. Vinkki: voit halutessasi korvata tuoreen paprikan paahdetulla purkkipaprikalla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kastike kuivakaapin aarteista

Ainekset

1
pieni punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
punainen paprika
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
1
tlk
kikherneitä
1
tlk
kokonaisia tomaatteja
½
dl
tomaattipyreetä
½
kasvisliemikuutio
rkl
srirachaa
1
dl
maapähkinätahnaa
400
ml
kookosmaitoa
1
dl
vettä
(suolaa)
TARJOILUUN
korianteria tai basilikaa sekä riisiä tai höyrytettyä parsakaalia

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele punasipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi paprika. Paista kasviksia suolan kanssa viisi minuuttia öljyssä.

  2. Valuta ja huuhdo kikherneet ja lisää loput ainekset. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta noin 20 minuuttia. (Mausta tarvittaessa suolalla.)

  3. Hienonna päälle yrttejä. Tarjoa riisin tai höyrytetyn parsakaalin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 75 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Perinteinen mätidippi nousee aivan uudelle tasolle, kun ranskankerman joukkoon sekoitetaan uunissa paahdettua kermaa. 

Bliniaika on parhaimmillaan ja se tarkoittaa kuohkeita, pinnaltaan rapeaksi paistettuja lättyjä sekä herkullisia lisukkeita.

Tällä reseptillä teet parhaista parhaimman mätidipin, joka täyteläinen ja hennon paahteinen. Niksi on sekoittaa ranskankerman joukkoon paahdettua kermaa.

...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahtokerma-mätidippi

Ainekset

2
dl
kuohukermaa
1
salottisipuli
1–2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
100
g
siian- tai muikunmätiä
1
prk (200 g)
ranskankermaa
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Kaada kerma uuninkestävään pieneen vuokaan (20 cm x 20 cm). Paahda kermaa 225-asteisessa uunissa keskitasolla 15–20 minuuttia, kunnes se on saanut ruskean pinnan. Jäähdytä huoneenlämmössä.

  2. Kaavi kerma vuoasta kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.

  3. Kuori ja hienonna sipuli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista 1 rkl mehua.

  4. Sekoita dipin ainekset kulhossa, jätä mätiä koristeluun. Tarjoa sipsien kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3180 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Mätidippi onnistuu myös vegaanisesti, kun käyttää merilevävalmistetta ja kasvipohjaista fraichea. Mausteita ja yrttejä voi käyttää hieman normaalia reilummin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen mätidippi

Ainekset

2
kevätsipulia
¼
ruukku tilliä
1
limetti
1
prk (200 g)
kaurafraichea
1
tl
roseepippuria
¾
tl
suolaa
1
prk (170 g)
merilevävalmistetta (esim. Caviart)
LISÄKSI
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Hienonna kevätsipuli ja tilli. Pese limetti, raasta sen vihreä kuoriosa hienoksi ja purista mehu.

  2. Laita kaurafraiche kulhoon. Lisää kevätsipuli, tilli, limetin kuori ja mehu sekä roseepippuri ja suola.

  3. Kääntele joukkoon puolet merilevävalmisteesta. Lisää loput dipin pinnalle. Tarjoa perunalastujen kanssa.

Kommentit (0)