
Syvänmakuinen currykastike ja pehmeäksi keitetyt kananmunat ovat täydellinen yhdistelmä. Tarjoa kananmunacurry basmati- tai jasmiiniriisin kanssa.
Kananmunacurryn maku perustuu itse tehtyyn currytahnaan. Kerralla sitä tulee reilusti, joten samalla vaivalla saa tahnaa ainakin pariin ruokaan. Tahna säilyy hyvin jääkaapissa tiiviissä purkissa ja sen voi myös pakastaa kerta-annoksina.
Currytahnaan ei tarvita kovin erikoisia aineksia. Paljon mausteita käyttävällä kuivamausteet saattavat löytyä jo valmiina kaapista.
Kananmunacurryn ihanuus perustuu maustetahnasta valmistettuun lempeän kermaiseen kastikkeeseen sekä pehmeiksi keitettyihin kananmuniin. Tärkeää on lisätä kananmunat kastikkeeseen vasta lopuksi, jolloin ne säilyttävät pehmeytensä.
Mausteinen kananmunacurry
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä kananmunia 6 minuuttia, jolloin ne jäävät sisältä valuviksi. Upota kananmunat jääveteen tai valuta nopeasti keittovesi pois ja laske päälle mahdollisimman kylmää vettä hanasta. Vesi kannattaa jättää juoksemaan kattilan päälle joksikin aikaa, jotta kananmunien kypsyminen loppuu ja kuoret irtoavat mahdollisimman helposti. Jätä kananmunat odottamaan.
- Yhdistä kattilassa currytahna, tomaattimurska, kookosmaito ja suola. Kuumenna ja anna hautua hiljalleen poreillen kannen alla välillä sekoitellen 20–30 minuuttia, jotta maut sulautuvat toisiinsa.
- Curryn hautuessa keitä riisi.
- Kuori kananmunat ja lisää ne kokonaisina curryyn. Käännä lämpö pois ja anna kananmunien lämmetä hetki, mutta koeta olla kypsentämättä niitä enempää.
- Tarjoa mausteinen kananmunacurry keitetyn riisin kanssa.
Currytahna
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja silppua sipulit, inkivääri, valkosipuli ja chilit (siemenineen). Kuumenna 1 dl rypsiöljyä pinnoitetussa kattilassa tai kannellisessa paistokasarissa. Paista sipuleita kovalla lämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä.
- Peitä kannella ja hauduta sipuleita miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat aivan pehmeitä.
- Lisää inkivääri-, valkosipuli- ja chilisilppu. Nosta lämpöä ja kääntele seosta viitisen minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kääntele vielä hetki.
-
Kaada seos kulhoon.
-
Ota pieni kulho tai lasi ja sekoita kaikki mausteet yhteen.
-
Mittaa 1 rkl rypsiöljyä samaan kattilaan tai paistokasariin, jota käytit sipulien hauduttamiseen.
-
Kuumenna öljy ja lisää mausteseos.
-
Paahda mausteita 1–2 minuuttia koko ajan sekoitellen (varo, etteivät mausteet kärähdä). Kaada mausteseos sipuliseoksen joukkoon.
-
Lisää suola. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella.
HUOM! Tämä seos riittää kahteen curryyn, joten jaa seos kahteen osaan. Pakasta ylimääräinen annos tai laita se jääkaappiin kannelliseen rasiaan, jossa se säilyy 1–2 viikkoa.
HUOM! Mausteet on mitattu tl-mitalla. Jos käytät tavallista teelusikkaa, mittaa kukkurallisia lusikallisia.
Mielenkiintoinen ohje. Vaihtelua shatshukalle. Ensin ajattelin että mitä? kananmunia ja tomaatteja? Mutta sitten tuli mieleen shatshuka. Se ainakin on hyvää niin miksi ei tämäkin.
Tarkoitin shakshukaa.
En oikein pidä rypsiöljyn mausta, voiko sen vaihtaa oliiviöljyyn.
T. Ulla
Kiitos kysymyksestäsi, kyllä curry onnistuu muullakin öljyllä.
Garam masalaa?!? Sehän tuon maun määrää ja se on monimutkainen mausteseos siinä missä currytahnakin, niin eikö se tahnakin kannata ostaa suoraan kaupasta ja jättää värkkääminen muille? Tai tehdä sitten ihan oikeasti tuo tahna itse pitkän kaavan mukaan. Tää on vähän kuin Remonttireiskan hommat aikoinaan. "lyön tässä vielä tämän yhden (ja ainoan) naulan, niin tämä 300 neliöinen terassi onkin valmis".
Turhan lepsu mauste tuo curry. Maustan aina ruuat, joissa kananmuna on tärkein aines, cayennepulverilla, sillon ei suolaa tarvitse ollenkaan. Toisaalta, mitä merkitystä on sillä, että chili on punaista? Ei muuta merkitystä, kuin että se on punaista. Jos ummistaa silmät, ei erota keltaisesta chilistä. Itse olen viljellyt n 30 eri chililajia, nytkin kasvamassa kahdeksan lajia, kaikille tulee käyttöä, kun sato kypsyy. Opiskeluaikana tein seitsemän chilin chutney:a, monet opiskelijakaverit tykkäsivät ja kyselivät resepiä. Muuten, currystä on Intiassa yhtä monta reseptiä kuin on kyliä.
Itse käytän gheetä paistamisessa enkä käytä kookosmaitoa, kuten ei aitoon munacurryyn kuulukaan.
Aitoja munacurryja on monenlaisia. Jotkut intialaiset laittavat munacurryyn joskus kermaa, kookosmaitoa tai cashewpähkinöitä mutta tavallisesti curry laitetaan ilman niitä. On mukava seurata intialaisia ruokablogeja ja instaa. Intialainen keittiö on todella monimuotoinen ja sopii ihanteellisesti meille jotka olemme ovo-lakto-kasvissyöjiä.