
Tämä mehevä, porkkana- ja hernetahnalla täytetty vegaaninen voileipäkakku osuu monen makuun.
Voileipäkakut ovat klassikkotarjottavia, etenkin keväisin koittavassa juhlahumussa. Jotta mahdollisimman moni voisi nauttia näistä juhlatarjoilujen helmistä, kannattaa ne tehdä moneen ruokavalioon sopivaksi.
Tämän voileipäkakun täytteissä luotetaan edullisiin peruskasviksiin: porkkanaan ja herneeseen. Näistä tehdään omat tahnansa, jotka tekevät kakusta upean raikkaan ja värikkään. Porkkanatahnan maustaa hummuksesta tuttu tahini ja hernetahnassa maistuu raikas piparjuuri. Kuorrutus tehdään maidottomasta tuorejuustosta ja levitteestä.
Valmiin kakun koristelussa luovuus saa ottaa vallan! Porkkanasta voi vuolla ohuita suikaleita ja kieritellä ne ruusuiksi. Idut antavat kakkuun mukavaa raikkautta ja rapeutta ja niillä voi vaikka päällystää kakun reunat.
Vegaaninen voileipäkakku
Ainekset
Työvaiheet
- Tee porkkanatahna. Kuori porkkanat ja paloittele niistä kaksi, raasta kolmas isolla terällä. Kuumenna 4 dl vettä ja 1 tl suolaa ja keitä porkkanapalat kypsäksi, noin 15 minuuttia. Siivilöi keitetyt porkkanat, säästä vesi soseen ohentamiseen. Soseuta porkkanapalat ja -raaste sekä muut porkkanatahnan aineet ja lisää keitinvettä tilkka kerrallaan, kunnes sose on hummusmaista.
- Tee hernetahna. Paahda pähkinöitä pannussa ilman rasvaa 1–2 minuuttia sekoitellen. Sulata herneet esimerkiksi mikrossa. Soseuta kaikki hernetahnan aineet tasaiseksi.
- Leikkaa leivät noin 2 cm:n paksuiksiksi kerroksiksi. Tarvitset 4 viipaletta vaaleaa ja 2 viipaletta tummaa leipää.
- Yhdistä kostutteen aineet.
- Laita vaalea leipäviipale tuorekelmulle ja sivele kevyesti kostutetta sen pintaan. Levitä puolet hernetäytteestä leivälle. Paina tumma viipale täytteen päälle, kostuta ja levitä puolet porkkanatäytteestä päälle. Lisää vaalea leipäviipale ja kostuta pinta kauttaltaan. Kääri kakku kelmuun tiiviiksi paketiksi. Tee toinen samanlainen kakku.
- Laita kakut leipävuokiin tai vierekkäin isoon vuokaan ja päälle kevyt paino. Anna kakkujen maustua jääkaapissa yön yli.
- Sekoita vegaaninen tuorejuusto ja ranskan-kerma kulhossa. Mausta suolalla.
- Poista kakuista kelmut, leikkaa reunat pois ja laita kakut tarjoiluvadille. Levitä kuorrute pinnalle.
- Koristele kakku juuri ennen tarjoilua. Paahda pähkinöitä pannussa ilman rasvaa 1–2 minuuttia sekoitellen. Pilko retiisit, vuole porkkana ja viipaloi karambola. Paina reilusti ituja ja suolaheinää kakun reunoille. Koristele kakku kasviksilla ja karambolalla.
Eipä ulkonäkö houkuttele maistamaan.
Ohje vaikuttaa hyvältä, täytyy testata! Kuvankäsittelijä on epäonnistunut säädöissään.
Voisikohan joku kakun tehnyt kommentoida makua En oikein jaksa uskoa että monellekaan maistuu 🙃
Mä maistaisin tosi mielellään tätä, porkkanatahnan hyvyydestä en ole ihan varma mut monet aineet tässä on mun makuun kyllä. Koristelu on kyllä mennyt vähän sekavan puolelle mutta toisaalta se on myös näyttävä, ja överikakuthan on muotia :)
Meillä tarjottiin tätä juhlissa viime viikonloppuna ja oli kyllä hyvää vaikka itsekin vähän epäilin. Monet ei-vegaanitkin kehuivat.