Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3094 reseptiä.
Linkitetty 258 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Marja Samuli

Kaffa Roasteryn toimitusjohtaja Svante Hampf vinkkasi upean salvia-juustopiirakka reseptinsä! Piirakan salaisuutena on Svanten herkullinen salviavoi.

”Alun perin Ruotsista kotoisin olevan helpon piirakan tekee erityisen herkulliseksi täytteeseen lisäämäni salviavoi. Olen valmistanut piirakkaa muun muassa tyttäreni luokkajuhliin ja siellä se keräsi paljon kehuja opettajilta.”

Salvian ainutlaatuinen ja melko voimakas maku sopii täydellisesti vahvan juuston pariksi tähän suolaiseen piirakkaan, jota riittää pienikin pala.

Piirakan pohja tehdään yksinkertaisesti nyppimällä voi jauhot sekaisin ja sekoittamalla kylmä vesi nopeasti joukkoon. Pohjaa esipaistetaan uunissa noin 10 minuuttia, sillä täyte on melko kosteaa. Täytteeseen tulee voimakasta juustoa, esimerkiksi monen rakastamaa Västerbottenia, sekä maitoa, kermaa ja munia.

Tuore salvia maustaa voin, kun niitä kuumennetaan pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Rapeaksi muuttuvat salvianlehdet ja ihanaksi maustunut voisula sekoitetaan täytteen joukkoon, ja piirakka paistetaan kauniin ruskeaksi.

Parhaimmillaan piirakka on hieman lämpimänä kahvin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 tunti

Salvia-juustopiirakka

Ainekset

125
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
kylmää vettä
TÄYTE
200
g
voimakkaan makuista juustoa (esim. Västerbotten)
1 1/2
dl
maitoa
1
dl
kuohukermaa
4
kananmunaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria
SALVIAVOI
1
nippu
salviaa
50-100
g
voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuutioi taikinaan tuleva voi kulhoon ja nypi sekaan jauhot. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (Ø 22 cm) ja esipaista pohjaa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  2. Valmista salviavoi. Sulata voi pienessä kattilassa ja laita salvialehdet siihen. Kuumenna lehtiä miedolla lämmöllä, kunnes lehdet ovat rapeita, mutta eivät ruskistu liikaa. Nosta kattila sivuun.
  3. Raasta täytteeseen tuleva juusto. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään kulhossa ja yhdistä lopuksi sekaan hieman jäähtynyt salviavoi.
  4. Kaada täyte vuokaan esipaistetulle pohjalle ja jatka kypsennystä uunin keskitasolla noin 35 minuuttia.

Kommentit (3)

Vierailija

Tulevatko salvianlehdet mukaan täytteeseen vai siivilöidäänkö ne pois? Piirakka kuulostaa todella herkulliselta.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei! Salvianlehdet saavat jäädä sattumiksi mukaan täytteeseen!

Vierailija

Tämän tein synttäreille viime vuonna.
Kiitosta tuli niin, että piirakka valikoitui jälleen juhlamenuun!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Makeahkot kurpitsat sopivat jälkiruokaankin. Tässä kurpitsa maustetaan appelsiinilla ja kanelilla jouluiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu kurpitsa

Ainekset

600
g
kurpitsaa ilman kuorta
1
appelsiini
1
pss (500 g)
fariinisokeria
7
dl
vettä
4
kanelitankoa
1
dl
murskattuja pekaanipähkinöitä
Tarjoiluun
kondensoitua maitoa, vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa
(syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurpitsa paloiksi.
  2. Pese appelsiini hyvin. Leikkaa kuoren ohut oranssi kerros talteen. Purista mehu. Laita kuoriviipaleet ja mehu kattilaan veden, sokerin ja kanelitankojen kanssa. Kiehauta seos.
  3. Lisää kurpitsat kattilaan. Keitä miedohkolla lämmöllä, kunnes kurpitsa on pehmeää.
  4. Ota kurpitsa pois kattilasta ja laita tarjoiluvadille. Kiehuta seosta kattilassa, kunnes se muuttuu siirappimaisen paksuksi. Huomioi, että siirappi muuttuu jäähtyessään paksummaksi.
  5. Valuta siirappia kurpitsoille. Tarjoa kondensoidun maidon tai jäätelön kanssa. Ripottele päälle pähkinää ja koristele halutessasi syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Punajuuri on hyvä makupari monen juuston kanssa. Hyviä liittoja syntyy klassisesti vuohenjuuston, fetan ja sinihomejuuston kanssa. Tässä reseptissä risotto viimeistellään gorgonzolalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuririsottoa ja gorgonzolaa

Ainekset

2
(200 g) punajuurta
1
pieni punasipuli
1
valkosipulinkynsi
6–8
dl
kasvislientä
2
rkl
voita
2
rkl
öljyä
2
dl
risottoriisiä
2
dl
valkoviiniä
2
dl
raastettua parmesaania
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
rkl
sitruunamehua
3
rkl
hienonnettua salviaa
100
g
gorgonzolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi.
  2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi.
  3. Kuumenna paistokasarissa voi ja öljy. Lisää pannulle sipulit ja riisit. Kuullota miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes riisit ovat osittain läpikuultavia.
  4. Lisää punajuuriraaste ja valkoviini. Kun valkoviini on imeytynyt riisipaistokseen, lisää pari kauhallista kuumaa kasvislientä. Kypsennä keskilämmöllä. Jatka kasvisliemen lisäämistä pari kauhallista kerrallaan, kunnes riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvan pureskeltavaa. Tarvittavan kasvisliemen määrä riippuu kypsennyslämpötilasta. Kypsennysaika on noin 20 minuuttia risottoriisilajikkeesta riippuen.
  5. Sekoita risottoon parmesaaniraaste, ranskankerma, sitruunamehu ja hienonnettu salvia. Lisää lopuksi gorgonzola. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Borani on yleisnimitys kypsistä kasviksista ja jogurtista sekoitettuun dippiin, jota tarjoillaan erityisesti Iranissa ja Turkissa alkuruokana leivän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-borani eli punajuuridippi

Ainekset

450
g
keitettyjä punajuuria
2
valkosipulinkynttä
200
g
turkkilaista jogurttia
½
dl
oliiviöljyä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
viinietikkaa
½–1
tl
jauhettua kuivattua chiliä
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
dl
rouhittuja saksanpähkinöitä
1
tl
sinapinsiemeniä
150
g
fetajuustoa
paahdettua pitaleipää

Työvaiheet

  1. Murskaa punajuuret haarukalla kulhossa hienoksi. Kuori ja hienonna joukkoon valkosipulinkynnet.
  2. Sekoita joukkoon muut ainekset. Anna maustua viileässä puolisen tuntia.
  3. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla, viinietikalla tai hunajalla.
  4. Lusikoi punajuuridippi tarjoilukulhoon. Lisää päälle rouhittuja saksanpähkinöitä, sinapinsiemeniä ja murusteltua fetajuustoa. Tarjoile paahdettujen pitaleipien kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Oikein hyvää. Laitoin viinietikan sijasta sitruunamehua.

Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Näyttelijä Jennifer Anistonin väitetään syöneen tätä nopeatekoista salaattia joka päivä kymmenen vuoden ajan lounaaksi Frendit-sarjan kuvauksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Jennifer Anistonin salaatti

Ainekset

dl
raakaa bulguria
1
pieni punasipuli
1
kurkku
1
ruukku lehtipersiljaa
½
ruukkua minttua
200
g
fetaa
1
tlk
kikherneitä
1
dl (50 g)
hienonnettuja pistaasipähkinöitä
KASTIKE
4
rkl
sitruunan mehua
4
rkl
(neitsyt)oliiviöljyä
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä bulguri pakkauksen ohjeen mukaan suolalla ja öljyllä maustetussa vedessä.

  2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita vielä lämpimään bulguriin. Anna jäähtyä.

  3. Kuori ja hienonna tai viipaloi punasipuli. Paloittele kurkku pieneksi, hienonna yrtit. Kuutioi feta, valuta ja huuhdo kikherneet. Hienonna pistaasipähkinät. Sekoita kaikki ainekset bulgurin joukkoon.

Kommentit (0)