
Sämpylät saavat makua raskista eli esitaikinasta. Sen annetaan tekeytyä 12 tuntia, samoin kuin kaurahiutaleiden. Tämä takaa maukkaan ja pehmeän lopputuloksen.
Teemu Auran sämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Tee raski eli esitaikina. Sekoita kylmä vesi, vehnäjauhot ja kuivahiiva kulhossa yhteen ja anna käydä huoneenlämmössä yön yli tai 12 tuntia.
- Mittaa toiseen kulhoon kaurahiutaleet sekä kylmä vesi ja anna turvota huoneenlämmössä yhtä kauan kuin raski.
- Kun raski ja kaurahiutaleet ovat tekeytyneet 12 tuntia, lisää raskin joukkoon turvonneet kaurahiutaleet sekä loput aineet.
- Vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia.
- Ripottele jauhoja taikinan molemmille puolille ja laita taikina kulhoon tai pellille lepäämään noin 30 minuutiksi.
- Kumoa levännyt taikina jauhotetulle pöydälle.
- Painele taikina varovasti neliön muotoiseksi, noin 3 cm:n paksuiseksi levyksi (tarkoitus on, että taikinaan jäisi vielä ilmakuplia).
- Leikkaa levystä veitsellä 16 neliön tai kolmion muotoista palaa (muodolla ei ole väliä).
- Asettele palat paistopellille, peitä pelti kelmulla. Anna palojen kohota huoneenlämmössä noin 45 minuuttia, kunnes palat ovat pulleita, tai laita peiteltynä jääkaappiin ja paista seuraavana päivänä.
- Ripottele sämpylöiden päälle vehnäjauhoja ennen paistamista.
- Nosta pelti 240-asteiseen kiertoilmauuniin. Heitä kahvikupillinen vettä uunin pohjalle. Veden voi kaataa myös uuninkestävään kulhoon tai vuokaan, jonka jättää uuniin sämpylöiden paistamisen ajaksi.
-
Paista sämpylöitä 10–12 minuuttia.
Mulla ei ole kiertoilmauunia, niin pitänee paistaa nuo 225 asteessa, missä lämmössä sämpylät yleensä paistankin.