Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 363 keittokirjaan.
OHJE Katja Nordlund KUVA Panu Pälviä

Varaudu siihen, että vieraat pyytävät sinulta tätä reseptiä, sillä uunipuuron ja omenavanukkaan hyvät puolet yhdistävä brunssipuuro vie syöjiltä jalat alta.

Miltä kuulostaisi viikonlopuksi puuro, jonka koostumus on pehmeä ja kuohkea, jopa hieman vanukasmainen?

Tämä brunssipuuroksi nimetty aamupalaherkku maustetaan kanelilla ja kardemummalla ja makeutetaan fariinisokerilla. Maku muistuttaa siis jopa hieman korvapuustia. Mausteiden lisäksi puuron joukkoon paloitellaan tai raastetaan kaksi omenaa ja rouhitaan hieman hasselpähkinöitä.

Vanukasmaisen tästä puurosta tekee rasvaisen maidon joukkoon vatkattavat kananmunat. Vuoassa paistettavan puuroseoksen päälle ripotellaan vielä siemen-pähkinäseos, joka rapeutuu herkulliseksi kuorrutteeksi puuron pinnalle.

Rapea pähkinä-siemenkuorrutte tekee kanelin ja kardemumman maustamasta puurosta suorastaan luksusherkkua. Jos puuroa sattuu jäämään yli (tuskin jää), säilytä yli jäänyt puuro jääkaapissa. Puuro maistuu mainiosti kylmänäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + kypsennys ja tekeytymin
Vaikeustaso
Helppo

Brunssipuuro

Ainekset

1
rkl
pehmeää voita
5
dl
(isoja) kaurahiutaleita
1
dl
hasselpähkinärouhetta
3/4
dl
fariinisokeria
1
tl
kanelia
1/2
tl
kardemummaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
leivinjauhetta
2
omenaa
2
munaa
6
dl
täysmaitoa
Siemenkuorrute
2
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
hasselpähkinöitä
3
rkl
hunajaa tai vaahterasiirappia
1
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka (20 x 30 cm) voilla.
  2. Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa hedelmä 1–2 cm:n paloiksi. Sekoita omenapalat kuiva-aineiden joukkoon ja kaada seos uunivuokaan.
  3. Vatkaa munat maitoon ja sekoita seos hiutaleiden joukkoon.
  4. Yhdistä siemenkuorrutteen ainekset ja levitä seos vuokaan hiutaleseoksen päälle. Paista uunissa 30 minuuttia, kunnes puuro on hyytynyt ja saanut kullanruskean värin. Anna paistoksen tasaantua noin 15 minuuttia ennen tarjoamista.
  5. Tarjoa puuro maidon tai omenasoseen kanssa. Lorauta halutessasi hunajaa tai vaahterasiirappia päälle.

 

Kommentit (8)

Sanavahti

Eikö nykyään osata kirjoittaa yhdyssanoja?? Hiutaleseos ja omenasose!!!

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

Kiitos tarkkanäköisyydestä, kielivirheet korjattu!

Vierailija

Mikähän on uunin lämpötila?

Vierailija

ISOJA kaurahiutaleita? En ole kuullutkaan, että niitä on eri kokoisina. No, resepti joka tapauksessa vaikuttaa mielenkiintoiselta, voisi kokeilla.

Vierailija

Tossa alussahan se lukee, laita uuni 200*

Vierailija

Oikeampi nimi brunssipaistos!44

Vierailija

Voisikohan täysmaidon vaihtaa esim kauramaitoon?

Kyllä, minä ainakin olen kaupassa nähnyt myytävän isoja kaurahiutaleita. Ainakin paketin kyljessä niin on lukenut.

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

kiitos kommenteista!

Uuni kuumennetaan 200 asteseen.

Kaupassa myytävät kaurahiutaleet voivat olla isoja, ns. tavallisia tai pikakaurahiutaleita. Tähän puuroon kannattaa pitkän kypsennysajan takia valita isot hiutaleet, joiden rakenne säilyy paremmin kuin toisenlaisten hiutaleiden.

Ja puuroon voi hyvin käyttää myös kasvimaitoja, niiden olisi hyvä olla barista-versioita, jotta rasvaa on riittävästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Lempeistä lempein uunikaurapuuro saa kauniin hillasilmän.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3½ t
Vaikeustaso
Helppo

Hitaasti haudutettu kaurapuuro

Ainekset

4
dl
isoja (gluteenittomia) kaurahiutaleita
3
dl
vettä
½
tl
suolaa
5–6
dl
täysmaitoa
25
g
voita
LISÄKSI
5
dl
lakkoja (pakaste tai tuore)
2
rkl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa hiutaleet uunivuokaan. Sekoita joukkoon kiehuva vesi ja suola. Peitä vuoka foliolla ja laita se 100-asteiseen uuniin hautumaan tunniksi.

  2. Lisää puuroon maito ja voi. Laita puurovuoka syvälle uunipellille ja täytä pelti vedellä. Hauduta puuroa uunissa vesihauteessa toinen tunti.

  3. Nosta uunin lämpötila 120 asteeseen. Voit lisätä puuroon tarvittaessa tilkan maitoa. Kypsennä vielä 30 minuuttia.

  4. Sulata pakastetut lakat. Sekoita marjoja ja sokeria kulhossa niin, että marjat mehustuvat. Tarjoa puuron kera. Lisää halutessasi voisilmä.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Taivaallista mannaa! Speltistä keität terveellisen ja ravinteikkaan pehmopuuron.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolukka-vaniljamanna

Ainekset

5
dl
maitoa
1
dl
puolukoita
1
vaniljatanko
1
dl
spelttimannaa (Sunspelt)
1
vaniljatanko
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
4
dl
kirsikoita (pakaste tai tuore)
2
dl
puolukoita
2
rkl
hunajaa
1
rs (250 g)
maitorahkaa
4
dl
mysliä

Työvaiheet

  1. Laita maito ja 1 dl puolukoita kattilaan. Surauta sauvasekoittimella niin, että puolukat soseutuvat. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja raaputa puolikkaista siemenet veitsenkärjellä puolukkamaitoon.

  2. Kuumenna kiehuvaksi ja vispaa joukkoon mannasuurimot. Keitä puuroa 3 minuuttia koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla. Anna puuron hautua kannen alla 5 minuuttia.

  3. Sulata kirsikat ja puolukat tarvittaessa. Halkaise kirsikat ja poista kivet. Laita marjat kulhoon ja mausta hunajalla.

  4. Tarjoa puuro marjojen, rahkan ja myslin kanssa.

VINKKI! Puuron nesteenä voi käyttää myös kasvipohjaista maitoa tai veden ja maidon seosta.