Vesikielellä on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Pitkään uunin alatasolla ja miedossa lämmössä kypsennetyt kaalikääryleet ovat todella maukkaita. Kaali on pehmeää ja maut kohdillaan. Nämä kaalikääryleet tein pakastetusta kaalista. Lehdet irtoavat sulaneesta kaalista erittäin helposti. Nyt siis kaalit pakasteeseen ja anna niiden olla siellä vähintään vuorokauden. (Sulatus vie n.8 h). Tästä tulee iso satsi kääryleitä. Jos ryhdyn kääryleiden tekoon, niin teen samantein enemmän! Toki voit myös tehdä nämä keittämällä kaalit vedessä ja irroittaa lehdet sitämukaa kerästä, kun alkaa irtoamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
21 kpl
Valmistusaika
1 h valmistelua+ 3 h uunissa + kaalien pakastus ja sulatus ennen valmistamista
Vaikeustaso
Kohtalainen

Maukkaat kaalikääryleet

Ainekset

2
kpl
Keräkaalia
700
g
nauta-sikajauhelihaa (50/50%)
1,5
dl
puuroriisiä
1
kpl
lihaliemikuutio
1
iso
sipuli
3-4
kpl
valkosipulin kynsiä
3
rkl
tummaa siirappia
1
tl
hienoa merisuolaa
1,5
tl
meiramia
0,5-1
tl
mustapippuria
1,5
dl
maitoa
2
kpl
kananmunia
Kaalikääryleiden päälle
siirappia
voita

Työvaiheet

1. Koverra kaaleista kannat pois ja laita kaalit pakasteeseen. Anna niiden olla pakasteessa vähintään vuorokauden. Sulata pakastuneet kaalit. (8 h/vaikka yön yli)  Lehdet irtoavat helposti sulaneista kaaleista.

2. Keitä riisi kypsäksi vedessä (riisipussin ohjeen mukaan) , jossa on mukana lihaliemikuutio. Raakana 1,5 dl.

3. Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota ne pehmeiksi paistinpannulla.

4. Hienonna kaalien keskelle jäänyt "sydän" silpuksi.

5. Lisää täytteen ainekset raakaan jauhelihaan: Kaalisilppu, (3 dl riittää kaalisilppua) kuullotetut sipulit, keitetty riisi, kananmunat, mausteet, siirappi ja maito. Sekoita kädellä ainekset hyvin yhteen. Saa olla löysää ja mausteista!

6. Kuivaa kaalilehdet talouspaperilla. Ohenna kaalilehtien ruotoja terävällä veitsellä.

7. Voitele uunivuoat voilla.

8. Laita kaalilehdille täytettä n. 2-3 rkl.  Rullaa paketiksi niin, että käännät myös reunat päälle. Kierrä tiiviiksi rullaksi. Lado rullat voideltuun uunivuokaan saumakohta alaspäin. (Itse laskin monta isoa kaalilehteä on ja jaoin täytteen valmiiksi yhtämoneen osaan, jotta täyte riittää kaikkiin). Näistä tuli isoja!

9. Vuole juustohöylällä ohuita voisiivuja jokaiselle kääryleelle ja valuta vielä päälle siirappia.

10. Paista vuokia ensin 200 asteessa (uunin toiseksi alimmaisella tasolla) n. 45 min, kunnes alkaa tulemaan väriä pintaan.   Paista lopuksi 160 asteessa uunin alatasolla ainankin 2 h. Sivele kääryleitä välillä vuokaan kertyneellä liemellä. Jos liemi uhkaa loppua, niin voit tehdä sitä lisää kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen siirappia ja voita. Voit myös käännellä kääryleitä vuoassa. Paiston loppuvaiheessa voit laittaa päälle folion. Anna vetäytyä.

Itse pidän hyvin hautuneista siirappisista kääryleistä.

Nauti puolukkahillon kanssa.

Ohje: Tarja Pasanen/Vesikielellä @waterontongue

Kommentit (1)

Vierailija

Minkä kokoisia keräkaaleja tässä tarkoitetaan? Olis kiva tietää, ettei tuu tehtyä liikaa/liian vähän täytettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Meri Milash ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Lihapannun kanssa nautitaan injeraleipää, jota saa Helsingistä esimerkiksi Addis-ravintolasta. Niter kibbeh -maustevoi säilyy jääkaapissa ja maistuu myös leivänpäällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tibs eli eritrealainen lihapannu

Ainekset

800
g
karitsan paahtopaistia tai naudan ulkofileetä
tl
suolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
5
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
3
vihreää chiliä
2
tl
juustokuminaa
½–1
dl
vettä
1
ruukku
lehtipersiljaa
½
sitruuna
(suolaa)
PAISTAMISEEN
3
rkl
niter kibbehiä eli maustevoita (ks. ohje)
LISÄKSI
injera-leipää

Työvaiheet

  1. Valmista ensin niter kibbeh.

  2. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa liha kuutioiksi ja mausta suolalla.

  3. Kuori ja hienonna sipulit, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Halkaise chilit, poista siemenet ja valkoiset kalvot ja paloittele chilit.

  4. Ruskista lihat muutamassa erässä maustevoissa (2 rkl) laakealla pannulla. Siirrä sivuun odottamaan.

  5. Pyyhi pannu puhtaaksi, kuumenna loput voista (1 rkl) ja lisää sipulit, inkivääri ja chilit. Paista matalalla lämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia. Lisää juustokumina ja paista vielä muutama minuutti.

  6. Lisää vesi pannulle, kiehauta ja sekoita joukkoon ruskistetut lihapalat. Paista sekoittaen 1 minuutti.

  7. Hienonna lehtipersilja joukkoon ja purista päälle sitruunasta mehu. Mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa injeraleivän kanssa.

Vinkki Lihapannu nautitaan perinteisesti injeraleivän kanssa. Lettua muistuttavaa, voimakkaan hapokasta leipää saa Helsingistä esimerkiksi Addis-ravintolasta. Myös riisi käy lisukkeeksi.

Maustettu kirkastettu voi eli niter kibbeh

Ainekset

500
g
suolatonta voita
3
sipulia
9
valkosipulinkynttä
10
cm:n pala
inkivääriä
1
kanelitanko
4
kokonaista mustan kardemumman kotaa
6
kokonaista neilikkaa
¾
rkl
korianterinsiemeniä
½
rkl
kokonaisia mustapippureita
½
rkl
sarviapilaa
¾
tl
juustokuminansiemeniä
½
rkl
oreganoa
¼
tl
jauhettua muskottipähkinää
½
tl
kurkumaa
1
rosmariinin oksa

Työvaiheet

  1. Paloittele voi reiluiksi kuutioiksi.

  2. Kuori ja leikkaa sipuli kuutioiksi. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet sekä inkivääri.

  3. Laita kanelitanko, kardemumma, neilikka, korianteri, mustapippuri, sarviapila ja juustokumina paistinpannulle. Kuumenna matalalla lämmöllä välillä pannua heiluttaen, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Kaada mausteet pataan tai paistokasariin.

  4. Lisää pataan sipulit, inkivääri, voi, oregano, muskottipähkinä, kurkuma sekä rosmariini.

  5. Kuumenna ja anna voin sulaa. Anna seoksen poreilla matalalla lämmöllä 90 minuuttia. Sekoita välillä ja tarkasta, että voi ei kuumene liikaa.

  6. Peitä lasipurkin suuaukko harso- tai juustoliinalla. Siivilöi voisula kauhallinen kerrallaan purkkiin. Tee liinasta nyytti ja purista varovasti, jotta kaikki voi valuu talteen. Voit myös siivilöidä voin tiheäreikäisen siivilän läpi.

  7. Laita kansi päälle, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita voi jääkaappiin. Voit käyttää maustevoita ruoanvalmistuksessa, pastan joukossa tai tarjota sitä sellaisenaan levitteenä. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön ajoissa ennen tarjoamista.

Vinkki Mustaa kardemummaa ja sarviapilaa saa aasialaisista ruokakaupoista ja samojen kauppojen verkkokaupoista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Pyttipannu on selkeä valinta, jos jääkaapissa on keitettyjä perunoita. Chorizon rasvassa perunat paistuvat herkullisen mausteisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Chorizopyttipannu

Ainekset

1
pkt (200 g)
raakamakkara-chorizoa
5–6
valmiiksi keitettyä perunaa
1
punainen paprika
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
4
kananmunaa
2–3
kevätsipulia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele chorizot. Laita ne kuumalle pannulle paistumaan.

  2. Lohko keitetyt perunat ja paloittele paprika.

  3. Lisää pannulle öljy, savupaprika- jauhe, perunat sekä paprikat. Paista sekoittaen muutama minuutti, kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä.

  4. Riko kananmunat pannulle, peitä kannella ja paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes kananmunat ovat hyytyneet.

  5. Hienonna kevätsipulit. Mausta pyttipannu suolalla ja pippurilla. Viimeistele kevätsipulilla.

Kommentit (1)

Ukkiko

Ei pyttipannuun chorizkoja paras valinta on lenkkimakkara, väkevä chili ei sovi pyttipannuille

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ribsit ovat monelle kesään kuuluvaa grilliruokaa, mutta tummassa ja mausteisessa glasyyrissä ne maistuvat taivaalliselta myös keskellä talvea.

Granaattiomenasiirappia eli -melassia ei Suomessa löydy peruskaupoista. Kätevä emäntä pyöräyttää siirapin itse. Perusraaka-aineet ovat granaattiomenamehu, sokeri ja sitruunamehu, mutta yhtä hyvä, simppeli versio syntyy pelkästä mehusta. Keitä granaattiomenamehua...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
3 t 30 min + marinointi yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Granaattiomenaribsit

Ainekset

kg–2 kg
ribsejä eli porsaan kylkiluita rivinä
1
l
granaattiomenatäysmehua
vettä
KASTIKE
1
dl
granaattiomenasiirappia
1
dl
fariinisokeria
1
dl
ketsuppia
2
rkl
punaviinietikkaa
4
tl
worcesterkastiketta
4
tl
inkivääritahnaa (tai raastettua inkivääriä)
4
tl
garam masalaa
GRANAATTIOMENASALSA
2
granaattiomenan siemenet
1
iso punasipuli
2
punaista chiliä
2
limetin mehu
1
ruukku korianteria
ripaus suolaa ja pippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 160 asteeseen. Laita ribsit uunivuokaan ja kaada päälle granaattiomenamehu ja sen verran vettä, että ribsit peittyvät. Peitä foliolla ja kypsennä 3 tuntia, puolivälissä ribsit kääntäen.

  2. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja kiehauta. Keitä muutaman minuutin ajan. Kaada sillä aikaa ribseistä kaikki neste pois. Kaada kastike ribsien päälle ja siirrä jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli.

  3. Ota ribsit huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen kypsentämistä. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista noin 25 minuuttia, sudi silloin tällöin kastikkeella.

  4. Tee sillä aikaa granaattiomenasalsa. Kuori ja hienonna punasipuli, hienonna chili ja korianteri, purista limetin mehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

VINKKI! Keitetyt ribsit voi pakastaa kastikkeessaan tulevaa käyttöä varten. Sulata ennen lopullista kypsennystä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Kun blinihimo iskee, saattaa ensimmäinen ajatus olla, että ei ole mitään tehtävissä. Mutta! Nämä pikablinit kuohkeutuvat ja kohoavat leivinjauheen ja soodan avulla, joten ei muuta kuin taikina-ainekset sekaisin ja pannu heti kuumaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikablinit, poroa ja sinappi-ranskankermaa

Ainekset

1
prk (200 g)
kermaviiliä
1
kananmuna
1
rkl
voisulaa
dl
vehnäjauhoja
½
dl
tattarijauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
sokeria
½
tl
soodaa
½
tl
suolaa
PAISTAMISEEN
kirkastettua voita
SINAPPIRANSKANKERMA
1
dl
ranskankermaa
rkl
täysjyväistä dijoninsinappia
LISÄKSI
100
g
poron kylmäsavupaistia tai 200 g paahto- paistia
minikurkkuja

Työvaiheet

  1. Sekoita keskenään kermaviili, muna ja voisula. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinaan.

  2. Paista blinit kirkastetussa voissa keskilämmöllä molemmin puolin kullanruskeiksi.

  3. Sekoita sinappiranskankerman ainekset keskenään. Suikaloi poronpaisti ja minikurkut. Tarjoa blinien kanssa.

Kommentit (0)