Pitkään uunin alatasolla ja miedossa lämmössä kypsennetyt kaalikääryleet ovat todella maukkaita. Kaali on pehmeää ja maut kohdillaan. Nämä kaalikääryleet tein pakastetusta kaalista. Lehdet irtoavat sulaneesta kaalista erittäin helposti. Nyt siis kaalit pakasteeseen ja anna niiden olla siellä vähintään vuorokauden. (Sulatus vie n.8 h). Tästä tulee iso satsi kääryleitä. Jos ryhdyn kääryleiden tekoon, niin teen samantein enemmän! Toki voit myös tehdä nämä keittämällä kaalit vedessä ja irroittaa lehdet sitämukaa kerästä, kun alkaa irtoamaan.
Maukkaat kaalikääryleet
Ainekset
Työvaiheet
1. Koverra kaaleista kannat pois ja laita kaalit pakasteeseen. Anna niiden olla pakasteessa vähintään vuorokauden. Sulata pakastuneet kaalit. (8 h/vaikka yön yli) Lehdet irtoavat helposti sulaneista kaaleista.
2. Keitä riisi kypsäksi vedessä (riisipussin ohjeen mukaan) , jossa on mukana lihaliemikuutio. Raakana 1,5 dl.
3. Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota ne pehmeiksi paistinpannulla.
4. Hienonna kaalien keskelle jäänyt "sydän" silpuksi.
5. Lisää täytteen ainekset raakaan jauhelihaan: Kaalisilppu, (3 dl riittää kaalisilppua) kuullotetut sipulit, keitetty riisi, kananmunat, mausteet, siirappi ja maito. Sekoita kädellä ainekset hyvin yhteen. Saa olla löysää ja mausteista!
6. Kuivaa kaalilehdet talouspaperilla. Ohenna kaalilehtien ruotoja terävällä veitsellä.
7. Voitele uunivuoat voilla.
8. Laita kaalilehdille täytettä n. 2-3 rkl. Rullaa paketiksi niin, että käännät myös reunat päälle. Kierrä tiiviiksi rullaksi. Lado rullat voideltuun uunivuokaan saumakohta alaspäin. (Itse laskin monta isoa kaalilehteä on ja jaoin täytteen valmiiksi yhtämoneen osaan, jotta täyte riittää kaikkiin). Näistä tuli isoja!
9. Vuole juustohöylällä ohuita voisiivuja jokaiselle kääryleelle ja valuta vielä päälle siirappia.
10. Paista vuokia ensin 200 asteessa (uunin toiseksi alimmaisella tasolla) n. 45 min, kunnes alkaa tulemaan väriä pintaan. Paista lopuksi 160 asteessa uunin alatasolla ainankin 2 h. Sivele kääryleitä välillä vuokaan kertyneellä liemellä. Jos liemi uhkaa loppua, niin voit tehdä sitä lisää kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen siirappia ja voita. Voit myös käännellä kääryleitä vuoassa. Paiston loppuvaiheessa voit laittaa päälle folion. Anna vetäytyä.
Itse pidän hyvin hautuneista siirappisista kääryleistä.
Nauti puolukkahillon kanssa.
Ohje: Tarja Pasanen/Vesikielellä @waterontongue
Minkä kokoisia keräkaaleja tässä tarkoitetaan? Olis kiva tietää, ettei tuu tehtyä liikaa/liian vähän täytettä.