Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 507 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivainen kuva Sami Repo

Kun huippukokki tekee mokkapaloista täydellisiä, pari tuttua leivontasääntöä menee uusiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen mokkapalat

Ainekset

250
g
voita
4
kananmunaa
3
dl
sokeria
4 3/4
dl
vehnäjauhoja
5
rkl
tummaa kaakaojauhetta
3
tl
leivinjauhetta
1/4
tl
suolaa
3/4
dl
täysmaitoa
Kuorrute
5
rkl
vahvaa espressoa
50
g
voita
500
g
tomusokeria
1 1/2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
ripaus merisuolaa

Työvaiheet

  1. Sulata 250 g voita kattilassa keskilämmöllä. Kuumenna sekoitellen muutama minuutti, kunnes voi vaahtoaa ja ruskistuu. Kaada voi toiseen astiaan jäähtymään.
  2. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kääntele ne vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Sekoita ruskistettu voi joukkoon. Kaada taikina uunipellille. Paista 250 asteessa 1 minuutti, laske sitten lämpö 200 asteeseen ja paista noin 15 minuuttia.
  3. Tee kuorrute pohjan paistuessa. Valmista espresso. Ruskista 50 g voita kuten kohdassa 1, mutta älä jäähdytä. Pidä kattila levyllä miedolla lämmöllä ja sekoita muut kuorrutteen aineet voin joukkoon. Sekoittele seosta vispilällä, kunnes kuorrute on sileää. Jos kuorrute tuntuu liian jäykältä, lisää siihen tilkka kahvia. Pidä kuorrute liedellä lämpimänä.
  4. Ota pohja uunista ja tiputa pelti pöydälle niin, että se tärähtää voimakkaasti. Näin vesihöyry pääsee pois kakusta ja pohja pysyy kuohkeana.
  5. Levitä kuorrute lämpimän pohjan päälle nopeasti niin saat kauniin tasaisen pinnan. Anna jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen paloittelua.

Kommentit (15)

Tuula 60 v

Vanha ainakin 30v resepti, mistä on poistettu vain vaniljasokeri !!! Aina olen levittänyt täytteen lämpimälle pohjalle !!

Toimii erittäin hyvin- ei muuta kuin leipomaan ja päälle voi huitaista vielä kookoslastuja, nam !!

leipurimestari

Itse asiassa resepti taitaa olla jo lähes 60 vuotta vanha... Jounilta ihan loistava parannus syventää makua paahdetulla voilla. Menee heti kokeiluun.

Kookoslastuilla ei pidä pilata mokkapaloja. Tuulomantorttu on sitten ihan eri asia.

Marjo 62 v

Jouni Toivanen on tainnut käydä mummonsa reseptivihkoa katsomassa! Ei tämä ainakaan hänen keksimänsä resepti ole. Sain tämän reseptin Mikkolan Marja-Leenalta v. 1984 . Parhaita mokkapaloja tällä reseptillä tulee, se on tässä jutussa ainoa tosi asia.  

voi hyvät hyssykät...

@ Marjo 62 v Osaatko lukea? Otsikossa lukee Jouni Toivasen mokkapalat. Ei missään ole sanottu että tämä on hänen keksimänsä resepti. Tämä on hänen PARANTELEMANSA resepti. Tuskin sinä olet saanut "Mikkolan Marja-Leenalta" mokkapalareseptiä, johon laitetaan ruskistettua voita?

Riikan unelma

Kuorrutteen kanssa vähän olin ihmeissään. Aika vähällä "rasvalla" pitäs pärjätä...ei toiminut mulla. Mitä sannoo Jouni tai Mikkolan Marja?

Keliaakikko

Onnistuuko gluteenittomilla jauhoilla?????

AU

Huippukokin kuorrutteessa näkyviä tomusokeri könttejä.
Aika vasurilla tehtyä.

Vierailija

e.t. > ihan ensimmäistä kertaa en sormiani ole sotkemassa leivonta hommiin. Aiemmin törmäämini kuorutteisiin on laitettu 100g voita tai rasvaa ja 4 rkl kahvia tai maitoa. Minusta ohjeessakin pyydetään tarvittaessa lorauttamaan kahvia lisää jos menee liian jankiksi. Tuskin mestarikaan 50 g voita ja 5rkl kahvilla selviää jos laittaa tomisokeria tuon 500g. Ois muuten hyvä jos nämä reseptit saatas ihan videoksi vaikka youtubeen.

Vierailija

Tulipa makeita tuolla sokerimäärällä :/

MaitoAllergia

Pystyykö tästä tekemään onnistuneesti maidottoman version? Leivontaan tarkoitettu Keiju ei ruskistunut laisinkaan ja tuli käytännössä ihan tavallisia mokkapaloja.

Karoliina

Laktoositon sunnuntai margariini ruskistuu oikein hyvin ja on maidoton.

Vierailija

Kokeilin näitä. Pohja oli oikein hyvä, mutta kuorrutteen kanssa oli vaikeuksia. Vaikka tein ohjeen mukaan (myös lämmitin miedolla lämmöllä), ei tuo 5 rkl kahvia ole lähellekään oikea määrä. Edes 0,5 dl ei liene oikea määrä. Laitoin lähemmäs desin ja silti tuli todella kuiva kuorrute. Olen tottunut tekemään kuorrutteen 50 g:lla voita, mutta sokeria taas laitan yleensä noin 250-300 g ja sillä onnistuu aina. Tälläkin ohjeella tehty kuorrute oli kyllä hyvänmakuista, eli jos ulkonäkö ei ole kovin tärkeä, niin kyllä tälläkin voi mennä.

Vierailija

"ei tuo 5 rkl kahvia ole lähellekään oikea määrä. Edes 0,5 dl ei liene oikea määrä. "
1 rkl = 15 ml eli 5 rkl = 75 ml eli 3/4 dl.

Vierailija

Aloitin just tekee tällä ohjeella ja onneksi luin myös kommentit. Vielä en ole paistanut mutta taikina on aika suolaisen makuinen. Aloin miettiä tuota voita, olisiko sen voisulan sakan kupin pohjalta pitänyt jättää laittamatta. Siitä ei ollut ohjeessa mainintaa. Tai minulla oli liian suolainen voi. No tehtävä tää on loppuun kun aloitin. Mutta jos seuraavaan kertaan saisin vinkit voista.

Vierailija

Kuorrutteesta tuli todella tönkköä tällä reseptillä. Lisäsin kahvia monta lusikallista pehmentääkseni kuorrutetta enkä edes laittanut niin paljon tomusokeria kuin ohjeessa oli. Lopputulos oli, ettei maistunut lapsille, koska kahvi maistui liikaa läpi. Olisi pitänyt hoksata lisätä enemmän voita. Todella harmillista, että näin huonoa ohjetta mainostetaan  täydelliseksi. Lapsen synttärijuhliin leivotut mokkapalat päätyivät lasten lautasilta suoraan roskiin. :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.