Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 507 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivainen kuva Sami Repo

Kun huippukokki tekee mokkapaloista täydellisiä, pari tuttua leivontasääntöä menee uusiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen mokkapalat

Ainekset

250
g
voita
4
kananmunaa
3
dl
sokeria
4 3/4
dl
vehnäjauhoja
5
rkl
tummaa kaakaojauhetta
3
tl
leivinjauhetta
1/4
tl
suolaa
3/4
dl
täysmaitoa
Kuorrute
5
rkl
vahvaa espressoa
50
g
voita
500
g
tomusokeria
1 1/2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
ripaus merisuolaa

Työvaiheet

  1. Sulata 250 g voita kattilassa keskilämmöllä. Kuumenna sekoitellen muutama minuutti, kunnes voi vaahtoaa ja ruskistuu. Kaada voi toiseen astiaan jäähtymään.
  2. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kääntele ne vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Sekoita ruskistettu voi joukkoon. Kaada taikina uunipellille. Paista 250 asteessa 1 minuutti, laske sitten lämpö 200 asteeseen ja paista noin 15 minuuttia.
  3. Tee kuorrute pohjan paistuessa. Valmista espresso. Ruskista 50 g voita kuten kohdassa 1, mutta älä jäähdytä. Pidä kattila levyllä miedolla lämmöllä ja sekoita muut kuorrutteen aineet voin joukkoon. Sekoittele seosta vispilällä, kunnes kuorrute on sileää. Jos kuorrute tuntuu liian jäykältä, lisää siihen tilkka kahvia. Pidä kuorrute liedellä lämpimänä.
  4. Ota pohja uunista ja tiputa pelti pöydälle niin, että se tärähtää voimakkaasti. Näin vesihöyry pääsee pois kakusta ja pohja pysyy kuohkeana.
  5. Levitä kuorrute lämpimän pohjan päälle nopeasti niin saat kauniin tasaisen pinnan. Anna jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen paloittelua.

Kommentit (15)

Tuula 60 v

Vanha ainakin 30v resepti, mistä on poistettu vain vaniljasokeri !!! Aina olen levittänyt täytteen lämpimälle pohjalle !!

Toimii erittäin hyvin- ei muuta kuin leipomaan ja päälle voi huitaista vielä kookoslastuja, nam !!

leipurimestari

Itse asiassa resepti taitaa olla jo lähes 60 vuotta vanha... Jounilta ihan loistava parannus syventää makua paahdetulla voilla. Menee heti kokeiluun.

Kookoslastuilla ei pidä pilata mokkapaloja. Tuulomantorttu on sitten ihan eri asia.

Marjo 62 v

Jouni Toivanen on tainnut käydä mummonsa reseptivihkoa katsomassa! Ei tämä ainakaan hänen keksimänsä resepti ole. Sain tämän reseptin Mikkolan Marja-Leenalta v. 1984 . Parhaita mokkapaloja tällä reseptillä tulee, se on tässä jutussa ainoa tosi asia.  

voi hyvät hyssykät...

@ Marjo 62 v Osaatko lukea? Otsikossa lukee Jouni Toivasen mokkapalat. Ei missään ole sanottu että tämä on hänen keksimänsä resepti. Tämä on hänen PARANTELEMANSA resepti. Tuskin sinä olet saanut "Mikkolan Marja-Leenalta" mokkapalareseptiä, johon laitetaan ruskistettua voita?

Riikan unelma

Kuorrutteen kanssa vähän olin ihmeissään. Aika vähällä "rasvalla" pitäs pärjätä...ei toiminut mulla. Mitä sannoo Jouni tai Mikkolan Marja?

Keliaakikko

Onnistuuko gluteenittomilla jauhoilla?????

AU

Huippukokin kuorrutteessa näkyviä tomusokeri könttejä.
Aika vasurilla tehtyä.

Vierailija

e.t. > ihan ensimmäistä kertaa en sormiani ole sotkemassa leivonta hommiin. Aiemmin törmäämini kuorutteisiin on laitettu 100g voita tai rasvaa ja 4 rkl kahvia tai maitoa. Minusta ohjeessakin pyydetään tarvittaessa lorauttamaan kahvia lisää jos menee liian jankiksi. Tuskin mestarikaan 50 g voita ja 5rkl kahvilla selviää jos laittaa tomisokeria tuon 500g. Ois muuten hyvä jos nämä reseptit saatas ihan videoksi vaikka youtubeen.

Vierailija

Tulipa makeita tuolla sokerimäärällä :/

MaitoAllergia

Pystyykö tästä tekemään onnistuneesti maidottoman version? Leivontaan tarkoitettu Keiju ei ruskistunut laisinkaan ja tuli käytännössä ihan tavallisia mokkapaloja.

Karoliina

Laktoositon sunnuntai margariini ruskistuu oikein hyvin ja on maidoton.

Vierailija

Kokeilin näitä. Pohja oli oikein hyvä, mutta kuorrutteen kanssa oli vaikeuksia. Vaikka tein ohjeen mukaan (myös lämmitin miedolla lämmöllä), ei tuo 5 rkl kahvia ole lähellekään oikea määrä. Edes 0,5 dl ei liene oikea määrä. Laitoin lähemmäs desin ja silti tuli todella kuiva kuorrute. Olen tottunut tekemään kuorrutteen 50 g:lla voita, mutta sokeria taas laitan yleensä noin 250-300 g ja sillä onnistuu aina. Tälläkin ohjeella tehty kuorrute oli kyllä hyvänmakuista, eli jos ulkonäkö ei ole kovin tärkeä, niin kyllä tälläkin voi mennä.

Vierailija

"ei tuo 5 rkl kahvia ole lähellekään oikea määrä. Edes 0,5 dl ei liene oikea määrä. "
1 rkl = 15 ml eli 5 rkl = 75 ml eli 3/4 dl.

Vierailija

Aloitin just tekee tällä ohjeella ja onneksi luin myös kommentit. Vielä en ole paistanut mutta taikina on aika suolaisen makuinen. Aloin miettiä tuota voita, olisiko sen voisulan sakan kupin pohjalta pitänyt jättää laittamatta. Siitä ei ollut ohjeessa mainintaa. Tai minulla oli liian suolainen voi. No tehtävä tää on loppuun kun aloitin. Mutta jos seuraavaan kertaan saisin vinkit voista.

Vierailija

Kuorrutteesta tuli todella tönkköä tällä reseptillä. Lisäsin kahvia monta lusikallista pehmentääkseni kuorrutetta enkä edes laittanut niin paljon tomusokeria kuin ohjeessa oli. Lopputulos oli, ettei maistunut lapsille, koska kahvi maistui liikaa läpi. Olisi pitänyt hoksata lisätä enemmän voita. Todella harmillista, että näin huonoa ohjetta mainostetaan  täydelliseksi. Lapsen synttärijuhliin leivotut mokkapalat päätyivät lasten lautasilta suoraan roskiin. :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Tässä täydellinen resepti mökille: ulkotulilla paistettu pitsireunainen lettu, päälle kourallinen makeita mansikoita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15–20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täysmaitoa
2½
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
1
rkl
sokeria
½
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
voita paistamiseen
Lisäksi
1
l
mansikoita tai 2 dl mansikkahilloa

Työvaiheet

  1. Vatkaa maidon joukkoon jauhot ja munat. Lisää sokeri, kardemumma ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan turvota viileässä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
  3. Kaada kauhallinen lettutaikinaa kuumalle muurikalle tai lettupannulle. Paista, kunnes lettu on hyytynyt. Käännä ja paista vielä toiselta puolelta.
  4. Tarjoa letut tuoreiden mansikoiden tai mansikkahillon kanssa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
1½
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.