
Kun huippukokki tekee mokkapaloista täydellisiä, pari tuttua leivontasääntöä menee uusiksi.
Jouni Toivasen mokkapalat
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata 250 g voita kattilassa keskilämmöllä. Kuumenna sekoitellen muutama minuutti, kunnes voi vaahtoaa ja ruskistuu. Kaada voi toiseen astiaan jäähtymään.
- Lämmitä uuni 250 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kääntele ne vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Sekoita ruskistettu voi joukkoon. Kaada taikina uunipellille. Paista 250 asteessa 1 minuutti, laske sitten lämpö 200 asteeseen ja paista noin 15 minuuttia.
- Tee kuorrute pohjan paistuessa. Valmista espresso. Ruskista 50 g voita kuten kohdassa 1, mutta älä jäähdytä. Pidä kattila levyllä miedolla lämmöllä ja sekoita muut kuorrutteen aineet voin joukkoon. Sekoittele seosta vispilällä, kunnes kuorrute on sileää. Jos kuorrute tuntuu liian jäykältä, lisää siihen tilkka kahvia. Pidä kuorrute liedellä lämpimänä.
- Ota pohja uunista ja tiputa pelti pöydälle niin, että se tärähtää voimakkaasti. Näin vesihöyry pääsee pois kakusta ja pohja pysyy kuohkeana.
- Levitä kuorrute lämpimän pohjan päälle nopeasti niin saat kauniin tasaisen pinnan. Anna jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen paloittelua.
Vanha ainakin 30v resepti, mistä on poistettu vain vaniljasokeri !!! Aina olen levittänyt täytteen lämpimälle pohjalle !!
Toimii erittäin hyvin- ei muuta kuin leipomaan ja päälle voi huitaista vielä kookoslastuja, nam !!
Itse asiassa resepti taitaa olla jo lähes 60 vuotta vanha... Jounilta ihan loistava parannus syventää makua paahdetulla voilla. Menee heti kokeiluun.
Kookoslastuilla ei pidä pilata mokkapaloja. Tuulomantorttu on sitten ihan eri asia.
Jouni Toivanen on tainnut käydä mummonsa reseptivihkoa katsomassa! Ei tämä ainakaan hänen keksimänsä resepti ole. Sain tämän reseptin Mikkolan Marja-Leenalta v. 1984 . Parhaita mokkapaloja tällä reseptillä tulee, se on tässä jutussa ainoa tosi asia. Â
@ Marjo 62 v Osaatko lukea? Otsikossa lukee Jouni Toivasen mokkapalat. Ei missään ole sanottu että tämä on hänen keksimänsä resepti. Tämä on hänen PARANTELEMANSA resepti. Tuskin sinä olet saanut "Mikkolan Marja-Leenalta" mokkapalareseptiä, johon laitetaan ruskistettua voita?
Kuorrutteen kanssa vähän olin ihmeissään. Aika vähällä "rasvalla" pitäs pärjätä...ei toiminut mulla. Mitä sannoo Jouni tai Mikkolan Marja?
Onnistuuko gluteenittomilla jauhoilla?????
Huippukokin kuorrutteessa näkyviä tomusokeri könttejä.
Aika vasurilla tehtyä.
e.t. > ihan ensimmäistä kertaa en sormiani ole sotkemassa leivonta hommiin. Aiemmin törmäämini kuorutteisiin on laitettu 100g voita tai rasvaa ja 4 rkl kahvia tai maitoa. Minusta ohjeessakin pyydetään tarvittaessa lorauttamaan kahvia lisää jos menee liian jankiksi. Tuskin mestarikaan 50 g voita ja 5rkl kahvilla selviää jos laittaa tomisokeria tuon 500g. Ois muuten hyvä jos nämä reseptit saatas ihan videoksi vaikka youtubeen.
Tulipa makeita tuolla sokerimäärällä :/
Pystyykö tästä tekemään onnistuneesti maidottoman version? Leivontaan tarkoitettu Keiju ei ruskistunut laisinkaan ja tuli käytännössä ihan tavallisia mokkapaloja.
Laktoositon sunnuntai margariini ruskistuu oikein hyvin ja on maidoton.
Kokeilin näitä. Pohja oli oikein hyvä, mutta kuorrutteen kanssa oli vaikeuksia. Vaikka tein ohjeen mukaan (myös lämmitin miedolla lämmöllä), ei tuo 5 rkl kahvia ole lähellekään oikea määrä. Edes 0,5 dl ei liene oikea määrä. Laitoin lähemmäs desin ja silti tuli todella kuiva kuorrute. Olen tottunut tekemään kuorrutteen 50 g:lla voita, mutta sokeria taas laitan yleensä noin 250-300 g ja sillä onnistuu aina. Tälläkin ohjeella tehty kuorrute oli kyllä hyvänmakuista, eli jos ulkonäkö ei ole kovin tärkeä, niin kyllä tälläkin voi mennä.
"ei tuo 5 rkl kahvia ole lähellekään oikea määrä. Edes 0,5 dl ei liene oikea määrä. "
1 rkl = 15 ml eli 5 rkl = 75 ml eli 3/4 dl.
Aloitin just tekee tällä ohjeella ja onneksi luin myös kommentit. Vielä en ole paistanut mutta taikina on aika suolaisen makuinen. Aloin miettiä tuota voita, olisiko sen voisulan sakan kupin pohjalta pitänyt jättää laittamatta. Siitä ei ollut ohjeessa mainintaa. Tai minulla oli liian suolainen voi. No tehtävä tää on loppuun kun aloitin. Mutta jos seuraavaan kertaan saisin vinkit voista.
Kuorrutteesta tuli todella tönkköä tällä reseptillä. Lisäsin kahvia monta lusikallista pehmentääkseni kuorrutetta enkä edes laittanut niin paljon tomusokeria kuin ohjeessa oli. Lopputulos oli, ettei maistunut lapsille, koska kahvi maistui liikaa läpi. Olisi pitänyt hoksata lisätä enemmän voita. Todella harmillista, että näin huonoa ohjetta mainostetaan täydelliseksi. Lapsen synttärijuhliin leivotut mokkapalat päätyivät lasten lautasilta suoraan roskiin. :(