Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 80 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos teet tänä jouluna vain yhden jälkiruuan, olkoon se tämä. Roseeviinissä keitetyt päärynät ja ihanan ilmava valkoinen peti tuovat kesän talven keskelle.

Jälkiruoka tekee jouluateriasta kokonaisuuden. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla kovin raskas, pieni ja raikas annos riittää.

Oheisessa ohjeessa pienet päärynät keitetään liemessä, johon on lisätty roseeviinin ja ruusuvesitilkan lisäksi hieman etikkapunajuurien lientä. Hedelmät saavat marinoitua jääkaapissa vähintään kahdeksan tuntia. Liemi saa päärynät punastumaan.

Voit vaihtaa roseeviinin halutessasi valkoviiniin, se ei juurikaan vaikuta päärynöiden makuun.

Lisukkeeksi sopii löysästä kermavaahdosta ja mascarponesta valmistettu peti, jonka päälle marinoidut päärynät asetellaan. Marinointiliemen voi halutessaan kiehauttaa jälkiruoan kanssa tarjottavaksi siirapiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Roseepäärynät ja mascarponevaahto

Ainekset

4
pientä päärynää
Liemi
6
dl
kuivaa roseeviiniä
1
dl
säilykepunajuurien etikkalientä
1
dl
sokeria
1
rkl
ruusuvettä
Roseesiirappi
3
dl
päärynöiden keitinlientä
1
dl
sokeria
(ruusuvettä)
Mascarponevaahto
dl
mascarponejuustoa
1
dl
vispikermaa
1
rkl
sokeria
Lisäksi
(2
rkl
mustia seesaminsiemeniä)

Työvaiheet

  1. Kuori ja halkaise päärynät. Poista siemenkota palloraudalla tai pikkulusikalla pyöräyttäen.

  2. Kiehauta liemen ainekset kattilassa, lisää päärynät ja keitä 10–15 minuuttia. Päärynät saavat jäädä napakoiksi. Anna päärynöiden jäähtyä liemessään yön yli, vähintään 12 tuntia.

  3. Tee siirappi. Mittaa 3 dl päärynöiden keitinlientä ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä 15 minuuttia tai kunnes liemi muuttuu siirappimaiseksi. Anna jäähtyä. Lisää halutessasi ruusuvettä siirapin mausteeksi.

  4. Notkista mascarpone haarukalla sekoittaen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone, kermavaahto ja sokeri keskenään.

  5. Tarjoa kylmät päärynät roseesiirapin ja mascarponevaahdon kanssa. Halutessasi ripottele koristeeksi seesaminsiemeniä.

Kommentit (1)

Vierailija

Seesaminsiemeniä?!

Malliesimerkki reseptistä, josta on ajateltu vain miltä se näyttää, mutta ei lainkaan miten ainekset sopivat makumaailmaltaan keskenään. Ihan hyvä jälkkäri - ja sitten lopuksi lisätään valmiiseen annokseen täysin vieras elementti joka pilaa kaiken...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.