
Jos teet tänä jouluna vain yhden jälkiruuan, olkoon se tämä. Roseeviinissä keitetyt päärynät ja ihanan ilmava valkoinen peti tuovat kesän talven keskelle.
Jälkiruoka tekee jouluateriasta kokonaisuuden. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla kovin raskas, pieni ja raikas annos riittää.
Oheisessa ohjeessa pienet päärynät keitetään liemessä, johon on lisätty roseeviinin ja ruusuvesitilkan lisäksi hieman etikkapunajuurien lientä. Hedelmät saavat marinoitua jääkaapissa vähintään kahdeksan tuntia. Liemi saa päärynät punastumaan.
Voit vaihtaa roseeviinin halutessasi valkoviiniin, se ei juurikaan vaikuta päärynöiden makuun.
Lisukkeeksi sopii löysästä kermavaahdosta ja mascarponesta valmistettu peti, jonka päälle marinoidut päärynät asetellaan. Marinointiliemen voi halutessaan kiehauttaa jälkiruoan kanssa tarjottavaksi siirapiksi.
Roseepäärynät ja mascarponevaahto
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori ja halkaise päärynät. Poista siemenkota palloraudalla tai pikkulusikalla pyöräyttäen.
-
Kiehauta liemen ainekset kattilassa, lisää päärynät ja keitä 10–15 minuuttia. Päärynät saavat jäädä napakoiksi. Anna päärynöiden jäähtyä liemessään yön yli, vähintään 12 tuntia.
-
Tee siirappi. Mittaa 3 dl päärynöiden keitinlientä ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä 15 minuuttia tai kunnes liemi muuttuu siirappimaiseksi. Anna jäähtyä. Lisää halutessasi ruusuvettä siirapin mausteeksi.
-
Notkista mascarpone haarukalla sekoittaen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone, kermavaahto ja sokeri keskenään.
-
Tarjoa kylmät päärynät roseesiirapin ja mascarponevaahdon kanssa. Halutessasi ripottele koristeeksi seesaminsiemeniä.
Seesaminsiemeniä?!
Malliesimerkki reseptistä, josta on ajateltu vain miltä se näyttää, mutta ei lainkaan miten ainekset sopivat makumaailmaltaan keskenään. Ihan hyvä jälkkäri - ja sitten lopuksi lisätään valmiiseen annokseen täysin vieras elementti joka pilaa kaiken...