Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 63 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tummaa, umamista metsäsienikreemiä kätkettynä itse tehtyyn pastaan. Ruskistettua voita ja parmesaania. Superherkulliset sieniraviolot tuovat veden kielelle.

Vinkki! Pastataikinaan voi laminoida tuoreita yrttejä tai kuivattuja syötäviä kukkia. Sienisesongin ulkopuolella voit käyttää esimerkiksi pakastettuja metsäsieniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
65 min + pastan vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Metsäsieniraviolot

Ainekset

150
g
voita
Metsäsienitäyte
5
dl
pannuvalmiita metsäsieniä, esimerkiksi suppilovahveroita, orakkaita ja tatteja
1
valkosipulinkynsi
1
sipuli
100
g
parmesaania
3–4
oksaa
timjamia
½
dl
ruskistettua voita
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
kananmuna
100
g
ricottajuustoa
Rapeat salvianlehdet
4
rkl
rypsiöljyä
12
salvianlehteä
Pastataikina
n. 4
dl (300 g)
00-jauhoja
4
luomukananmunaa (M-koko)
Lisäksi
8
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi ja kuumenna pienessä kattilassa keskilämmöllä, kunnes se sulaa ja alkaa ruskistua, 6–8 minuuttia. Jäähdytä.

  2. Puhdista sienet ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipulit. Raasta parmesaani ja hienonna timjami.

  3. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää pannuun ruskistettu voi ja sipulit. Kuullota pehmeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja kaada seos kulhoon.

  4. Erottele kulhoon kananmunasta keltuainen. Lisää ricotta, parmesaani ja timjami. Soseuta sauvasekoittimella tahnaksi ja tarkista maku. Laita pursotuspussiin ja jääkaappiin odottamaan vähintään tunniksi.

  5. Kuumenna öljy pannulla. Ripottele salvian lehdet öljyyn ja paista noin minuutin ajan, kunnes lehdet rapeutuvat. Nosta talouspaperin päälle lautaselle.

  6. Valmista pastataikina. Laita jauhot kulhoon ja riko joukkoon munat. Sekoita jauhoja munien joukkoon vähän kerrallaan. Kumoa jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa sileäksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä ½ tuntia huoneenlämmössä.

  7. Jaa pastataikina kahtia ja jätä toinen puolikas kelmun alle odottamaan. Kauli pastataikinaa käsin ohuemmaksi, jauhota ja rullaa sitten pastakoneen läpi isoimmasta välistä pienempään asti. Levitä pöydälle hieman jauhoja ja laita pastalevy jauhojen päälle. Kauli jäljelle jäänyt pasta samoin.

  8. Paina kevyesti muotilla tai mukilla (n. 11 cm) toiseen pastalevyyn kahdeksan painaumaa. Pursota metsäsienikreemistä korkea ympyrä kunkin renkaan sisälle jättäen noin 2,5 cm tyhjää reunoille. Paina sormella kreemiin kuoppa ja erottele keltuaiset kuoppiin varovasti. Voitele pastalevyn reunat vedellä ja nosta sitten toinen pastalevy päälle, painele kevyesti reunoja ja varo, ettei keskelle jää ilmakuoppaa. Paina sitten muotilla raviolo irti taikinalevystä ja käy reunat vielä painellen läpi. Laita raviolot jauhotetulle pöydälle tai pellille.

  9. Keitä isossa kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää suola (2 tl suolaa/1 l vettä). Kypsennä raviolot kevyesti poreilevassa vedessä 3 minuuttia. Nosta raviolot reikäkauhalla vedestä ja laita lautaselle. Lusikoi päälle lämmintä ruskistettua voita, raasta hieman parmesaania ja koristele rapeilla salvianlehdillä.

Kommentit (2)

Sienestäjä

Ohjeessa oli virheitä/epäselvyyksiä, jonka takia ruoan tekeminen oli haastavampaa ja tuli virheitä. Jos lukija tekee tällä reseptillä, suosittelen korjaamaan vaikka kynällä seuraavat kohdat:
AINEKSET:
- Metsäsienitäytteen 1 kananmunan voisi korjata jo suoraan että 1 keltuainen
- Pastataikinan jauhomäärä on erittäin alakanttiin. Siihen tulee huomattavasti enemmän jauhoja, vaivaus, sekä muotoiluvaiheessa. Aloita vain jos on ylimäärin jauhoja
- Lopussa mainittu "Lisäksi 8 kananmunaa", tarkoittaa siis ennen raviolin kasausta tulevia keltauisia täytteen keskelle. Näitä en kokenut välttämättömänä, kuten mainitsin kohdassa "työvaihe 8"
- Hanki parmesaania ylimäärin, jos haluat ripotella ohjeen mukaan vielä päälle. Reseptissä kaikki käytetään jo täytteessä

TYÖVAIHE 3: Lisää ruskistetusta voista 1/2dl sienten joukkoon (jos luet ohjetta ja kaadat kaiken, pannusta tulee voikeitto ja säätöä)
TYÖVAIHE 8: Allekirjoittanut koki helpommaksi irroittaa ensin kaikki pyöreät pastalevyt irti, sitten täyte, sitten yhdistys. Keltuaisen lisääminen tässä vaiheessa ei ole välttämätöntä, sillä se ei maistu juuri miltään, ei ehdi kypsyä, ja syödessä keltuaisneste vain leviää keitoksi lautaselle.
TYÖVAIHE 9: Parmesaani on jo käytetty aiemmin reseptissä, ei ole mitään mitä ripotella päälle, ellet ole ostanutkin ylimäärin

VINKKEJÄ:
- Pakastesieniä, jotka on valmiiksi pilkottuja ja paistettuja, voi käyttää n. 1/3 reseptin tilavuudesta, tuntui ihan hyvältä määrältä
- Orakas-herkkutatti-suppilovahvero-seos sienissä maistui hyvältä

- Täyte maistui erittäin hyvältä myös ilman sipulia, jos jonkun vatsa ei kestä
- Jos ei ole pastakonetta, onnistuu myös kaulitsemalla, mutta siihen menee todella paljon aikaa ja vaivaa, eikä homma ole lainkaan helppo.
- Reseptistä tulee 8 kpl isoja ravioleja. Kappalemäärän ei kannata antaa hämätä ja tehdä tripla-annosta, sillä 2kpl todella täytti monen ihmisen vatsan
- Varaa aikaa paljon enemmän tämän tekoon, varsinkin jos raviolit ovat uusi juttu. Tripla-annoksella, mutta yli 4 hlö kokatessa tähän meni jopa 4h

Sienestäjä

Kannattaa harkita jälkiruoaksi marenkeja, sillä yhdestä reseptistä jää yli 9 kananmunan valkuaiset, jos käyttää kananmunia reseptin mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen
Suolaiset tortut täytetään paistamisen jälkeen. Jos kiire yllättää, gluteenitonta torttutaikinaa voi ostaa myös valmiina.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 torttua

Huijarin herkkutortut

Ainekset

5
dl
Semper Fin mix -jauhoseosta
2
tl
psylliumia
2
tl
leivinjauhetta
250
g
laktoositonta voita
250
g
laktoositonta maitorahkaa
1
kananmuna
100
g
laktoositonta voita kaulintaan
TÄYTE
100
g
piparjuurituorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa
1–2
tl
piparjuuriraastetta
170
g
Cavi-art-merilevävalmistetta
ruohosipulia
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Raasta kylmä voi raastimella jauhoihin. Nypi sormin taikina murumaiseksi. Lisää seokseen kananmuna ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Siirrä kylmään peitettynä tunniksi tai yön yli.

  2. Huiskaise pöydälle jauhoseosta. Notkista taikinaa käsin ja taputtele sitä litteämmäksi. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi neliöksi.

  3. Höylää juustohöylällä kylmästä voista lastuja levyn keskiosaan. Lastut saavat peittää noin kolmanneksen taikinalevystä. Nosta levyn kulmat keskelle niin, että voi peittyy kokonaan ja levy näyttää kirjekuorelta.

  4. Tiivistä levy kaulimella painellen ja kauli se sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulintaan mahdollisimman niukasti jauhoseosta. Harjaa pois ylimääräinen jauhoseos. Laskosta taikinalevy kolmin kerroin reunoilta keskelle. Siirrä taikina leivinpaperin päällä pakastimeen 15 minuutiksi.

  5. Taittele ja laskosta taikinaa 5–6 kertaa taittaen taikinaa vuorotellen eri suunnista. Jäähdytä taikinaa kaulintojen välillä pakastimessa. Jätä taikina viimeisen kaulintakerran jälkeen lepäämään peitettynä jääkaappiin 30 minuutiksi tai vaikka yön yli.

  6. Kauli taikina puoli senttiä paksuksi levyksi. Leikkaa levystä neliöitä, joiden sivut ovat noin 10 cm pitkiä. Leikkaa viillot joulutorttujen tapaan ja taittele sakarat. Siirrä paistovalmiit tortut pellille ja pakastimeen vartiksi. Paista 200–225-asteissa uunissa 7–10 minuuttia.

  7. Notkista tuorejuusto tai sekoita piparjuuriraaste kauravalmisteeseen. Lusikoi juusto jäähtyneille tortuille. Lisää päälle Cavi-artia. Koristele ruohosipulilla ja mausta pippurilla.

VEGAANIVERSIO: Korvaa voi kasvimargariinilla ja käytä soijarahkaa. Munan voi korvata soijajogurtilla.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi.