Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 52 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Kuohkean, gluteenittoman veriappelsiinikakun salaisuus on keitetyistä perunoista survottu perunalumi.

Gluteeniton ja kuohkea kakku valmistuu perunalumen avulla, ilman jauhoja. Makunsa kakku saa sitruksien kuningattarelta, alkuvuodesta sesongissa olevalta veriappelsiinilta.

Kakkutaikinaa varten jauhoiset perunat keitetään ja survotaan mahdollisimman tasaisesti. Mantelijauhe tekee kakusta juuri sopivan tahmaisen, ja veriappelsiininkuoriraaste antaa paljon makua. Taikinaan vatkatut kananmunat tuovat kakkuun kuohkeutta voisokerivaahdon ja leivinjauheen lisäksi.

Jäähtynyt kakku koristellaan sokerisiirapissa karamellisoiduilla ja uunissa ihanan sitkeiksi kuivatuilla veriappelsiinin viipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 h + perunasoseen ja kakun jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Jauhoton veriappelsiinikakku

Ainekset

noin 250
g
(kuorittuja) jauhoisia perunoita
200
g
pehmeää voita
2
dl
sokeria
4
kananmunaa
2
(luomu)veriappelsiinin kuoriraaste
2
ps (à 70 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
Päälle
3
rkl
sokeria
1
veriappelsiinin mehu
Karamellisoidut veriappelsiinit
2
(luomu)veriappelsiinia
2
dl
sokeria
2
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kuori ja keitä perunat kypsäksi kiehuvassa vedessä. Valuta, kuivaa ja jäähdytä vähän. Paina perunapuristimella (tai perunasurvimella huolellisesti) ilmavaksi muusiksi. Yritä saada paakut pois. Muusia on tarkoitus tulla 2 ½ dl. Jäähdytä haaleaksi.

  2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele (halkaisijaltaan 23 cm) kakkuvuoka.

  3. Vatkaa sokeri ja voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna kerrallaan samalla vatkaten. Pese veriappelsiinit huolellisesti ja raasta niiden kuoret taikinaan. Kääntele joukkoon mantelijauhe, haalea perunamuusi ja leivinjauhe. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä noin 45 minuuttia, kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun. Ota pois uunista ja jäähdytä 10 minuuttia.

  4. Sekoita sillä aikaa yhden veriappelsiinin mehu ja sokeri keskenään. Kaada kakun päälle ja anna kakun jäähtyä kokonaan jääkaapissa.

  5. Tee sillä aikaa koristeveriappelsiinit. Laita uuni 100 asteeseen ja uuniin leivinpaperilla vuorattu pelti, joka päällä on ritilä.

  6. Pese ja harjaa huolella 2 veriappelsiinia. Leikkaa hedelmät ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

  7. Mittaa paistinpannulle sokeri ja vesi ja kiehauta seos. Nosta veriappelsiiniviipaleet vierekkäin sokeriveteen. Anna porista keskilämmöllä noin 30 minuuttia, käännä viipaleita välillä. Sokerisiirappi muuttuu vähitellen kullanruskeaksi ja antaa appelsiineille karamellisoituneen pinnan.

  8. Nosta viipaleet uuniritilälle. Anna viipaleiden valua leivinpaperin päälle ja kuivua uunissa noin 30 minuuttia. Laita uuni pois päältä ja jätä veriappelsiiniviipaleet vielä uuniin siihen saakka, kunnes kakku on valmis koristeltavaksi.

Kommentit (3)

Vierailija

Leivoin munattoman kakun käyttäen aquafaba munien tilalla ja lisäsin vähän leivinjauheen määrää. Hyvin onnistui ja olisi ehkä onnistunut ilman aquafabaakin.

muna ja kana

Eli suomeksi sanottuna, käytit kikherneiden lientä... No ei tuo mikään uusi tieto ollut, että sillä voi korvata munat... Mutta tuskin makua.

Vierailija

Me munille allergiset saamme tyytyä siihen että leivonnaisiin ei tule munan makua. Munilla on käsittääkseni muita tehtäviä leivonnassa kuin maun antaminen ja harvassa leivonnaisessa voimakas munan maku on toivottava. Kikherneitten liemi/aquafaba ei maistu pahalta. En asu Suomessa ja luulin että tätä lientä kutsutaan kaikkialla aquafabaksi. Sen käyttö leivonnassa on tosiaan ollut tiedossa jo muutamia vuosia ja oli pieni vallankumous aikoinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 340 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Tänä vuonna jokainen saa mantelin. Ne piiloutuvat puuron sijaan helppoon pataleipään.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 viipaletta
Valmistusaika
1 t + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen pataleipä

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
30
g
hiivaa
1
tl
fenkolia
1
tl
anista
2
tl
pomeranssia
2
tl
suolaa
2
rkl
siirappia
2
dl
kaurahiutaleita
1
l
vehnäjauhoja
LISÄKSI
1
dl
manteleita
1
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Mittaa kädenlämpöinen vesi isoon kulhoon. Murustele hiiva veteen. Rouhi fenkoli ja anis kevyesti morttelissa. Lisää mausteet, siirappi, kaurahiutaleet ja jauhot nesteeseen. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä yön yli, vähintään 12 tuntia.

  2. Kumoa taikina pöydälle. Vaivaa mantelit sekä loppu jauho taikinaan. Kääntele taikina palloksi leivinpaperin päälle. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

  3. Nosta kannellinen pata (3 l) kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut ja uuni kuuma, nosta leipä leivinpapereineen pataan. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia.

  4. Ota kansi padan päältä. Jatka paistamista 15 minuuttia. Nosta kuuma pata uunista ja kumoa leipä jäähtymään.

ET-lehti on lisännyt 340 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen
Suolaiset tortut täytetään paistamisen jälkeen. Jos kiire yllättää, gluteenitonta torttutaikinaa voi ostaa myös valmiina.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 torttua

Huijarin herkkutortut

Ainekset

5
dl
Semper Fin mix -jauhoseosta
2
tl
psylliumia
2
tl
leivinjauhetta
250
g
laktoositonta voita
250
g
laktoositonta maitorahkaa
1
kananmuna
100
g
laktoositonta voita kaulintaan
TÄYTE
100
g
piparjuurituorejuustoa tai kaurapohjaista tuorejuustoa
1–2
tl
piparjuuriraastetta
170
g
Cavi-art-merilevävalmistetta
ruohosipulia
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Raasta kylmä voi raastimella jauhoihin. Nypi sormin taikina murumaiseksi. Lisää seokseen kananmuna ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Siirrä kylmään peitettynä tunniksi tai yön yli.

  2. Huiskaise pöydälle jauhoseosta. Notkista taikinaa käsin ja taputtele sitä litteämmäksi. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi neliöksi.

  3. Höylää juustohöylällä kylmästä voista lastuja levyn keskiosaan. Lastut saavat peittää noin kolmanneksen taikinalevystä. Nosta levyn kulmat keskelle niin, että voi peittyy kokonaan ja levy näyttää kirjekuorelta.

  4. Tiivistä levy kaulimella painellen ja kauli se sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Käytä kaulintaan mahdollisimman niukasti jauhoseosta. Harjaa pois ylimääräinen jauhoseos. Laskosta taikinalevy kolmin kerroin reunoilta keskelle. Siirrä taikina leivinpaperin päällä pakastimeen 15 minuutiksi.

  5. Taittele ja laskosta taikinaa 5–6 kertaa taittaen taikinaa vuorotellen eri suunnista. Jäähdytä taikinaa kaulintojen välillä pakastimessa. Jätä taikina viimeisen kaulintakerran jälkeen lepäämään peitettynä jääkaappiin 30 minuutiksi tai vaikka yön yli.

  6. Kauli taikina puoli senttiä paksuksi levyksi. Leikkaa levystä neliöitä, joiden sivut ovat noin 10 cm pitkiä. Leikkaa viillot joulutorttujen tapaan ja taittele sakarat. Siirrä paistovalmiit tortut pellille ja pakastimeen vartiksi. Paista 200–225-asteissa uunissa 7–10 minuuttia.

  7. Notkista tuorejuusto tai sekoita piparjuuriraaste kauravalmisteeseen. Lusikoi juusto jäähtyneille tortuille. Lisää päälle Cavi-artia. Koristele ruohosipulilla ja mausta pippurilla.

VEGAANIVERSIO: Korvaa voi kasvimargariinilla ja käytä soijarahkaa. Munan voi korvata soijajogurtilla.

ET-lehti on lisännyt 340 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.